Pondělí
Polévka: fazolová
Oběd: smažené rybí filé, vařené brambory, kompot, mošt
Úterý
Polévka: rajská s kapáním
Oběd: kuřecí plátek se žampiony, těstoviny, červená řepa, ovocný nápoj
Středa
Polévka: zeleninová s kroupami
Oběd: vepřové výpečky, dušený špenát, bramborový knedlík, džus
Čtvrtek
Polévka: hovězí s rýží a hráškem
Oběd: uzené maso, hrachová kaše, chléb, zelný salát, čaj
Pátek
Polévka: selská
Oběd: srbské rizoto, sýr, okurka, ovocný nápoj
Pondělí
Polévka: hovězí s nudlemi
Oběd: hovězí líčka s rajskou omáčkou, houskový knedlík, čaj
Úterý
Polévka: horácká
Oběd: čevapčiči s hořčicí a cibulí, vařené brambory, rajče, ovocný nápoj
Středa
Polévka cibulová
Oběd: kuřecí maso na čínský způsob, rýže, sirup
Čtvrtek
Polévka: zeleninová s bulgurem
Oběd: vepřový kotlet, restovaná fazolka, vařené brambory, čaj
Pátek
Polévka: čočková
Oběd: pražská hovězí pečeně, těstoviny, okurka, ovocný nápoj
Vedoucí školní jídelny
Dnešní jídelní lístek je sestaven pro strávníky základní školy. V obou týdnech jsou jednotlivá meníčka správně sestavena. Jsou zastoupeny všechny druhy masa (uzené maso je možné zařazovat pouze občas), ale podle nutričního doporučení chybí jeden bezmasý slaný a jeden bezmasý sladký pokrm. Sladký pokrm by mohl nahradit ve druhém týdnu páteční hovězí maso, které se objevuje v tomto týdnu dvakrát. V prvním týdnu by také bylo vhodnější zařadit mezi špenát s bramborovým knedlíkem a hrachovou kaši s chlebem páteční srbské rizoto, aby byly odděleny moučné přílohy. Polévky jsou zastoupeny zeleninové, luštěninové, vývary, také zavářky v polévkách splňují nutriční doporučení (kroupy, rýže, těstoviny, bulgur). Protože jsou jídelníčky z měsíce června, určitě zde chybí čerstvé zeleninové saláty. Ovšem je možné, že v době covidu je jídelna omezena přísnými hygienickými opatřeními a nemá možnost přípravy a výdeje salátů do misek (rajčatový, okurkový). Proto vydává doplňky pouze na talíř – zelný salát nebo červenou řepu bez nálevu a taktéž plátky okurky nebo rajčete. Z nápojů by měl být nabízen jeden sladký a jeden nesladký. Ve většině jídelen je již k dispozici čerstvá voda a strávník by měl být správně informován. Ze všech meníček si děti určitě pochutnají na smaženém rybím filé, které je pořád oblíbené a ocení i hovězí líčka s rajskou omáčkou a houskovým knedlíkem.
Nutriční terapeutka
Zastoupení polévek v jídelníčku je pestré, luštěninové polévky jsou zařazeny 2x a vždy z jiného druhu luštěniny. Kroupy a bulgur jako zavářky v polévkách zvyšují nutriční kvalitu polévek. Kroupy a bulgur, což je nalámaná celozrnná pšenice, jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Polévka hovězí s nudlemi podávaná společně s hovězími líčky v rámci jednoho menu rozhodně není špatná varianta – mohlo by se zdát, že zde chybí pestrost, nicméně z ekonomického hlediska je v pořádku, když se vývar z masa použije na přípravu polévky. Základem horácké polévky jsou brambory a houby a jako druhý chod jsou podávány vařené brambory jako příloha. Z hlediska různorodosti by bylo v tomto případě vhodnější k čevapčiči s bramborami zařadit jiný druh polévky, která bude bez brambor. Škoda, že jsou na tomto jídelníčku zařazeny pouze masové pokrmy. Střídání chuti masa s bezmasými a také sladkými pokrmy je pro pestrost jídelníčku velmi důležitá a pro strávníky lákavá. Školní jídelna tak asi nesplňuje požadavek nutričního doporučení zařadit bezmasé nesladké jídlo včetně luštěnin alespoň 4x a sladké jídlo max. 2x. Nebo jsou bezmasé pokrmy zařazeny ve zbývajících dvou týdnech? Pak by bylo zastoupení masových a bezmasých pokrmů nerovnoměrné.