Přeskočit na obsah

Jídelníček

Školní jídelna Zlín

Pondělí

5. 1. 2009
Polévka: Drožďová s kapáním
Hlavní chod: Neapolské špagety se sýrem, Vitašťáva

Úterý

6. 1. 2009
Polévka: Pórková
Hlavní chod: Pečené kuře na másle, brambory, mrkvový salát s jablky, ovocná šťáva

Středa

7. 1. 2009
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod: Hamburská vepřová kýta, knedlík, ovocná šťáva

Čtvrtek

8. 1. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Sekaný máslový řízek, bramborová kaše, okurkový salát, ovocná šťáva

Pátek

9. 1. 2009
Polévka: Kyselice s uzeným masem
Hlavní chod: Meruňkové a švestkové táče, kakao, ovoce

Pondělí 12. 1. 2009
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Vídeňský guláš, knedlík, ledový čaj

Úterý

13. 1. 2009
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Zapečená Tatranská kotleta, bramborová kaše, rajčatový salát, ovocná šťáva

Středa

14. 1. 2009
Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Vločková kaše se skořicí, čaj s citronem, ovoce

Čtvrtek

15. 1. 2009
Polévka: Risi – Bisi
Hlavní chod: Moravský vrabec, dušený špenát, bramborový knedlík, ledový čaj, šlehaný tvaroh s ovocem

Pátek

16. 1. 2009
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Smažené rybí filé, brambory s máslem a pórkem, míchaný kompot, ovocná šťáva

Pondělí

19. 1. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Vepřenky s cibulí, brambory s máslem, okurkový salát, ovocná šťáva

Úterý

20. 1. 2009
Polévka: Dršťková s vepřovým masem
Hlavní chod: Kynuté knedlíky s meruňkami, sypané tvarohem, šípkový čaj, ovoce

Středa

21. 1. 2009
Polévka: Štýrská
Hlavní chod: Vepřový plátek, míchaná zelenina na másle, brambory, ovocná šťáva

Čtvrtek

22. 1. 2009
Polévka: Česneková s krutony
Hlavní chod: Mexické fazole, chléb, Vitašťáva

Pátek

23. 1. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Kuřecí nudličky Kung – Pao, rýže, salát z čínské zelí, ovocná šťáva

Pondělí 26. 1. 2009
Polévka: Kmínová s vejcem
Hlavní chod: Segedinský guláš, knedlík, čaj s citronem

Úterý

27. 1. 2009
Polévka: Selská
Hlavní chod: Rybí filé po mlynářsku, bramborová kaše, zelný salát s mrkví, ovocná šťáva

Středa

28. 1. 2009
Polévka: Cibulová
Hlavní chod: Vepřové nudličky po italsku, těstoviny, Vitašťáva, oplatek

Čtvrtek

29. 1 2009
Polévka: Fazolová s uzeným masem
Hlavní chod: Žemlovka s jablky a tvarohem, šípkový čaj, ovoce

Pátek

30. 1. 2009
Polévka: Rajská s těstovinovou rýží
Hlavní chod: Smažený Hermelín, brambory s máslem a pórkem, míchaný kompot, ovocná šťáva

Navržený jídelníček splňuje požadavky školního stravování s drobnými výhradami.
Velice pozitivně hodnotím nabídku luštěninových polévek, které se zde vyskytují 4x do měsíce (čočková, fazolová, hrachová, fazolová s uzeným masem). Pro větší zpestření lze zařadit polévku hrstkovou, z míchaných luštěnin, fazolovou s kysaným zelím. Pochvalu si také zaslouží častý výskyt polévek zeleninových. Menší výtku bych měla jen k příliš častému zařazování vajec do polévek. Kombinace polévek je v souladu s hlavními jídly. 
Co se týče nabídky hlavních pokrmů, většina z nich je masová (vepřové, drůbeží, hovězí a rybí maso). Nabídka pokrmů z vepřového masa je příliš častá a to na úkor pokrmů z masa drůbežího a hovězího, nebo některých méně tradičních mas jako je např. králičí, skopové. Další výtku bych měla k malému výskytu pokrmů z ryb (pouze rybí filé po mlynářsku a smažené rybí filé).
Bezmasá jídla jsou nabízena vždy jednou týdně. Velký nedostatek vidím v tom, že všechna bezmasá jídla jsou sladká. Doporučovala bych zařadit více slaných bezmasých pokrmů, např. zeleninové rizoto, zapékané těstoviny s brokolicí a sýrem, vhodné jsou i různé luštěninové saláty, fazolový guláš, zapékaná cizrna se zeleninou apod.
Nabídka příloh je poměrně pestrá, výhradu bych měla jen k častému zařazování knedlíků (houskových, bramborových, ale i kynutých s ovocem), které se v tomto měsíci vyskytují 5x. Pozitivně hodnotím přidávání pórku do vařených brambor. 
Kladně hodnotím časté zařazování zeleninových salátů a čerstvého ovoce. Pro větší pestrost lze zařadit i ovocné saláty.
Nápoje jsou poněkud jednotvárné, zařadila bych častěji nápoje z mléka (koktejly, kakao, bílou kávu).

Doporučované změny ve stravování:

  • Snížit zastoupení pokrmů z vepřového masa a nahradit jej jinými druhy masa.
  • Alespoň částečně nahradit sladké bezmasé pokrmy za slané.
  • Pro větší zpestření alespoň občas použít sojové maso (možno smíchat s různými druhy masa např. do guláše), Tofu sýr do zapékaných těstovin apod.
  • Dále bych doporučila zvýšit příjem ryb, např. pangasius zapečený se sýrem, rizoto z rybího filé, rybí karbanátky apod.
  • Vhodné by bylo zařadit častěji mléčné dezerty, které jsou dětmi poměrně oblíbené (pudink s ovocem, tvarohové a jogurtové dezerty).

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
ÚPL LF MU
Brno 16.2.2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se