Přeskočit na obsah

Jídelníček – Jílové

Mateřská škola Jílové

Pondělí

2. 2. 2009
Svačina: Obyčejný chléb s tuňákem, čínské zelí, čaj
Polévka: Kuřecí vývar s čínskými nudlemi
Hlavní chod: Koprová omáčka s vejcem, houskový knedlík, čaj
Svačina: Jablkové pyré, piškoty, čaj

Úterý

3. 3. 2009
Svačina: Rohlík s máslem, bílá káva, ředkev
Polévka: Hrachovka
Hlavní chod: Kuřecí řízek, brambory, džus
Svačina: Medové cookies, čaj

Středa

4. 2. 2009
Svačina: Podmáslový chléb s máslem a strouhaným sýrem, mandarinka, čaj
Polévka: Vývar s domácím strouháním a zeleninou
Hlavní chod: Vepřové srdce na slanině, rýže, minerálka
Svačina: Křehký chléb s máslem a rajčetem, mléko

Čtvrtek

5. 2. 2009
Svačina: Chléb moskva s paštikou, paprika, čaj
Polévka: Frankfurtská s párkem
Hlavní chod: Špenátové těstoviny, červená řepa, džus
Svačina: Cereální medvídci s mlékem

Pátek

6. 2. 2009
Svačina: Česnekový chléb, smažené vejce s mrkví, čaj, mrkev
Polévka: Rýžová
Hlavní chod: Uzené kuřecí stehno, chlupatý knedlík, zelí, čaj
Svačina: Ovocný salát (pomeranč, jablka)

Pondělí

9. 2. 2009
Svačina: Chléb s tresčími játry, čaj, mandarinka
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Buchtičky se šodó, čaj
Svačina: Křehký sýrový chléb se šunkou, džus

Úterý

10. 2. 2009
Svačina: Šáteček s marmeládou, mléko, kiwi
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní chod: Španělský ptáček, houskový knedlík, minerálka
Svačina: Banán, čaj

Středa

11. 2. 2009
Svačina: Seznamová bulka s budapešťskou pomazánkou, čaj, jablíčko
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Smažené rybí filé, bramborová kaše, kompot
Svačina: Čokoládové lupínky s mlékem

Čtvrtek

12. 2. 2009
Svačina: Veka s nutelou, bílá káva, pomeranč
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Kuřecí paprikáš s rýží (papriková omáčka se zeleninou a žampiony)
Svačina: Zeleninový salát (paprika, mrkev, kedlubna)

Pátek

13. 2. 2009
Svačina: Slunečnicový chléb s hermelínovou pomazánkou, čínské zelí, čaj
Polévka: Drůbeží s domácím drobením
Hlavní chod: Čočka s párkem, okurka
Svačina: Šlehaný tvaroh, ovocné mléko

Pondělí

16. 2. 2009
Svačina: Houska s marmeládovým máslem, vitakáva, jablko
Polévka: Z krabího masa
Hlavní chod: Šunková rolka, brambory, rajče, džus
Svačina: Mrkev a jablíčko, čaj

Úterý

17. 2. 2009
Svačina: Chléb s lososovou pěnou, kedlubna
Polévka: Vločková se zeleninou a kuskusem
Hlavní chod. Vepřová plec na kmíně, rýže, minerálka
Svačina: Kysaná smetana s jahodami

Středa

18. 2. 2009
Svačina: Seznamový chléb, tvarohová pomazánka s mrkví, čaj
Polévka: Hrstičková (fazole, čočka obyčejná, čočka červená, kroupy)
Hlavní chod: Nudle s mákem, mléko
Svačina: Pomelo, čaj

Čtvrtek

19. 2. 2009
Svačina: Janovský chléb s máslem a strouhaným sýrem, čaj, paprika
Polévka: Vývar domácími nudlemi (kuřecí)
Hlavní chod: Lodnický biftek, housková knedlík (rajčatová omáčka s paprikovými proužky, mleté maso jako karbanátek)
Svačina: Kukuřičné lupínky s mlékem

Pátek

20. 2. 2009
Svačina: Karlovarský rohlík s máslem, kakao, mandarinka
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Výpečky s česnekem, bramborový knedlík, špenát,džus
Svačina: Obložené knuspi (rajče), čaj

Pondělí

23. 2. 2009
Svačina: Chléb s rybičkovou pomazánkou, mrkev, čaj
Polévka: Italská s těstovinou
Hlavní chod: Smažený květák, brambory, okurka
Svačina: Cereální lupínky s mlékem

Úterý

24. 2. 2009
Svačina: Vánočka, vita káva, mandarinky
Polévka: Vývar se svítkem
Hlavní chod: Kuře na paprice, houskový knedlík, čaj
Svačina: Cereální trubičky, ovocné mléko

Středa

25. 2. 2009
Svačina: Moskva chléb s vaječnou pomazánkou, rajče, čaj
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Kuskusoto se zeleninou a sýrem, čaj
Svačina: Moučník, čokoládové mléko

Čtvrtek

26. 2. 2009
Svačina: Janovský chléb se salámovou pěnou, paprika, čaj
Polévka: Cibulová s bramborem
Hlavní chod: Štěpánská hovězí pečeně, rýže, vitaminový nápoj
Svačina: Jablko, pomeranč, čaj

Pátek

27. 2. 2009
Svačina: Cizrnová kaše s ovocem (BIO POTRAVINA), čaj
Polévka: Franktfurtská
Hlavní chod: Těstoviny se zelím a uzeným masem, minerálka
Svačina: Křehký chléb se šunkou, čaj

Uvedený jídelní lístek splňuje požadavky předškolního stravování s drobnými připomínkami.
Kladně lze hodnotit zařazení nevšedních potravin jako je kuskus, cizrna a krabí maso a lososová pomazánka. Dále lze kladně hodnotit časté zařazení ovoce nebo zeleniny a mléčných nápojů na přesnídávku nebo odpolední svačinu.
Dopolední svačiny hodnotím kladně z hlediska zastoupení ryb, ovoce a zeleniny. Poněkud nevyrovnaně působí zastoupení ovoce a zeleniny na dopolední svačinu v prvních dvou týdnech, kdy první týden je zelenina dopoledne nabízena 4 a ovoce pouze jednou a následující týden je to přesně obráceně (zelenina 1x a ovoce 4x). Další dva týdny je zelenina třikrát a ovoce dvakrát. Myslím, že by bylo vhodné, držet se poměru 3:2 ve všech týdnech v měsíci. Dále bych navrhovala zařazení většího množství celozrnného pečiva k dopolední svačině je pouze 6x v měsíci. Kladně hodnotím zařazení cizrnové kaše a chléb s lososovou pěnou na dopolední svačinu. Za nevyhovující kombinaci pokládám česnekový chléb, smažené vejce s mrkví, čaj a mrkev jako jídlo na dopolední svačinu je dle mého názoru hodně těžké a syté.
Ke svačinám bych dále navrhovala častější zařazení jogurtů, sýrů, sýrových a tvarohových pomazánek. Myslím, že jsou často zařazeny konzervované potraviny jako paštika, tresčí játra, budapešťská pomazánka, salámová pěna.
Pozitivně hodnotím polévku z krabího masa a polévku s vločkami a kuskusem. Jídelníčku bych vytkla málo zeleninových a luštěninových polévek. V jednom měsíci se také objevuje 2x frankfurtská polévka.
U hlavních jídel je málo často zastoupené drůbeží a rybí maso, které tak nesplňuje spotřební koš. Při úpravě ryb bychom se měli vyhnout technologické úpravě smažením a volit spíše (zapékání, pečení, dušení).
Myslím, že jsou až příliš často zařazeny uzeniny ( 2x frankfurtská polévka, uzené kuřecí stehno, čočka s párkem, zelí s uzeným masem, srdce na slanině).
Počet sladkých jídel splňuje rámec spotřebního koše, pouze bych navrhovala rozdělit je s týdenním rozestupem.
Příliš často je nabízeno smažené jídlo (kuřecí řízek, smažené vejce, smažené rybí filé, smažený květák) u dětí v MŠ by se smažení jako technologická úprava mělo objevit jednou za 6 týdnů.
Jako příloha je nad rámec spotřebního koše podáván knedlík (houskový i bramborový) 6x v měsíci na úkor brambor, bramborové kaše, rýže, těstovin, atd.
Na oběd jsou dle mého názoru málo nabízeny zeleninová a luštěninová jídla, pouze 2x v měsíci. Myslím, že by bylo vhodné častější zařazení ovoce nebo zeleniny k obědu ať už ve formě hlavního jídla nebo čerstvých salátů. V jídelníčku se také 2x objevuje špenát a zelí k hlavnímu pokrmu.
Nápoje jsou pestré jsou zde zařazeny čaje, džusy, minerálky a mléko. V druhém týdnu v měsíci chybí k obědu napsané v jídelníčku. Pro zpestření bych zařadila pro děti mléčné koktejly s ovocem.

Doporučené změny ve stravování

  • Upravit rozložení ovoce a zeleniny na svačiny
  • Častější zařazení mléčných výrobků k svačinám
  • Snížit množství uzenin a smažených jídel
  • Častější zařazení zeleninových a luštěninových polévek.
  • Zvýšit nabídku zeleniny, zeleninových a luštěninových jídel k obědu.

Hodnocení provedla
Mgr. Sylva Štajnochrová
ÚPL LF MU
Brno 9. 3. 2009

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se