Úterý
1. 6. 2010
Polévka: Hovězí rychlá, kaiserka
Hlavní chod:
1. Boloňské špagety (1/2 dávka masa – vepřová plec)
2. Zelenina v těstíčku (celer, lilek, květák – těstíčko: vejce, mléko, mouka), bramborová kaše, zeleninová obloha
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/mléko, pohár k MDD (pudink, piškoty, ovoce)
Středa
2. 6. 2010
Polévka: Hrstková, chléb
Hlavní chod:
1. Kuřecí steak s bylinkami (bazalka, petrželka, pažitka), šťouchané brambory
2. Zapečený krůtí řízek se zeleninou a sýrem, tarhoňa
Doplněk: Džus jablečný ředěný/voda máta-citron/mléko, salát: okurkový/rajčatový/míchaný s cizrnou a jogurtem
Čtvrtek
3. 6. 2010
Polévka: Italská (rajská s těstovinou)
Hlavní chod:
1. Dušená šunka, čočka na kyselo, sterilovaná okurka
2. Květákový nákyp, rané brambory, zeleninová obloha rajče, okurka
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/mléko, mandarinka
Pátek
4. 6. 2010
Polévka: Bramborová s hraškou
Hlavní chod:
1. Hovězí pečeně na žampionech, dušená rýže
2. Srnčí maso se šípkovou omáčkou, bramborové noky
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/mléko, hruška
Pondělí
7. 6. 2010
Polévka: Zeleninový krém s omeletovými nudlemi, chléb
Hlavní chod:
1. Rybí filé pečené na zelenině (mrkev, hrášek, květák, pór), nový brambor
2. Vařené vejce, nový brambor, fazolové lusky na kyselo
Doplněk: Džus jablečný ředěný/voda máta-citron/mléko, salát: okurkový/rajský/z čínského zelí s paprikou/ovocný (mrkev, hruška, mandarinka)
Úterý
8. 6. 2010
Polévka: Vývar s masovou rýží, kaiserka
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s kuřecím masem, obloha (salát z kysaného zelí)
2. Špenátový nákyp
Doplněk: Voda máta-citron/mléko, ovoce: hruška/jablko/mandarinka
Středa
9. 6. 2010
Polévka: Fazolová červená, chléb
Hlavní chod:
1. Čevapčiči (hovězí + vepřové maso), raný brambor, jogurtový dresink/kečup
2. Šmakoun v zelenině WOK (fazolové lusky, kukuřice, čínské houby), divoká rýže
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/mléko, salát: okurkový/rajčatový/z čínského zelí s paprikou/míchaný s jogurtovou zálivkou
Čtvrtek
10. 6. 2010
Polévka: Hovězí se strouháním
Hlavní chod:
1. Vařené hovězí maso, rajská omáčka, houskový knedlík
2. Krupicová kaše s grankem
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/mléko/kefír
Pátek
11. 6. 2010
Polévka: Vločková
Hlavní chod:
1. Přírodní vepřový řízek, zeleninová rýže
2. Kuřecí paprikáš, kuskus
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda citronová/mléko, jahody s jogurtovým přelivem
Pondělí
14. 6. 2010
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Kuřecí prsa s červenými fazolemi, tarhoňa
2. Rybí salát s jogurtem a zeleninou (celer, mrkev, cibule), celozrnný chléb
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/kefír/mléko, jablko
Úterý
15. 6. 2010
Polévka: S játrovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Bavorské vdolky s povidly a šlehačkou
2. Zeleninové lečo s vejci (bezmasé), rané brambory
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/jahodový koktejl, jablko
Středa
16. 6. 2010
Polévka: Kroupová, chléb
Hlavní chod:
1. Haše (hovězí a vepřové maso), rané brambory
2. Čínská masová směs (z kuřecího masa), kuskus
Doplněk: Džus pomerančový ředěný/voda máta-citron/jogurtové mléko, salát z červené řepy
Čtvrtek
17. 6. 2010
Polévka: Kulajda se šmakounem
Hlavní chod:
1. Plněný bramborový knedlík s vepřovým a uzeným masem, červené zelí sterilované
2. Zapečený zeleninový karbanátek se sýrem, brambor, rajče
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda máta-citron/mléko, šlehaný tvaroh s jahodou
Pátek
18. 6. 2010
Polévka: Z rybího filé zahuštěná hraškou
Hlavní chod:
1. Kyjevský závitek (hovězí maso), divoká rýže
2. Italské lasagne (kuřecí maso)
Doplněk: Ledový čaj/voda máta-citron/mléko, kedluben
Pondělí
21. 6. 2010
Polévka: Z vaječné jíšky, chléb
Hlavní chod:
1. Hovězí pečeně protýkaná zeleninou, houskový knedlík
2. Plněný paprikový lusk přírodní, těstovinová rýže
Doplněk: Džus pomerančový ředěný/voda citron-máta/jogurtové mléko/kefír, ovoce
Úterý
22. 6. 2010
Polévka: Celerová, kaiserka
Hlavní chod:
1. Srbské rizoto se sýrem (vepřové maso)
2. Pečený losos s citronovou omáčkou, nový brambor
Doplněk: Ledový čaj/voda máta-citron/ochucené mléko, salát
Středa
23. 6. 2010
Polévka: Čočková, chléb
Hlavní chod:
1. Kuře pečené s bylinkovým kořením, nový brambor, salát okurkový/rajský/ovocný
2. Ovocný bulgur (s jahodami a jablky – jako rýžový nákyp) jablko
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda s mátou/mléko
Čtvrtek
24. 6. 2010
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod:
1. Guláš z krůtího masa, těstoviny
2. Vepřové maso v mrkvi, rané brambory
Doplněk: Ledový čaj/mléko, termix
Pátek
25. 6. 2010
Polévka: Vývar s pórkovým svítkem
Hlavní chod:
1. Pečený rybí karbanátek s ovesnými vločkami a sýrem, pažitkové brambory
2. Balkánský džuveč s tofu (rýže, tofu, sterilovaný toskánský salát – papriky, rajčata, cibule)
Doplněk: Vitamaxima/voda s mátou/mléko, salát rajčatový
Pondělí
28. 6. 2010
Polévka: Špenátová se šmakounem
Hlavní chod: Pizza zeleninová, tuňáková, se šunkou a sýrem
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda citron-máta/mléko, jablko
Úterý
29. 6. 2010
Polévka: Mléčná
Hlavní chod: Rybí prsty (obalovaná treska), nové brambory, rajče, okurka
Doplněk: Ledový čaj/ochucené mléko/voda s mátou, syrová mrkev
Středa
30. 6. 2010
Polévka: Kuřecí s rýží
Hlavní chod: Mexické fazole, okurka
Doplněk: Vitamínový nápoj/voda s mátou/mléko
Saláty: několik druhů průběžně doplňovaných na chladícím pultu, lze si libovolně přidat.
Nápoje: ke každému obědu mimo vitamínových nápojů voda s mátou či limetkou, každý den čisté mléko, občas koktejl, jogurtové mléko, kefír (výběr).
Uvedený jídelní lístek podle mě splňuje všechny atributy správně sestaveného a vyváženého jídelníčku a to i při nabízeném výběru ze dvou jídel, což je vždy náročnější. V tomto ohledu nutno vyjádřit velkou pochvalu za výborně sestavený jídelníček. Oceňuji nejen zkušenost a cit pro sestavení vhodných kombinací jídel, ale také snahu připravovat jídla zdravěji s použitím netradičních surovin, nových receptur a technologií.
V jídelním lístku převažují zejména tyto klady:
Vhodné kombinace pokrmů
Hlavní pokrmy jsou kombinovány tak, aby byly oba pokrmy rovnocenně nutričně hodnotné a také přiměřeně oblíbené. Je žádoucí nabízet čas od času výběr ze dvou odlišných druhů mas, jak je tomu v jídelníčku (kuřecí a krůtí, hovězí a srnčí, vepřové a kuřecí, drůbeží a rybí). Výběr ze dvou masových pokrmů zajistí, aby všechny děti přijímaly dostatek živočišných bílkovin. Taktéž výběr ze dvou pouze bezmasých či polomasitých pokrmů je opodstatněný pro zvýšení konzumace některých méně oblíbených skupin potravin (čočka na kyselo vs květákový nákyp, pečený rybí karbanátek s ovesnými vločkami vs džuveč s tofu). Kombinace masového a bezmasého pokrmu je v tomto jídelníčku rovněž rovnocenná jak z hlediska atraktivity pokrmu, tak i z nutričního hlediska (filé na zelenině vs fazolky na kyselo s vejcem, čevapčiči vs šmakoun v zelenině). Jsou-li dva hlavní pokrmy masové, doplňuje je polévka zeleninová, luštěninová či s obilovinami, naopak bezmasé a polomasité pokrmy jsou doplněny masovými vývary.
Zařazení netradičních a hodnotných surovin
Zařazování nutričně hodnotných surovin do jídelníčků dětí je nezbytností, i když jejich zařazení může být někdy obtížné (najít vhodnou recepturu, překonat odpor dětí). V tomto jídelníčku paní vedoucí dokázala, že je možné využít potenciálu surovin tradičních (vločky, kroupy, pohanka) i novějších méně tradičních (šmakoun, tofu, hraška, tarhoňa, bulgur, kuskus, divoká rýže). S pomocí těchto surovin pak lze obměňovat klasické receptury a zvyšovat jejich nutriční hodnotu (polévka bramborová s hraškou, kulajda se šmakounem, pečený rybí karbanátek s ovesnými vločkami) či vytvářet pokrmy nové (ovocný bulgur), se kterými se některé děti mohou setkat i poprvé, a to je velmi chvályhodná zásluha školní jídelny. Jsem přesvědčena, že těmito způsoby lze vytvářet správné stravovací návyky dětí.
Využití technologií
V tomto jídelníčku jsou velmi dobře využity moderní a šetrné technologické úpravy, díky čemuž nebylo třeba využít, pravděpodobně až na výjimku bavorských vdolečků, klasického smažení, a to rovněž velmi oceňuji. Místo smažení je využito pečení a zapékání v konvektomatu.
Nové inovativní receptury
Využívání nejrůznějších surovin a moderních technologií pak nabízí nové a zajímavé receptury, kterých je v jídelníčku skutečně mnoho. Inspirací mohou být rybí receptury (rybí filé pečené na zelenině, rybí salát s jogurtem a zeleninou, pečený losos s citrónovou omáčkou, pečené rybí karbanátky s ovesnými vločky, polévka z rybího filé), dále polévky zahuštěné hraškou či zeleninové pokrmy (zelenina v těstíčku – pečená, špenátový nákyp, šmakoun v zelenině a divoká rýže, zapečený zeleninový karbanátek se sýrem).
Dodržení doporučené pestrosti pokrmů a zásad správné výživy
Pokud se týká masa, jsou rovnoměrně zastoupeny všechny druhy, výrazně pak drůbeží a zejména rybí (5x), dále hovězí a střídmě vepřové maso. Zpestřením pro strávníky je jistě srnčí maso, které obsahuje málo tuku a je dobře stravitelné. Za zmínku také stojí minimální zařazení uzenin, které s výhodou nahrazují dušená šunka, vejce, šmakoun nebo tofu.
Přílohy jsou pestré s dostatečným zastoupením brambor, rýže a těstovin (mezi které počítáme i kuskus a tarhoňa). Tyto přílohy jsou opět v nejrůznějších obměnách, příkladem mohou být brambory rané, pažitkové, šťouchané, bramborová kaše či noky. Také zařazení rýže divoké do jídelníčku znamená zpestření, navíc tato rýže (resp. semena divoké vodní trávy) je bohatá na vitaminy skupiny B a na vlákninu.
V jídelníčku je dále dostatek luštěnin (v polévkách, v hlavních chodech, v salátu), zeleniny (tepelně zpracované i syrové), ovoce (ředěné džusy, kusové ovoce, dezerty, ovocné saláty, hlavní chod), mléka (polévky, hlavní chody, nápoje) i mléčných výrobků (sýry, dezerty). Sladké pokrmy jsou v měsíci 3x, z čehož krupicová kaše a ovocný bulgur jsou ideální varianty sladkých pokrmů, bavorské vdolečky lze pro jejich velkou oblibu ve svátečních situacích, kterým ukončení školního roku bezesporu je, taktéž tolerovat.
Velmi oceňuji široký denní výběr nápojů zahrnující ředěné džusy, neslazené nápoje (voda s mátou, citrónem/limetkou), zakysané nápoje a každodenní nabídku mléka.
Jedinou drobnou poznámku bych měla k častějšímu zařazování pečiva k polévkám, které se mi jeví v některých případech nadbytečné (zeleninový krém s omeletovými nudlemi, kroupová polévka), nicméně se nejedná o prohřešek.
Jídelní lístek naplňuje všechny požadavky pestrého a zdravého jídelníčku ve školním stravování. Paní vedoucí a jejímu týmu nelze než pogratulovat k takovémuto jídelníčku, z něhož lze vyčíst nejen zkušenost, ale také nadšení a odpovídající odborné znalosti. Doufám, že i strávníci oceňují tuto snahu o kvalitní a zároveň chutnou nabídku obědů.
Hodnocení vypracovala:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita
V Brně dne 23. 9. 2010
Autor: Retigová
finanční norma
Myslím si, že je špatně spočítána finanční norma.Dospělí jedí na úkor těch nejmenších! Zdravím Retigová
Autor: marie
kalkulace
Dospělí nejedí na úkor těch mladších. Finanční normu průběžně v měsíci sleduji, pokud se dostávají do mínusu, nemají k obědu jogurt nebo ovoce, dostanou ho pouze děti. A spotřební koš se počítá pouze za děti.