Pondělí
3.5.
Polévka: Slepičí polévka s masem a rýží
Hlavní chod: Kovbojské fazole, chléb
Doplněk: Džus 100% pomeranč, linecký rohlíček
Úterý
4.5.
Polévka: Rybí polévka – šči
Hlavní chod: Drůbeží sekaná, nový brambor, míchaný kompot
Doplněk: Malinový čaj, jogurtový nápoj
Středa
5.5.
Polévka: Hovězí vývar s kapáním
Hlavní chod: Vepřové žebírko na kmíně, těstoviny, okurkový salát
Doplněk: Pomerančová šťáva, hroznové víno
Čtvrtek
6.5.
Polévka: Masový krém – chléb
Hlavní chod: Květák jako mozeček, nový brambor, okurkový salát
Doplněk: Malinový čaj, meloun
Pátek
7.5.
Polévka: Pórková polévka
Hlavní chod: Hovězí roštěná na žampiónech, rýže, ledový salát s ředkvičkou
Doplněk: Džus 100% pomeranč
Pondělí
10.5.
Polévka: Gulášová polévka – chléb
Hlavní chod: Nudle s mákem, bílá káva
Doplněk: Vanilkový puding
Úterý
11.5.
Polévka: Rajská polévka s rýží
Hlavní chod: Pečené filé s jablky, brambor, zeleninová obloha
Doplněk: Grepová šťáva
Středa
12.5.
Polévka: Hovězí vývar s kuskusem
Hlavní chod: Vepřová kýta na paprice, knedlík
Doplněk: Čaj/mléko, hroznové víno
Čtvrtek
13.5.
Polévka: Špenátová s vejci
Hlavní chod: Kuřecí špíz, nové brambory, fazolový salát s kukuřicí
Doplněk: Džus 100% pomeranč
Pátek
14.5.
Polévka: Česneková polévka s cizrnou a bramborem
Hlavní chod: Hovězí tokáň, rýže
Doplněk: Pomerančová šťáva, tvarohová Activie
Pondělí
17.5.
Polévka: Frankfurtská s bramborem – chléb
Hlavní chod: Pikantní čočka, vařené vejce, okurka
Doplněk: Banán s vlákninou, domácí perník
Úterý
18.5.
Polévka: Drůbeží vývar s písmenky
Hlavní chod: Kuře v zelenině, brambor
Doplněk: Pomerančová šťáva, banán
Středa
19.5.
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Krůtí guláš, těstoviny
Dopněk: Ovocný čaj, jogurt
Čtvrtek
20.5.
Polévka: Drožďová
Hlavní chod: Smažené lososové nugety, brambor
Doplněk: Jahodový džus, broskvový kompot
Pátek
21.5.
Polévka: Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Hovězí maso po španělsku, knedlík
Doplněk: Citrónová šťáva, jablko
Pondělí
24.5.
Polévka: Zeleninová s krupkami
Hlavní chod: Kuře a la kachna, bramborový knedlík, zelí
Doplněk: Pomeančová šťáva
Úterý 25.5.
Polévka: Kuřecí polévka s kapáním
Hlavní chod: Vepřový guláš debrecínský, těstoviny
Doplněk: Malinový čaj, banán
Středa
26.5.
Polévka: Fazolová polévka
Hlavní chod: Kapustové karbanátky, brambor, zeleninová obloha
Dopněk: Grepová šťáva, Bobík
Čtvrtek
27.5.
Polévka: Rybí s opraženou žemlí
Hlanví chod: Jáhly s kuřecím masem (na způsob rizota)
Doplněk: Šopský salát, citrónová šťáva
Pátek
28.5.
Polévka: Hovězí vývar s nudlemi
Hlavní chod: Štěpánská hovězí pečeně, šunková rýže
Doplněk: Šťáva – aloe
Pondělí
31.5.
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Kuřecí maso na kari, hrášková rýže
Doplněk: Bezová šťáva
Jedno-výběrový jídelní lístek určený pro ZŠ je velice dobře navržený. Jídelnu chválím za časté zařazení rybího masa, mléčných výrobků, zeleniny a ovoce. Jídelní lístek splňuje požadavky spotřebního koše, a proto uvádím jen několik návrhů pro jeho zpestření a zdokonalení.
Polévky
U polévek velmi chválím za 2 rybí polévky v měsíci. Děti často rybí pokrmy odmítají, aniž by je ochutnaly. Možností, jak rybí pokrm nabídnout tak, aby nebyl předem odmítnut, je nazvat ho méně tradičně, případně exoticky (Polévka ze sedmi moří, šči polévka, atd.)
Doporučovala bych však častější zařazení zeleninových polévek, ty se objevují pouze 5x za měsíc. Zeleninové polévky je možné zpestřit zavářkou z luštěnin nebo hodnotnými obilovinami (pohanka, kuskus, jáhly, vločky).
Hlavní jídla
V hlavních jídlech se rovnoměrně střídají všechny druhy masa. Jídelníček je možné zpestřit o dnes již méně tradiční maso králičí.
Jídelnu také chválím za 2 rybí pokrmy v měsíci upozornila bych na zajímavou úpravu: pečené rybí filé s jablky.
Přílohy jsou vhodně zvoleny, v jídelníčku však úplně chybí bramborová kaše, kterou mají děti rády. Tento nedostatek by se dal zohlednit tím, že škola má k dispozici rané brambory a tyto jsou chutnější variantou. U příloh také chválím za vhodné množství knedlíků – 3x v měsíci. Místo klasických knedlíků je možné použit také knedlík cizrnový, grahamový, pohankový.
Ovoce, zelenina a doplňky k obědu
Jídelna si zaslouží velkou pochvalu za téměř každodenní zařazení zeleninových salátů a ovoce. Kuchařky si však stěžují na to, že děti zeleninové saláty nejedí. Je vhodné, aby jídelna vyzkoušela jiné možnosti, jak dětem zeleninu nabídnout tak, aby ji snědly. Navrhuji například zeleninové oblohy, případně zeleninové ozdoby (pozor, aby jídelna nezakotvila pouze u tradiční petrželky). Další variantou je nabízet dětem zeleninové saláty s masem, vejcem, rybou, těstovinami, pečivem, atd. Dále je také možné zařadit zeleninu do hlavního pokrmu jako vařenou, dušenou, grilovanou a nezapomínat ani na zeleninové polévky. Dětem je také možné nabídnout sezonní zeleninu kusovou (neupravenou na salát), kterou mají rády (hrášek, kedlubna, ředkvičky, cherry rajčátka, atd.) Stejně tak využití zeleniny pro nastavení příloh (hrášková, kukuřičná, mrkvová rýže nebo brokolicová, mrkvová, zelná bramborová kaše). U ovoce je možné také zařadit ovocné saláty s jogurtem nebo zakasanými mléčnými výrobky, případně jako ovocné koktejly. Případně míchané ovocno-zeleninové saláty.
Zelenina nebo ovoce by měly vždy být součástí, alespoň jednoho z pokrmů (polévka, hlavní jídlo, salát), aby si děti zvykly na to, že zelenina k jídlu patří.
U doplňků k obědu jídelnu chválím za časté zařazení mléčných výrobků téměř jednou týdně (jogurtové nápoje, jogurty).
Sladká, smažená jídla a uzeniny
Sladké jídlo jako hlavní pokrm se v jídelníčku objevuje pouze 1x měsíčně. Navrhovala bych však v tento den místo vanilkového pudingu jako doplňku k obědu zařadit například ovocný salát s jogurtem. Pokud vaříme sladká jídla, měli bychom dbát na to, aby byly použity suroviny, které se v jídelníčcích hůře naplňují, tedy mléko, tvaroh, ovoce, případně byly z netradiční mouky (celozrnná, luštěninová) nebo aby jejich součástí byly některé netradiční obiloviny. Jako doplněk k obědu je sladké jídlo nabízeno 3x za měsíc.
Smažená jídla jsou nabízena pouze 2x v měsíci, toto množství splňuje požadavky spotřebního koše. Jídelna smaží na palmovém tuku, který pokud není speciálně upraven pro fritézy není na smažení příliš vhodný, protože snadno dochází k jeho přepalování.
Uzeniny se v navrženém jídelním lístku téměř neobjevují pouze ve frankfurtské polévce a možná v drůbežím debrecínském guláši.
Nápoje
Nápoje by bylo vhodnější zařadit neslazené (minerální vody, čaje, atd.) Pokud podáváme ovocné džusy měli bychom, upřednostňovat 100%, které ředíme vodou. Dále by bylo vhodné zařadit i mléčné koktejly, ty je možné připravovat z ovoce případně z ovocných jogurtů.
Rozdíly oproti jiným jídelním lístkům:
• Časté zařazení zeleninových salátů a ovoce
• Zajímavé úpravy zeleninových salátů
• Časté zařazení rybího masa
• Časté zařazení mléčných výrobků
Navrhované změny v jídelníčku:
• Zařadit více zeleninových polévek
• Zkusit i jiné zařazení zeleniny, než zeleninové saláty
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 22.6.2010
Autor: Dáša 23
Jídelníček s hodnocením
Dobrý den,zajímalo by mně,kolik máte kalkulaci na 1 oběd.U nás je cena 1.stupeň 17,-kč,2.stupeň 19,-kč a třetí stupeň 21,-kč.Mateřská škola má dle mého také málo a to 3 -6let 24,-kč a 7 – 10let 26,-kč.Jídelníček vypadá hezky,jen myslím,že bych ho za naše peníze neudělala tak hezký – myslím včetně ovocných nápojů.
Autor: lenka
jídelníček kalkulace
MŠ 25,- Kč ZŠ 18,- Kč a 19,- Kč