Pondělí
3. 1. 2011
Polévka: Kmínová s vejcem
Hlavní chod:
1. Čočka na kyselo, uzené maso, sterilovaný salát
2. Uzené halušky se zelím (cizrnové)
Doplněk: Čaj se sirupem
Úterý
4. 1. 2011
Polévka: Masový vývar s těstovinovou rýží
Hlavní chod:
1. Vařené vepřové maso, rajská omáčka, houskové knedlíky
2. Vepřové maso, brambory, dušená míchaná zelenina
Doplněk: Mandarinka, vitamínový nápoj Baladrink
Středa
5. 1. 2011
Polévka: Zeleninová s kapáním
Hlavní chod:
1. Buchtičky s krémem
2. Hovězí guláš, těstoviny
Doplněk: Citrónový čaj
Čtvrtek
6. 1. 2011
Polévka: Květáková
Hlavní chod:
1. Pangasius na francouzské zelenině, brambory, okurkový salát
2. Bramborové špecle s masem a sýrovou omáčkou
Doplněk: Jablko, ovocný čaj
Pátek
7. 1. 2011
Polévka: Jáhlová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Kuřecí maso na čínský způsob, rýže
2. Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou, šlehačka
Doplněk: Ovocný čaj, mléko s příchutí
Pondělí
10. 1. 2011
Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Vepřové po selsku, bramborové knedlíky, kysané zelí
2. Obalovaný květák, brambory, tatarka (jogurtový yofresh)
Doplněk: Citrónový čaj Varnea, mléko
Úterý
11. 1. 2011
Polévka: Bramboračka s houbami
Hlavní chod:
1. Rizoto s vepřovým masem sypané sýrem, červená řepa
2. Pštrosí vejce (mleté maso s vajíčkem), bramborová kaše, červená řepa
Doplněk: Šlehaný tvaroh, čaj s citrónem, mléko s příchutí
Středa
12. 1. 2011
Polévka: Kuřecí se špaldovými knedlíčky
Hlavní chod:
1. Žemlovka s tvarohem a jablky
2. Plněný paprikový lusk s milánskou omáčkou, rýže
Doplněk: Mandarinka, multivitamínový nápoj, kakao
Čtvrtek
13. 1. 2011
Polévka: Uzená s kuskusem
Hlavní chod:
1. Kuřecí plátek přírodní, brambory, dušená baby mrkev
2. Vařené maso, koprová omáčka, houskové knedlíky
Doplněk: Čaj se sirupem
Pátek
14. 1. 2011
Polévka: Zeleninová s játrovou zavářkou
Hlavní chod:
1. Maďarský guláš, těstovinové trubky
2. Chlazený čočkový salát s kuřecím masem, pečivo
Doplněk: Jablko, ovocný čaj, mléko s příchutí
Pondělí
17. 1. 2011
Polévka: Kroupová
Hlavní chod:
1. Smažené rybí prsty, bramborová kaše, zelný salát s křenem
2. Rýžová kaše s meruňkami sypaná kakaem
Doplněk: Ovocný čaj
Úterý
18. 1. 2011
Polévka: Knedlíčková
Hlavní chod:
1. Vepřové kostky na houbách, houskové knedlíky
2. Pizza s tuňákem
Doplněk: Jablko, sirup, mléko s příchutí
Středa
19. 1. 2011
Polévka: Slepičí vývar s rýží a hráškem
Hlavní chod:
1. Pečené kuřecí stehno, brambory, okurkový salát
2. Hrachová kaše s cibulkou, vařené vejce, sterilovaná okurka
Doplněk: Citrónový čaj, mléko
Čtvrtek
20. 1. 2011
Polévka: Rychlá
Hlavní chod:
1. Kynuté jahodové knedlíky sypané tvarohem
2. Kovbojský guláš s červenými fazolemi, pečivo
Doplněk: Vitamínový nápoj Baladrink, mléko s příchutí
Pátek
21. 1. 2011
Polévka: Zeleninová s ovesnými vločkami
Hlavní chod:
1. Vepřová kýta na paprice, rýže
2. Brokolicové medajlónky se sýrem, brambory, mrkvový salát
Doplněk: Jablko, ovocný čaj
Pondělí
24. 1. 2011
Polévka: Hrachová s krutóny
Hlavní chod:
1. Čevapčiči, brambory, obloha
2. Chlazený těstovinový salát s kuřecím masem, chléb
Doplněk: Ovocný čaj, mléko
Úterý
25. 1. 2011
Polévka: Drožďová
Hlavní chod:
1. Špagety s masem a neapolskou omáčkou, sýr
2. Králičí maso po selsku, šťouchané brambory, červená řepa
Doplněk: Jablko, multivitamínový nápoj
Středa
26. 1. 2011
Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Vdolky džem, tvaroh, šlehačka
2. Vepřové na kmíně, rýže, míchaný salát (bílé zelí, kukuřice, mrkev)
Doplněk: Banán, kakao, sirup
Čtvrtek
27. 1. 2011
Polévka: Nudlová
Hlavní chod:
1. Rozlétaný ptáček, rýže
2. Žralok na peperonátě (směs paprik a rajčat), bramborová kaše
Doplněk: Jablko, čaj s citrónkou, mléko
Pátek
28. 1. 2011
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod:
1. Francouzské brambory s uzeným masem, salát z červeného zelí
2. Uzené maso, křenová omáčka, houskové knedlíky
Doplněk: Ovocný čaj
Pondělí
31. 1. 2011
Polévka: Zeleninová s vaječnou jíškou
Hlavní chod:
1. Hamburská vepřová kýta, houskové knedlíky
2. Nudle s mákem, meruňkový kompot
Doplněk: Jablko, multivitamínový nápoj
Úterý
1. 2. 2011
Polévka: Fazolová
Hlavní chod:
1. Rybí filé zapečené se sýrem, brambory, okurkový salát
2. Sojové kostky na houbách, rýže
Doplněk: Ovocný čaj Balatea, mléko s ovocnou příchutí
Středa
2. 2. 2011
Polévka: Kuřecí se zeleninou
Hlavní chod:
1. Čočka nakyselo, párek, zelný salát s mrkví
2. Bramborový guláš, cereální kaiserka
Doplněk: Moučník – vídeňské řezy s nutelou, vitamínový nápoj Bonita
Čtvrtek
3. 2. 2011
Polévka: Ovarová
Hlavní chod:
1. Štěpánská hovězí pečeně, rýže
2. Pečený karbanátek, bramborová kaše, sterilovaná okurka
Doplněk: Tvarohová tyčinka, černý čaj s citrónkou, mléko s příchutí
Pátek
4. 2. 2011
Pololetní prázdniny
Jídelní lístek základní školy nabízí dětem výběr ze dvou jídel každý den. Každodenní výběr ze dvou jídel se dětem v dnešní době jeví jako samozřejmost. Nicméně pro vedoucí stravování je vždy náročnější sestavit jídelníček při dvojnásobném počtu jídel, ve kterém budou nabízeny dva stejně atraktivní a současně plnohodnotné pokrmy při naplnění všech zásad správné výživy. Uvedené školní jídelně se daří naplňovat tyto cíle.
Na první pohled je v jídelníčku nutno ocenit různorodou a pestrou nabídku receptur, surovin i technologických postupů. Dětem jsou nabízena jídla tradičně oblíbená, ale i jídla, se kterými se děti mohou setkat zcela poprvé (žralok, kuskus, sójové kostky), což je z hlediska formování stravovacích návyků (nevytváření předsudků k některým jídlům) velmi žádoucí.
Polévky
V hodnoceném jídelníčku jsou nabízeny vydatně polévky zeleninové, obohacené navíc hodnotnými zavářkami (ovesné vločky, pohanka). Dále jsou v nabídce polévky obsahující jako hlavní ingredienci obiloviny – jáhly a kroupy, které jsou z nutričního hlediska velmi ceněné. Jáhly představují pro děti lehce stravitelnou formu obilovin, bohatou na železo, vitaminy skupiny B a prospěšné tuky, stejně tak i ječné kroupy jsou lehce stravitelné a bohaté na vitaminy skupiny B, navíc obsahující určitý druh vlákniny (beta-glukany), která se podílí na snižování cholesterolu v krvi. V nabídce polévek najdeme dále luštěninové polévky, které jsou v měsíci celkem 3x, což je správné, protože dětem poskytují nejen rostlinné bílkoviny, ale také vlákninu. K nutriční hodnotě polévek přispívají špaldové knedlíčky a kuskus v masových polévkách.
Polévky nabízené v jídelníčku dodají dětem v zimních měsících lehce stravitelné živiny a vitaminy a současně doplní i tekutiny.
Kombinace polévek a hlavních pokrmů
Polévky svým složením, konzistencí i barevností ladí k nabízeným hlavním pokrmům. Kombinace polévek a hlavních jídel podle stravitelnosti může být někdy při dvou výběrech obtížná. Například dne 3.1. spolu dobře korespondují lehce stravitelná kmínová polévka s oběma poněkud méně stravitelnými pokrmy (čočka a halušky se zelím). Následující den 4.1. bych však namítala, že u obou masových pokrmů z vepřového masa je masový vývar již nadbytečný a vhodnější by byla polévka lehce stravitelná (například rýžová nebo česneková). Také 10.1. polévka hrstková a oba hlavní chody (vepřové maso se zelím a knedlíkem, smažený květák) představuje poněkud hůře stravitelnější kombinaci. Ovšem mnohem zásadněji bych uvítala tuto změnu v případě polévky uzené v kombinaci s masovými hlavními jídly. Uzená polévka (ač vylepšená kuskusem) není ve stravování dětí vhodná zejména pro vysoký obsah soli a zdraví škodlivých látek vzniklých v průběhu procesu uzení.
I přes tyto drobné výhrady jsou zbývající kombinace polévek a hlavních jídel v pořádku.
Hlavní pokrmy
Hlavní pokrmy nejčastěji zastupují masové pokrmy, které jsou hrazeny masem vepřovým, hovězím, drůbežím, v hojné míře rybím masem a zpestřením je také maso králičí. U rybích pokrmů velmi oceňuji jejich četnost v měsíci (5x) při použití různých druhů ryb (pangasius, tuňák, žralok) a různých technologických úprav (na zelenině, zapečené se sýrem, žralok na peperonátě, tuňáková pizza vlastní výroby). Takováto pestrá nabídka vzbuzuje u dětí povědomí o tom, že ryby na různý způsob lze konzumovat s chutí a častěji.
Přílohy k masovým pokrmům jsou vhodně zvolené a v rámci týdne se objevují prakticky všechny možné varianty. Malou připomínku mám pouze k podávání houskových knedlíků, které jsou i při dvou výběrech v měsíci poměrně často (5x) a lze je v některých případech zaměnit například za těstoviny. Pro zpestření je možné v měsíci zařadit také rýži natural, nebo různé druhy těstovin (celozrnné, amarantové).
U bezmasých slaných pokrmů mohou děti volit opět z pestré nabídky pokrmů (halušky se zelím, brokolicové medailonky, sójové kostky na houbách, bramborový guláš) a velmi vítané jsou luštěniny. U luštěnin je opět ceněné jejich časté zařazení do jídelníčku a to nejen v klasických úpravách (čočka na kyselo, hrachová kaše), ale také ve formě čočkového salátu nebo jako součást kovbojského guláše, což může být pro děti s menší oblibou luštěnin přijatelnější forma. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami (s pečivem, s rýží, s kroupami), čímž docílíme toho, že pokrm obsahuje kompletně plnohodnotné bílkoviny.
Bezmasé sladké pokrmy jsou v jídelníčku zařazeny v každém týdnu, v prvním a třetím týdnu se vyskytují dokonce dvakrát. Množství sladkých pokrmů by bylo žádoucí i při výběru ze dvou jídel snížit na polovinu, tj. maximálně 3x do měsíce. Navíc, vzhledem k dostatečné a téměř denní nabídce masa a masových pokrmů, by bylo vhodné místo některých sladkých pokrmů zařadit slaný bezmasý pokrm a nabízet ho alespoň 1x týdně také v kombinaci s bezmasým nebo polomasitým pokrmem (poloviční porce masa, např. v rizotu, v salátu apod.). V obou případech je možné využít široké nabídky rostlinných náhražek masa (sójové texturované výrobky „sójové maso“, tofu sýr, robi maso, tempeh, vaječná bílkovina „šmakoun“ apod.)
Z hlediska zásad zdravé výživy je potřebné sledovat i množství smažených pokrmů a uzenin, které u konzumentů zvyšují přísun tuků. Ze smažených pokrmů se v jídelníčku objevuje obalovaný květák, smažené rybí prsty, vdolky, u brokolicových medailonků je možná i příprava v konvektomatu. Smažené pokrmy není třeba zcela zakazovat, jen by u dětí měly vzbuzovat povědomí, že by v jídelníčku neměly být pravidelně, ale jen příležitostně (maximálně 2x v měsíci).
Pokud se týká uzenin v jídelníčku, v některých případech bych zvolila obměnu, například ve francouzských bramborách lze nahradit uzené maso například kuřecím masem, u kyselé čočky, která se vyskytuje dvakrát v měsíci, je možné čočku připravit například jako čočkový prejt s jáhlami, což je naprosto plnohodnotný bezmasý pokrm.
Ovoce a zelenina
Zeleniny je v jídelníčku, dle mého úsudku, dostatek. Zelenina je přítomna jednak v polévkách a v hlavních chodech a dále je podávána ve formě salátů či zeleninové oblohy. Využity jsou všechny formy, díky tomu se zelenina v jídelníčku objevuje každý den, a tudíž její nedostatek ve stravě dětí v tomto jídelníčku určitě nehrozí.
Podobně je to i s ovocem, které se v jídelníčku objevuje pravidelně 2x týdně.
Mléko a mléčné výrobky
Ačkoliv bývá tato skupina potravin někdy problematická, pokud se týká naplnění spotřebního koše, v tomto případě bych usuzovala na pravý opak. V jídelníčku je mléko nejen součástí hlavních pokrmů (sýrová omáčka, koprová omáčka, bramborové kaše, rýžová kaše), ale hlavně je mléko vždy v nabídce mezi nápoji, kde se objevuje opět pravidelně (1 – 4x týdně) podle charakteru hlavního jídla.
Mléčných výrobků v jídelníčku registruji opět dostatečné množství, a to ve formě sypaného sýra, smetany a tvarohu v pokrmech, tvarohu v dezertech apod. Nabídku je možné rozšířit také o kysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry apod.), které příznivě působí na trávicí trakt.
Nápoje
Nápoje ve stravě dětí mají také své místo, vzhledem k jejich celkové denní potřebě. Oceňuji široký výběr nápojů i to, že děti mohou volit z nabídky mezi nemléčným nápojem a mlékem. Ovocné čaje a vitaminové nápoje je možné také doplnit o bylinné čaje (mátový, rooibos), zelené a slabé černé, které svou antioxidační aktivitou přispívají k ochraně organizmu před škodlivými látkami ze zevního prostředí.
Doporučované změny
- Snížit množství sladkých pokrmů na maximálně 3x do měsíce
- Omezit používání uzenin
Klady jídelníčku
- Dostatečné množství luštěnin (v polévkách i hlavních jídlech)
- Dostatečné množství rybího masa v hlavních pokrmech
- Dostatečné množství zeleniny (v polévkách, hlavních chodech, v salátech)
- Zařazování nutričně hodnotných surovin
- Pravidelná nabídka čerstvého ovoce
- Pravidelná nabídka mléka a dostatek mléčných výrobků
Jídelníček dle mého názoru naplňuje bez zásadních připomínek požadavky školního stravování a zásady správné výživy. I při výběru ze dvou jídel hodnotím jídelníček jako plnohodnotný a pestrý, s nápaditými recepturami. Snahu této školní jídelny o zdravé a chutné pokrmy je v tomto případě nutné ocenit.
Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Masarykova univerzita Brno
V Brně dne 19. 2. 2011