Pondělí
Polévka: zeleninová s kuskusem
Oběd 1: dukátové buchtičky s krémem
Oběd 2: květákové placičky pečené, brambory vařené, jogurtová zálivka
Doplněk: čaj ovocný, čerstvá voda s citrónem, ovoce
Úterý
Polévka: hrachová s opraženou houskou
Oběd 1: masové koule v rajčatové omáčce, těstoviny
Oběd 2: zapečené brambory s uzeným sýrem, míchaný zeleninový salát
Doplněk: čaj se sirupem, mléko
Středa
Polévka: frankfurtská zeleninová
Oběd 1: čočka na kyselo, vařené vejce, chléb, okurky sterilované
Oběd 2: tilápie na citronovém másle, bramborová kaše
Doplněk: čaj s citrónem, mléko, ovoce
Čtvrtek
Polévka: slepičí vývar s masem a řezanými nudlemi
Oběd 1: vepřová pečeně, brambory vařené, špenát dušený
Oběd 2: bramborák, masová směs, zeleninová obloha
Doplněk: čaj ovocný, mléko, jogurt
Pátek
Polévka: celerová
Oběd 1: kuřecí stehno pečené, rýže dušená, zelný salát
Oběd 2: nákyp nudlový s tvarohem
Doplněk: čaj se sirupem, mléko, ovoce
Pondělí
Polévka: zeleninová s ovesnými vločkami
Oběd 1: vepřové po italsku, špagety
Oběd 2: vepřové maso v kapustě, brambory vařené
Doplněk: čaj se sirupem, mléko, jogurt
Úterý
Polévka: cizrnová
Oběd 1: rybí filé na rozmarýnu, bramborová kaše, sterilovaná červená řepa
Oběd 2: ledvinky dušené na cibulce, rýže dušená, sterilovaná červená řepa
Doplněk: čaj s citrónem, čerstvá voda s citrónem
Středa
Polévka: hrášková krémová
Oběd 1: vepřová kýta na houbách, rýže dušená, mrkvový salát
Oběd 2: salát Coleslaw (mrkev, zelí bílé, zakysaná smetana), kuřecí plátek přírodní, cereální rohlík
Doplněk: čaj ovocný, mléko, ovoce
Čtvrtek
Polévka: drůbková s písmenky
Oběd 1: smažený sýr, brambory vařené, jogurtová zálivka, zeleninová obloha
Oběd 2: pštrosí vejce (mleté maso, vejce), brambory šťouchané, okurky sterilované
Doplněk: čaj s citrónem, mléko
Pátek
Polévka: fazolová
Oběd 1: hovězí guláš, kynuté houskové knedlíky
Oběd 2: krupicová kaše sypaná kakaem
Doplněk: čaj ovocný, mléko, ovoce
Vedoucí školního stravování:
Jídelníček základní školy nabízí strávníkům výběr ze dvou jídel každý den. Toto začíná být běžné ve spoustě školních jídelen. Děti si chválí, mohou si vybrat to, co jim chutná. Ale je správné, že se třeba celý rok vyhýbají rybám nebo luštěninám? Jak se s tímto problémem „popasují“ paní vedoucí? Aby byl splněn spotřební koš i požadavky nutričního doporučení, to bývá těžké. Tady se paní vedoucí daří sestavit jedničky a dvojky tak, že si děti těžko vybírají. Dukátové buchtičky, nebo květákové placičky? Čočku s vejcem, nebo tilápii? Rybí filé, nebo dušené ledvinky? Smažený sýr, nebo pštrosí vejce (mleté maso)? V tomto jídelníčku u polévek najdeme zeleninové, luštěninové i masové vývary, a také zavářky – kuskus a ovesné vločky. V prvním týdnu jsou dva bezmasé slané pokrmy, ve druhém jeden – oblíbený smažený sýr, ale zase velmi málo vídané ledvinky dušené na cibulce. Maso je zastoupeno téměř všemi druhy – vepřové, hovězí, drůbeží i vnitřnosti. Uzené maso v základní škole, pokud není často, se toleruje. Ve druhém týdnu jsou sice dvě luštěninové polévky, ale chybí hlavní luštěninový pokrm. Jídelníček je sestavený na měsíc březen, kdy byly nejvyšší ceny zeleniny i v předchozích letech a letos ještě opravdu zvýšené drahými energiemi apod. Proto zde nenajdeme požadované množství zeleninových salátů, ale aspoň levnější verze – zelný a mrkvový nebo zeleninu sterilovanou. Z doplňků strávníci dostanou ovoce, jogurt a z nápojů si mohou vybrat čaj, mléko nebo čerstvou vodu s citrónem.
Nutriční terapeutka:
Jídelníček je plný pokrmů, které jsou mezi strávníky obecně považovány za velmi oblíbené, takže strávníci si chuťově určitě přijdou na své. Polévky vhodně doplňují hlavní chody, najdeme zde také správně zařazení nutričně hodnotných zavářek jako jsou třeba ovesné vločky (bohaté na vlákninu), případně kuskus. Co je třeba ocenit, tak je pestrá nabídka druhů luštěnin v rámci celého jídelníčku. Během 14 dnů strávníci ochutnají cizrnu, fazole, hrách a čočku – to je perfektní. Akorát první týden v úterý je zařazena polévka z luštěniny a hned následující den je jako hlavní chod podávána čočka na kyselo. Je vždy lepší, a to zejména z hlediska stravitelnosti, aby mezi luštěninovými pokrmy byl určitý rozestup. V jídelníčku je možná příliš masa vepřového (dle nutričního doporučení by mělo být podáváno max. 4x za měsíc), na druhou stranu maso drůbeží je v každém týdnu zařazeno pouze jednou. Maso drůbeží je lehce stravitelné, libové, méně tučné. Za povšimnutí stojí také zařazení brambor na Oběd 2 – zejména v prvním týdnu jsou kromě pátku brambory v nabídce každý den. V jídelníčku vidíme dětmi oblíbený smažený sýr, který je vhodně doplněn jogurtovou zálivkou, což je lehčí verze majonézy nebo tatarské omáčky. V tomto pokrmu nechybí ani čerstvá zelenina, a to je dobře, protože u smažených pokrmů je velmi prospěšná z důvodu dodání antioxidantů. V průběhu smažení totiž vznikají zdraví nepříznivé látky, jejichž účinek může být právě pomocí antioxidantů snížen.