Přeskočit na obsah

Jídelníček

Základní škola Zlín
Finanční normativy: 18,00 Kč / 20,00 Kč / 22,00 Kč

Pátek

1. 10. 2010
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod:
1. Kuřecí maso na čínský způsob, indiánská rýže
2. Zapečené těstoviny se šunkou
Doplněk: Salát z čínského zelí, ovocná šťáva

Pondělí

4. 10. 2010
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. České buchty s povidly, mléko kokosové
2. Sekaná pečeně, vařený brambor s máslem, kompot z čerstvého ovoce (kiwi, pomeranč, jablko), čaj šípkový
Doplněk: Jablko

Úterý

5. 10. 2010
Polévka: Zeleninový vývar s drožďovou rýží
Hlavní chod:
1. Vepřový guláš s fazolí, celozrnný knedlík
2. Kuřecí steak na bazalce, těstoviny penne, salát hlávkový
Doplněk: Džus ananas tropiko

Středa

6. 10. 2010
Polévka: Zeleninová (z babiččiny zahrádky)
Hlavní chod:
1. Rybí prsty, bramborová kaše
2. Kotleta zapečená s pórkem a sýrem, vařený brambor
Doplněk: Salát mrkvový s jablky, citronáda z čerstvých citronů

Čtvrtek

7. 10. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Hovězí pražská pečeně, dušená rýže s kuskusem
2. Pizza sýrová se šunkou
Doplněk: Salát zeleninový míchaný (rajčata, paprika, okurka), čaj černý s citronem

Pátek

8. 10. 2010
Polévka: Kyselica se zelím
Hlavní chod:
1. Kuřecí prsíčka na žampionech, vařený brambor, kompot jahodový
2. Tortellini sýrové se špenátovým přelivem
Doplněk: Multivitamin

Pondělí

11. 10. 2010
Polévka: Kmínová s kapáním
Hlavní chod:
1. Vepřové výpečky, dušená kapusta čerstvá, vařený brambor
2. Špagety po milánsku, salát z čínského zelí s kukuřicí
Doplněk: Čaj ovocný, jablko

Úterý

12. 10. 2010
Polévka: Hrachový krém
1. Hovězí roštěnka přírodní, bramborová kaše, kompot dýňový
2. Zeleninové rizoto se sýrem, salát rajčatový
Doplněk: Nápoj malina – meloun

Středa

13. 10. 2010
Polévka: Bramborová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Vepřová plec na paprice, houskový knedlík
2. Halušky se zelím, zelný salát s koprem
Doplněk: Čaj černý s citronem

Čtvrtek

14. 10. 2010
Polévka: Vývar s játrovou rýží
Hlavní chod:
1. Vařené vejce, čočka na kyselo, chléb žitný, okurek
2. Králičí maso (hřbet) na česneku, dušená rýže, salát okurkový se smetanovým dresinkem
Doplněk: Džus multivitamin tropiko ananas

Pátek

15. 10. 2010
Polévka: Kulajda (podmáslí, vejce, kopr, brambor)
Hlavní chod:
1. Losos pečený na másle s citronem, vařený brambor s máslem
2. Těstovinový salát s kuřecím masem (prsíčka)
Doplněk: Zeleninová obloha (ledový salát, rajče, kukuřice), sirup kiwi

Pondělí

18. 10. 2010
Polévka: Kuřecí s masem a těstovinou
Hlavní chod:
1. Tvarohové koláče s povidly a drobenkou, mléko čokoládové
2. Rizoto s drůbežími játry, sýr, salát rajčatový s mozzarelou, čaj lipový s medem
Doplněk: Jablko

Úterý

19. 10. 2010
Polévka: Z podmáslí s bramborem
Hlavní chod:
1. Smažená vepřová kotleta se sezamovým semínkem, bramborová kaše, kompot jablečný se skořicí, nápoj hruška
2. Těstovinová tortilla s vejci a sýrem, salát zelný s cizrnou
Doplněk: Nápoj hruška

Středa

20. 10. 2010
Polévka: Zeleninová jarní
Hlavní chod:
1. Plněný paprikový lusk, rajská omáčka, dušená rýže
2. Hovězí zadní na kmíně (nudličky), vařený brambor, ledový salát
Doplněk: Čaj ovocný

Čtvrtek

21. 10. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Pangasius pečený na másle, vařený brambor s petrželkou
2. Námořnické maso, dušená rýže s hráškem
Doplněk: Salát okurkový, pomerančový sirup

Pátek

22. 10. 2010
Polévka: Brokolicová s pohankou
Hlavní chod:
1. Mexické fazole se šunkovou klobásou, chléb žitný, okurek
2. Krůtí prsa přírodní, těstoviny penne, jahodový kompot
Doplněk: Čaj černý s citronem

Pondělí

25. 10. 2010
Polévka: Italská se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Vepřenky přírodní, brambor s máslem
2. Pohanková kaše s cibulkou
Doplněk: Okurkový salát se smetanovo-česnekovým dresingem, multivitamin

Úterý

26. 10. 2010
Polévka: Drožďová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně, knedlík houskový
2. Vařené vejce, čočka po srbsku (lečo), chléb kukuřičný, okurek
Doplněk: Mandarinka, džus tropiko

Středa

27. – 29. 10. 2010
Podzimní prázdniny

Hodnocený jídelní lístek je velmi pěkný a oceňuji velkou snahu kuchařek a vedoucí školní jídelny. Lístek splňuje a u některých rizikových skupin (ryby a zelenina) dokonce převyšuje požadavky spotřebního koše. Jídelní lístek je navržen také s ohledem na vhodnou frekvenci a pestrost pokrmů. V jídelníčku se objevuje i řada nápaditých receptů a surovin.

Polévky
Jednotlivé skupiny polévek jsou zastoupené v dostatečné frekvenci. Velice chválím za splněnou frekvenci 4 luštěninových polévek v měsíci, z nichž bych upozornila na hrachový krém, kde jsou rozmixované luštěniny méně nadýmavé. Stejně tak chválím za dostatečné zastoupení zeleninových polévek. Vývary a zeleninové polévky je také možno zahustit méně tradičními obilovinami typu (bulgur, kuskus, jáhly, ovesné vločky, atd.) V uvedeném jídelníčku se však tyto obiloviny vyskytují v hlavních jídlech, proto nemusí být v polévkách již zastoupeny.

Hlavní jídla
U hlavních jídel oceňuji především pouze dva sladké a dva smažené pokrmy v měsíci, a to i přes to, že se jedná o výběrový jídelníček, u kterých je často problém tento požadavek splnit. Ze smažených pokrmů bych upozornila na smaženou vepřovou kotletu se sezamovým semínkem. Sezamové semínko je velmi ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Maso lze také přímo v sezamovém semínku obalit a smažit bez strouhanky. Oceňuji také, že jedinou uzeninou, která se v jídelníčku vyskytuje, je šunka. Pokud se týká nabídky rybího masa, chválím za frekvenci 3x do měsíce. Zde bych pouze vytkla rybí prsty. U výběrových jídelníčků je vhodné nabízet 2 rybí jídla v odlišných úpravách a nebo u pokrmů z ryb jídla, která děti také často odmítají, jako například luštěninové pokrmy a pokrmy se zeleninou.

Přílohy
Přílohy vhodně doplňují hlavní jídlo. Objevují se zde některé zajímavé varianty jako například: indiánská rýže, rýže s kuskusem, kukuřičný chléb, celozrnný knedlík, pohanková kaše, rýže s hráškem. U příloh bych dodala, že pokud máme hlavní jídlo s luštěninou, tak již není nutné nabízet dětem celozrnné přílohy (čočka po srbsku + kukuřičný chléb; guláš s fazolí + celozrnný knedlík). Protože luštěniny a celozrnné pečivo obsahují více vlákniny a větší jednorázový příjem může způsobovat bolesti břicha, nadýmání a zácpu. Celozrnný knedlík se například hodí k vepřové pleci na paprice.
Zajímavé receptury v tomto jídelníčku jsou například: sýrové tortelliny se špenátem, zeleninové rizoto se sýrem, králičí na česneku, losos na másle s citrónem, mexické fazole se šunkovou klobásou, těstovinová tortilla s vejci a sýrem, čočka po srbsku.

Ovoce a zelenina
V jídelníčku velice oceňuji snahu zařadit zeleninu nebo ovoce každý den ve formě zeleninových a ovocných salátů. Školní jídelna nemá problémy s plněním spotřebního koše v kategorii zelenina, ale protože děti někdy zeleninové saláty odmítají, navrhovala bych pro inspiraci u některých nabízených pokrmů zařadit zeleninu přímo do nabízeného jídla, například: zapečené těstoviny se šunkou, do kterých přidáme zeleninu, sekaná pečeně, ke které můžeme při pečení přidat zeleninu, zelenina tak získá chuť a vůni masa. Pizza šunková se šunkou a rajčaty, těstovinová tortilla s vejci, zeleninou a sýrem.

Saláty a doplňky
Zajímavými saláty a doplňky k obědu v tomto jídelníčku jsou například: kompot z čerstvého ovoce, salát z čínského zelí s kukuřicí, dýňový kompot, zelný salát s koprem, zeleninová obloha k lososu, rajčatový salát s mozzarelou, kompot jablečný se skořicí, salát zelný s cizrnou, okurkový salát se smetanovo-česnekovým dresingem.

Mléko a mléčné výrobky
Dle spotřebního koše může být v jídelníčku problém se splněním normy pro mléko, to bychom mohli v konkrétním jídelníčku naplnit nahrazením některých buchet, například obilninovou kaší z mléka (pohankovou, jáhlovou, ovesnou, krupičnou), případně přidat jednu bramborovou kaši, jídlo s omáčkou nebo koktejl s ovocem.

Klady jídelního lístku:

  • Dostatečné množství rybího masa
  • Dostatečná frekvence luštěninových polévek i pokrmů
  • Málo sladkých a smažených pokrmů
  • Málo uzenin
  • Zajímavé receptury hlavních jídel
  • Použití méně tradičních obilovin jako přílohy
  • Zajímavé doplňky k obědu

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 15. 11. 2010

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se