Přeskočit na obsah

Jídelníček – Hustopeče n. B.

Základní škola Hustopeče nad Bečvou

Pondělí

2. 2. 2009
Polévka: S játrovou rýži
Hlavní chod: Čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, termix čoko/vanilka
Čaj ananasový

Úterý

3. 2. 2009
Polévka: Jáhlová se zeleninou
Hlavní chod: Drůbeží prsa s broskví sypané sýrem, brambor, mrkvový salát s jablky
Čaj mátový

Středa

4. 2. 2009
Polévka: Masový krém
Hlavní chod: Nudlový nákyp s tvarohem a rozinkami, kiwi
Čaj vanilkové potěšení

Čtvrtek

5. 2. 2009
Polévka: Rajská s vločkami
Hlavní chod: Čevabčičí s cibulí a hořčicí, bramborová kaše, obloha hrášek, mrkev, kukuřice
Čaj mandarinkový

Pátek

6. 2. 2009
Polévka: Kmínová s vejci
Hlavní chod: Vepřová plec po selsku, špenát dušený, bramborový knedlík
Mléko

Pondělí

9. 2. 2009
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Kuřecí čínská směs, rýže dušená, jablko
Čaj dobré ráno

Úterý

10. 2. 2009
Polévka: Fazolová s kysaným zelím
Hlavní chod: Rybí filé s jablky, bramborová kaše, salát z červené řepy
Čaj mandarinka

Středa

11. 2. 2009
Polévka: Gulášová s bramborem
Hlavní chod: Bramborové trojhránky sypané mákem, pomeranč
Čaj osvěžující

Čtvrtek

12. 2. 2009
Polévka: Hovězí s těstovinou
Hlavní chod: Selská vepřová pečeně, dušená mrkev, brambor vařený, jogurt Danone
Čaj citrón

Pátek

13. 2. 2009
Polévka: Květáková s brokolicí
Hlavní chod: Kuře na paprice, houskový knedlík
Čaj tropická směs

Pondělí

16. 2. 2009
Polévka: Bramborová s paprikami
Hlavní chod: Zbruf sypaný sýrem, dezert medovomléčný
Čaj citrón

Úterý

17. 2. 2009
Polévka: Rýžová s mlékem a vejci
Hlavní chod: Vepřové žebírko Balkán, brambor sypaný pórkem, salát z bílého zelí
Čaj kiwi

Středa

18. 2. 2009
Polévka: Rybí s opraženou houskou
Hlavní chod: Kynuté knedle s povidly a skořicí, jablko
Čaj mátový

Čtvrtek

19. 2. 2009
Polévka: S krupicovými noky
Hlavní chod: Uzené maso, fazolový guláš, chléb kmínový, jogurt Srdíčko
Čaj jahoda

Pátek

20. 2. 2009
Polévka: Hovězí s kroupami
Hlavní chod: Plněný kapustový list, bramborová kaše, zeleninová obloha,
Čaj tropická směs

Pondělí

23. 2. 2009
Polévka: Pórková s kapáním
Hlavní chod: Segedínský guláš, houskový knedlík
Džus multivitaminový

Úterý

24. 2. 2009
Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod: Pangasius s mandlemi, bramborová kaše, okurkový salát
Čaj malina

Středa

25. 2. 2009
Polévka: Rychlá masová s vejci
Hlavní chod: Ovocné knedlíky z tvarohového těsta s jahodovým přelivem, mandarinka
Čaj lípový

Čtvrtek

26. 2. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Vepřový plátek na kari, brambor vařený, salát z čínského zelí s jablky a mrkví
Čaj kiwi

Pátek

27. 2. 2009
Polévka: Mléčná kedlubnová
Hlavní chod: Cikánská vepřová pečeně, těstovinová vřetena, sojový jogurt,
Čaj zelené jablko

Hodnocený měsíční jídelníček je podle mého mínění pestrý, splňuje požadavky školního stravování, přesto bych měla drobné výhrady.
Nabídka polévek je různorodá, jsou zastoupeny jak polévky syté, tak vývary. Nechybí polévky luštěninové (čočková, fazolová s kysaným zelím), nabídka zeleninových polévek je velice bohatá, jsou zařazeny i polévky s obilovinami (jáhlová, s vločkami, s rýží,
s krupicovými noky, s kroupami) a velice kladně hodnotím zařazení polévky rybí, která se v jídelních lístcích příliš často neobjevuje.
Kombinace polévek s hlavními pokrmy je vhodná.
Co se týká hlavních pokrmů, většina nabízených jídel je masová (maso drůbeží, vepřové, ryby). Postrádám nabídku masa hovězího (v jídelníčku je zakomponováno maximálně jako součást masa mletého), naopak vepřové maso je podáváno velice často (vepřová plec po selsku, vepřové žebírko, selská vepřová pečeně, cikánská vepřová pečeně, vepřový plátek na kari, segedínský guláš). Kladně hodnotím velice chudou nabídku masa uzeného a uzenin.
Bezmasé pokrmy jsou zastoupeny 1-2 x v týdnu, bylo by vhodné častěji zařadit bezmasé zeleninové pokrmy na úkor pokrmů sladkých, které jsou nabízeny 1 x v každém týdnu. V jídelním lístku je pamatováno i na luštěniny (čočka na kyselo, fazolový guláš).
Z příloh jsou zastoupeny brambory v různých úpravách (brambor vařený, kaše, knedlík), těstoviny, houskový knedlík, zařazení rýže by mělo být častější (jako součást hlavního jídla se vyskytuje pouze 1 x v měsíci).
Technologické zpracování pokrmů je vhodné.
Velmi pozitivně hodnotím pestrou nabídku zeleniny (čerstvé i tepelně upravené – ve formě zeleninových polévek, jako součást hlavního pokrmu – dušený špenát, dušená mrkev, zeleninové saláty, zeleninová obloha, pórek užitý na posyp brambor), ovoce a dále nabídku mléčných výrobků jako doplňku (termix, jogurt, sojový jogurt, jogurt srdíčko).
K pití jsou strávníkům nabízeny nejčastěji různé druhy čaje (ovocný, bylinný), výjimečně mléko nebo džus. Ke zpestření nabízených nápojů by bylo vhodné zvýšit nabídku mléka ve formě nápoje (samotné mléko, bílá káva, kakao nebo jako součást mléčných koktejlů)
a občasné zařazení ředěných ovocných džusů.

Doporučené změny ve stravování – shrnutí:

  • mírně snížit frekvenci podávání masa vepřového, zařadit do jídelního lístku pokrmy z masa hovězího
  • zařadit méně sladkých pokrmů, které lze nahradit pokrmy bezmasými zeleninovými nebo polomasitými (příkladem mohou být zeleninové karbanátky, zapečené těstoviny nebo brambory se zeleninou či zeleninou a masem, zeleninové rizoto, drůbeží rizoto se zeleninou atd.)
  • častěji zařazovat v hlavním pokrmu rýži – buď ve formě přílohy nebo jako součást bezmasého či polomasitého hlavního pokrmu
  • zvolit pestřejší nabídku nápojů, nabízené druhy čaje jsou sice nápadité a různé, ale bylo by vhodné jejich nabídku doplnit nebo obměnit nápojem z mléka či ovocným džusem

Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
ÚPL LF MU
Brno 5.3.2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se