Přeskočit na obsah

Jídelníček

Školní jídelna Příbram
Finanční normativy: 22,00 Kč / 24,00 Kč / 26,00 Kč

Týden italské kuchyně

Pondělí

7. 3. 2011
Polévka: Pórková s vejci
Hlavní chod:
1. Vepřové maso na houbách, indiánská rýže
2. Tradiční italské lasagne (mleté maso – hovězí maso přední, drcená rajčata)
Doplněk: Šlehaný tvaroh ozdobený toppinkem, višnový čaj, ochucené mléko, čistá voda

Úterý

8. 3. 2011
Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Benátský mletý biftek (BIO hovězí maso mleté + vepřová plec), brambory, hlávkový salát
2. Jablková žemlovka s tvarohem
Doplněk: Mandarinky, citronový čaj, broskvové mléko, voda

Středa

9. 3. 2011
Polévka: Risi – bisi (hrášek + rýže)
Hlavní chod:
1. Neapolský fazolový guláš s těstovinami
2. Zbojnická hovězí pečeně, špenát, bramborové knedlíky
Doplněk: Jablka, broskvový čaj, mléko, Baladrink do vody s vitamínem C

Čtvrtek

10. 3. 2011
Polévka: Milánská (kapusta, houby, vařená rýže, rajčatový protlak) sypaná strouhaným sýrem
Hlavní chod:
1. Pikantní kotlet (telecí), americké brambory, okurkový salát
2. Sicilská masová směs (vepřová plec + hovězí zadní + vepřová játra + žampiony), římské placičky se zeleninou
Doplněk: Citronový čaj, malinové mléko, voda ochucená

Pátek

11. 3. 2011
Polévka: Vývar se strouháním
Hlavní chod:
1. Králík na černo se švestkovou omáčkou a rozinkami, houskové knedlíky
2. Italský závitek (vepřová kýta, šunka, sýr, drcená rajčata), rýže
Doplněk: Ovoce, višnový čaj, mléko, Carotelka do vody

Pondělí

14. 3. 2011
Polévka: Hovězí s abecedou
Hlavní chod:
1. Svíčková na smetaně s brusinkami a citronem, houskové knedlíky
2. Stroganoff (hovězí zadní), rýže
Doplněk: Pomeranče, čaj se sirupem, broskvové mléko, čistá voda

Úterý

15. 3. 2011
Polévka: Kulajda
Hlavní chod:
1. Grilovaný lososový steak, sýrová omáčka, brambory
2. Sázené vejce se šunkou, čočka po švábsku, sterilovaná okurka kyselá
Doplněk: Citronový čaj, mléko, Baladrink do vody s vitamínem C

Středa

16. 3. 2011
Polévka: Rybářská zeleninová (filé, zelenina)
Hlavní chod:
1. Vepřová plec debrecínská, těstoviny
2. Lovecký závitek (vepřová kýta, měkký salám, kyselá okurka, šlehačka), pórková rýže
Doplněk: Košíček s krémem, malinový čaj, mléko, Carotelka do vody

Čtvrtek

17. 3. 2011
Polévka: Drůbková s frigátovými nudlemi
Hlavní chod:
1. Kuře pečené na másle, bramborová kaše, salát mrkvový s ananasem
2. Kuřecí stehna na paprice, houskové knedlíky
Doplněk: Citronový čaj, broskvové mléko, voda s multivitaminem

Pátek

18. 3. 2011
Polévka: Dršťková, chléb
Hlavní chod:
1. Plněné kynuté knedlíky s ovocem sypané tvarohem
2. Halušky se slaninou a zelím
Doplněk: Jablka, čaj se sirupem, mléko, Baladrink do vody s vitamínem C

Pondělí

21. 3. 2011
Polévka: Drožďová
Hlavní chod:
1. Zapečené těstoviny s uzeným masem, zelný salát se zálivkou Yofresh
2. Vepřové maso Singapore, rýže
Doplněk: Ovoce, jogurt ovocný, malinový čaj, mléko, čistá voda

Úterý

22. 3. 2011
Polévka: Gulášová, chléb
Hlavní chod:
1. Rybí karbanátky, bramborová kaše, sterilovaná okurka
2. Škubánky s mákem, ovoce
Doplněk: Citronový čaj, mléko, Carotelka do vody

Středa

23. 3. 2011
Polévka: Nočková
Hlavní chod:
1. Luštěninová kaše (hrách + fazole), kuřecí párek v pikantním těstíčku, salát z kysaného zelí
2. Zeleninové rizoto se sýrem, obloha – rajče a okurka salátová
Doplněk: Karamelové řezy, čaj, čokoládové mléko, voda

Čtvrtek

24. 3. 2011
Polévka: Ruský boršč, chléb
Hlavní chod:
1. Soukenický řízek (mleté vepřové maso), brambory, tatarská omáčka
2. Jihočeská rolovaná plec, lepenice s cibulkou
Doplněk: Pomeranče, citronový čaj, mléko, Baladrink do vody s vitamínem C

Pátek

25. 3. 2011
Polévka: S játrovou rýží
Hlavní chod:
1. Žampionová omáčka, hovězí maso vařené, houskové knedlíky
2. Ďábelské krůtí kousky, bramborové knedlíky
Doplněk: Kiwi, broskvový čaj, mléko,voda

Pondělí

28. 3. 2011
Polévka: Rybí s kuskusem
Hlavní chod:
1. Italské (milánské) špagety se sýrem
2. Masové škvarečky s bramborovými špalíky, špenát
Doplněk: Jablka, čaj, ovocné mléko, čistá voda

Úterý

29. 3. 2011
Polévka: Fazolová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Dunajské medailónky (rybí), brambory, ledový salát
2. Šťavnatá vepřová pečeně, nastavovaná kaše s cibulkou
Doplněk: Citronový čaj, mléko, Baladrink do vody s vitamínem C

Středa

30. 3. 2011
Polévka: Hovězí s těstovinovým strouháním
Hlavní chod:
1. Frankfurtská hovězí pečeně, houskové knedlíky
2. Myslivecký guláš (hovězí maso zadní), těstoviny
Doplněk: Banány, čaj se sirupem, ovocné mléko, voda

Čtvrtek

31. 3. 2011
Polévka: Slepičí se zavářkou
Hlavní chod:
1. Smažený vepřový kotlet, bramborový salát
2. Přírodní kýta na žampionech, jasmínová rýže
Doplněk: Citronový čaj, malinové mléko, Carotelka do vody

V této školní jídelně dětem nabízejí vždy na výběr ze dvou hlavních pokrmů. Jídelní lístek splňuje požadavky školního stravování, ale měla bych k němu pár připomínek. Jsem ráda, za připsání poznámky, které pokrmy mají děti nejraději. Jak je vidět, děti preferují sladké pokrmy, přesto však bychom se měli snažit zařazovat jich co nejméně. V současnosti stále roste počet dětí s nadváhou či obezitou a školní jídelna může v mnohém ovlivnit stravovací návyky dětí. Je potřeba jim nabízet lákavé pokrmy, které budou obsahovat dostatek všech důležitých živin potřebných pro jejich správný vývoj, ale nebudou obsahovat zbytečně mnoho energie, zejména ve formě volných cukrů a tuku.

Polévky
Polévky v tomto jídelním lístku jsou poměrně vhodně kombinovány s hlavními pokrmy. Dětem jsou podávány polévky s obilovinou, zeleninové, vývary, luštěninové, ale také méně obvyklá polévka rybí, a to dvakrát do měsíce. Připomínku bych však měla k pestrosti. Dva dny po sobě se vyskytuje polévka drůbková a po ní polévka dršťková. Zrovna tyto polévky bych do dětského jídelníčku zařadila maximálně jednou v měsíci. Stejně tak vývary, v pátek vývar se strouháním a v pondělí hovězí s abecedou. Častěji bych také zařadila zeleninovou polévku, jejíž nabídka je zde poměrně omezená.

Hlavní pokrmy
Většina hlavních pokrmů je masová, což je správně a plně to odpovídá školnímu stravování. Nabídka masa je velmi různorodá. Kromě tradičních druhů masa (kuřecí, vepřové, hovězí, rybí) je podáváno i maso králičí a telecí. Výhrady však mám k velmi časté nabídce hovězího, ale i vepřového masa, která jsou podávána na úkor drůbežího. Také uzeniny a uzené maso jsou nabízeny velmi často. Navíc v jednom týdnu dvakrát (zapečené těstoviny s uzeným masem a fazolová kaše s párkem v pikantním těstíčku, který bude pravděpodobně ještě smažený). Právě uzeniny bych ve školním stravování nedoporučovala vůbec, obsahují většinou hodně soli, tuku a cholesterolu.
Vzhledem k tomu, že jsou vždy podávány dva pokrmy, je zde poměrně málo bezmasých jídel. Z toho tři pokrmy jsou sladké (žemlovka, kynuté knedlíky s ovocem a bramborové škubánky s mákem), což je v pořádku. Snažila bych se však zvýšit pestrost tohoto jídelníčku nabídkou slaných bezmasých pokrmů. V současné době je na trhu celá řada bílkovinných potravin, kterými lze nahradit maso (Tofu, sojové maso, šmakoun, robi maso aj.) a připravit z nich velmi chutná a dobře stravitelná jídla. Je mi jasné, že většina školních jídelen těmto potravinám příliš nefandí, neboť děti je neznají, a proto je ani nepreferují. Na druhou stranu, kde jinde mají těmto potravinám přijít na chuť než ve školní jídelně?

Přílohy
Přílohy jsou poměrně pestré, jen bych snížila nabídku knedlíků, a to jak houskových, tak i bramborových. Úplně bych vynechala americké brambory (předpokládám, že jsou smažené).
Technologická příprava je vcelku v pořádku, jen bych ubrala smažených pokrmů (smažený vepřový kotlet, americké brambory, smažený párek v pikantním těstíčku).

Zelenina a ovoce
Jako obrovský nedostatek v tomto jídelním lístku se mi jeví velmi omezená nabídka čerstvé zeleniny, ať ve formě zeleninových salátů nebo zeleninové oblohy. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny a celou řadu vitaminů, minerálních látek a dalších látek, které pozitivně ovlivňují zdraví. Dostatek zeleniny a ovoce je pro správný vývoj dětského organismu naprosto nepostradatelný.

Mléko a mléčné výrobky
Pochválit bych chtěla dostatečnou nabídku mléka a mléčných nápojů. Co se týká dezertů, šlehané tvarohy, jogurty a další mléčné výrobky jsou v naprostém pořádku. Vynechala bych však dezerty typu košíček s krémem, karamelové řezy apod., které většinou obsahují hodně cukru a tuku.

Vhodné úpravy jídelníčku

  • Přidat čerstvou zeleninu
  • Častěji zařazovat slané bezmasé pokrmy
  • Omezit používání uzenin
  • Zvýšit pestrost podávaných polévek
  • Snížit nabídku knedlíků

Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 23. 3. 2011

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se