Pondělí
3. 1. 2011
Přesnídávka: Chléb s paštikovou pomazánkou
Polévka: Rajská s těstovinovou rýží
Hlavní chod: Vepřová pečínka, brambory, salát ovocný/zeleninový
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Úterý
4. 1. 2011
Přesnídávka: Trojhránek pizza
Polévka: Sicilská rybí
Hlavní chod:
1. Žemlovka s tvarohem a jablky
2. Hovězí tokáň, rýže
Doplněk: Granko, minerální voda
Středa
5. 1. 2011
Přesnídávka: Knuspi s česnekovou pomazánkou, zelenina
Polévka: Balkánská s petrželkovým kapáním
Hlavní chod:
1. Zapečený květák s bramborem, rajčatový salát
2. Krabí koktejl (krabí tyčinky, ovoce, jogurt), celozrnné pečivo
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Čtvrtek
6. 1. 2011
Přesnídávka: Ořechové brýle, fruko
Polévka: Masová krémová
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, šunková klobása, chléb, okurek
2. Lasagne s masovou směsí sypané sýrem
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Pátek
7. 1. 2011
Přesnídávka: Rohlík s máslem, ledovým salátem a šunkou
Polévka: Pórková s vejcem
Hlavní chod: Pečené kuřecí stehýnko, kari rýže, ovocný salát
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Pondělí
10. 1. 2011
Přesnídávka: Slunečnicový chléb s lučinou, zelenina
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod: Limanda (mořská ryba) na bylinkách, bramborová kaše, salát ovocný/zeleninový
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Úterý
11. 1. 2011
Přesnídávka: Jogurt s celozrnným rohlíkem
Polévka: Slepičí s bulgurem
Hlavní chod:
1. Čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek
2. Těstovinový salát s kuřecím masem
Doplněk: Moučník, šťáva, mléko, minerální voda
Středa
12. 1. 2011
Přesnídávka: Obložená veka
Polévka: Cibulová
Hlavní chod:
1. Vepřový plátek po italsku s těstovinou
2. Zeleninový salát s tofu sýrem, chlebová kostka se sezamem
Doplněk: Ovoce, šťáva, mléko, minerální voda
Čtvrtek
13. 1. 2011
Přesnídávka: Šáteček, ovoce
Polévka: Gulášová se sojovým masem
Hlavní chod:
1. Honzovy buchty plněné marmeládou
2. Krůtí nudličky s pórkem a kukuřicí, rýže, zeleninová obloha
Doplněk: Jogurtové mléko, šťáva, minerální voda
Pátek
14. 1. 2011
Přesnídávka: Krabí pomazánka, chléb, zelenina
Polévka: Hovězí vývar s těstovinou
Hlavní chod: Svíčková na smetaně, houskový knedlík, ovoce
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Pondělí
17. 1. 2011
Přesnídávka: Slunečnicový chléb, mrkvičková pomazánka
Polévka: Slepičí s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: Vepřová pečínka, šoulet (hrách, kroupy), chléb, okurek
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Úterý
18. 1. 2011
Přesnídávka: Rýžová kaše s meruňkami
Polévka: Maďarská rybí
Hlavní chod:
1. Holandský krůtí řízek, brambory na másle, zeleninové saláty
2. Jáhelníček s brokolicí (salát)
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Středa
19. 1. 2011
Přesnídávka: Celerová pomazánka, sezamová bulka, obloha
Polévka: Sýrová s bazalkovým svítkem
Hlavní chod:
1. Talíř duhové víly (kuřecí prsa, teplá zelenina)
2. Mašličky s mákem
Doplněk: Ovoce, šťáva, mléko, minerální voda
Čtvrtek
20. 1. 2011
Přesnídávka:Vícezrnná sladká brioška
Polévka: Hovězí s canestrinni
Hlavní chod:
1. Králík na česneku, zelí, bramborový knedlík
2. Rybí salát Petra Voka, špaldová kostka
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Pátek
21. 1. 2011
Přesnídávka: Sloní papáníčko (šunka, okurek, kečup), chléb
Polévka: Pepka námořníka (špenátová)
Hlavní chod: Robi maso alá čína, americké brambory, zeleninové saláty
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Pondělí
24. 1. 2011
Přesnídávka: Cizrnové muffiny, jablko
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Karlovarský kotouč, kuskus, salát ovocný/zeleninový
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Úterý
25. 1. 2011
Přesnídávka: Vajíčková pomazánka, chléb
Polévka: Slepičí s celestýnskými nudlemi
Hlavní chod:
1. Kuře na paprice, těstoviny
2. Řecký salát s olivami, celozrnné pečivo
Doplněk: Ovoce, šťáva, mléko, minerální voda
Středa
26. 1. 2011
Přesnídávka: Sezamová bulka, rama, plátkový sýr
Polévka: Zelná s paprikou
Hlavní chod:
1. Rybí filé na másle, bramborová kaše s česnekem, baby karotka
2. Šmakoun v sezamovém obalu, bramborová kaše s česnekem
Doplněk: Výběr salátů, šťáva, mléko, minerální voda
Čtvrtek
27. 1. 2011
Přesnídávka: Pizza rohlík
Polévka: Hovězí s nudlemi
Hlavní chod:
1. Hovězí maso vařené, rajská omáčka, celozrnný knedlík
2. Ovesná kaše, ovocná miska
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Pátek
28. 1. 2011
Přesnídávka: Pomazánka z rybiček, celozrnný chléb
Polévka: Kulajda
Hlavní chod: Mexický guláš sypaný sýrem, hrášková rýže
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Pondělí
31. 1. 2011
Přesnídávka: Okurková pomazánka, finský chléb
Polévka: Luštěninová
Hlavní chod: Zapékané těstoviny s vepřovým masem, výběr salátů
Doplněk: Šťáva, mléko, minerální voda
Tento jídelní lístek je sestaven pro děti navštěvující základní školu v Uherském Hradišti. Děti zde mají vždy třikrát do týdne na výběr ze dvou hlavních pokrmů. Líbí se mi, že v této škole jsou dětem nabízeny i přesnídávky.
Jídelníček je poměrně vhodně sestavený a splňuje požadavky školního stravování. Už po prvním zběžném přečtení jsem byla z tohoto jídelníčku nadšená. Je hodně pestrý, je zde vše, co by mělo být, a přitom se snaží dětem nabízet i méně obvyklé potraviny nebo neobvyklé kombinace potravin. Kombinace hlavních pokrmů ve výběrových dnech je pečlivá a myslím, že vedoucí stravování, která tento jídelní lístek sestavovala, si s ním hodně vyhrála.
Už samotný spotřební koš nám může říci, že v této školní jídelně se snaží vařit dle zásad správné výživy. Volné cukry i tuky jsou pod 50 % doporučení dle spotřebního koše, což je určitě pozitivní jev. Naopak negativně musím ohodnotit nabídku luštěnin, která je dost nízká.
Přesnídávky
Přesnídávky jsou dětem podávány jak slané tak i sladké. Podle mě jsou však velmi často zařazovány už kupované výrobky, jako např. pizza rohlík, trojhránek pizza, ořechové brýle, sladká brioška, šáteček. Tyto výrobky bych nahradila pečivem s různými pomazánkami, např. tvarohovou, luštěninovou nebo mléčnými výrobky (jogurt, puding, šlehaný tvaroh apod.)
Polévky
Nabídka polévek je různorodá, jsou zde zastoupeny jak polévky syté tak i vývary. Připomínku bych však měla právě k vývarům, kterých je v jednom měsíci až přespříliš, někdy i dvakrát v týdnu. Nahradila bych je např. nějakou luštěninovou polévkou, která je zde pouze jednou.
Chválím zařazení rybích polévek (sicilská rybí a maďarská rybí polévka), které se ve školním stravování neobjevují příliš často.
Jako pozitivní také hodnotím přidávání některých méně obvyklých ingrediencí do polévek, např. slepičí polévka s bulgurem, gulášová polévka se sojovým masem.
Kombinace polévek s hlavním pokrmem je navržena přijatelným způsobem.
Hlavní pokrmy
Co se týče hlavních pokrmů, většina nabízených jídel je masová, což je ve školním stravování správné. Přesto však je zde i dostatek bezmasých pokrmů, více než ve většině jídelníčků, což rozhodně není na škodu, neboť většina z těchto pokrmů obsahuje dostatečné množství bílkovin a vhodně tak nahrazuje masový pokrm.
Nabídka masa je pestrá, je zde zastoupeno jak maso drůbeží, vepřové, hovězí, rybí tak i málo nabízené maso králičí. Zmínit bych chtěla především častou nabídku masa rybího, ale také výběr jednotlivých druhů ryb i jejich úpravu (rybí salát Petra Voka, limanda na bylinkách a rybí filé na másle).
Bezmasé pokrmy jsou většinou slané, přesto bych však chtěla podotknout že 4 sladká jídla v měsíci jsou moc. Pochválit však musím nabídku neobvyklých pokrmů: jahelníček s brokolicí, robi maso ala čína, šmakoun v sezamovém obalu, krabí koktejl, zeleninový salát s tofu sýrem.
Z příloh jsou zastoupeny brambory v různých úpravách (brambor vařený, kaše, knedlík), rýže, těstoviny, houskový knedlík, ale také málo obvyklý kuskus a jáhly. Připomínku bych měla k příliš častému zařazování pečiva, je sice velice různorodé, ale stejně 7x do měsíce je hodně.
Technologické zpracování pokrmů je vhodné.
Zelenina
Pozitivně hodnotím poměrně pestrou nabídku zeleniny (čerstvé i tepelně upravené – ve formě zeleninových polévek, jako součást hlavního pokrmu, zeleninové saláty, zeleninová obloha).
Nápoje
Pokud jsem dobře pochopila, tak děti mají vždy na výběr i z několika druhů nápojů. Většinou je mezi nimi i mléko, ale vzhledem k tomu, že dle spotřebního koše je mléko splňováno pouze na 76 %, tak zřejmě nebude příliš oblíbené. Snažila bych se proto nabídku mléka zpestřit různými mléčnými koktejly, kakaem, bílou kávou apod. Výhodnější by možná bylo zařazovat mléko k dopolední svačince. Také bych častěji zařadila mléčné výrobky, např. jogurt, kysaný mléčný nápoj, puding apod.
Navrhované úpravy:
- Omezit nabídku kupovaných výrobků na dopolední svačinku a nahradit ji mléčnými výrobky nebo pečivem s pomazánkou
- Snížit frekvenci vývarových polévek
- Zvýšit nabídku luštěninových polévek nebo luštěninových pokrmů
- Snížit nabídku sladkých pokrmů
- Omezit zařazování pečiva k hlavnímu pokrmu
- Zpestřit nabídku mléka a mléčných nápojů
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 28. 2. 2011