Pondělí
3. 5. 2010
Polévka: Ragú s rýží
Hlavní chod:
1. Štěpánská pečená sekaná, bramborová kaše
2. Střapačky se zelím a slaninou
Doplněk: Ovoce, mléko, džus
Úterý
4. 5. 2010
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod:
1. Kuřecí rizoto po japonsku
2. Zapečený pangasius se zeleninou, brambor
Doplněk: Tvaroh + ovoce, džus
Středa
5. 5. 2010
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Vepřové na žampionech, těstoviny
2. Vločková kaše
Doplněk: Ovocný salát, čaj
Čtvrtek
6. 5. 2010
Polévka: Hovězí s drobením
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně, houskový knedlík
2. Smažený květák, brambor
Doplněk: Čaj
Pátek
7. 5. 2010
Polévka: Špenátová
Hlavní chod:
1. Přírodní vepřový plátek, šoulet
2. Francouzké brambory se salámem
Doplněk: Ovoce, džus
Pondělí
10. 5. 2010
Polévka: Drůbková se smaženým hráškem
Hlavní chod:
1. Kuskusoto s vepřovým masem a sýrem
2. Vepřové v kapustě, brambor
Doplněk: Jogurt, džus
Úterý
11. 5. 2010
Polévka: Vývar s krupkami
Hlavní chod:
1. Kuřecí na česneku, bramborový knedlík, zelí
2. Dušená játra na cibulce, rýže
Doplněk: Mrkvový salát s ananasem, džus
Středa
12. 5. 2010
Polévka: Mrkvová s těstovinou
Hlavní chod:
1. Lovecký závitek, houskový knedlík
2. Boloňské fazole, vejce, okurka
Doplněk: Ovoce, čaj, bílá káva
Čtvrtek
13. 5. 2010
Polévka: Gulášová kompot
Hlavní chod:
1. Těstoviny s mákem
2. Pečené kuře, brambor
Doplněk: Džus
Pátek
14. 5. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Přírodní roštěná, rýže
2. Rybí sekaná, bramborová kaše
Doplněk: Čaj
Pondělí
17. 5. 2010
Polévka: Frankfurtská polévka
Hlavní chod:
1. Debrecínský guláš, houskový knedlík
2. Tvarohový nákyp s ovocem
Doplněk: Ovoce, kakao, džus
Úterý
18. 5. 2010
Polévka: Hovězí s rýží a hráškem
Hlavní chod:
1. Čočka nakyselo, vejce, okurka
2. Hovězí maso vařené, dušená mrkev, brambor
Doplněk: Čaj
Středa
19. 5. 2010
Polévka: Hovězí s kuskusem a vejci
Hlavní chod:
1. Moravský vrabec, bramborové špalíčky, zelí
2. Špagety s kuřecím masem a sýrem
Doplněk: Müsli tyčinka, džus
Čtvrtek
20. 5. 2010
Polévka: Hrachová
Hlavní chod:
1. Smažená aljašská treska, bramborová kaše
2. Bramborový guláš, rohlík
Doplněk: Hlávkový salát, džus
Pátek
21. 5. 2010
Polévka: Kapustová polévka
Hlavní chod:
1. Kuřecí řízek v cizrnovém těstíčku, brambor
2. Halušky s houbami
Doplněk: Kompot, čaj
Pondělí
24. 5. 2010
Polévka: Rajská s těstovinami
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, opečený párek, okurka
2. Zapečená brokolice se sýrem, bramborová kaše
Doplněk: Moučník, čaj
Úterý
25. 5. 2010
Polévka: Slepičí s fridátovými nudlemi
Hlavní chod:
1. Koláče s tvarohem a povidly
2. Krůtí maso, bramborový knedlík, zelí
Doplněk: Mléko, džus
Středa
26. 5. 2010
Polévka: Kulajda
Hlavní chod:
1. Kuřecí maso s kukuřicí, brambor
2. Rizoto z rybího filé, sýr, zeleninový salát
Doplněk: Jogurt, čaj
Čtvrtek
27. 5. 2010
Polévka: Hovězí s těstovinami
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí
2. Kuřecí po srbsku, rýže
Doplněk: Ovoce, džus
Pátek
28. 5. 2010
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Holandský řízek, brambor
2. Zapečené těstoviny s uzeným masem, červená řepa
Doplněk: Okurkový salát, čaj
Pondělí
31. 5. 2010
Polévka: Rybí polévka
Hlavní chod:
1. Poděbradské maso, těstoviny
2. Přírodní kuřecí plátek, bramborová kaše
Doplněk: Zelný salát, džus
Žáci využívající služeb této školní jídelny mají denně na výběr ze dvou hlavních pokrmů. Je zde snaha, aby byl jídelníček nápaditý, ale jsou zde i velice závažné nedostatky. Abych tento jídelníček mohla doporučit, je potřeba tyto nedostatky odstranit.
Polévky
Nejčastěji jsou nabízeny polévky zeleninové, luštěninové a vývary. Právě vývary by však měly být zařazovány jen umírněně. Je zde navíc příliš hovězích vývarů a to i dva dny po sobě, což značně snižuje pestrost podávaných polévek. Bylo by tedy dobré je nahradit spíše jinými např. zeleninovými polévkami nebo polévkami s obilninou.
Hlavní pokrmy
Většina hlavních pokrmů je masových. Je podáváno maso drůbeží, vepřové, hovězí i rybí. Rybí maso je zde 4x, což je velice pozitivní. Také technologická úprava je zajímavá, kromě smažené aljašké tresky je to např. rybí sekaná, rizoto z rybího filé, zapečený pangasius se zeleninou. Velkou chybu však vidím ve velice častém zařazování uzenin a uzeného masa. Uzeniny by se měly podávat jen 1x do měsíce a zde jsou 5x, to je příliš mnoho! Místo uzenin lze použít například různé druhy masa, šunku, Tofu, Šmakouna, sojové maso apod. Uzeniny obsahují řadu látek, které nejsou pro zdravý vývoj dětí právě optimální. Jako první bych chtěla zmínit vysoký obsah soli, na kterou si děti snadno navyknou a poté upřednostňují slanější pokrmy, což v dospělosti může vést až k hypertenzi. Navíc jsou často vyráběny z nekvalitního masa a obsahují velké množství nekvalitních tuků.
Přílohy jsou poměrně pestré, jen by bylo vhodné snížit nabídku knedlíků a to jak bramborových tak i houskových.
Sladká bezmasá jídla jsou zde zařazena 4x do měsíce, což odpovídá vzhledem k tomu, že jsou zde nabízeny vždy dvě hlavní jídla. Přesto bych však chtěla apelovat na snížení tohoto počtu.
Další závažnou chybu vidím v nadměrné nabídce smažených pokrmů (jsou zde 4x). Navíc jsou zde zařazeny i dva dny po sobě. Smažené pokrmy jsou bohatým zdrojem tuků, které vedou především k obezitě a vzhledem k tomu, že v poslední době počet obézních dětí rapidně narůstá, je potřeba se smaženým jídlům spíše vyhýbat a to zejména ve školním stravováním. Navíc na specifickou chuť a vůni si děti snadno navyknou a následně ji ve svém jídelníčku upřednostňují. Proto bych doporučovala maximálně dvě smažená jídla v měsíci.
Co se mi zdá zvláštní je, že spotřební koš, co se týče cukrů i tuků, je zde plněn zhruba kolem 60 %, což mi přijde nemožné, vzhledem k tomu, že je zde poměrně hodně smažených pokrmů a sladká jídla jsou v normě.
Zelenina
Jako závažný nedostatek se mi jeví také malá nabídka čerstvých zeleninových salátů (jsou zde pouze 4x). Přitom je zde spousta pokrmů, ke kterým by se zeleninový salát hodil např. kuřecí rizoto po japonsku, smažený květák, francouzské brambory se salámem, kuskusoto s vepřovým masem a sýrem, pečené kuře, přírodní roštěná a spousta dalších. Především bych chtěla doporučit podávat zeleninový salát ke smaženým pokrmům, aby antioxidanty obsažené v čerstvé zelenině mohly alespoň částečně zneutralizovat škodlivý účinek přepálených tuků, které jsou součástí smažených jídel.
Dále mi přijde, že je zde velice často podáváno zelí. Zelí je z nutričního hlediska vhodnou potravinou, ale je zde příliš často (5x), což významně snižuje pestrost tohoto jídelníčku. Bylo by proto vhodnější používat i jinou tepelně opracovanou zeleninu.
Doporučené změny
- Zařazovat častěji čerstvou zeleninu
- Zaměřit se na pestrost (neopakovat stejná jídla)
- Omezit smažené pokrmy
- Omezit zařazování uzenin
Pozitiva tohoto jídelníčku
- Dostatečná nabídka luštěninových polévek a pokrmů z luštěnin
- Dostatečná frekvence podávání rybího masa a také jeho technologická úprava
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 15. 6. 2010