Přeskočit na obsah

Jídelníček

Čtyřlístek-centrum pro osoby se zdravotním postižením

Pátek

1. 10. 2010
Snídaně: Jogurt ovocný, rohlík, čaj ovocný
Přesnídávka: Meloun, čaj ovocný s citronem
Polévka: Kroupová
Hlavní chod: Brambory francouzské s uzeninou, salát mrkvový s meruňkovým kompotem, čaj ovocný s citronem
Svačina: Moučník jablkový, mléko karamelové, čaj ovocný s citronem
Večeře: Sekaná pečeně, zeleninová obloha, chléb slezský, čaj ovocný s citronem

Sobota

2. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka kapiová, veka grahamová, mléko, čaj černý
Přesnídávka: Hrušky, minerálka
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Vepřová pečeně zbojnická, bramborová kaše, salát z červené řepy s jablky, čaj černý
Snídaně: Pomazánka rozhuda (tvaroh, máslo, kopr, mléko), chléb toustový, čaj černý
Večeře: Rizoto sojové, broskvový kompot, čaj černý

Neděle

3. 10. 2010
Snídaně: Vejce vařená, máslo, chléb slezský, káva bílá, nápoj Red Max
Přesnídávka: Banán, nápoj Red Max
Polévka: Celerová
Hlavní chod: Pangasius v brokolicovém těstíčku, brambory vařené, salát rajčatový s cibulí, nápoj Red Max
Svačina: Rýžový pudink s čokoládou, nápoj Red Max
Večeře: Salát vlámský (těstoviny, kořenová zelenina, jogurt, salám), chléb toustový, nápoj Red Max

Pondělí

4. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka vitamínová (tavený sýr, jablko, máslo, mrkev), dalamánek, káva bílá, čaj ovocný
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný
Polévka: Zeleninová s krupicí
Hlavní chod: Hovězí skřivan zbojnický, bramborová kaše, salát rajčatový s cibulí, čaj ovocný
Svačina: Chléb slezský, máslo, džus zeleninový
Večeře: Těstoviny zapečené s uzeninou, kompot ananasový, čaj ovocný

Úterý

5. 10. 2010
Snídaně: Šáteček tvarohový, malcao, čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod: Pangasius křupavoučký (máslo, citron, česnek, slanina), brambory vařené, kompot jablkový, čaj instantní
Svačina: Jogurt ovocný
Večeře: Sýrová miska (tvaroh, sýr tavený, cihla, máslo, zelenina), chléb toustový, čaj instantní

Středa

6. 10. 2010 – Sanitární den
Snídaně: Pěna salámová (salám, rama, vejce, okurky, sýr), rajče, veka, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Ovoce, čaj černý s citronem
Hlavní chod: Bavorské vdolky, mléko Milky Max
Svačina: Rohlík racionální, mléko
Večeře: Vepřové maso na kmíně, rýže dušená, kompot meruňkový, čaj černý s citronem

Čtvrtek

7. 10. 2010
Snídaně: Kunínek, rohlík, čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Hovězí s celestýnskými nudlemi
Hlavní chod: Hovězí maso vařené, omáčka koprová, knedlík karlovarský, čaj instantní
Svačina: Chléb slezský, máslo, zeleninová obloha, mléko mrkvové
Večeře: Karbenátek z rybího filé, bramborová kaše s máslem, salát z čínského zelí s červenou řepou, čaj instantní

Pátek

8. 10. 2010
Snídaně: Vejce míchaná, chléb slezský, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný s citronem
Polévka: Čočková s bramborem
Hlavní chod: Těstoviny s lučinou (lučina, slanina, kyselé zelí), minerálka
Svačina: Moučník kefírový, mléko karamelové
Večeře: Krůtí plátky na kari, brambory vařené, salát míchaný, čaj ovocný s citronem

Sobota

9. 10. 2010
Snídaně: Vánočka, káva karamelová
Přesnídávka: Ovoce, minerálka
Polévka: Norská rybí
Hlavní chod: Vepřový řízek pernštýnský, brambory vařené, zeleninová obloha jarní, čaj černý
Svačina: Strouhaná mrkev s jablky, piškoty, čaj černý
Večeře: Halušky se sýrovým krémem (tavený sýr, slanina), čaj černý

Neděle

10. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka z krabích tyčinek, veka grahamová, káva bílá, nápoj Red Max
Přesnídávka: Ovoce, nápoj Red Max
Polévka: Drůbková s jáhlami
Hlavní chod: Hovězí pečeně přírodní, kuskus rajčatový, nápoj Red Max
Svačina: Pudink vanilkový, nápoj Red Max
Večeře: Pomazánka masová, chléb slezský, nápoj Red Max

Pondělí

11. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka švédská, chléb vícezrnný, paprika, káva bílá, čaj ovocný
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný/oplatek, džus
Polévka: Houbová bílá
Hlavní chod: Karbenátek se sýrem, bramborová kaše, salát z červené řepy s jablky, čaj ovocný
Svačina: Šunka, máslo, dalamánek, čaj ovocný
Večeře: Kaše krupicová se skořicí, čaj ovocný

Úterý

12. 10. 2010
Snídaně: Pěna sýrová, rohlík sezamový, zeleninová obloha, kakao, čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Hovězí s drobením
Hlavní chod: Králičí čínské maso dvou barev (králičí, kuřecí, zelenina, žampiony), rýže dušená, čaj instantní
Svačina: Máslo pomazánkové, houska bramborová, džus zeleninový
Večeře: Palačinky zapečené se špenátem, čaj instantní

Středa

13. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka z ryb v tomatě, okurka salátová, chléb toustový, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Ovoce, černý čaj s citronem
Polévka: Drožďová
Hlavní chod: Vepřový řízek přírodná, brambory vařené, salát míchaný, čaj černý s citronem
Svačina: Bublanina s ovocem, káva karamelová
Večeře: Houska obložená (salám, sýr, rajčata), čaj černý s citronem

Čtvrtek

14. 10. 2010
Snídaně: Máslo povidlové, veka, káva bílá, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný s citronem
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Vepřová bratislavská plec, těstoviny, čaj ovocný s citronem
Svačina: Nanukový dort, piškoty, čaj ovocný s citronem
Večeře: Karbenátek zeleninový, brambory vařené, kompot jablkový, čaj ovocný s citronem

Pátek

15. 10. 2010
Snídaně: Máslo, salám šunkový, houska, nápoj Red Max
Přesnídávka: Ovoce, nápoj Red Max
Polévka: Zeleninová s krupicí
Hlavní chod: Hovězí pečeně znojemská, rýže dušená, kompot meruňkový, nápoj Red Max
Svačina: Pizzarohlík, nápoj Red Max
Večeře: Kuře pečené, bramborová kaše, salát z čínského zelí s kukuřicí, nápoj Red Max

Sobota

16. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka jarní (tavený sýr, mrkev, pór, tvaroh), veka grahamová, káva bílá, čaj černý
Přesnídávka: Ovoce, minerálka
Polévka: Hrášková
Hlavní chod: Pangasius po švédsku (sardelová pasta, okurky, sterilovaná paprika, smetana, pomeranč), brambory vařené, čaj černý
Svačina: Jablečná mísa, čaj černý
Večeře: Polévka kulajda, chléb vícezrnný, čaj černý

Neděle

17. 10. 2010
Snídaně: Mandlový květ (vánočkové pečivo), čaj instantní, nesquik
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Krůtí guláš, kuskus, čaj instantní
Svačina: Termix, křehký plátek, čaj instantní
Večeře: Pomazánka salámová s vejci, zeleninová obloha, chléb slezský, čaj instantní

Pondělí

18. 10. 2010
Snídaně: Sýr strouhaný, máslo, chléb vícezrnný, čaj ovocný
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Vepřová čína, rýže dušená, čaj ovocný
Svačina: Pomazánka tvarohová s mrkví, houska, mléko
Večeře: Omáčka masová, brambory vařené, čaj ovocný

Úterý

19. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka drožďová za studena, chléb vícezrnný, pórek, káva bílá, čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Mrkvová
Hlavní chod: Zelný list plněný, brambory vařené, čaj instantní, přesnídávka
Svačina: Ovocné müsli, čaj instantní
Večeře: Pizza domácí, čaj instantní

Středa

20. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka z drůbežího masa se sýrem, rohlík, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Ovoce, čaj černý s citronem
Polévka: Slepičí s těstovinou
Hlavní chod: Salám dušený, hrachová kaše, okurek kyselý, chléb sedlácký, čaj černý s citronem
Svačina: Sýr uzený, graham, máslo, mléko
Večeře: Vepřenky, brambory vařené, salát z čínského zelí s červenou řepou, čaj černý s citronem

Čtvrtek

21. 10. 2010
Snídaně: Pěna sardinková, chléb slezský, zeleninová obloha, čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Italská, vepřový závitek záhorácký, brambory vařené, čaj instantní
Svačina: Strouhaná mrkev s jablky, čaj instantní
Večeře: Žemlovka s jablky, mléko, čaj instantní

Pátek

22. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka masová, houska tmavá, rajče, káva bílá, čaj ovocný s citronem
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný s citronem
Polévka: Kroupová
Hlavní chod: Hovězí pečeně protýkaná, bramborová kaše, kompot mandarinkový, čaj ovocný s citronem
Svačina: Jogurt ovocný, čaj ovocný s citronem
Večeře: Těstoviny zapečené s rybím masem, salát z červené řepy s jablky, čaj ovocný s citronem

Sobota

23. 10. 2010
Snídaně: Závin müsli, nesquik, čaj černý
Přesnídávka: Koktejl banánový, minerálka
Polévka: Žemlová
Hlavní chod: Krůtí maso s hráškem a mrkví, rýže dušená, čaj černý
Svačina: Sýr tavený, knuspi, čaj instantní
Večeře: Bramborový guláš, chléb slezský, čaj černý

Neděle

24. 10. 2010
Snídaně: Vejce míchaná, chléb slezský, čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Kuřecí stehno na zbojnický způsob, těstoviny, čaj instantní
Svačina: Koktejl ovocný, čaj instantní
Večeře: Hašé masitá (hovězí + vepřové maso, rohlík, cibule, vejce, mouka), brambory vařené, zeleninová obloha jarní, čaj instantní

Pondělí

25. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka valašská (máslo, lučina, sýr, sardinky), chléb vícezrnný, rajče, káva bílá, čaj ovocný
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Hovězí pečeně po orientálsku, rýže dušená, čaj ovocný
Svačina: Perník, minerálka
Večeře: Hamburgerová bulka (hamburger, sýr, kečup, hořčice, rajčata, okurky, čínské zelí), čaj ovocný

Úterý

26. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka vaječná, dalamánek, pórek čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Zeleninová s krupicí
Hlavní chod: Vepřový řízek holandský, bramborová kaše, salát zelný s koprem, čaj instantní
Svačina: Šáteček listový s bešamelem, mléko mrkvové
Večeře: Kaše jáhlová s kakaem, čaj instantní

Středa

27. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka kapiová, chléb toustový, mléko, čaj černý
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný
Polévka: Boršč
Hlavní chod: Koláč švestkový s drobenkou, mléko Milky Max
Svačina: Paštika, graham, čaj černý
Večeře: Vepřové maso po štýrsku, čaj černý

Čtvrtek

28. 10. 2010
Snídaně: Vánočka, malcao, čaj ovocný s citronem
Přesnídávka: Ovoce, čaj ovocný s citronem
Polévka: Kmínová
Hlavní chod: Pangasius smažený, bramborová kaše s máslem, kompot jablkový, čaj černý s citronem
Svačina: Moučník tvarohový s vitacitem, čaj ovocný s citronem
Večeře: Králík kořeněný, rýže zeleninová, čaj ovocný s citronem

Pátek

29. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka bramborová s krabími tyčinkami, paprika, veka, káva bílá, čaj instantní
Přesnídávka: Ovoce, čaj instantní
Polévka: Špejcharská (slepice, játra, těstoviny, zelenina)
Hlavní chod: Fazolové lusky na smetaně, vejce vařená, brambory vařené, čaj instantní
Svačina: Jogurt ovocný, čaj instantní
Večeře: Vepřový guláš debrecínský, noky máslové, čaj instantní

Sobota

30. 10. 2010
Snídaně: Bábovka, kakao, čaj černý
Přesnídávka: Ovoce, minerálka
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Rizoto z vepřového masa, zeleninová obloha jarní, čaj černý
Svačina: Chlebíčky se šunkou, čaj černý
Večeře: Zeleninový mozeček, brambory vařené, kompot mandarinkový, čaj černý

Neděle

31. 10. 2010
Snídaně: Pomazánka rozhuda, chléb slezský, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Ovoce, čaj černý s citronem
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Hovězí ptáček španělský, rýže dušená, salát z čínského zelí s červenou řepou, čaj černý s citronem
Svačina: Máslo pomazánkové bylinkové, křehký plátek, čaj černý s citronem
Večeře: Salát kuřecí jemný (těstoviny, kuřecí maso, jogurt, paprika, okurek sterilovaný), chléb toustový, čaj černý s citronem

Hodnocení
Hodnocený jídelní lístek má svoje určitá specifika, je sestaven pro celodenní stravování dětí s mentálním či zdravotním postižením ve věku 3-15 let.
Při hodnocení jídelního lístku pro celodenní stravování by měl být brán ohled nejen na doporučenou pestrost pokrmů a spotřební koš. Takovýto jídelní lístek je vhodné hodnotit také celkově podle potravinové pyramidy, což je oficiální doporučení pro jednotlivé potravinové skupiny a počet porcí, které bychom měli zkonzumovat za den. Navíc pokrmy v tomto jídelním lístku jsou určeny současně pro děti předškolního i školního věku (3-15 let), jídelní lístek by tedy měl splňovat kriteria jak pro školní, tak i pro předškolní stravování.
Hodnocený jídelní lístek lze považovat za pestrý a nutričně hodnotný, v prvé řadě vyniká častým zařazením pokrmů z ryb (polévka, pomazánky, hlavní pokrmy), velmi chvályhodné je také zastoupení rozmanitých pomazánek a využití méně tradičních potravin jako jsou jáhly a kuskus. K nedostatkům, které naopak trochu kazí celkový dojem z jídelníčku, patří nižší zastoupení luštěninových pokrmů, výrazně vyšší nabídka masa vepřového a hovězího ve srovnání s masem drůbežím a dále nadbytek smaženého a uzenin. Pro děti předškolního věku by bylo také velice vhodné každodenní zařazení mléka nebo nápojů, které mléko obsahují.

Hodnocení polévek a hlavních pokrmů
Ve výběru polévek bych ráda pochválila zařazení polévky drožďové a polévky rybí, obě tyto polévky obsahují důležité živiny a jejich zařazování na jídelní lístek rozhodně nebývá pravidlem. Celkové zastoupení polévek je sice pestré, nabízeny jsou jak polévky zeleninové, masové, polévky s obilovinou, vývary a polévky luštěninové. Připomínku by však měla k tomu, že některé polévky se v měsíci opakuji – zeleninová s krupicí, hovězí s těstovinou, bramborová. Napravit by se to dalo třeba jen pouhou změnou či přidáním vložky do polévky.
Chválím využití jáhel jako zavářky do polévky, ke zvýšení pestrosti lze vedle těstovin, krupice či drobení jako zavářku vhodně využít i ovesné vločky, kuskus, pohanku, amarantové kuličky nebo nočky z cizrnové mouky. Častější zařazení by si zasloužily luštěninové polévky, ideálně 3-4x v měsíci. Jejich malé využití může být způsobeno nízkou oblibou u dětí i díky obsahu slupek a kvůli nadýmání. V tomto případě je vhodné vařit luštěniny v jiné vodě, než bobtnají, lze odstranit slupky nebo luštěniny rozmixovat či pasírovat. Do polévky lze použít či přidat červenou čočku, která je bez slupek a nadýmání nezpůsobuje. Vývar z hovězího masa by bylo naopak vhodné zařadit pouze 1x v týdnu.
Kombinace polévek s hlavními pokrmy dle sytosti, barvy i konzistence jsou zvoleny vhodně a nemám k nim připomínky.
Hlavní pokrmy jsou v převážné většině masové, výrazně převažuje nabídka vepřového a hovězího masa, proti tomu je nízké zařazení masa drůbežího, na oběd se vyskytuje pouze 3x + 1x v kombinaci s masem králičím, a to ještě v rozpětí 2 týdnů. Ideální by bylo podávat drůbeží maso každý týden. Pokud jde o maso rybí, jeho nabídka rozhodně splňuje doporučení, zajímavým receptem je pangasius v brokolicovém těstíčku. Dále také chválím, že dětem připravujete maso králičí. Ohledně názvů pokrmů se vám v jednom měsíci sešly 3 pokrmy s názvem zbojnický (vepřová pečeně zbojnická, hovězí skřivan zbojnický, kuřecí stehno na zbojnický způsob), není to nijak významná chyba, každá receptura je jiná a využívá jiný druh masa, spíše to ale nevypadá dobře na lístku.
Nadbytek vepřového a hovězího masa by se dal snížit občasným zařazením bezmasého pokrmu (lasagne se špenátem, zeleninové rizoto, koprová omáčka s vajíčkem, zapečená brokolice, kapustové karbanátky…) a pokrmu polomasitého (pokrm s nižším obsahem masa např. boloňské špagety, rizoto s masem a zeleninou, zapečené brambory s masem). V týdnu můžete bez obav pravidelně zařadit jeden pokrm bezmasý a jeden pokrm polomasitý. Velice vhodně se dají k náhradě masa využít i luštěniny, které se v hlavním pokrmu k obědu vyskytují pouze jednou a to je opravdu dosti málo.
Pokud jde o bezmasé pokrmy sladké, jsou velice vhodně zastoupeny pouze 2x za měsíc, což splňuje doporučení.
V případě příloh chválím nízké zastoupení knedlíků (pouze 1x v měsíci karlovarský knedlík – knedlíky je možné podávat 2x za měsíc houskové, 1x bramborové), zařazení kuskusu jako přílohy, zařazení příloh s obsahem zeleniny (zeleninová rýže, kuskus rajčatový) a správné je i preferování příloh z brambor. V některých případech by bylo vhodnější poupravit zastoupení a rozložení příloh v některých týdnech. Třeba hned v prvních pěti dnech se střídají pouze brambory a bramborová kaše, v posledním týdnu se zase vyskytuje 3x rýže, navíc za sebou jeden den rizoto a hned druhý den rýže jako příloha, těstoviny se naopak v tomto týdnu na oběd nepodávají.
Některé hlavní pokrmy vhodně doplňují zeleninové saláty nebo zeleninové přízdoby, pokud není možné podat salát či ozdobu, je důležité, aby se zelenina vyskytovala alespoň v polévce nebo jako součást hlavního pokrmu či jen jako posypka v podobě pórku, pažitky. Zeleninou se také dá doplnit příloha, příkladem může být rýže s hráškem, bramborová kaše se strouhanou mrkví, s cibulkou atd… Pokud se zelenina v polévce či hlavním pokrmu nevyskytuje vůbec, můžeme oběd doplnit ovocem.
Z technologických úprav bych upozornila na přílišné používání smažení, z hlediska správné výživy pak pozor na uzeniny. Uzeniny pro děti předškolního věku jako součást hlavního pokrmu nejsou vhodné vůbec, v případě starších dětí bychom je měli zařazovat v hlavním pokrmu maximálně 1x měsíčně. Pokud jde o úpravu smažením, nejvhodnější je využívat smažení v konvektomatu a tuto úpravu přesto používat co nejméně.

Hodnocení celodenního stravování
Děti každý den dostávají pestrou a nutričně plnohodnotnou stravu.
V případě snídaní velice chválím časté podávání rozmanitých pomazánek, hojně jsou zastoupeny pomazánky rybí, pestrost zvyšuje pomazánka s krabími tyčinkami, nechybí pomazánky tvarohové, sýrové, masové, pomazánky se zeleninou a zastoupena je i pomazánka drožďová a vaječná. K dalším vhodně zvoleným snídaním patří mléčné výrobky s pečivem, pečivo s vařeným vajíčkem, pečivo se strouhaným sýrem a vhodné je i doplnění sladkými snídaněmi, jejichž podávání však nesmí být příliš časté a tento jídelní lístek toto doporučení vhodně splňuje.
Dopolední i odpolední svačiny jsou většinou vhodně zvoleny, k dopolední svačince jsou každodenně podávány různé druhy ovoce, což zajišťuje pravidelnou porci ovoce každý den, příjemným zpestřením je banánový koktejl. V případě odpoledních svačinek jen pozor na kombinaci sladké snídaně a sladké odpolední svačinky, ideálně by se neměla příliš vyskytovat.
Pokud jde o večeře, pěknými recepturami jsou zapečené palačinky se špenátem, sójové rizoto, karbenátek z rybího filé, zeleninové karbenátky, zapečené těstoviny s rybím filé a vhodnými pokrmy na večeři jsou i jáhlová a krupičná kaše, kulajda nebo sýrová miska.

Co se týká jednotlivých potravinových skupin, každý den jsou zastoupeny potraviny ze všech potravinových skupin. V případě obilovin velice chválím používání různých druhů pečiva, zařazení jáhel a kuskusu. Pokud jde o hodnocení množství ovoce a zeleniny, podávání je každodenní, přesto však nedosahuje doporučeného množství alespoň 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně.
Potraviny ze skupiny mléko a mléčné výrobky by měly být na jídelním lístku denně. Mléko a mléčné nápoje by měly být dětem předškolního věku podávány pravidelně každý den, což není vždy splněno. Nejlépe jako součást snídaně nebo některé ze svačinek ve formě neochuceného nebo ochuceného mléka, kakaa, bílé kávy, mléčných koktejlů. Vhodným využitím mléka jsou i mléčné kaše a pudinky. Správné je pak zařazení mléčných výrobků jako jogurt, tvaroh do pomazánek, tvaroh s ovocem, sýry, které můžeme podat nejen na snídani a svačinu, zpestřením může být i sýrová posypka hlavního pokrmu, pokrm zapečený se sýrem nebo sýrová omáčka. Kefírem nebo zakysanou smetanou zase můžeme doplnit zeleninový eventuelně ovocný salát.
V případě zásad správné výživy, jak jsem již jednou podotýkala pozor na přílišné používání uzenin a technologické úpravy smažením.
Pitný režim je plněn různými nápoji, které správně doplňují každé denní jídlo. Velice chválím zařazení zeleninového džusu, vhodným zpestřením by mohlo být i zařazení 100% ředěného ovocného džusu. Nejčastěji jsou zařazeny různé druhy čajů, dále kakao, bílá káva, ochucená káva, mléko, ochucené mléko, nápoj z koncentrátu, minerálka. Pitný režim můžeme doplnit i obyčejnou vodou nebo ovocnými šťávami. Při používání nápojových koncentrátů jen pozor na ředění, aby nebyl výsledný nápoj příliš sladký.

Doporučené změny ve stravování – shrnutí

  • častěji zařadit pokrmy s obsahem luštěnin – luštěninové polévky, luštěninu jako zavářku do polévky, luštěninové hlavní pokrmy, pomazánky s obsahem luštěnin, využít je možné i hrachovou nebo cizrnovou mouku
  • snížit zařazování vepřového a hovězího masa, naopak mírně navýšit nabídku masa drůbežího a zařadit častěji pokrmy polomasité a bezmasé slané, například zeleninové nebo luštěninové
  • snížit nabídku uzenin
  • omezit podávání smažených pokrmů
  • zvýšit nabídku mléka a mléčných nápojů

Na závěr bych chtěla velmi ocenit zájem a patrné úsilí poskytnout dětem pestrý, zdravý a plnohodnotný jídelníček. Rozhodně není lehkým úkolem skloubit výběr pokrmů pro děti tak širokého věkového rozmezí, jejichž stravování navíc může ztěžovat zdravotní postižení.

Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
20.11.2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se