Pondělí
5. 1. 2009
Polévka: Bramborová se zeleninou
Hlavní chod:
1. Hrachová kaše, lahůdkový párek, chléb, okurek, Fit tyčinka
2. Sýrové smaženky, brambor sypaný pórkem, Fit tyčinka
Čaj lesní směs
Úterý
6. 1. 2009
Polévka: Rajská s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Hovězí pečeně protýkaná zeleninou, bramborová kaše, kompot třešňový
Čaj malinový
Středa
7. 1. 2009
Polévka: Frankfurtská
Hlavní chod:
1. Nudle sypané mákem, pomeranč
2. Vegetariánský špíz, bramborová kaše, obloha, pomeranč
Čaj černý rybíz
Čtvrtek
8. 1. 2009
Polévka: Brokolicová s květákem
Hlavní chod: Pečené kuře, dušená rýže, salát z červeného zelí
Čaj hořký citrón
Pátek
9. 1. 2009
Polévka: Hovězí s cizrnou
Hlavní chod: Vepřové v kedlubnách, brambor vařený, jogurt Dobrá máma
Džus multivitamínový
Pondělí
12. 1. 2009
Polévka: Z fazolových lusků
Hlavní chod:
1. Rybí filé zapečené se sýrem, bramborová kaše, kompot meruňkový
2. Zeleninový talíř s kečupovou zálivkou, pečivo
Čaj lípový
Úterý
13. 1. 2009
Polévka: Pórková s vejci
Hlavní chod: Masové koule v rajčatové omáčce, houskový knedlík, Jurášek
Čaj černý rybíz
Středa
14. 1. 2009
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod:
1. Jáhlový nákyp se švestkami, hroznové víno
2. Barevný těstovinový salát se zeleninou, hroznové víno
Čaj pomerančový
Čtvrtek
15. 1. 2009
Polévka: Hovězí s písmenky
Hlavní chod: Hovězí plátek na žampiónech, dušená rýže, kakaový puding s piškoty
Džus multivitamínový
Pátek
16. 1. 2009
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Vepřový řízek smažený, brambor m. m., zeleninový salát
Čaj ananasový
Pondělí
19. 1. 2009
Polévka: Zasmažená mrkvičková
Hlavní chod:
1. Kuřecí steak se šlehačkou, brambor vařený, salát Kunovjanka
2. Ovocný salát, toustový chléb
Čaj mátový
Úterý
20. 1. 2009
Polévka: Selská s houbami
Hlavní chod: Zelí kysané, bramborový knedlík plněný uzeninou
Čaj vanilkové potěšení
Středa
21. 1. 2009
Polévka: Slepičí krémová
Hlavní chod:
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, jablko
2. Smažená drůbeží játra, bramborový salát
Čaj višňový
Čtvrtek
22. 1. 2009
Polévka: Hrstková
Hlavní chod: Hovězí vařené, koprová omáčka, brambor, fruko
Čaj osvěžující
Pátek
23. 1. 2009
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod: Kovbojské fazole, chléb kmínový, Smajlík
Čaj citrónový
Pondělí
26. 1. 2009
Polévka: Čočková
Hlavní chod:
1. Holandský řízek, brambor m. m.,rajčatový salát
2. Zeleninový řízek, brambor m. m., rajčatový salát
Čaj jahodový
Úterý
27. 1. 2009
Polévka: Zelňačka
Hlavní chod: Debrecínský guláš, těstovinové kolínka, oplatek
Čaj lesní malina
Středa
28. 1. 2009
Polévka: Ragů s rýži
Hlavní chod: Žemlovka s tvarohem a jablky, mandarinka
Čaj citrónový
Čtvrtek
29. 1. 2009
Polévka: Zeleninová s kapáním
Hlavní chod: Srdce na smetaně, houskový knedlík, Actimel
Čaj divoká třešeň
Pátek
30. 1. 2009
Polévka: Hovězí s masovými knedlíčky
Hlavní chod: Pangasius smažený, brambor sypaný pažitkou, salát z červené řepy
Džus
Uvedený jídelní lístek splňuje požadavky školního stravování s drobnými připomínkami.
Kladně lze hodnotit velkou nabídku zeleninových jídel a polévek a také časté zastoupení luštěnin (polévky i hlavní jídla). Dále lze kladně hodnotit poměrně častou frekvenci bezmasých pokrmů.
Podle mého názoru jsou v dostatečné frekvenci zastoupené polévky zeleninové (brokolicová, zelná, mrkvová, boršč, pórková, z fazolových lusků, atd.).
U vývarů se domnívám, že se vyskytuje příliš často hovězí vývar (hovězí s písmenky, hovězí s cizrnou, hovězí s masovými knedlíčky), myslím, že by bylo vhodné nabídnout méně vývarů nebo jeden vývar kuřecí. Kladně hodnotím zahuštění vývaru cizrnou. Polévky jsou ve většině případů v souladu s hlavními jídly, vyjma slepičí krémové polévky a dukátových buchtiček, podle mého názoru je konzistence i barevnost těchto dvou pokrmů velmi podobná. Také u kombinace hovězí polévky s cizrnou a vepřového v kedlubnách, se může stát, že cizrna i kedlubny mohou být lehce nadýmavé, a proto jejich kombinaci nepovažuji za vhodnou.
Nabízené pokrmy jsou jak masové tak zeleninové. Nabídka zeleninových jídel je dle mého názoru dostatečná a pestrá. U masových pokrmů bych navrhovala častější zařazení kuřecího a rybího masa. Při úpravě ryb bychom se měli vyhnout technologické úpravě smažením a volit spíše zapékání, pečení nebo dušení.
Výběr ze dvou jídel je sestaven tak, že je možné volit mezi masitým a bezmasým pokrmem, či ze dvou bezmasých jídel. Výběry tak zajišťují pestrost nabídky a zároveň naplňují stanovený počet bezmasých pokrmů v měsíci.
Z příloh jsou nejčastěji nabízené brambory nebo bramborová kaše, méně pak rýže a těstoviny. V jednom měsíci se navíc objevují čtyři sladké pokrmy, což je nad rámec spotřebního koše.
Z hlediska zásad zdravé výživy bych vytkla časté zastoupení uzenin (lahůdkový párek, frankfurtská polévka, bramborový knedlík s uzeninou, debrecínský guláš), dále bych vytkla časté zastoupení smažených jídel (jedno v každem týdnu) a dvoje droby v měsíci (drůbeží játra a srdce). Počet sladkých jídel by se rovněž mohl snížit na polovinu.
U doplňků k obědu bych preferovala častější zastoupení ovoce, čerstvé zeleniny nebo mléčných výrobků. Také postrádám zejména větší nabídku rozdílných nápojů.
Doporučené změny ve stravování
- Upravit rozložení bezmasých pokrmů a snížit množství sladkých pokrmů
- Snížit množství uzenin a smažených jídel
- V rámci doplňků k obědu nabídnout také čerstvou zeleninu a ovoce například formou míchaných salátů, dále lze doporučit mléčné dezerty (pudink, tvarohové pěny či jogurtové dezerty)
- Nabídnout pestřejší nápoje (vedle čaje, také ovocné džusy, mléčné nápoje)
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
ÚPL LF MU Brno 10.2.2009