Přeskočit na obsah

Jídelníček

ŠJ Jablonné nad Orlicí
Finanční normativy: 19,00 Kč / 21,00 Kč / 24,00 Kč

Pondělí

31. 5. 2010
Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Moravský vrabec, bramborové knedlíky, špenát, čaj
2. Tortelliny s rajčatovou omáčkou sypané sýrem, oplatka, čaj

Úterý

1. 6. 2010
Polévka: Zeleninová bílá s knuspi chlebíčkem
Hlavní chod:
1. Rybí filé v obalu s kukuřičnými lupínky, brambory
2. Srbské rizoto s drůbežím masem, sýr
Doplněk: Zeleninový salát (čínské zelí, jablko), čaj

Středa

2. 6. 2010
Polévka: Hovězí s masem a nudlemi
Hlavní chod:
1. Vepřové na čínském koření, dušená rýže, banán
2. Nudle s mákem, banán, oplatka, čaj/ochucené mléko

Čtvrtek

3. 6. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Čevabčiči, horčice, cibule, brambory, rajčatový salát, čaj
2. Rýžový nákyp se švestkami, banán, šlehaný tvaroh, čaj/kakao

Pátek

4. 6. 2010
Polévka: Česneková s bramborem
Hlavní chod:
1. Holandský řízek, bramborová kaše, okurka
2. Zapečené těstoviny Canellonni (trubičky plněné lučinou a bylinkami)
Doplněk: Oplatka, čaj

Pondělí

7. 6. 201
Polévka: Sýrová se smaženým hráškem
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta na houbách, dušená rýže, zelný salát (zelí bílé, kopr), čaj
2. Kaše z ovesných vloček s cukrem, máslem a čokoládou, jablko, oplatka, čaj/kakao

Úterý

8. 6. 2010
Polévka: Bramborová
Hlavní chod:
1. Plněný paprikový lusk v rajčatové omáčce, těstoviny, čaj
2. Tvarohové knedlíčky přelité jahodami, čaj/kakao
Doplněk: Nektarinka

Středa

9. 6. 2010
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
2. Kapustový karbenátek, brambory
Doplněk: Kiwi, čaj

Čtvrtek

10. 6. 201
Polévka: Luštěninová
Hlavní chod:
1. Rybí filé zapečené se sýrem a brokolicí, bramborová kaše, rajčatový salát, čaj
2. Vajíčkový salát, čerstvá zelenina (okurky, rajčata, ledový salát), sýr (balkánský, hermelín, lučina), grahamový chlebíček, čaj

Pátek

11. 6. 2010
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod:
1. Smažený vepřový řízek, brambory, kyselá okurka
2. Vepřový guláš s fazolemi a rajčaty, brambory
Doplněk: Zmrzlina (nanuk), čaj

Pondělí

14. 6. 2010
Polévka: Rajčatová s fazolemi a bazalkou
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, brambory, dušená mrkev, čaj
2. Sojové maso na houbách, zeleninové rizoto, broskvový kompot, čaj

Úterý

15. 6. 2010
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně, houskové knedlíky
2. Hovězí vařené, opečené brambory, jablečný křen
Doplněk: Jablko, čaj

Středa

16. 6. 2010
Polévka: Cibulová se zeleninou a vejcem
Hlavní chod:
1. Čočka na kyselo, uzená kuřecí rolka, chléb
2. Rybí filé na olivách, brambory
Doplněk: Zelný salát (zelí bílé, sušená rajčata, cibule, jablko), čaj

Čtvrtek

17. 6. 2010
Polévka: Hovězí s kapáním
Hlavní chod:
1. Mletý řízek v těstíčku, bramborová kaše
2. Halušky promíchané s masem a kysaným zelím
Doplněk: Strouhaná jablka s piškoty, čaj

Pátek

18. 6. 2010
Polévka: Špenátová s kuřecím masem
Hlavní chod:
1. Smažený květák, brambory, jogurtová tatarka, čaj
2. Makovec, broskev, čaj/mléko

Pondělí

21. 6. 2010
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod:
1. Mexický guláš, hrášková rýže, čaj
2. Nudle s mákem, cukrem a máslem, ovocný salát (ananas, mandarinka, hruška), čaj/mléko

Úterý

22. 6. 2010
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod:
1. Vepřový závitek, bramborové knedlíky, čaj
2. Palčinky s džemem, čaj/mléko
Doplněk: Meloun

Středa

23. 6. 2010
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Přírodní vepřový řízek, brambory, dušená zelenina (mrkev, brokolice, květák, kukuřice), čaj
2. Paella (rybí rizoto), strouhaný sýr, zeleninový salát (rajčata, papriky, olivy), čaj

Čtvrtek

24. 6. 2010
Polévka: S drožďovými nočky
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta na paprice, houskové knedlíky, čaj
2. Špagety se zeleninou a sýrem (cuketa, brokolice, kukuřice, rajčata), šlehaný tvaroh, čaj

Pátek

25. 6. 2010
Polévka: Masový vývar s kapáním
Hlavní chod:
1. Smažený sýr, brambory, jogurtová tatarka, čaj
2. Krupicová kaše s jahodami, oplatka, čaj/mléko

Pondělí

28. 6. 2010
Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta na čínském koření, žampionová rýže, kompot (broskev, jahoda, hruška), čaj
2. Tortelliny s neapolskou omáčkou a sýrem, čaj

Úterý

29. 6. 2010
Polévka: S masem a nudlemi
Hlavní chod:
1. Plněný paprikový lusk v rajčatové omáčce, houskové knedlíky, čaj
2. Sojové maso na přírodní způsob, opečené brambory, hlávkový salát, čaj

Středa

30. 6. 2010
Polévka: Zeleninový vývar s rýží
Hlavní chod:
1. Smažený vepřový kotlet, těstovinový salát se zeleninou, čaj
2. Fazolový salát, masová pomazánka, čerstvá zelenina, křehký chlebíček, čaj

Hodnocený jídelníček nabízí žákům výběr ze dvou hlavních pokrmů. Je zde snaha o nápaditost a neobvyklost, přesto však pokulhává pestrost. Je zde několik závažných nedostatků, a proto bych jej jako vzorový doporučit rozhodně nemohla. Chápu, že chcete dětem podávat jejich oblíbená jídla, ale školní stravování by mělo být také o tom, že tyto pokrmy budou pro dětské strávníky vybírány s ohledem na jejich výživovou hodnotu a dle zásad správného stravování! Tento jídelníček rozhodně není sestaven dle zásad správného stravování, neboť je zde příliš sladkých a smažených pokrmů.

Polévky
Je vidět, že vedoucí stravování se snaží, aby polévky byly nápadité a něčím zajímavé. Ve většině případů také jsou, přesto bych však chtěla upozornit na velmi malou pestrost. Nejčastěji jsou podávány polévky zeleninové, vývary a luštěninové. Právě vývarů je zde až přespříliš (6x do měsíce) a v některých případech by bylo vhodné je nahradit polévkami jinými, např. zeleninovými polévkami, které lze popřípadě zahustit různými druhy obilnin (kroupy, pohanka, kuskus, jáhly apod.) Pestrost polévek snižuje především fakt, že některé se zde vyskytují dvakrát v měsíci (hovězí a hrstková polévka) a vývar s nudlemi dokonce třikrát.

Hlavní pokrmy
Většina hlavních pokrmů je masová, což je samozřejmě správně. Vezmu-li však v úvahu jaké druhy masa jsou dětem nabízeny, už nemohu být spokojená. Je zde příliš často vepřové maso na úkor drůbežího a tento rozdíl je velice výrazný. Rybí maso je dětem nabízeno čtyřikrát v měsíci a líbí se mi i je jeho úprava, přesto však dle spotřebního koše jsou ryby plněny pouze na 56 %, což je málo. V tomto případě lze doporučit pečlivější výběr druhého pokrmu. Mělo by to být jídlo, které není pro děti moc atraktivní a tím by se snad zvýšil počet strávníků, kteří by si rybu vybrali. Další možností je přidat k rybě nějaký dětmi velmi oblíbený dezert.
K pestrosti bych chtěla opět podotknou, že plněný paprikový lusk je zde dvakrát.
Co se týká příloh nemám k nim žádných námitek.

Sladké pokrmy
Velkou kritiku sesílám na příliš častou nabídku sladkých pokrmů, pokud počítám správně, sladké pokrmy jsou zde 8x do měsíce a to je příliš mnoho!!! Pokud mají děti denně na výběr ze dvou pokrmů jsem ochotna tolerovat MAXIMÁLNĚ čtyři sladká jídla do měsíce. Je mi jasné, že právě tyto pokrmy jsou pro většinu dětských strávníků oblíbené, ale neměli bychom zapomínat, že příliš mnoho cukrů má pro zdravý vývin dítěte velmi negativní vliv. O negativních účincích jednoduchých cukrů, jsem se zmiňovala již v několika předešlých jídelníčcích, přesto to zopakuji znovu:

  • jednoduché sacharidy slouží jako okamžitý zdroj energie, tzn. že se velice rychle dostávají ze zažívacího traktu do krve a pokud nejsou ihned spotřebovány (což v naprosté většině případů nejsou) jsou pomocí inzulínů přeměňovány na tukovou tkáň, což samozřejmě vede k nadváze nebo obezitě
  • o sladkých pokrmech se často hovoří jako o „prázdném jídle“, je to proto, že jsou velice rychle zmetabolizovány a již brzy po jídle je navozen pocit hladu
  • častá konzumace sladkých pokrmů také v neposlední řadě zvyšuje riziko zubního kazu

Ke sladkým pokrmům zde nabízeným mám ještě jednu připomínku, pokud už chcete podávat sladké pokrmy udělejte z nich alespoň pokrmy plnohodnotné tzn. aby jejich součástí byla i nějaká bílkovina (např. k palačinkám s džemem přidat tvaroh).

Technologická úprava
Kritizovat musím také technologickou úpravu. V poznámkách je uvedeno, že karbanátky a holandské řízky připravujete v konvektomatu což je dobře, ale i přesto je zde až příliš mnoho dalších smažených pokrmů (smažený květák, řízek, sýr, vepřový kotlet, rybí filé). Smaženým pokrmům by se školní stravování mělo co nejvíce vyhýbat, neboť obsahují velké množství tuku, což opět vede k nadváze nebo obezitě. Smažené pokrmy jsou navíc záludné ještě tím, že mají specifickou chuť a vůni, která je velice podmanivá a většina děti si na ni snadno zvyká a následně ji ve svém jídelníčku upřednostňuje.

Ovoce a zelenina
Velice se mi líbí nabídka ovoce a zeleninových salátů, je pestrá a nápaditá. Jen bych chtěla doporučit, aby se vždy ke smaženému pokrmu přidával zeleninový salát. Čerstvá zelenina obsahuje poměrně velké množství antioxidantů, které mohou alespoň částečně zneutralizovat škodlivý účinek přepálených tuků, které jsou součástí smažených pokrmů.

Doplňky
Chápu, že máte finanční limit, který musíte proinvestovat do jednotlivých obědů, ale myslím si, že tyto peníze lze investovat mnohem užitečněji než do „zbytečných“ oplatků. Například můžete do některých pokrmů zařadit nějakou další surovinu nebo můžete dětem nabídnout spoustu jiných nutričně mnohem výhodnějších dezertů např. z řady mléčných výrobků nebo ovoce (puding, šlehaný tvaroh s ovocem, mléčné koktejly, různé zakysané mléčné výrobky a další).

Co se týká spotřebního koše, s tímto programem nemám moc zkušeností, ale pokud se v měsíci vyskytuje osm sladkých pokrmů a ještě navíc jsou velice často podávány oplatky jako dezert, nevím jak je možné, aby vyšla hodnota volných cukrů jen něco přes čtyřicet procent.

Návrhy na změnu:

  • Zvýšit pestrost a vyhnout se opakování v jednom měsíci
  • Výrazně SNÍŽIT NABÍDKU SLADKÝCH POKRMŮ
  • Nahradit alespoň v některých případech vepřové maso drůbežím, aby jejich poměr byl alespoň 1:1 nebo vyšší ve prospěch masa drůbežího
  • Značně OMEZIT SMAŽENÍ jako technologickou úpravu potravin
  • Nepodávat dětem oplatky jako dezert, místo nich raději nabídnout mléčné výrobky nebo ovoce

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 23. 9. 2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zita

    Hodnocení JL
    Je možné plnit mléko na 400%,mám problém se dostat na 90 %.Hezký den.

  • Autor: Marie Adamova

    Jídelníček – spotřební koš
    Na vaší jídelně je špatně propočítán spotřební koš. Mléčné výrobky nemáte v takovém zastoupení na JL aby Vám to dělalo přes 400 %.
    Při takové skladbě sladkých jídel a neplnit cukry ?
    O spotřebě rybího masa ani nemluvě. Už se těším na hodnocení tohoto JL .