Pondělí
Přesnídávka: pomazánka vaječná, chléb kmínový, čaj, mléko
Polévka: polévka z míchaných luštěnin
Oběd: nudle s mákem, čaj s citronem
Svačina: rohlík s máslem, kedlubna, čaj, mléko
Úterý
Přesnídávka: pomazánka z hermelínu, chléb zábrdovický, proužky papriky, čaj, mléko
Polévka: polévka pohanková se zeleninou
Oběd: treska na česneku, brambory s máslem, džus
Svačina: pomazánka sýrová s pažitkou, chléb kmínový, čaj, granko
Středa
Přesnídávka: pomazánka z lučiny, chléb kmínový, kolečka okurky, čaj, mléko
Polévka: polévka česneková s bramborem
Oběd: italské špagety se sýrem, čaj
Svačina: chléb s máslem, proužky mrkve, čaj, mléko
Čtvrtek
Přesnídávka: pomazánka šunková, chléb zábrdovický, proužky papriky, čaj, mléko
Polévka: polévka masová s těstovinou
Oběd: dušený špenát, brambory, vejce, čaj
Svačina: pomazánka jablečná se skořicí, rohlík, čaj, ovocné granko
Pátek
Přesnídávka: pomazánka budapešťská, chléb kmínový, čaj, mléko
Polévka: polévka bramborová zasmažená
Oběd: kysané zelí, vepřové kostky, knedlík
Svačina: bábovka, čaj, mléko
Vedoucí školní jídelny
Dnes jsem vybrala jídelníček, který se paní vedoucí vůbec nepodařil. Hodnocení začnu výběrem nápojů u přesnídávek a odpoledních svačin. Z deseti nápojů převládá neochucené mléko a čaj, pouze dvakrát je zařazeno granko. Opět chybí kakao, malcao nebo bílá káva. Pomazánky jsou sice pestré, ovšem v úterý jsou obě dvě sýrové. Také dvakrát v tomto týdnu je zařazena polévka bramborová (česneková s bramborem a bramborová zasmažená). Dvojka je v tomto jídelníčku magické číslo, protože i těstoviny tady máme hned dvakrát – v pondělí nudle s mákem a ve středu špagety. Kysané zelí a dušený špenát dva dny po sobě také není šťastná volba. Ani páteční bábovka (věřme, že ji upekly paní kuchařky) v kombinaci s kynutými knedlíky není v pořádku. V celém týdnu chybí zařazení čerstvého zeleninového salátu, zde by se výborně hodil k úterní tresce. Rovněž chybí ovoce u přesnídávek, ale možná je děti dostávají automaticky každý den. Celkově bych jídelníček zhodnotila jako velmi nepřesně napsaný, mnohdy můžeme jenom předvídat úpravy jednotlivých druhů pokrmů (brambory, knedlíky).
Nutriční terapeutka
Jídelníček postrádá pestrost ve výběru surovin a zařazení ovoce a zeleniny, jak je uvedeno výše. Pro plnohodnotnost pokrmu, ať se týká svačin nebo oběda, je nutné vždy zařadit zdroj sacharidů (pečivo, přílohy), bílkovin (maso, vejce, mléčný výrobek, případně luštěnina) a vždy doplnit ovocem nebo zeleninou, jako bohatého zdroje vitaminu C. Ten je zejména v tomto podzimním období velmi důležitý pro dobrou imunitu dětí. Navíc díky ovoci a zelenině se pokrm stane barevnější, což v jídelníčku chybí. Co lze velmi ocenit je zařazení kysaného zelí jako vitaminové bomby (kysané zelí je vynikající zdroj vitaminu C), snad ho i chuťově oceňují i malé děti. Během týdne jsou k obědu podávány dva bezmasé pokrmy a alespoň v jednom případě je správně dodržen princip bezmasého menu (je zařazena bezmasá polévka).