Přeskočit na obsah

Jídelníček

Školní jídelna Žamberk
Finanční normativy: 19,50 Kč / 21,00 Kč / 25,00 Kč

Pondělí

3. 5. 2010
Polévka:  Frankfurtská
Hlavní chod:
1. Azu po tatarsku, rýže (hovězí maso, okurky, drcená rajčata)
2. Sekaná pečeně, kysané zelí, brambor
3. Nudlový nákyp s tvarohem a ovocem
Saláty: Mrkvový, okurkový se smetanou, zelný
Doplněk: Mléko, jablko

Úterý

4. 5. 2010
Polévka: Zabijačková s kroupami
Hlavní chod:
1. Orlická směs, špagety, sýr (vepřové maso, lečo, kečup, pór)
2. Rybí filé v těstíčku, bramborová kaše
3. Ragů se sojovým masem, špecle
Saláty: Ovocný s jablkem, rajčatový, z čínského zelí s olivami

Středa

5. 5. 2010
Polévka: Česneková s pohankou
Hlavní chod:
1. Vepřový plátek na žampiónech, rýže
2. Kovbojské fazole s klobásou, chléb
3. Smažený sýr Tofu, brambor, tvarohová tatarka
Saláty: Rajčatový s brokolicí, okurkový s rajčaty
Doplněk: Ovocný jogurt

Čtvrtek

6. 5. 2010
Polévka: Květáková s vejci
Hlavní chod:
1. Selské vepřové plecko, dušený špenát, bramborové špalíčky
2. Kuřecí směs bac-can, divoká rýže (kari, zelí)
3. Lívance s jablky, míchaný tvaroh
Saláty: Ovocný, okurkový, zelný
Doplněk: Mléko, jablko

Pátek

7. 5. 2010
Polévka: Drůbková s kapáním
Hlavní chod:
1. Plněný paprikový lusk, rajská omáčka, houskový knedlík
2. Vepřová krkovička na medu, šťouchané brambory
3. Těstovinový salát s tuňákem, pečivo
Saláty: Mrkvový s ananasem, rajčatový, zelný s ředkvičkou

Pondělí

10. 5. 2010
Polévka: Kulajda (brambory, kopr, smetana)
Hlavní chod:
1. Cikánský vepřový plátek, brambor (lečo, slanina, okurky)
2. Čočka na kyselo, uzená plec, chléb, okurka
3. Brokolicový mozeček, brambor
Saláty: Banánový s kokosem, rajčatový, zelný s kukuřicí

Úterý

11. 5. 2010
Polévka: Krupicová s vejci
Hlavní chod:
1. Vepřová plec na kmíně, těstoviny
2. Rizoto s krůtím masem a zeleninou, sýr, červená řepa
3. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Saláty: Kompot, okurkový, zeleninový s těstovinou
Doplněk: Mléko, mandarinka

Středa

12. 5. 2010
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod:
1. Holandský řízek, bramborová kaše (mleté maso se sýrem)
2. Pekingské kuřecí maso, rýže (žampiony, smetana, okurky)
3. Slovenské halušky se zelím a sýrem, cibulka
Saláty: Melounový, rajčatový s olivami, zelný s koprem
Doplněk: Mléko

Čtvrtek

13. 5. 2010
Polévka: Staročeská bramboračka (zelenina, houby)
Hlavní chod:
1. Masová koule s paprikou, těstoviny
2. Rybí filé na másle s pažitkovou omáčkou, brambor
3. Sýrová kroketa, dušená zelenina
Saláty: Rajčatový s paprikou, z ředkve s čínským zelím
Doplněk: Ochucený tvaroh

Pátek

14. 5. 2010
Polévka: Hovězí s masem a strouháním
Hlavní chod:
1. Zabijačkový guláš, houskový knedlík
2. Pečená kuřecí rolka, bramborová kaše
3. Italské těstoviny se žampióny, sýr, okurka
Saláty: Z čínského zelí s pomerančem, okurko-rajčatový, rýžový

Pondělí

17. 5. 2010
Polévka: Kapustová s vejci
Hlavní chod:
1. Koprová omáčka, hovězí maso vařené, brambor
2. Krůtí maso v paprikové omáčce, těstoviny
3. Fazolový salát s vejci a sýrem, celozrnné pečivo
Saláty: Melounový, okurkový, zelný s paprikou

Úterý

18. 5. 2010
Polévka: Rajská s drobením
Hlavní chod:
1. Smažené rybí filé, bramborová kaše
2. Špekové knedlíky, kysané zelí, cibulka
3. Sojové maso na pórku s kečupem, špagety, sýr
Saláty: Rajčato-okurkový, šopský
Doplněk: Jogurt s ovocem

Středa

19. 5. 2010
Polévka: Babiččina luštěninová
Hlavní chod:
1. Pečené kuřecí stehno, rýže
2. Segedinský vepřový plátek, nočky (paprika, zelí)
3. Krupicová kaše sypaná čokoládou
Saláty: Mrkvový s kokosem, okurkový se smetanou, z čínského zelí
Doplněk: Mléko, mandarinka

Čtvrtek

20. 5. 2010
Polévka: Dršťková
Hlavní chod:
1. Vepřová plec v mrkvi, brambor
2. Cizrnová kaše, šunková omeleta, chléb, okurka
3. Žampiónový paprikáš, špecle
Saláty: Ovocný, rajčatový, brokolicový

Pátek

21. 5. 2010
Polévka: Slepičí s nudlemi
Hlavní chod:
1. Hamburská vepřová pečeně, houskový knedlík (zelenina, smetana)
2. Zvěřinová směs, bramborák (jelen, srnčí, paprika)
3. Špenátové halušky, holandská omáčka (sýrová)
Saláty: Mrkvový s jablky, z čínského zelí s rajčaty, zelný s cizrnou

Pondělí

24. 5. 2010
Polévka: Vločková s vejci
Hlavní chod:
1. Vepřová plec na česneku, těstoviny
2. Marinovaná kuřecí placka, fazole v tomatě
3. Křenová omáčka, vařené vejce, brambor
Saláty: Melounový, okurko-rajčatový, zelný s fazolí

Úterý

25. 5. 2010
Polévka: Uzená s krupkami
Hlavní chod:
1. Štěpánská hovězí pečeně, rýže (vejce)
2. Losos na ananasu, šťouchané brambory
3. Šišky s mákem
Saláty: Hlávkový, melounový, těstovinový s kečupem
Doplněk: Ochucené mléko, ovoce

Středa

26. 5. 2010
Polévka: Slovenská kapustnica s klobásou
Hlavní chod:
1. Rizoto s vepřovým masem, sýr, červená řepa
2. Sekaný hovězí biftek, brambor, hořčice, cibule
3. Smažený celer, jarní bramborový salát
Saláty: Zelenina s dresingem, okurkový
Doplněk: Jogurt s ovocem

Čtvrtek

27. 5. 2010
Polévka: Rybí se surimi a smaženým hráškem
Hlavní chod:
1. Králík na divoko, brambor
2. Fettucíne se špenátem a kuřecími fondy, mozzarella
3. Krupicový puding s ovocnou omáčkou
Saláty: Těstovinový, okurkový s tzatziky, rajčatový
Doplněk: Ochucené mléko, jablko

Pátek

28. 5. 2010
Polévka: Hovězí s játrovou zavářkou
Hlavní chod:
1. Vepřová krkovička pečená, dušené zelí, knedlík
2. Kuřecí kapsa gordon-bleu, bramborová kaše
3. Námořnické sojové maso, špecle (drcená rajčata, vejce)
Saláty: Ovocný s čínským zelím, zelný s ředkvičkami, okurkový

Pondělí

31. 5. 2010
Polévka: Kmínová s vejci
Hlavní chod:
1. Kuře na paprice, rýže
2. Šunkafleky, červená řepa
3. Zeleninový karbenátek se sýrem, brambor
Saláty: Mrkvový s dýňovým kompotem, okurkový s mlékem, zelný

Denní nabídka nápojů: čaj, vířičové limonády nebo šťávy, pramenitá voda z aquamatu
Veškeré saláty jsou podávány za salátového bufetu.

Jídelní lístek je složený ze 3 pokrmů k výběru, což je velmi náročné, jak z hlediska hodnocení, tak navržení vhodné skladby. Jídelníček má některé nedostatky, které by bylo vhodné vylepšit. Tento typ jídelníčků vyžaduje zvýšenou pozornost, aby neumožňoval strávníkům na základě chuťových preferencí volit příliš často sladká nebo smažená jídla a uzeniny.

Polévky
Polévky nejsou v jídelníčku příliš vhodně zvoleny. V jídelníčku se za celý měsíc objevuje pouze 1 luštěninová polévka, požadavky spotřebního koše doporučují 3-4 luštěninové polévky měsíčně. Pokud děti luštěniny odmítají není nutné dělat plné luštěninové polévky (čočková, fazolová, apod.), luštěniny však můžeme použít v menším množství jako vložku.
Dalším podstatným nedostatkem je příliš mnoho polévek s uzeninou a s vnitřnostmi (frankfurtská, zabijačková, dršťková, uzená, kapustnica s klobásou, hovězí s játrovou rýží). V dětském jídelníčku by se rozhodně neměli objevit uzené polévky, které obsahují především mnoho solí, a nejsou pro děti žádným přínosem. 
V jídelníčku je málo zeleninových polévek. Jídelna by tedy měla zařadit více zeleninových a luštěninových polévek na úkor polévek s vnitřnostmi a uzeninami. Polévky může zpestřit zařazením obilovin a luštěnin typu (pohanka, jáhly, oves, bulgur, cizrna, červená čočka).

Hlavní jídla
V jídelníčku je snaha, aby 3. výběrové jídlo bylo dietnější a častěji vegetariánské.
V jídelníčku převažuje vepřové maso, avšak velmi oceňuji zvěřinu a králičí maso, které v dnešních jídelníčcích nebývají příliš obvyklé.
V jídelníčku se objevují některé zajímavé pokrmy, na které bych ráda upozornila: cizrnová kaše, šunková omeleta; žampionový paprikáš; špenátové halušky; losos na ananasu; králík na divoko.
Jídelnu velmi chválím za zařazení rybího pokrmu 5x v měsíci, jednou jako rybí polévka.
Přílohy jsou vhodně zvoleny, doporučovala bych však méně časté zařazení knedlíků. Chtěla bych upozornit, že ke knedlíkům počítáme i halušky, které obsahují stejné ingredience, mají pouze jiný tvar. Můžeme také použít jinou alternativu knedlíků například cizrnové, špaldové, grahamové, pohankové, atd. 

Zelenina, ovoce a doplňky k obědu
Jídelna nabízí každý den k pokrmům saláty nebo kusové ovoce. Saláty jsou nabízeny formou salátového bufetu, domnívám se, že tato alternativa může být pro žáky příjemným zpestřením. Je však řada dětí, které si saláty z bufetu nevezmou, a proto bychom měli myslet na to, jak dětem zeleninu případně ovoce nabídnout. Vhodné je občas zařadit zeleninu jako součást hlavního pokrmu nebo jako zeleninovou polévku, případně zeleninovou oblohu na talíři.
V doplňcích se také objevují mléčné výrobky a mléko, které jsou pro děti velice potřebné. Ovocné saláty je také možné míchat s jogurtovými nebo kefírovými zálivkami. Případně nabízet ovocno-mléčné koktejly.

Sladká, smažená jídla a uzeniny
Tato obávaná skupina, bývá velmi častým problémem výběrových jídelníčků. Bohužel ani tento jídelníček nezůstal bez následků.
Poměrně časté zařazení sladkých pokrmů. Strávníci by teoreticky mohli jíst sladké pokrmy 6x v měsíci. Měli bychom mít na paměti, že rodiče svým dětem často kupují sladké potraviny, a proto bychom jejich nabídku v jídelníčku měli snížit na maximálně 2 pokrmy v měsíci i přes to, že máme výběrový jídelníček (viz důvod uvedený v úvodu). Další podmínkou, kterou bychom měli mít na paměti při plánování sladkých pokrmů je, aby obsahovaly suroviny, které se v jídelníčcích hůře naplňují, tedy mléko, tvaroh, ovoce, případně byly z netradiční mouky (celozrnná, luštěninová) nebo, aby jejich součástí byly některé netradiční obiloviny.
Uzeniny a vnitřnosti jsou v tomto jídelníčku nabízeny velice často. Jejich frekvence rozhodně neodpovídá požadavkům spotřebního koše (viz polévky a dále zabijačkový guláš, špekové knedlíky, uzená plec, klobása, slanina). Uzeniny obsahují příliš mnoho tuků, solí, dochucovadel a umělých přísad a pro děti nejsou z nutričního hlediska příliš pozitivním přínosem. Nezapomínejme na to, že ve školní jídelně vaříme i pro velmi malé děti, které by tyto potraviny neměly dostávat. Proto se snažme, aby se v jídelníčcích vyskytovaly co nejméně. Vhodnými alternativami místo uzenin může být (maso, šunka, šmakoun, uzené tofu, luštěniny atd.)
Smažené jídlo je v jídelníčku 6x do měsíce. Přestože jídelna smaží v konvektomatu, což je šetrnější způsob přípravy, jídlo si zachovává stejnou charakteristickou chuť a vůni smaženého pokrmu, na které si děti velmi zvykají a následně vyžadují klasické smažené pokrmy i doma. Opět tedy připomínám, že frekvence smažených pokrmů by měla být maximálně 2x do měsíce bez ohledu na to, zda nabízíme výběrový jídelníček.

Navrhované změny v jídelníčku
• Omezit množství sladkých, smažených pokrmů a uzenin
• Zvýšit nabídku zeleninových a luštěninových polévek
• Zařadit méně tradiční obiloviny (pohanka, jáhly, bulgur atd.)
• Omezit množství knedlíků

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 23.6.2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Natalia.999

    zabijačková polévka
    Dobrý den,
    v jídelníčku je psána zabijačková polévka s kroupami,jde o klasickou prdelačku? Pokud ano,jak ji zdůvodním hygieně? 🙂 a nebo už se smí používa krev?