Pondělí
Přesnídávka: chléb vesnický, pomazánka zeleninová, kakao, ovoce, zelenina
Polévka: dýňová krémová
Oběd: pečené rybí filé se sýrem a kečupem, bramborová kaše, okurkový salát, 100% džus
Svačina: ovocný jogurt, cornflex, mléko, ovoce
Úterý
Přesnídávka: veka, pomazánka z ajvaru, bílá káva, ovoce, zelenina
Polévka: mrkvová s kuskusem
Oběd: králičí filet na divoko se zeleninou, rýže, ledový salát, šťáva
Svačina: podmáslový chléb, pomazánka z lučiny, hrozny, mléko
Středa
Přesnídávka: vesnický chléb, pomazánka sardinková, čaj s citronem, ovoce, zelenina
Polévka: z míchaných luštěnin
Oběd: kynuté povidlové buchty, bílá káva
Svačina: knuspi chlebíček, sýrová pěna, okurka, mléko
Čtvrtek
Přesnídávka: bageta, pomazánka vaječná s mrkví, dětské kapučíno, ovoce, zelenina
Polévka: selská
Oběd: kuřecí steaky na kukuřici, brambory, zeleninová obloha, šťáva
Svačina: kmínový chléb, pomazánkové máslo, rajče, mléko
Pátek
Přesnídávka: žitný chléb, pomazánka z nivy, malcao, ovoce, zelenina
Polévka: kedlubnová
Oběd: těstoviny s masovo-cuketovou omáčkou, okurka, 100% mošt
Svačina: sladký makový rohlík, mléko, ovoce
Pondělí
Přesnídávka: vesnický chléb, pomazánka vitamínová, malcao, ovoce, zelenina
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: fazolová pánev s kuřecím masem, žitný chléb, šťáva
Svačina: rohlík, čokoládové máslo, mléko, ovoce
Úterý
Přesnídávka: chléb kváskový, pomazánka celerová, dětské kapučíno, ovoce, zelenina
Polévka: rajská vločková
Oběd: hovězí na hříbkách, rýže, zeleninová obloha, 100% mošt
Svačina: sezamová pletýnka, pomazánka pažitková, kedlubna, mléko
Středa
Přesnídávka: žitný chléb, pomazánka luštěninová, bílá káva, ovoce, zelenina
Polévka: slepičí vývar s masem a nudlemi
Oběd: přírodní vepřová kotleta, brambory, ovocný salát, čaj
Svačina: knuspi chlebíček, máslo, strouhaný sýr, paprika, mléko
Čtvrtek
Přesnídávka: chléb havířský, pomazánka citronová rybí, čaj, ovoce, zelenina
Polévka: pórková
Oběd: krupoto s krůtím masem a zeleninou, salát z čínského zelí s mrkví, šťáva
Svačina: šlehaný tvaroh s müsli a ovocem, čaj
Pátek
Přesnídávka: loupák, bílá káva, zelenina, ovoce
Polévka: kapustová s bramborem
Oběd: boloňské špagety se sýrem, 100% džus
Svačina: vesnický chléb, česneková pomazánka s vejcem, rajče, mléko
Vedoucí školního stravování:
Paní vedoucí z mateřské školy vytvořila jídelníček, který nejen na první pohled vypadá velice dobře. Najdeme zde hodně zeleniny, ovoce, různé druhy masa, různé přílohy, pestrou nabídku pečiva. Pokud je možnost zásobování jídelny pekárnou, je to vždycky fajn. Z pomazánek je netradiční z ajvaru, chutnat bude citronová rybí, z lučiny a samozřejmě čokoládové máslo. K přesnídávce děti dostávají ovoce a zeleninu, z nápojů kakao, malcao, bílou kávu, mléko a čaj. Pečlivě sestavená jsou jednotlivá denní meníčka i celé týdenní menu. Při podrobnějším zkoumání polévek najdeme ve správném počtu zeleninové, luštěninovou, masovou, ze zavářek jsou to vločky a kuskus. Z masa je zastoupena většina druhů – vepřové, hovězí, králičí, drůbeží, krůtí, rybí. Děti mají všeobecně rády těstoviny, takže favoritem budou těstoviny s masovo-cuketovou omáčkou a boloňské špagety. V prvním týdnu určitě také povidlové buchty. Většina hlavních jídel je doplněna čerstvým zeleninovým nebo ovocným salátem. Z nápojů je nabízen čaj, šťáva, 100% džus, případně mošt. V mateřských školách se stává dobrým zvykem, že děti mají k dispozici po celý den čerstvou vodu.
Nutriční terapeutka:
Tento jídelníček lze označit za ukázkový, vyniká obrovskou pestrostí v použitých surovinách a chutích, kdy se v jídelníčku vhodně a umírněně objevuje také chuť sladká. V jídelníčku je bohatá nabídka ovoce a zeleniny – nechybí při každé přesnídávce nebo svačině. Stejně tak je zelenina zařazena téměř vždy také jako součást oběda. Předností je dále široká nabídka pečiva, včetně nutričně hodnotných druhů, jako je například žitný nebo kváskový chléb nebo také pletýnka se zdraví prospěšnými sezamovými semínky. Z pomazánek správně převažují zeleninové, nechybí ani na vlákninu bohatá pomazánka luštěninová a taky pomazánka rybí se zdraví prospěšnými tuky. Dále jsou hojně zařazeny sýrové přesnídávky či svačiny – sýr je důležitým zdrojem vápníku pro správný růst a vývoj kostí. Sladké varianty jsou vhodně sestaveny, nechybí v nich zdroj bílkovin (mléko, jogurt, tvaroh) a ovoce. Sladký oběd (kynuté povidlové buchty) je správně zkombinován se sytější luštěninovou polévkou s obsahem bílkovin. Pro dokonalost jídelníčku by bylo vhodné blíže specifikovat některé suroviny – z jakého druhu zeleniny je pomazánka zeleninová, z jaké luštěniny je pomazánka luštěninová? Případně také upřesnit druh podávané zeleniny a ovoce.