Pondělí
3. 10. 2011
Přesnídávka: Toustový chléb tmavý, sýr veselá kráva, jablka, čaj ovocný
Polévka: Krupicová s vejci
Hlavní chod: Poděbradské vepřové maso, knedlík houskový, jablka
Doplněk: Sirup, čaj, mléko
Svačina: Houstička, pomazánka z tvarohu a ementálu, zeleninová obloha, mléko
Úterý
4. 10. 2011
Přesnídávka: Bublanina s ovocem, kakao
Polévka: Risi-Bisi (drůbková s rýží a hráškem)
Hlavní chod: Kovbojské fazole (s lečem), chléb, bublanina s ovocem
Doplněk: Čaj, sirup, mléko
Svačina: Pohankové zrno, pomazánka z vepřového masa, okurka, čaj
Středa
5. 10. 2011
Přesnídávka: Sýrový rohlík, kefírové mléko
Polévka: Kapustová
Hlavní chod: Čevabčiči, brambor, ledový salát, obloha zeleninová z rajčat, paprik a okurků
Doplněk: Sirup, čaj, mléko
Svačina: Chléb, rozhuda, zelenina, mléko
Čtvrtek
6. 10. 2011
Přesnídávka: Celozrnný chléb, hanácká pomazánka (tavený sýr, tvarůžky, cibule), nektarinky, mléko
Polévka: Rybí s kuskusem
Hlavní chod: Těstoviny zapečené s kuřecím masem, brokolicí a nivou, zeleninová obloha, nanuk
Doplněk: Čaj, sirup, mléčný koktejl
Svačina: Kaiserka maková, pomazánka z lučiny, paprika čerstvá, mléko
Pátek
7. 10. 2011
Přesnídávka: Šlehaný tvaroh, caro
Polévka: Rajčatová s ovesnými vločkami
Hlavní chod: Plněný závitek z vepřové pečeně s okurkou, vajíčkem a šunkou, rýže, šlehaný tvaroh
Doplněk: Sirup, čaj, mléko
Svačina: Sojový rohlík, pomazánka z tresčích jater, rajčata, mléko
Pondělí
10. 10. 2011
Přesnídávka: Pudink, hrušky, sirup
Polévka: Česneková s opraženým chlebem
Hlavní chod: Cikánská hovězí pečeně, rýže, hrušky
Doplněk: Sirup, čaj, mléčný koktejl
Svačina: Tmavý toustový chléb, sýrová pomazánka, zelenina, mléko
Úterý
11. 10. 2011
Přesnídávka: Chléb, tvarohová pomazánka s pažitkou, zelenina, mléko
Polévka: Hrstková s pohankou, hrachem a fazolemi
Hlavní chod: Štěpánská sekaná, bramborová kaše, salát mrkvový s ananasem, zelný salát
Doplněk: Minerálka, čaj, mléko
Svačina: Rohlík, ochucené pomazánkové máslo, zelenina, mléko
Středa
12. 10. 2011
Přesnídávka: Jogurt, piškoty, mléko
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Králičí maso po tretinsku, těstoviny, jogurt
Doplněk: Čaj, sirup, mléko
Svačina: Chléb, drožďová pomazánka, zelenina, ochucené mléko
Čtvrtek
13. 10. 2011
Přesnídávka: Sojová hvězdička, cizrnová pomazánka, meloun, mléko
Polévka: Francouzská
Hlavní chod: Vepřová plec pečená, zelí kysané, knedlík houskový, banán
Doplněk: Sirup, čaj, mléko
Svačina: Chléb s máslem a rajčetem, mléko
Pátek
14. 10. 2011
Přesnídávka: Žitný chléb, zeleninová pomazánka (kapie, hrášek, sýr, mrkev), zelenina, caro
Polévka: S hovězím masem a kuskusem
Hlavní chod: Smažený sýr, brambor, šopský salát, fazolový salát
Doplněk: Džus, čaj, mléko
Svačina: Sezamová houstička, pomazánka s krabím masem, zelenina, čaj
Pondělí
17. 10. 2011
Přesnídávka: Chléb, budapešťská pomazánka, zelenina, bílá káva
Polévka: Drůbková se sýrovým kapáním
Hlavní chod: Kebab z hovězího masa, brambor, řecký zeleninový salát, červená řepa
Doplněk: Čaj, sirup, mléko
Svačina: Přesnídávka ovocná, rýžový chlebíček, džus
Úterý
18. 10. 2011
Přesnídávka: Müsli tyčinka, ovoce, mléčný koktejl
Polévka: Cizrnová s houskou
Hlavní chod: Krůtí nudličky po valticku, těstoviny, ovoce
Doplněk: Čaj, sirup, mléko
Svačina: Bageta s lněným semínkem, pomazánka ze sýra žervé, zelenina, mléko
Středa
19. 10. 2011
Přesnídávka: Šlehaný tvaroh s ovocem, mléko
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Džuveč z kuřecího masa, zeleninová obloha, šlehaný tvaroh s ovocem
Doplněk: Džus, čaj, mléko
Svačina: Chléb, obložený talíř se sýrem a zeleninou, mléko
Čtvrtek
20. 10. 2011
Přesnídávka: Grahamový chléb, pomazánka rychlá, zelenina, mléko
Polévka: Drožďová
Hlavní chod: Rybí filé pečené přírodní na bylinkách a se sýrovou krustou, bramborová kaše, salát rajčatový, salát z čínského zelí s kukuřicí
Doplněk: Minerálka, čaj, mléko
Svačina: Houska, pomazánka tvarohová s mrkví, zelenina, kefírové mléko
Pátek
21. 10. 2011
Přesnídávka: Celozrnný chléb, šunková pěna, ovoce, minerálka
Polévka: Hovězí s játrovou rýží
Hlavní chod: Žemlovka s jablky, ovoce, kompot
Doplněk: Mléčný koktejl, čaj, sirup
Svačina: Rohlík duo (dvoubarevný světlý a tmavý), pomazánka z drůbežího masa, zelenina, čaj
Pondělí
24. 10. 2011
Přesnídávka: Krupičková kaše, ovoce, čaj
Polévka: Rybí s jáhlami
Hlavní chod: Azu po tatarsku z hovězího masa, rýže, ovoce
Doplněk: Minerálka, čaj, mléčný koktejl
Svačina: Sojový rohlík, pomazánka mlsný ovčák (tavený sýr, smetana, paprika), zelenina, mléko
Úterý
25. 10. 2011
Přesnídávka: Bílý jogurt s müsli a sušeným ovocem, mléko
Polévka: Hovězí s brokolicí
Hlavní chod: Čočka na kyselo, vařené vejce, okurka, celozrnná kaiserka, bílý jogurt s müsli a sušeným ovocem
Doplněk: Džus, čaj, mléko
Svačina: Chléb, sýrová pomazánka s česnekem, zelenina, caro
Středa
26. 10. 2011
Podzimní prázdniny
Čtvrtek
27. 10. 2011
Podzimní prázdniny
Pátek
28. 10. 2011
Státní svátek
Pondělí
31. 10. 2011
Přesnídávka: Mléčná tyčinka s medem, ovoce, mléčný koktejl
Polévka: Pórková
Hlavní chod: Obalovaná treska s rajčatovou omáčkou, bramborová kaše, okurkový salát, salát z kuskusu se zeleninou
Doplněk: Čaj, sirup, mléko
Svačina: Chléb s máslem a strouhaným sýrem, zelenina, mléko
Hodnocený jídelní lístek, který je určen strávníkům z mateřské školky, dle mého názoru, splňuje všechny zásadní požadavky pro předškolní stravování a nemám k němu významných připomínek. V prvé řadě školní jídelna správně nezařazuje uzeniny a uzené maso jako hlavní pokrm, smažené i sladké pokrmy nepřekračují doporučovanou frekvenci, nechybí dostatek mléka, mléčných výrobků a nezaostává ani zelenina a ovoce. Vedle klasických receptur se objevují i receptury z mezinárodní kuchyně. A nyní trošku podrobněji.
Přesnídávky a odpolední svačinky
Velice chválím pestrou nabídku rozmanitých druhů pečiva a pomazánek. Vedle klasického pečiva z bílé mouky je zařazeno i pečivo s vyšším obsahem vlákniny např. pečivo celozrnné, pečivo pohankové, grahamové, sójové, žitné. Z pomazánek je velice vhodné zařazení pomazánky drožďové, cizrnové, pomazánek z ryb, dále bohatá nabídka pomazánek tvarohových, sýrových a zařazení pomazánek se zeleninou. Připomínku bych měla snad jen k receptuře pomazánky hanácké, kde bych v případě malých dětí raději volila kombinaci tvarůžků, a to pouze v malém množství, (obsahují značné množství soli) místo s taveným sýrem (obsah tavicích solí) raději s tvarohem, lučinou eventuelně s máslem. Správné je časté zařazení a využití mléka a mléčných výrobků a myslím, že s plněním spotřebního koše těchto komodit jistě nemáte problémy. Svačinka, která mne opravdu potěšila je müsli se sušeným ovocem a bílým jogurtem, v první řadě však ne kvůli müsli, ale velmi chválím využití bílého namísto ochuceného jogurtu. Stejně tak je vhodné a pro děti zdravé, že uzeniny zařazujete na svačinku opravdu výjimečně a nekombinujete sladké přesnídávky se sladkými odpoledními svačinami či sladkými obědy.
Polévky
V případě polévek je nabídka pestrá a celkem vhodně zvolená. Nechybí polévky s luštěninou (opět bez uzeniny), polévka drožďová, dále rybí polévka, jejíž výskyt na jídelních lístcích nebývá příliš častý, zde dokonce dvakrát, správně s odlišnou vložkou. Samozřejmostí jsou i polévky zeleninové a polévky s obilovinami. Na rozdíl od polévky rybí, zařazení polévky drůbkové stačí pouze jednou v měsíci.
Kombinace polévek s hlavními pokrmy
Kombinace polévek s hlavními pokrmy jsou zvoleny vhodně a nemám k nim zásadních připomínek. Možná by někdo mohl mít námitku ke kombinaci kuskusu (těstoviny) jako vložky do polévky a zapečených těstovin jako hlavního pokrmu, dle mého názoru to zde není nijak zásadní.
Hlavní pokrmy
V tomto, prázdninami zkráceném, jídelním lístku převažuje nabídka masitých pokrmů, nechybí však občasné zařazení pokrmu bez obsahu masa. V případě masa mne potěšilo využití masa králičího. Pokud jde o frekvenci ostatních druhů masa, chválím nabídku rybího masa 2x v měsíci, ostatní druhy masa jsou zařazeny podobně často. V prvním týdnu je dle mého nadbytečně zařazeno vepřové maso 2x a ještě pravděpodobně jako součást mletého masa v čevapčiči. V případě bezmasých pokrmů oceňuji, že sladký pokrm je zařazen pouze 1x a smažený pokrm, zde konkrétně smažený sýr, také 1x. Chválím úpravu obalované tresky, které je pečená v konvektomatu (tedy s nižším obsahem tuku) a doplněná rajčatovou omáčkou. Z hlediska barevnosti pokrmu a konzistence masa, bych asi nezařadila hned ve dnech za sebou krůtí nudličky po valticku a džuveč z kuřecího masa, ale samozřejmě je to otázka konkrétní receptury, kterou používáte.
Přílohy vhodně doplňují hlavní pokrmy a nemám v jejich případě námitek.
Zelenina a ovoce
Zelenina ani ovoce v tomto jídelním lístku rozhodně nechybí a je každodenní součástí jídelníčku dětí, což je správné. Ideální by sice bylo podávat ovoce nebo zeleninu jako součást každého denního jídla, chápu však, že to často kvůli ceně není dost dobře možné. Chválím tedy, že zde se snažíte ideálu velice přiblížit. Zelenina a ovoce jsou zařazovány jak k přesnídávkám a svačinkám, tak se objevují jako součást polévek a hlavních pokrmů, dále ve formě zeleninové ozdoby, salátů i jako kusové ovoce doplňující hlavní pokrm.
Nápoje
Chválím každodenní výběr z různých nápojů k obědu a stejně tak bohatou nabídku mléka a mléčných nápojů. Velmi správné je, že zvykáte děti na méně slazené nebo neslazené nápoje. Přece jen jednoduchých cukrů ve stravě dětí obvykle nebývá nedostatek a jejich spotřeba v nápojích je opravdu zbytečná.
Na závěr bych tedy zrekapitulovala, že tento jídelní lístek určený pro stravování dětí z mateřské školky je vcelku povedený a pro strávníky tohoto věku vhodný. Ráda bych popřála paní vedoucí elán do sestavování dalších jídelních lístků a jak paní vedoucí, tak i paním kuchařkám spousty spokojených dětských strávníků a jejich rodičů.
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
13. 11. 2011