Pondělí
3. 5. 2010
Polévka: Zeleninová s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Kuře v tomatové omáčce, těstoviny, moučník
Nápoj: Vitamínový nápoj (ovocný přírodní koncentrát)
Úterý
4. 5. 2010
Polévka: Celerová
Hlavní chod:
1. Chalupářský guláš (s mraženým lečem), rýže
2. Zapečené rybí filé, bramborová kaše, kompot (přírodní filé se zeleninou a vejci v konvektomatu)
Nápoj: Vitamínový nápoj
Středa
5. 5. 2010
Polévka: Kmínová
Hlavní chod:
1. Hamburská kýta, houskový knedlík
2. Fazole na kyselo, vejce, chléb celozrnný, zelný salát
3. Těstovinový sýrový salát se šunkou a mungo klíčky
Nápoj: Vitamínový nápoj
Čtvrtek
6. 5. 2010
Polévka: S játrovou zavářkou
Hlavní chod:
1. Krupicová kaše s kakaem a cukrem, ovocný jogurt
2. Mexická směs, těstoviny (fazole, kapie, kukuřice, kečup)
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pátek
7. 5. 2010
Polévka: Cizrnová s houbami
Hlavní chod:
1. Zahradnický karbanátek, brambor, mrkvový salát s jablky (přírodní se zeleninou v konvektomatu)
2. Kuřecí čína se zeleninou, rýže, ovoce
3. Jáhlová kaše s ovocem a skořicí
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pondělí
10. 5. 2010
Polévka: Hovězí vývar s masovou rýží
Hlavní chod:
1. Kynuté ovocné knedlíky s tvarohem
2. Písecká hovězí pečeně, rýže
3. Zapečená pohanka s brokolicí a sýrem, okurka
Nápoj: Vitamínový nápoj (ovocný přírodní koncentrát)
Úterý
11. 5. 2010
Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Srbské rizoto se sýrem, salát z červené řepy
2. Těstoviny s kuřecím masem v sýrové omáčce, rajče
Nápoj: Vitamínový nápoj
Středa
12. 5. 2010
Polévka: Zelnice s bramborem
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, špenát, brambor
2. Kýta dle šenkýře, rýže (s mraženým lečem)
3. Ovocný salát s lesním ovocem v jogurtu, sladký rohlík
Nápoj: Vitamínový nápoj
Čtvrtek
13. 5. 2010
Polévka: Zeleninová se sýrovými noky
Hlavní chod:
1. Segedínský guláš, knedlík houskový
2. Knedlíky s vejci, okurka
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pátek
14. 5. 2010
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, uzené, chléb, salát z čínského zelí
2. Rybí karbanátek, bramborová kaše, salát z čínského zelí
3. Vegetariánské těstoviny se sójovým masem, salát z čínského zelí
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pondělí
17. 5. 2010
Polévka: Skotská BROTH (z různých druhů luštěnin a brambor)
Hlavní chod:
1. Koprová omáčka, vejce, knedlík
2. Pečená kýta, dušená mrkev, brambor
3. Rýžový salát s vejci a dietní šunkou
Nápoj: Vitamínový nápoj (ovocný přírodní koncentrát)
Úterý
18. 5. 2010
Polévka: Hovězí masová s nudlemi
Hlavní chod:
1. Kynuté buchty, ovocná přesnídávka
2. Hovězí debrecínská pečeně, rýže
Nápoj: Vitamínový nápoj, mléčný koktejl
Středa
19. 5. 2010
Polévka: Falešný boršč (řepa, zelí, brambory)
Hlavní chod: Zapečené těstoviny, okurkový salát
Nápoj: Vitamínový nápoj
Čtvrtek
20. 5. 2010
Polévka: Zeleninová s vejci
Hlavní chod:
1. Vepřová játra na slanině, rýže, čerstvá kapie
2. Kuře na paprice, kolínka
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pátek
21. 5. 2010
Polévka: Rybí
Hlavní chod:
1. Sekaná pečeně, brambor, zelný salát s mrkví
2. Křenová omáčka, uzené, bramborový knedlík
3. Sójové boby po italsku ve špagetách, sýr (v rajčatech)
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pondělí
24. 5. 2010
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod:
1. Boloňské špagety, strouhaný sýr
2. Vepřové na česneku, rýže, čerstvá kapie
3. Fazolový salát s okurkou, chléb celozrnný
Nápoj: Vitamínový nápoj
Úterý
25. 5. 2010
Polévka: S játrovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Koblihy s hruškovými povidly, ovoce v jogurtu
2. Cizrna, opečený salám, chléb
Nápoj: Vitamínový nápoj, mléčný koktejl
Středa
26. 6. 2010
Polévka: Pohankovo-drožďová
Hlavní chod:
1. Šumavská špikovaná kýta, brambor, míchaný kompot
2. Bramborové knedlíky s cibulkou, míchaný kompot
3. Těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem
Nápoj: Vitamínový nápoj
Čtvrtek
27. 5. 2010
Polévka: Zeleninová s vločkovou zavářkou
Hlavní chod:
1. Benátské rizoto, sýr, salát z červené řepy
2. Plněný paprikový lusk, rajská omáčka, knedlík
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pátek
28. 5. 2010
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod:
1. Smažené rybí filé, brambor, salát z čínského zelí s ananasem (filé je připravené v konvektomatu)
2. Kuřecí ragú s brokolicí v sýrové omáčce, rýže
3. Kuskus s lilkem zapečený ve vejcích, okurka
Nápoj: Vitamínový nápoj
Pondělí
31. 5. 2010
Polévka: Slepičí v těstovinovou rýží
Hlavní chod:
1. Nudle s mákem a cukrem
2. Vepřové na kapustě, bramborový knedlík
3. Vegetariánské zeleninové rizoto, sýr, okurka
Nápoj: Vitamínový nápoj, mléčný koktejl
Hodnocený jídelní lístek určený pro strávníky základních škol obvykle nabízí výběr ze dvou až tří hlavních jídel. Sestavení takového jídelního lístku je značně náročné a vyžaduje bohaté znalosti a zkušenosti. Musím říci, že mne tento jídelní lístek velmi pozitivně zaujal a potěšil, a to i přesto, že se v něm vyskytují určité nedostatky.
Hned v úvodu bych ráda pochválila nápaditost a pestrost tohoto jídelního lístku, který nabízí svým strávníkům kromě klasických variant pokrmů i hojné množství zajímavých a zdravých receptur. Velice chválím zařazení kuskusu, jáhel, pohanky (zapečená pohanka s brokolicí, kuskus s lilkem zapečený ve vejcích, jáhlová kaše), zařazení méně tradičních luštěninových pokrmů (sojové boby po italsku ve špagetách, fazolový salát s okurkou, fazole na kyselo). Pěknými recepty jsou také rýžový salát, těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem, těstovinový sýrový salát se šunkou a mungo klíčky či těstoviny se sojovým masem. Opravdu nápadité je dále výjimečné zpestření hlavního pokrmu ovocnou bublaninou ze špaldové mouky.
Z nedostatků, které trochu kazí celkový kladný dojem z jídelníčku, bych zmínila hlavně vyšší výskyt sladkých pokrmů, poněkud častější zařazení masa vepřového na úkor masa drůbežího a v případě příloh vyšší nabídka knedlíků.
Při hodnocení jídelního lístku jsem využila vedle jídelníčku i zaslaných doplňujících informací a údajů o plnění jednotlivých potravinových komodit spotřebního koše.
Polévky
U polévek bych chtěla především pochválit zařazení polévky rybí a polévky pohankovo-drožďové a dále poměrně časté zařazení rozmanitých polévek zeleninových (zeleninová s vločkovou zavářkou, brokolicová, celerová, falešný boršč, květáková, zelnice, hráškový krém, zeleninová s vejci, kapustová, zeleninová s ovesnými vločkami, zeleninová se sýrovými noky). V případě polévek luštěninových je hodnotným zpestřením polévka cizrnová s houbami a polévka skotská z různých druhů luštěnin, jinak by však jejich nabídka mohla být častější. Ideálně tedy luštěninová polévka nebo polévka s přídavkem luštěnin jedenkrát v týdnu.
Kombinace polévek s hlavními pokrmy
Polévky s hlavními pokrmy jsou vhodně kombinovány, upozornila bych pouze na poněkud nadýmavější kombinaci květákové polévky a hrachové kaše.
Hlavní pokrmy
Jako hlavní pokrmy se na jídelním lístku objevují pokrmy masové, pokrmy s nižším obsahem masa a svoje pevné místo zde mají i pokrmy bezmasé. V případě hlavních masových jídel jsou nabízeny nejčastěji pokrmy z masa vepřového, poněkud pokulhává výskyt masa kuřecího. Bylo by vhodnější, kdyby nabídka masa drůbežího byla alespoň vyrovnaná s nabídkou masa vepřového. Ideální je, pokud pokrmy z drůbežího masa tvoří přinejmenším 1/3 všech pokrmů z masa.
Správně není zapomínáno na maso hovězí. V případě masa rybího si strávníci mohou vybrat rybí pokrm 4x do měsíce, což jistě není málo. Navíc spolu s rybí polévkou by se již dalo hovořit o nabídce opravdu bohaté, svědčí o tom i Vámi dodané údaje plnění spotřebního koše. Ještě dalším vylepšením by mohlo být zařazení rybího pokrmu na den bez výběru nebo ve výběrový den zařadit dva rybí pokrmy v různých úpravách. Líbí se mi i kombinace výběru rybího masa s pokrmem luštěninovým, která se v jídelním lístku vyskytuje.
Na co bych upozornila, je využívání uzeného masa a uzenin. Podávat uzené maso dvakrát v měsíci je zcela nadbytečné, úplně stačí 1x za dva měsíce. Velice chválím, že z uzenin je upřednostňována šunka, přijde mi však škoda pokrm cizrna, chléb doplňovat opečeným salámem. Luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, není tedy zcela nezbytné doplňovat je masem či uzeninou. Cizrnu lze využít například v kombinaci se zeleninou či se zeleninou a menším množstvím masa, eventuelně doplnit pečivem. Příkladem receptů s použitím cizrny jsou například cizrna na italský způsob (s rajčaty), cizrnový salát nebo falafel. Když jsem se již zastavila u luštěninových pokrmů, určitě musím vyzdvihnout jejich bohaté zastoupení v jídelníčku, které opět dokazuje i plnění komodity luštěnin na více jak 100%.
Pokud jde o pokrmy s menším obsahem masa a pokrmy bezmasé, nelíbí se mi časté podávání pokrmu sladkého. Sladký pokrm si strávníci mohou vybrat 7x v měsíci, a to už je opravdu hodně. Navíc ve dnech za sebou je na výběr zařazena krupicová kaše a kaše jáhlová. Recept jáhlová kaše s ovocem a skořicí samozřejmě velice chválím, jde o velmi příhodnou variantu sladkého pokrmu. Její zařazení hned druhý den po kaši krupicové s kakaem a cukrem však není zrovna vhodná volba. Ze sladkých pokrmů pak oceňuji zařazení ovocného salátu s lesním ovocem v jogurtu, tedy lehký pokrm bohatý ovocem, kde je využito i mléčného výrobku, opravdu pěkná kombinace.
Přílohy
V případě příloh, jak jsem již zmínila výše, bych vytkla hlavně častější zařazení knedlíků a nižší zařazení brambor a bramborové kaše. Houskový knedlík si strávníci mohou vybrat 5x za měsíc, bramborový knedlík 3x a 1x knedlík kynutý s ovocem. Změnu přílohy by si zasloužila například koprová omáčka s vejcem, kde místo houskového knedlíku by určitě vhodnější variantou byly brambory. Stejně tak by se dalo brambor využít u pokrmu vepřové maso na kapustě.
Ovoce, zelenina
Pokud jde o ovoce, líbí se mi, že krom kusového ovoce podáváte svým strávníkům ovoce různě upravené, zde například ovocný salát, ovoce v jogurtu, ovocná přesnídávka, jáhlová kaše s ovocem, salát s jablky, salát s ananasem.
Co se týká zeleniny, již jsem chválila bohaté zastoupení zeleninových polévek, zelenina je také součástí hlavních pokrmů a objevuje se i ve formě zeleninových salátů, což je zcela správné. Vyskytují se sice v některé dny kombinace polévek s hlavními pokrmy a doplňky k hlavnímu pokrmu, kde není přítomno ovoce ani zelenina, jejich počet však není tak vysoký.
Mléko, mléčné výrobky, pitný režim
Pokud opět přihlédnu k údajům o plnění spotřebního koše, jedinou potravinovou komoditou, kde se nepovedlo naplnit doporučované plnění, je mléko. V tomto případě bych radila navýšit nabídku nápojů z mléka, dětem určitě přijde krom mléčných koktejlů k chuti i občasné zařazení mléka neochuceného nebo bílé kávy, zpestřením pak může být i mléko ochucené a kakao. Plnění mléka můžeme dále navýšit zařazením mléčného pudinku jako dezertu k hlavnímu pokrmu. Mléčné výrobky se vyskytují občas jako doplněk k hlavnímu jídlu (ovocný jogurt, ovoce v jogurtu) a mnohem častěji jsou jeho součástí. Nechybí doplňování pokrmů sýrem a sýrovými omáčkami.
Jako nápoj je takřka denně uváděn vitamínový nápoj v různých příchutích, vyrobený z koncentrátů ovoce bez přídavku cukru (jak je doplněno v informacích pod jídelním lístkem). Pokud je vhodně ředěn vodou, aby nebyl příliš sladký, jedná se o vhodnou variantu. Stejně tak je velice správné zpestření a doplňování pitného režimu neslazeným ovocným čajem a dále nápoji z mléka, jak jsem již uvedla výše.
Doporučené změny ve stravování – shrnutí
- Snížit nabídku sladkých pokrmů
- Změnit poměr nabízených druhů mas, zvýšit nabídku libového drůbežího masa a naopak
- Snížit výskyt pokrmů z masa vepřového
- Nepodávat příliš často uzeniny a uzené maso
- Z příloh navýšit brambory, omezit nabídku knedlíků
- Navýšit nabídku mléka, například ve formě nápojů – mléko neochucené, bílá káva, kakao
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
22. 6. 2010