Přeskočit na obsah

Jídelníček

Mateřská škola Vidnava
Finanční normativy: 21,00 Kč / 26,00 Kč

Pátek

1. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb, pomazánkové máslo, vařená vejce, paprika, čokoládové mléko, banány
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Vepřové výpečky, kapusta dušena, brambory, vitamínový nápoj
Svačina: Domácí lipánek (tvaroh + smetana), rohlíky, čaj s citronem

Pondělí

4. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka z taveného sýra, kedlubna, mléko, jablka
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Zapékané špagety (kuřecí), paprika, rajče, vitamínový nápoj
Svačina: Ovocná přesnídávka, piškoty, čaj s citronem

Úterý

5. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka ze sardinek, paprika, káva bílá, banány
Polévka: Rajská s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Vepřový řízek přírodní, bramborová kaše, mrkvový salát s ananasem, džus s vodou
Svačina: Ovocný jogurt, rohlíky, čaj s citronem

Středa

6. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka fazolová, rajče, caro, jablka
Polévka: Hovězí s masem a těstovinou
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s krémem, vitamínový nápoj s jódem
Svačina: Chléb žitný, pomazánkové máslo, sýr eidam, rajče, čaj s citronem

Čtvrtek

7. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb slunečnicový, tvarohová s kapií, instantní ovocný čaj, jablka
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Obalovaná treska se sýrem a brokolicí, brambory, zelný salát s mrkví, vitamínový nápoj
Svačina: Loupáček, kakao, mandarinka

Pátek

8. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka z cottage s ředkvičkou, kedlubna, malcao, jablka
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod: Vepřové výpečky, bramborové knedlíky s cizrnou, zelí kysané, džus ředěný s vodou
Svačina: Dalamánek, medové máslo, čaj s citronem

Pondělí

11. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka z tuňáka se zeleninou, instantní ovocný čaj, jablka
Polévka: Špenátová s houskou
Hlavní chod: Kantonská rýže (kuřecí, šunka), rajčata, paprika, vitamínový nápoj s jódem
Svačina: Čokolupínky, mléko

Úterý

12. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka tvarohová s brokolicí, malcao, banány
Polévka: Drožďová
Hlavní chod: Vepřová pečeně, mrkev dušená s hráškem, brambory, džus s vodou
Svačina: Raženka, pomazánkové máslo, šunka, paprika, čaj s citronem

Středa

13. 10. 2010
Přesnídávka: Dalamánek, sýrová pomazánka s celerem, caro, jablka
Polévka: Vločková
Hlavní chod: Opékaná šunková klobása, hrachová kaše s cibulkou, chléb žitný, okurka kyselá, vitamínový nápoj s jódem
Svačina: Ovocný jogurt, rohlíky, čaj s citronem

Čtvrtek

14. 10. 2010
Přesnídávka: Vánočka, kakao, jablka
Polévka: Zeleninová s kroupama
Hlavní chod: Pečené kuře se sýrem, brambory, zelný salát s ananasem, džus s vodou
Svačina: Chléb žitný, pomazánkové máslo, rajčata, instantní ovocný čaj

Pátek

15. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka z tresčích jater, paprika, káva bílá, jablka
Polévka: Pórková s kapáním
Hlavní chod: Svíčková na smetaně, houskové knedlíky, džus s vodou
Svačina: Ovocný salát (banán, jablko, mandarinka, med, hrozinky), jogurtové knuspi, čaj s citronem

Pondělí

18. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka z ryb v tomatě, ředkvička, instantní ovocný čaj, jablka
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Zapečený květák se sýrem a šunkou, bramborová kaše, míchaný zeleninový salát (zelí, rajče, paprika, okurka), vitamínový nápoj
Svačina: Kukuřičné corn flakes, mléko

Úterý

19. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb slunečnicový, pomazánka z lučiny, ředkvička, caro, banány
Polévka: Z fazolových lusků
Hlavní chod: Kuře na zelenině, rýže dušená parboiled, mrkvový salát s jablky, džus s vodou
Svačina: Ovocná přesnídávka, piškoty, čaj s citronem

Středa

20. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, šunková pomazánka, čaj s citronem, paprika, jablka
Polévka: Masový krém
Hlavní chod: Bramborové šišky s mákem, vanilkové mléko
Svačina: Dalamánek, pomazánkové máslo, rajčata, instantní ovocný čaj

Čtvrtek

21. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, pomazánka z droždí, mléko, ředkvička, jablka
Polévka: Zeleninová s domácím drobením
Hlavní chod: Hovězí maso vařené, koprová omáčka, brambory, vitamínový nápoj
Svačina: Termix, rohlíky, čaj s citronem

Pátek

22. 10. 2010
Přesnídávka: Raženka, pomazánka z taveného sýra, ředkvička, malcao, jablka
Polévka: Z kyselého zelí
Hlavní chod: Milánské špagety (vepřové), rajčata, okurky salátové, paprika, vitamínový nápoj
Svačina: Kefírové ovocné mléko, čokoládové knuspi

Pondělí

25. 10. 2010
Přesnídávka: Dalamánek, pomazánka z lučiny, rajčata, paprika, čaj s citronem, jablka
Polévka: Rajčatová s kapáním
Hlavní chod: Rybí karbenátek, šťouchané brambory s cibulkou, mrkvový salát s kokosem, hrozinkami a citronem, vitamínový nápoj
Svačina: Rohlíky, máslo s džemem, ovocné mléko

Úterý

26. 10. 2010
Přesnídávka: Chléb žitný, vaječná pomazánka, kedlubna, káva bílá, banány
Polévka: Kapustová polévka
Hlavní chod: Vepřový plátek srbský (vepřová kýta), rýže dušená parboiled, salát z čínského zelí s rajčaty, džus
Svačina: Puding s ovocem (mandarinka, banán), piškoty, čaj s citronem

Středa

27. 10. 2010
Přesnídávka: Jablečný závin, kakao, jablka
Polévka: Brokolicová polévka
Hlavní chod: Fazolový guláš, chléb, vitamínový nápoj s jódem
Svačina: Raženka, pomazánkové máslo, sýr eidam, instantní ovocný čaj

Čtvrtek

28. 10. 2010
Státní svátek

Pátek

29. 10. 2010
Přesnídávka: Tvarohová se šunkou, rajčata, Caro, jablka
Polévka: Zeleninová s jáhlami
Hlavní chod: Kuře na paprice, špecle, džus
Svačina: Termix, čaj s citronem

Jídelní lístek pro mateřskou školu je velmi dobře sestaven, splňuje doporučenou frekvenci pokrmů i vyváženou skladbu jídel v rámci jednotlivých dnů, je zvláště bohatý na zeleninu, ovoce a mléčné výrobky a je v něm využito mnoho nutričně hodnotných potravin a zajímavých receptur.

Obědy, které tvoří páteř jídelníčku, zahrnují vyrovnaně jídla masová, polomasitá i bezmasá. Nejvíce zastoupené je vepřové maso, nikoliv však na úkor drůbežího masa, které je pravidelně každý týden, ani na úkor rybího masa, které je 2x měsíčně stejně jako hovězí maso. Dále je nutno ocenit 2 hlavní pokrmy z luštěnin a pouze 2 sladké hlavní chody v daném měsíci. Hlavní přílohou jsou brambory v různých úpravách (vařené brambory, bramborová kaše, šťouchané brambory), za zmínku stojí bramborové knedlíky s cizrnou, ve kterých cizrna klasické bramborové těsto obohacuje o bílkoviny a vlákninu. Kromě brambor jsou dále nabízeny těstoviny a rýže. Rýže je upřednostňována tzv. parboiled, která má ve srovnání s tradiční loupanou rýži díky speciální technologii více vitaminů a minerálních látek.
Hlavní jídla jsou velmi vhodně kombinována s polévkami. Většina polévek je zeleninových, což vždy vítáme. Polévky jsou jednou z možností, jak dětem nabídnout zeleninu. Oceňuji pestrost zeleninových polévek a jejich nutričně hodnotných zavářek (kuskus, jáhly, pohanka, vločky, kroupy), opomíjeny nejsou ani luštěninové polévky.
Z hlediska zásad správné výživy hodnotím minimální používání uzenin (pouze 1x opékaná šunková klobása) a volbu šunky k bezmasým pokrmům. Ceněné rybí maso je zpracované pravděpodobně smažením u obalované tresky se sýrem, druhý rybí pokrm – rybí karbanátky lze upravit i bez smažení, například pečením v troubě, čímž docílíme šetrnější a pro děti vhodnější úpravy pokrmu.
Opravdu výjimečné je v tomto jídelníčku množství zeleniny. Zelenina je v mnoha případech již součástí polévky, popřípadě hlavního jídla, ale neméně často je také ve formě čerstvých salátů, které jsou velmi nápadité. Domnívám se, že se vyplatí vynaložit úsilí do přípravy rozmanitých salátů, vrátí-li se nám v podobě vyšší konzumace a větší obliby zeleniny u dětí. Například podávané mrkvové saláty s ananasem či kokosem a rozinkami mohou být tou správnou volbou.

Přesnídávky a svačinky doplňují vhodně hlavní jídla. Podle doporučení jsou základem svačinek obiloviny ve formě pečiva. Pečivo je i zde nabízené různorodé – pšeničné, žitné, se slunečnicovými semínky, občas i sladké pečivo (vánočka, loupáček). Pečivo je vždy doplněné plnohodnotnými bílkovinami ve formě pomazánek (tvarohová, rybí, fazolová, vaječná), sýrů, žervé, cottage a šunky. U rybích pomazánek oceňuji, že se nejedná pouze o jeden druh rybí pomazánky i při jejich časté frekvenci (4x/měsíc). Díky rybím pomazánkám a rybím pokrmům podávaných na oběd děti konzumují 1-2x týdně rybu, což se blíží odborníky doporučované frekvenci (2x týdně). Také bych ráda ocenila zmíněnou fazolovou pomazánku, která představuje pro děti lépe stravitelnou formu luštěnin.
Dále nelze než vychválit dodržení pravidla ohledně podávání zeleniny ke každému pečivu, které je splněno na 100 %. Rovněž velmi vítám zeleninu zakomponovanou do pomazánek (pomazánka tvarohová s brokolicí či pomazánka sýrová s celerem). Pro děti není nic lepšího než pravidelnost a jistý řád, který také platí ve stravování. Zde si děti mohou rychle přivyknout také na to, že součástí každé dopolední svačinky je i ovoce, což je velmi důležité pro vytváření správných stravovacích návyků. Kromě čerstvého kusového ovoce, děti dostávají ovoce i ve formě ředěných džusů. Díky využití všech forem, kterými lze dětem podávat ovoce a zeleninu (kusově, na ozdobu, v salátech, nápoje, polévky, hlavní chod), není problém v tomto jídelníčku naplnit požadované množství pro ovoce (1 porce) a zeleninu (2 porce), jenž by měla předškolní stravovací zařízení poskytovat. Dokonce je často splněné i celkové denní doporučení množství pro ovoce a zeleninu (2 porce ovoce, 3 porce zeleniny), což rodiče jistě uvítají.
Pravidelnost se v neposlední řadě týká i mléčných nápojů, které jsou podávány rovněž denně alespoň na jednu ze dvou svačinek. Protože vedle mléka a mléčných nápojů děti dostávají i mnoho mléčný výrobků, je téměř jisté, že děti přijímají dostatek vápník a kvalitních bílkovin. K mléčný nápojům si však neodpustím ještě malou poznámku, domnívám se, že na některé odpolední svačinky by bylo vhodné v rámci rovnováhy všech živin zařadit cíleně mléčný nápoj, zejména v případech, kdy se jedná o čistě sacharidový typ svačinky postrádající zdroj bílkovin, např. 4.10. a 19.10 – ovocná přesnídávka, piškoty, čaj; 8.10. – dalamánek, medové máslo, čaj; 15.10. – ovocný salát, jogurtové knuspi, čaj. V těchto případech by mléko (či jiný zdroj bílkovin např. zakysaná smetana/jogurt na ovocný salát) mělo kompenzovat složené a jednoduché sacharidy v těchto potravinách, snižovat jejich glykemickou hodnotu a současně i více zasytit strávníka. Jedná se o drobný detail, který však má svůj význam.
Závěrečná poznámka se vztahuje k nápojům. Děti na oběd pravidelně dostávají džus s vodou, vitaminový nápoj či vitaminový nápoj s jódem, na svačinky pak instantní ovocný čaj a čaj s citrónem. Vzhledem k blížící se zimě mají tedy děti dostatek vitaminů jak z přirozených zdrojů, tak z nápojů obohacených o vitaminy.

Celkově shrnuto, jídelní lístek pokrývá vyrovnaně všechny potravinové skupiny a tím dětem poskytuje potřebné živiny a mikronutrienty. Kromě toho, že je jídelníček velmi dobře sestaven, využívá také nutričně hodnotné potraviny a neotřelé receptury (pomazánky, saláty). Dá se říci, že jídelníček s velkým přehledem splňuje požadavky na předškolní stravování. Vedoucí stravování a celému kolektivu nelze než gratulovat.

Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 16. 11. 2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se