Pondělí
1. 3. 2010
Snídaně: Chléb s perlou, strouhaný sýr, vanilkové mléko, ovoce
Polévka: Zeleninová s kapáním
Hlavní chod: Pražská vepřová plec, rýže, čaj dobré ráno, müsli tyčinka
Svačina: Chléb s nugetou, ovocný čaj
Úterý
2. 3. 2010
Snídaně: Chléb s rybí pomazánkou, cappuccino, ovoce
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Francouzské brambory, salát z čínského zelí, čaj dobré ráno
Svačina: Chléb s tvarohovou pomazánkou, ovocný čaj
Středa
3. 3. 2010
Snídaně: Chléb s hermelínovou pomazánkou, Caro, ovoce
Polévka: Mrkvová
Hlavní chod: Čevabčiči, brambor, obloha, čaj jahoda
Svačina: Selský rohlík s máslem, kakao
Čtvrtek
4. 3. 2010
Snídaně: Chléb s pomazánkou z míchaných vajec, jahodové mléko, ovoce
Polévka: Celerová
Hlavní chod: Zbojnický skřivan, špenát, bramborový knedlík, šípkový čaj
Svačina: Chléb s perlou, rajče, čaj s příchutí švestka
Pátek
5. 3. 2010
Snídaně: Chléb se salámovou pomazánkou, karamelové mléko, ovoce
Polévka: Kuřecí
Hlavní chod: Hrachová kaše, vejce, okurka, pudink, šípkový čaj
Svačina: Chléb s drůbeží pomazánkou, ovocný čaj
Pondělí
8. 3. 2010
Snídaně: Chléb s vaječnou pomazánkou, ochucené mléko, ovoce
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Sekaná pečené, bramborová kaše, kompot, čaj dobré ráno
Svačina: Chléb s máslem a džemem, ovocný čaj
Úterý
9. 3. 2010
Snídaně: Pohankový chléb se sýrovou pomazánkou, ochucené mléko, ovoce
Polévka: Česneková
Hlavní chod: Vepřová na žampionech, rýže, čaj dobré ráno
Svačina: Chléb s tvarohovou pomazánkou s mrkví, ovocný čaj
Středa
10. 3. 2010
Snídaně: Kukuřičné lupínky, mléko, ovoce
Polévka: Zeleninová s cizrnou
Hlavní chod: Kuře na paprice, kolínka, čaj jahoda
Svačina: Chléb se švédskou pomazánkou, ovocný čaj
Čtvrtek
11. 3. 2010
Snídaně: Vaječná topinka, Caro, ovoce
Polévka: Špenátová
Hlavní chod: Smažené rybí filé, brambor, salát s mrkví, šípkový čaj
Svačina: Ovocný jogurt, piškoty, čaj s příchutí švestka
Pátek
12. 3. 2010
Snídaně: Celozrnná bulka s máslem a šunkou, kakao, ovoce
Polévka: Boršč
Hlavní chod: Bavorské vdolečky, kakao
Svačina: Chléb s masovou pomazánkou, ovocný čaj
Pondělí
15. 3. 2010
Snídaně: Chléb s rybí pomazánkou, Caro, ovoce
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Zapečené těstoviny s uzeným masem, červená řepa, čaj dobré ráno
Svačina: Chléb s medovým máslem, ovocný čaj
Úterý
16. 3. 2010
Snídaně: Pohankový chléb s pažitkovou pomazánkou, ochucené mléko, ovoce
Polévka: Rajská
Hlavní chod: Smažený kuřecí řízek, brambor, zelný salát s jablky, čaj dobré ráno
Svačina: Loupáček, kakao
Středa
17. 3. 2010
Snídaně: Kukuřičné lupínky, mléko, ovoce
Polévka: Krupicová
Hlavní chod: Španělský ptáček, rýže, čaj jahoda, dotované mléko
Svačina: Chléb s tvarohovou pomazánkou, ovocný čaj
Čtvrtek
18. 3. 2010
Snídaně: Sýrový toust, karamelové mléko, ovoce
Polévka: Zelná
Hlavní chod: Kuře pečené, brambor, salát z čínského zelí, šípkový čaj
Svačina: Selský rohlík, kakao
Pátek
19. 3. 2010
Snídaně: Chléb s perlou, vejce, jahodové mléko, ovoce
Polévka: S masovou rýží
Hlavní chod: Fazole v rajské omáčce, chléb, čaj, müsli
Svačina: Chléb s kuřecí pomazánkou, ovocný čaj
Pondělí
22. 3. 2010
Snídaně: Chléb s vaječnou pomazánkou, ochucené mléko, ovoce
Polévka: Hrachová s cizrnou
Hlavní chod: Špagety po milánsku, sýr, okurka, čaj dobré ráno
Svačina: Chléb s nugetou, ovocný čaj
Úterý
23. 3. 2010
Snídaně: Chléb s pomazánkou z darů moře, Caro, ovoce
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Kapustový karbanátek, brambor, červená řepa, čaj dobré ráno
Svačina: Chléb s perlou, banán, čaj
Středa
24. 3. 2010
Snídaně: Chléb s perlou, strouhaný sýr, karamelové mléko, ovoce
Polévka: S rýží a hráškem
Hlavní chod: Svíčková na smetaně, houskový knedlík, čaj jahoda
Svačina: Šlehaný tvaroh, piškoty, ovocný čaj
Čtvrtek
25. 3. 2010
Snídaně: Chléb s drožďovou pomazánkou, vanilkové mléko, ovoce
Polévka: Pórková
Hlavní chod: Rybí filé se sýrem, bramborová kaše, zeleninový salát, šípkový čaj
Svačina: Šáteček, čaj
Pátek
26. 3. 2010
Snídaně: Kukuřičné lupínky, mléko, ovoce
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Mexický guláš, rýže, čaj
Svačina: Chléb s rozhudou, ovocný čaj
Pondělí
29. 3. 2010
Snídaně: Chléb se šunkovou pomazánkou, karamelové mléko, ovoce
Polévka: Hovězí s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Čočka na kyselo, párek, okurka, čaj dobré ráno
Svačina: Chléb s masovou pomazánkou, ovocný čaj
Úterý
30. 3. 2010
Snídaně: Chléb se sýrovou pomazánkou, jahodové mléko, ovoce
Polévka: Vločková
Hlavní chod: Vepřové maso pečené, dušená mrkev, brambor, čaj dobré ráno
Svačina: Velikonoční mazanec, kakao
Středa
31. 3. 2010
Snídaně: Chléb s pomazánkou z paštiky, Caro, ovoce
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Rajská omáčka, vepřové maso, kolínka, čaj jahoda
Svačina: Chléb s perlou, okurka, ovocný čaj
Pokrmy výše hodnoceného jídelního lístku MŠ patří spíše do kategorie tradičních, obvykle u dětských strávníků oblíbených receptů. Patrná je zde určitě snaha, aby dětem nabízené pokrmy nejen chutnaly, ale také, aby vyhovovaly kriteriím pro předškolní stavování, byly pestré a pro malé strávníky zdravotně přínosné.
Nejdříve se zaměřím na hodnocení tohoto jídelního lístku dle spotřebního koše a potravinových komodit, s jejichž plněním bývají obvykle potíže. Hlavní pozornost bude tedy věnována skupině luštěniny, ryby, mléko, mléčné výrobky, zelenina a ovoce. Potom se podívám na jídelní lístek i z pohledu dalších významných kulinárních pravidel.
Luštěniny
Nabídka luštěnin podle spotřebního koše je odpovídající, 3x v měsíci jsou luštěniny součástí hlavního pokrmu, 2x je dětem podávána luštěninová polévka a jednou je luštěnina vložkou v polévce zeleninové, konkrétně zde chválím využití cizrny. Příjemnou změnou v tradiční nabídce luštěninových pokrmů jsou i fazole v rajské omáčce s chlebem.
Ryby
Plnění komodity ryby bývá v mateřských školách jednodušší díky jejich zahrnutí nejen jako součást hlavního pokrmu, ale také využití ve formě rybích pomazánek na dopolední a odpolední svačinky. Hlavní pokrm z ryb je v této mateřské škole podáván 2x, rybí pomazánka 3x za měsíc, což opět splňuje požadavky. Navíc se na jídelním lístku vyskytuje pomazánka z darů moře, v předškolním stravování rarita, která mne opravdu potěšila. Dary moře jsou stejně jako rybí maso hodnotným zdrojem živočišných bílkovin, vitaminů, minerálních látek, obsahují málo tuku a jsou lehce stravitelné. Pro děti je to netradiční zpestření jídelníčku, se kterým se často nesetkají ani doma.
Mléko
Mléko by se v mateřské škole mělo vyskytovat denně, což tato mateřská školka takřka plní. Hojná je nabídka ochucených mlék k dopolední svačince (jahodové, karamelové, vanilkové,…), dále je podáváno kakao, mléko neochucené jako doplněk ke kukuřičným lupínkům a jednou je hlavní pokrm doplněn pudinkem (který se do mléka započítává také). Přimlouvala bych se k častějšímu zařazení mléka neochuceného (není bohaté jednoduchými cukry jako mléka ochucená) a k rozšíření nabídky o bílou kávu, mléčné ovocné koktejly. Věřím, že i dětem by nevadilo zvýšení pestrosti zařazením mléčných kaší a častějším podáváním pudinku. Mléčné výrobky jsou vhodně plněny nabídkou tvarohových a sýrových pomazánek, strouhaným sýrem, 1x šlehaným tvarohem a 1x jogurtem. Opět by zde bylo možné sortiment rozšířit nabídkou kefíru, jogurtových mlék, anebo čerstvých tvarohových sýrů jako je lučina, či žervé.
Zelenina a ovoce
Posledními problémovými kategoriemi, které chci podrobněji zmínit, jsou zelenina a ovoce. Schválně tyto komodity uvádím v tomto pořadí, tedy zelenina na místě prvním následovaná skupinou ovoce, neboť dle zásad správného stravování by zeleniny mělo být konzumováno o něco více než ovoce (ideálně zelenina:ovoci v poměru 3:2). V praxi se však setkávám s tím, že to bývá přesně naopak, ovoce bývá podáváno častěji (je sladké a více strávníky tolerované) a na zeleninu se trochu zapomíná. V tomto jídelním lístku je ovoce dětem podáváno denně k dopolední svačince, je to samozřejmě chvályhodné, přesto by se více hodilo toto kusové ovoce občas prostřídat s čerstvou zeleninou, a to jak na svačinku dopolední, tak odpolední. Velice vhodnou formou ovoce a zeleniny na svačinku pro děti jsou i ovocné a zeleninové saláty a kousky ovoce a zeleniny k dozdobení slaných a sladkých svačinek. Potom dítě jí i očima. Zelenina může být dále součástí pomazánek, v tomto jídelním lístku pouze pomazánka tvarohová s mrkví a pažitková pomazánka. Velkou pochvalu si v případě zeleniny jistě zaslouží bohatá paleta zeleninových polévek (např. květáková, mrkvová, celerová, zeleninová s kapáním, špenátová, pórková, zelná…), která trošku nahrazuje nedostatek zeleniny na svačinky. Pokud jde o zeleninové saláty k obědu, na jejich nabídce se ještě asi podepisuje zimní období (březen) a vyšší cena čerstvé zeleniny v tomto období, neboť nabízeno je k obědu pouze čínské zelí, zelný salát, jednou zeleninová obloha, salát s mrkví a červená řepa. Určitě v dalších měsících by nabídka čerstvé zeleniny a zeleninových salátů měla být častější a pestřejší. Jen namátkou lze zmínit ředkvičky, bílá ředkev, kedlubna, hlávkový salát, rajčata, okurky, lahůdková cibulka atd.
Kombinace jídel
Při hodnocení kombinací jednotlivých denních jídel a pokrmů bych upozornila na kombinaci nadýmavé polévky a nadýmavého hlavního pokrmu, zde polévka květáková a kapustové karbanátky. V tomto měsíci je navíc polévka květáková nabízená dvakrát, bylo by tedy vhodné k tomuto hlavnímu pokrmu přiřadit polévku jinou. Vybírat lze z polévek z nenadýmavých druhů zeleniny, ke kapustovým karbanátkům se ale hodí i polévka s masem či masový vývar. Další ne úplně šťastnou kombinací je polévka boršč a bavorské vdolky, tedy sytá polévka a těžké smažené bavorské vdolky. Dovolila bych si upozornit také na opakování stejné potravinové suroviny ve dnech po sobě následujících – francouzské brambory jeden den, dále brambory jako příloha k čevapčiči a třetí den další příloha z brambor, a to bramborový knedlík. Samozřejmě brambory a pokrmy z brambor jsou velice vhodnou přílohou a měly by být dětem podávány nejčastěji, určitě by však bylo příhodné, abychom mezi francouzské brambory a brambory jako přílohu vložili třeba rýži nebo těstoviny. No a na závěr k tomuto tématu malá úprava. Kombinace hrachové kaše s vajíčkem je zcela v pořádku, myslím si však, že tento sytý pokrm by bylo vhodnější doplnit místo pudinkem, jak je to v tomto případě, spíše lehkým zeleninovým salátem a pudink nechat dětem raději na svačinku.
Hlavní pokrmy
U hlavních pokrmů se mi líbí vhodné zastoupení pokrmů masitých, pokrmů s menším obsahem masa (tzv. polomasitých) a bezmasých. Obvykle je v jednom týdnu nabízen 3x pokrm masitý, 1x pokrm polomasitý a 1x pokrm bezmasý. Celkové zastoupení jednotlivých druhů mas (drůbeží, vepřové, hovězí, rybí) v měsíci je dle spotřebního koše v pořádku. Lehce poupravit by si zasloužilo jejich rozložení v jednotlivých týdnech. Drůbeží maso je nejvhodnější podávat dětem každý týden v různých úpravách, v prvním a třetím týdnu kuřecí maso úplně chybí, naopak třeba vepřové je v týdnu posledním nabízeno hned dva dny po sobě.
Velice chválím nízký výskyt sladkých hlavních pokrmů, tento měsíc pouze jednou.
Zařazení různých druhů příloh v měsíci je v pořádku a nemám k tomuto připomínky.
Z hlediska zásad správné výživy bych měla při hodnocení tohoto lístku asi největší výhrady k poměrně častému zařazování smažených pokrmů. Jídelní lístek pro děti z mateřské školy by se také obešel bez uzenin a uzeného masa. V případě hlavních pokrmů upravených smažením v druhém týdnu je ve dvou dnech za sebou zařazeno smažené rybí filé a bavorské vdolky. Dalším zástupcem je z hlavních pokrmů smažený kuřecí řízek, eventuelně kapustový karbanátek, v případě svačin potom vaječná topinka podávaná ve stejný den jako smažené rybí filé.
Co se týká uzenin a uzeného masa, u pokrmu čočka nakyselo, párek, okurka by vhodnější variantou párku bylo doplnění čočky na kyselo šunkou, kuličkami z mletého drůbežího masa nebo pouze pečivem a zeleninovým salátem. Stejně v případě pokrmu zapečené těstoviny s uzeným masem bych volila jinou, nutričně hodnotnější alternativu. Těstoviny buď zapéct s jiným druhem masa, ne uzeným, či zvolit bezmasou variantu a zapéct je se zeleninou (např. s brokolicí, rajčaty, špenátem) a doplnit sýrem.
Navrhované změny:
- Snížit nabídku smažených pokrmů, nejlépe max. 1x za 6 týdnů
- Snažit se nezařazovat na jídelní lístek mateřské školy uzeniny jako hlavní pokrm, uzené maso pouze zcela výjimečně
- Dávat si pozor na kombinace pokrmů v jednotlivém dnu, týdnu i celém měsíci
- Zpestřit nabídku syrové zeleniny
- Častěji zařazovat neochucené mléko, bílou kávu a nabídku mléka obohatit i mléčnými ovocnými koktejly a pudinky
I když je toto hodnocení poměrně dlouhé a tím pádem by se mohlo zdát, že je v jídelním lístku více chyb, nemohu rozhodně říci, že by byl jídelní lístek špatně sestaven. To zajisté ne, jídelní lístek je pestrý, obsahuje spíše tradiční pokrmy, ale objevují se v něm i zajímavé nápady. Jediná větší výtka patří, jak již bylo několikrát řečeno, častějšímu výskytu pokrmů upravených smažením, výskytu uzeného masa a uzenin. Hodnocení rozhodně nemá kritizovat, ale v prvé řadě upozornit na možné nedostatky a poukázat dále, jak jídelníček ještě více zpestřit a obohatit, aby dětem nejen chutnal, ale byl i zdravější.
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 11. 5. 2010