Přeskočit na obsah

Jídelníček

Základní škola v Šenově
Finanční normativy: 18,00 Kč / 21,00 Kč / 26,00 Kč

Pondělí

2. 3. 2009
Polévka: Šči (ruská kuchyně)
Hlavní chod: Americké kotlety, rýže dušená, ovocný salát, čaj

Úterý 3. 3. 2009
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Trenčianský párek s fazolí, chléb, kiwi, džus

Středa 4. 3. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Sekaná pečeně, brambor, čalamáda, čaj

Čtvrtek 5. 3. 2009
Polévka: Bramborová s houbami
Hlavní chod: Těstovinový salát s čerstvou zeleninou, jogurtem a kuřecím masem, hlávkový salát, bluma, džus

Pátek 6. 3. 2009 – Den jódu
Polévka: Rajská s jáhlami
Hlavní chod: Smažené rybí filé, bramborová kaše, salát z bílého zelí s luštěninami, džus z tropického ovoce s rakytníkem

Pondělí

9. 3. 2009
Polévka: Krupicová s vejci
Hlavní chod: Segedínský guláš, houskový knedlík, čaj

Úterý 10. 3. 2009
Polévka: Fazolová s párkem
Hlavní chod: Nudle s mákem a perníkem, koktejl jogurtela s mraženým ovocem, pomeranč

Středa 11. 3. 2009
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Kuřecí roláda, brambor.knedlík, špenát dušený, mléko

Čtvrtek 12. 3. 2009
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Francouzské brambory, salát z bílého zelí, jablko, džus

Pátek 13. 3. 2009
Polévka: Cibulová se sýrem
Hlavní chod: Vepřové na žampiónech, rýže, okurkový salát, čaj

Pondělí

16. 3. 2009
Polévka: Pórková s krupicí
Hlavní chod: Pašticada na trogirský způsob (Chorvatsko), rýže dušená, zel. salát, hroznové víno, čaj
– pašticada = kombinace hovězího masa se zeleninou a bylinkami, doplněná rajčatovým protlakem a celerovými nudličkami

Úterý 17. 3. 2009
Polévka: Ze směsi luštěnin
Hlavní chod: Krůtí řízek naruby (Česko), bramborová kaše, kompot, čaj
– řízek naruby = tradiční český řízek obalovaný v trojobalu v opačném pořadí

Středa 18. 3. 2009
Polévka: Slepičí s rýží
Hlavní chod: Mexická pánev (Mexiko), chléb, pomeranč, minerálka
– mexická pánev = luštěninový pokrm s vepřovým masem a zeleninou

Čtvrtek 19. 3. 2009
Polévka: Kapustnica s klobásou
Hlavní chod: Bačovy halušky s uzeným sýrem (Slovensko), hlávkový salát, jablko, džus, moučník
– bačovy halušky = bramborové halušky s uzeným sýrem a slaninou sypané pažitkou

Pátek 20. 3. 2009
Polévka: Zeleninová s cizrnovým kapáním
Hlavní chod: Pasticio s těstovinami penne (Řecko), mošt jablečno – jahodový
– pasticio = zapečené těstoviny prokládané okořeněným masem a zeleninou a zapečené se sýrem, patří mezi nejoblíbenější řecké pokrmy

Pondělí 23. 3. 2009
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Rybí filé na másle a bylinkách, bramborová kaše, okurkový salát, džus

Úterý

24. 3. 2009
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Játra po vodnicku (játrové nudličky po znojemsku s kys. okurkou), rýže dušená, tvarohový desert s ovocem, čaj

Středa 25. 3. 2009
Polévka: Z fazolových lusků
Hlavní chod: Květák + brokolice smažená, brambor, zel. salát mix, ovoce, džus
 
Čtvrtek 26. 3. 2009
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Hovězí maso vařené, pažitková omáčka, houskový knedlík, čaj
 
Pátek 27. 3. 2009
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Jánošíkův placek (placek ze směsi vloček a drcené čočky) s kuřecími nudličkami, zelenina čerstvá, džus carotela

Ovoce je podáváno téměř každý den, i když není denně uvedeno, jelikož se nikdy nesní v den, kdy je k obědu normováno. Takže dáváme část ke svačince a část k obědu. Kromě nápoje na jídelníčku je k dispozici vždy neslazený čaj a mléčný nápoj (pokud není k obědu něco, k čemu by se mléko vyloženě nehodilo). Mléčný nápoj je k dispozici i u ranní svačinky. Pokud je podáván chléb na svačinu nebo k obědu, mají strávníci na výběr kmínový a celozrnný.

Navržený jídelníček je pestrý a podle mého názoru odpovídá požadavkům školního stravování bez zásadních výhrad. Kladně lze hodnotit velkou nabídku zeleninových a ovocných salátů a také časté zastoupení luštěninových jídel i polévek. Skladbu nabízených doplňků stravy (ovoce, zeleninové saláty, mléčné výrobky) lze jedině pochválit.
Lze pochválit také časté zastoupení zeleninových a luštěninových polévek (brokolicová, šči, rajská, boršč, květáková, z fazolových lusků, atd.) Kladně také hodnotím použití netradičních obilovin do polévek (jáhly, pohanka, cizrna).     
Nabízené pokrmy jsou jak masové tak zeleninové. Drůbeží maso, rybí maso a luštěniny splňují požadavky spotřebního koše. Požadavky spotřebního koše splňuje také sladké jídlo, pouze jedno v měsíci.
Přílohy jsou rovnoměrně zastoupené. V druhém týdnu se objevuje v jídelníčku 2x knedlík, jednou bramborový a jednou houskový, myslím, že by bylo vhodné rozmístit tyto jídla do dvou týdnů.
V jídelníčku bych upravila časté zastoupení uzenin (párek s fazolí, fazolová polévka s párkem, kapustnica s klobásou). Dále bych vytkla časté zastoupení smažených jídel (smažené rybí filé, krůtí řízek, smažená brokolice). Uzeniny i smažená jídla přesahují rámec spotřebního koše.

Doporučené změny ve stravování

• Zařadit méně smažených pokrmů, připravovat jídla vhodnějšími technologickými postupy
• Snížit množství uzenin. Jako bílkovinou potravinu použít spíše vejce, šmakoun, sojové maso

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita
Brno 1.3.2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka

    komentář
    Dovolte mi, abych se vyjádřila k zaslanému hodnocení.Nejdříve k technickému nedopatření – z jídelníčku vypadly poslední 2 březnové dny, i když jsem zasílala celý jídelníček.

    A teď již k samotnému hodnocení: Ohledně používání uzenin – do fazolové polévky byly použity párky, které nebyly spotřebovány při hlavním chodu (samozřejmě neohřáté a uchované ve vakuovaném balení) a museli jsme je vydat kvůli dodržení záruční lhůty. Jinak uzeninu do polévky používáme jen výjimečně.Ke smaženým pokrmům – pokud chceme do dětí dostat rybu, aspoň jednou musí být smažená. Připravujeme filé i s různými přelivy nebo bylinkami, ale při usmažení je rozhodně méně zbytků. Také smažený květák děti milují a třeba úpravu jako mozeček nebo zapečený odmítají. Takže pokud chci zeleninu dostat do dětí a ne jen do spotřebního koše a do zbytků, občas ji podáváme touto formou. Navíc vše připravujeme pomocí konvektomatu, takže s minimalizací použitého tuku.Měsíc březen byl dostatečně dlouhý na to, aby se mohlo podat smažené jídlo 3x bez toho, aby byl překročen limit spotřebního koše. (plnění za březen u tuků je 80,9 %). Sojové maso je přidáváno do zapečených nebo mletých pokrmů. A co se týká technologií, jak jsem již zmínila, většina jídel se připravuje v konvektomatu, takže po této stránce si myslím, že kvalita stravy je určitě zaručena vhodným způsobem.

    S pozdravem Marie Kučerová