Pondělí
1. 11. 2010
Polévka: Bramborová s houbami
Hlavní chod: Vejce, čočka na kyselo, okurka
Doplněk: Perník s ovocem, ledový čaj, mléko
Úterý
2. 11. 2010
Polévka: S těstovinami (zvířátka)
Hlavní chod: Kuřecí prsa po pražsku, rýže basmati
Doplněk: Jogurt, čaj ovocný, mléko
Středa
3. 11. 2010
Polévka: S játrovými noky
Hlavní chod: Rybí filé v bylinkové krustě, brambory, salát rajčatový
Doplněk: Monzun citron – pomerač, mléko
Čtvrtek
4. 11. 2010
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Hovězí pečeně cikánská, těstoviny
Doplněk: Tropico pomeranč, mléko, jablka
Pátek
5. 11. 2010
Polévka: Z rybího filé s krutonky
Hlavní chod: Vepřová pečeně selská, bramborová kaše
Doplněk: Carotella pomeranč – mrkev, mléko
Pondělí
8. 11. 2010
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Kuřecí směs na žampionech, rýže divoká
Doplněk: Čaj s citronem, mandarinky
Úterý
9. 11. 2010
Polévka: Kuřecí s těstovinami
Hlavní chod: Vepřová pečeně, houskové knedlíky, zelí
Doplněk: Tropico pomeranč
Středa
10. 11. 2010
Polévka: Rajčatová s rýží
Hlavní chod: Čokoládové nudle s tvarohovým přelivem a čokoládovou polevou
Doplněk: Kakao granko, banány
Čtvrtek
11. 11. 2010
Polévka: S krupkami
Hlavní chod: Hovězí guláš, rýže parboleid
Doplněk: Džusový koncentrát kiwi
Pátek
12. 11. 2010
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Holandský řízek, brambory, salát okurkový
Doplněk: Monzun ananas, mléko
Pondělí
15. 11. 2010
Polévka: Kmínová se smaženým hráškem
Hlavní chod: Špagety s boloňskou omáčkou (bez masa) sypané tvrdým sýrem
Doplněk: Šlehaný tvaroh s broskvemi a kakaem, čaj ovocný
Úterý
16. 11. 2010
Polévka: Čardášová (paprika, rajčata, krupice, vejce)
Hlavní chod: Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, špenát
Doplněk: Jablka, mléko
Středa
17. 11. 2010
Státní svátek
Čtvrtek
18. 11. 2010
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Rizoto z králičího masa, salát zelný
Doplněk: Čaj s citronem, mléko, mandarinky
Pátek
19. 11. 2010
Polévka: Zeleninová s kuskusem
Hlavní chod: Kuřecí plátek, lovecká omáčka, bramborová kaše
Doplněk: Salát z čínského zelí a kukuřice, džusový koncentrát pomeranč, mléko
Pondělí
22. 11. 2010
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Bramborový guláš se salámem, chléb
Doplněk: Monzun grep – jahoda, mléko
Úterý
23. 11. 2010
Polévka: S cizrnovým kapáním
Hlavní chod: Bratislavská pečeně, houskové knedlíky
Doplněk: Tropico pomeranč, mléko, banány
Středa
24. 11. 2010
Polévka: Hrstková z luštěnin
Hlavní chod: Obalovaný hejk v těstíčku, brambory
Doplněk: Salát mrkvový s jablky, baladrink pomeranč – citron, mléko
Čtvrtek
25. 11. 2010
Polévka: Pórková krémová
Hlavní chod: Jogurtové knedlíky se zakysanou smetanou
Doplněk: Kakao granko, mandarinky
Pátek
26. 11. 2010
Polévka: S jáhly
Hlavní chod: Vepřové v kedlubnách, brambory
Doplněk: Džusový koncenrát jahoda, mléko
Pondělí
29. 11. 2010
Polévka: Cizrnová
Hlavní chod: Krůtí směs s mix zeleninou, brambory
Doplněk: Salát šopský, čaj s citronem
Úterý
30. 11. 2010
Polévka: S ovesnými vločkami
Hlavní chod: Lasagne s mletým masem a se sýrem
Doplněk: Zeleninová obloha (hlávkový salát, rajče), monzun meruňka
Hned na úvod musím konstatovat, že hodnocený jídelní lístek pro stravování žáků základních škol s jedním výběrem mne i přes některé chybičky velmi potěšil. Hned na první pohled je patrné, že paní vedoucí sleduje současné trendy školního stravování a snaží se je uplatňovat při sestavování jídelního lístku. Vedle klasických receptur jsou v jídelním lístku zařazeny pokrmy využívající méně tradičních druhů potravin, jídelní lístek je poměrně pěkně sestavený, pestrý, nápaditý a dle mého názoru splňuje požadavky pro školní stravování.
Polévky
Zastoupení jednotlivých druhů polévek je vhodné, hlavně bych chtěla vyzdvihnout každotýdenní zařazení luštěninové polévky, kdy je vedle polévek čočková, fazolová, hrachová, cizrnová, hrstková navíc využito i luštěninové vložky do polévky – cizrnové kapání. Velice správné je rovněž zařazení polévky rybí, která je zpestřena pro děti atraktivními krutonky, polévky s drožďovými knedlíčky a chválím použití kuskusu, jáhel a ovesných vloček k zahuštění. Zcela netradiční a jistě chutnou polévkou, která mne zaujala, je polévka čardášová. Z hlediska gastronomického jen drobnost, asi bych rybí polévku nezařadila ob den po rybím pokrmu, ale spíše v týdnu následujícím, kdy se rybí pokrm nevyskytuje.
Hlavní pokrmy
Hlavní pokrmy jsou vhodně a vyváženě zvoleny. Převládají pokrmy masité, nechybí však každý týden zařazení pokrmu bez masa a občasné zařazení pokrmu s menším obsahem masa (tzv. pokrm polomasitý). Volba různých druhů masa je z hlediska pestrosti v měsíci správná, z masa rybího chválím vedle tradičního rybího filé zařazení pokrmu z hejka. Z ostatních druhů pak velice ráda vidím zařazení masa králičího.
Ráda bych také pochválila zařazení sladkého pokrmu pouze dvakrát v měsíci, navíc v obou případech je v receptuře využit mléčný výrobek, což jistě napomáhá plnit jejich normu.
Zařazování různých druhů příloh v měsíci je z hlediska pestrosti určitě v pořádku, snad jen maličkost, když se podíváme na čtvrtý týden, trošku bych přílohy pozměnila, jde vlastně o bramborovo – knedlíkový týden. Mile mě překvapilo, že jídelna zařazuje rozmanité druhy rýže – rýže parboiled, rýže divoká, rýže basmati, a oceňuji i zařazení pokrmu lasagne jako obměny typu těstovin, jen tak dál.
Uzené maso a uzeniny
Tyto komodity by se měly v jídelním lístku školního stravování vyskytovat pouze výjimečně, zařazení 1x masa uzeného a 1x salámu v měsíci lze tolerovat. Přesto pozor na zbytečné dodávání těchto potravin do stravy dětí. Například v pokrmu bramborový guláš se salámem by bylo vhodnější variantou (pokud ponecháme uzeninu) salám nahradit šunkou, zdravější obměnou by pak mohlo být použití sójového granulátu.
Doplňky
Doplňky k hlavnímu pokrmu nejsou každodenní, což ani není cílem jejich podávání, ale pokud již jsou zařazeny, jsou v případě tohoto jídelního lístku velice hodnotné. Nejsou zde zbytečně zařazovány sladkosti či oplatky, ale vhodně jsou hlavní pokrmy občas doplněny zeleninovým salátem, čerstvým ovocem, mléčným výrobkem a 1x za měsíc, což v takto nízké frekvenci jistě není prohřeškem, domácím moučníkem (perník s ovocem).
Pokud se ještě chvilku zastavím u zeleniny a ovoce, podávání není každodenní, jak by to bylo v ideálním případě, když by jídelna měla neomezené finanční možnosti. Přesto množství zeleniny a ovoce určitě není zanedbatelné, zelenina se objevuje jako součást polévek, součást hlavního pokrmu a nechybí občasné zařazení zeleninového salátu nebo zeleninové oblohy. Stejně tak ovoce není pouze kusovým doplňkem k hlavnímu pokrmu, ale je využito i v perníku s ovocem a ve šlehaném tvarohu s broskvemi, takže nemám žádných zásadních připomínek.
Pitný režim
Velice se mi líbí, a z výživového hlediska je velmi správné, že takřka každý den si mohou děti vedle nabízených nápojů jako čaj, ochucený ovocný nápoj, nápoj z džusových koncentrátů vybrat i mléko. V případě zařazování ochucených nápojů bych apelovala, snažit se nepřipravovat je příliš sladké.
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 31. 1. 2011