Přeskočit na obsah

Jídelníček, který by neměl být vzorem

Pondělí

Přesnídávka: pomazánka krůtí, chléb, okurek, káva bílá
Polévka: hrstková
Oběd: nákyp rýžový s ovocem, kakao granko
Svačina: pomazánka tvarohový krém s bazalkou, rohlík, mrkev, čaj borůvka

Úterý

Přesnídávka: lívanečky ovesné, mléko, hruška
Polévka: cizrnová
Oběd: kuře na paprice, těstoviny, jablko, čaj bacopa
Svačina: pomazánka pažitková, chléb, čaj jablko

Středa

Přesnídávka: pomazánka vaječná, bageta, mléko, paprika kapie
Polévka: romanesco
Oběd: hovězí plátek znojemská, rýže dušená, sirup pomeranč, banán
Svačina: pomazánkové máslo, chléb, rajče, džus limeta

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka z uzenáčů, chléb, pórek, čaj malina
Polévka: zeleninová s krupicovými noky
Oběd: moravský vrabec, zelí dušené, houskové knedlíky (kynuté), voda s citrónem
Svačina: ovocná přesnídávka, rohlík, mléko

Pátek

Přesnídávka: pestrá pomazánka, rohlík domácí, čaj švestka
Polévka: celerová
Oběd: vejce vařené, špenát dušený, brambory, džus ananas
Svačina: pomazánka z taveného sýra, chléb, okurek , čaj mangostan

Vedoucí školní jdelny

V jídelníčku vidím ve čtvrtek velmi dobře navrženou kombinaci těžšího hlavního jídla a lehké polévky, ale jinak k němu mám hned několik výhrad. U nápojů je podáváno mléko pouze jedenkrát denně, v pátek není zařazeno vůbec, děti si pochutnají dvakrát na čaji. Také by mohla být nabídka mléčných nápojů zpestřena kakaem nebo malcaem. Jednou je zařazena pouze bílá káva. Dále by mohly být rohlíky občas nahrazeny vícezrnným pečivem nebo dalamánkem. U příloh bych měla jednu připomínku k zařazení rýže dvakrát v tomto týdnu, jednou jako sladký rýžový nákyp s ovocem a dále jako přílohu k hovězímu plátku. Také bych nezařadila v jednom týdnu v úterý kuře na paprice, ve čtvrtek dušené zelí a v pátek dušený špenát, vše je omáčková konzistence. Nevím, jestli děti ocení k hlavním zeleninovým pokrmům ještě zeleninové polévky. U polévek bych ještě zmínila zařazení dvou luštěninových polévek v pondělí a v úterý. Předpokládám, že děti v mateřské škole dostávají ovoce více jak dvakrát v týdnu, jak je uvedeno v jídelním lístku.

Nutriční terapeutka

Před sladké a bezmasé pokrmy by neměly být zařazeny polévky s masem, což je v případě pondělního a pátečního menu splněno. K rýžovému nákypu s ovocem není nutné již zařazovat sladký nápoj, a to vzhledem k zbytečnému navýšení obsahu cukru. Po celé úterý je zařazeno pouze ovoce. Z chuťového i nutričního hlediska by se ve středu k hovězímu plátku s rýží hodil spíše zeleninový salát. Hovězí maso je totiž bohatým zdrojem železa a jeho využitelnost podporuje vitamin C, který by mohl být dodán formou zeleninového salátu zkonzumovaného spolu s masem (předpokládám, že banán k masu děti jíst nebudou). Ve čtvrtek lze ocenit volbu vhodné kombinace stravitelnosti pokrmů – před těžším pokrmem je zařazena lehká zeleninová polévka. Zeleninové polévky však v celém týdnu zbytečně převládají, na úkor pestrosti jiných druhů polévek. Používání taveného sýra pro děti není úplně vhodné, a to z důvodu vyššího obsahu soli a hůře využitelného vápníku. Lepší volbou je používání přírodních sýrů – např. lučina, žervé, cottage apod.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se