Pondělí
1. 3. 2010
Polévka: Zeleninová s cizrnou
Hlavní chod: Vepřové na kmíně, vařený brambor
Doplněk: Salát z čínského zelí s pomerančem, čaj lipový
Úterý
2. 3. 2010
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod: Pečené vepřové maso, fazole v rajčatové omáčce, chléb
Doplněk: Pomeranč, nápoj Linie mango
Středa
3. 3. 2010
Polévka: Česneková s pohankovými nočky
Hlavní chod: Záhorácký závitek, vařený brambor
Doplněk: Mrkvový salát, čaj lesní plody se smetanou
Čtvrtek
4. 3. 2010
Polévka: Rýžová
Hlavní chod: Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, kyselé zelí
Doplněk: Minerálka
Pátek
5. 3. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Kuřecí těstoviny se sýrovou omáčkou
Doplněk: Nápoj tropická směs s rakytníkem
Pondělí
8. 3. 2010
Polévka: Vločková s bramborami a zeleninou
Hlavní chod: Plovdivské maso, těstoviny
Doplněk: Mandarinka, čaj Dobré ráno
Úterý
9. 3. 2010
Polévka: Rajská s kapáním
Hlavní chod: Nugety z lososa, brambor s máslem a pažitkou
Doplněk: Salát mrkvový s jablky, nápoj Linie broskev
Středa
10. 3. 2010
Polévka: Krupková s krůtím masem
Hlavní chod: Jogurtové knedlíky se zakysanou smetanou a borůvkami
Doplněk: Jablko, čaj šípkový
Čtvrtek
11. 3. 2010
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Moravský vrabec, špenát, šumavský knedlík
Doplněk: Mléko
Pátek
12. 3. 2010
Polévka: Hrachová se smaženým hráškem
Hlavní chod: Krůtí játra na cibulce, dušená rýže
Doplněk: Salát z červené řepy, nápoj Linie hruška
Pondělí
15. 3. 2010
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Kyjevský závitek, dušená rýže
Doplněk: Nápoj Linie jahoda
Úterý
16. 3. 2010
Polévka: Jáhelná se zeleninou
Hlavní chod: Kuře na smetaně, kynutý knedlík
Doplněk: Hruška, čaj vanilkové potěšení
Středa
17. 3. 2010
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Sekaný řízek, vařený brambor, studená omáčka, zeleninová obloha
Doplněk: Nápoj Linie mandarinka
Čtvrtek
18. 3. 2010
Polévka: Pórková se zeleninovými kroužky
Hlavní chod: Rizoto z vepřového masa sypané sýrem
Doplněk: Mléko/čaj bylinný
Pátek
19. 3. 2010
Polévka: Zeleninová s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Selská vepřová pečeně, hlávkové zelí, vařený brambor
Doplněk: Nápoj Linie višeň
Pondělí
22. 3. 2010
Polévka: Rýžová
Hlavní chod: Plněný zelný list, vařený brambor
Doplněk: Míchaný kompot, nápoj Linie černý rybíz
Úterý
23. 3. 2010
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Uzené maso, hrachová kaše, chléb, okurek
Doplněk: Jablko, mléko/čaj šípkový
Středa
24. 3. 2010
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod: Mozzarella nugety se šunkou, vařený brambor s máslem a pažitkou
Doplněk: Okurkový salát, nápoj Linie broskev
Čtvrtek
25. 3. 2010
Polévka: Květáková s bramborem
Hlavní chod: Vepřový guláš, těstoviny
Doplněk: Pudink s ovocem, čaj jablko-echinacea
Pátek
26. 3. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Kuře ala bažant, vařený brambor
Doplněk: Mrkvový salát s kiwi, nápoj Linie grep
Pondělí
29. 3. 2010
Polévka: Sýrová se strouháním
Hlavní chod: Selská vepřová pečeně, bramborová kaše
Doplněk: Meruňkový kompot, čaj bylinný s meduňkou
Úterý
30. 3. 2010
Polévka: Norská
Hlavní chod: Pizza se šunkou a sýrem
Doplněk: Jablečný džus Vitaminátor
Středa
31. 3. 2010
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Rybí filé se sýrem, brambor s máslem a pažitkou
Doplněk: Mrkvový salát, velikonoční perník, nápoj Linie citron
Tento jídelní lístek je sestaven pro děti navštěvující základní školu. Splňuje předpoklady školního stravování s menšími připomínkami, přesto mě však ničím nezaujal, některé pokrmy se v měsíci opakují dvakrát a podle mne by mohl být jídelníček také o něco pestřejší.
Polévky
Co se týká polévek, nejčastěji jsou podávány polévky zeleninové, s obilninou a luštěninové. Zejména se mi líbí časté zařazování luštěninových polévek, které jsou v každém týdnu alespoň jedenkrát. Zvýšila bych jen pestrost těchto polévek, neboť čočková polévka je zde dvakrát, proto bych ji buď zaměnila za nějakou jinou luštěninovou polévku, nebo do ní přidala jiné ingredience, např. pórek, celer, mrkev apod. Stejně tak je zde dvakrát polévka rýžová, kterou je možno nahradit jakoukoli jinou polévkou a pestrost bude výrazně zvýšena.
Hlavní jídla
Hlavní jídla jsou převážně masová, pouze jednou je zde pokrm bezmasý, proto bych zde zařadila ještě alespoň další dva slané bezmasé pokrmy např. ve formě luštěninových salátů, zapékaných těstovin nebo brambor se zeleninou, tofu, šmakounem apod. Samozřejmě musím pochválit za pouhé jedno sladké jídlo v měsíci, které navíc obsahuje mléčný zakysaný výrobek a ovoce.
Nejčastěji zastoupeným masem je vepřové, poté kuřecí a rybí. Opět bych chtěla připomenout, že dětským strávníkům by mělo být podáváno častěji drůbeží maso než vepřové. Navíc je zde dvakrát selská vepřová pečeně, čímž se snižuje pestrost podávaných pokrmů. Dětem je také podáváno v tomto měsíci dvakrát uzené maso, což je poměrně mnoho, uzeniny a uzené maso by se v jídelníčku na ZŠ mělo objevit maximálně jedenkrát v měsíci.
Ryby jsou zde zařazeny dvakrát, což je v pořádku. Přesto bych se zde chtěla zmínit právě o výběru rybího masa a jeho technologické úpravě. V současné době jsou v mnoha jídelnách dětem nabízeny rybí polotovary (podezřívám zde nugetky z lososa), které jsou většinou vždy předsmažené a mají vysoký obsah tuku. Dětem samozřejmě nejvíce chutná ryba smažená, ale pouze šetrnou technologickou úpravou (dušení, pečení a zapékání) poskytneme plnohodnotné bílkoviny, vitaminy, minerální látky a především velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které rybí maso obsahuje. Pro zvýšení atraktivity můžeme rybí maso ochutit různými bylinkami, zeleninou, sýrem apod. čímž se zamaskuje typická rybí chuť a vůně. Vhodné jsou také pečené rybí karbanátky, nebo přidávání menších kousků ryb do zapékaných brambor, těstovin, rizota apod.
K přílohám nemám žádnou připomínku.
Zelenina
Zelenina je dle spotřebního koše splněna na více než 100%, přesto bych však ještě k některým pokrmům přidala zeleninové saláty, např. k rizotu s vepřovým masem, pizze se šunkou, kyjevskému závitku s rýží a plovdivskému masu s těstovinami. Další připomínku bych měla k pestrosti, velice často je podáván mrkvový salát, který je určitě u dětí oblíbený, ale přesto bych neopomíjela i jiné druhy zeleninových salátů.
Mléko
Co se mi však zdá jako závažný nedostatek je malá nabídka mléka, kterou potvrzuje i samotný spotřební koš. Mléko je pro děti důležité zejména kvůli obsahu vápníku, jenž je nezbytný pro zdravý vývoj kostí, proto bych alespoň občas zařadila mléčné koktejly, které jsou u dětí poměrně oblíbené, kakao, bílou kávu apod.
Doporučené změny:
- Zaměřit se na zvýšení pestrosti
- Snížit nabídku uzeného masa
- Zvýšit nabídku mléka a mléčných nápojů
Pozitiva tohoto jídelníčku:
- Pouze jedno sladké jídlo v měsíci
- Dostatečná nabídka luštěnin
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 23. 5. 2010