Pondělí
3. 10. 2011
Přesnídávka: Dalamánek, pomazánka krtečková (tvarohová), kakao
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Smažená ryba se sýrem, šťouchané brambory, jablko
Doplněk: Čaj citrónový, džus
Svačina: Rohlík s medovým máslem, čaj
Úterý
4. 10. 2011
Přesnídávka: Vaječná topinka s oblohou, čaj
Polévka: Rychlá s vejci
Hlavní chod: Kočičí svatba (hrách + kroupy), ohřátá šunka, kysané zelí
Doplněk: Čaj citrónový
Svačina: Sněhurčin pohár (tvaroh + ovoce), piškoty, čaj
Středa
5. 10. 2011
Přesnídávka: Dýňový chléb, pomazánka pestrá, čaj
Polévka: Jáhlová
Hlavní chod: Bretaňské maso, vařené brambory, ovoce
Doplněk: Čaj citrónový, čokoládové mléko
Svačina: Vánočka, kakao
Čtvrtek
6. 10. 2011
Přesnídávka: Toustový chléb, pomazánka z lučiny, bílá káva
Polévka: Rýžová
Hlavní chod: Smažený vepřový řízek, bramborová kaše, zelenina Bonduelle
Doplněk: Čaj citrónový, džus (bezový květ)
Svačina: Chléb, máslo, plátkový sýr, čaj
Pátek
7. 10. 2011
Přesnídávka: Chléb, pomazánka paštiková, bílá káva
Polévka: Couračka (zelná)
Hlavní chod: Vepřové kostky na kmíně, barevné těstoviny, ovoce
Doplněk: Čaj jahodový
Svačina: Chléb s pomazánkovým máslem, mrkev, čaj
Pondělí
10. 10. 2011
Přesnídávka: Dalamánek, pomazánka z tuňáka, bílá káva
Polévka: Zeleninový vývar s těstovinovou zavářkou (vlasové nudle)
Hlavní chod: Smetanovo – žampiónová omáčka, celozrnný knedlík, jablko
Doplněk: Čaj citrónový
Svačina: Chlupatý chléb (strouhaný sýr), čaj
Úterý
11. 10. 2011
Přesnídávka: Cereální chléb se šunkovou pěnou, horká čokoláda
Polévka: Frankfurtská s bramborem
Hlavní chod: Kuřecí stehna pečená na kysaném zelí, vařené brambory, ovoce
Doplněk: Čaj broskvový, mléko ochucené
Svačina: Veka s nuttelou, čaj ovocný
Středa
12. 10. 2011
Přesnídávka: Rohlík, pomazánka tvarohová, horká čokoláda
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Fazolový guláš s vepřovým masem, houskový knedlík
Doplněk: Čaj citrónový, džus
Svačina: Chléb, máslo, džem, čaj
Čtvrtek
13. 10. 2011
Přesnídávka: Krupicová kaše sypaná grankem, čaj
Polévka: Hovězí vývar s vaječným strouháním
Hlavní chod: Hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny (kolínka), ovoce
Doplněk: Čaj šípkový s ibiškem, mléko
Svačina: Chléb s česnekovým máslem, čaj
Pátek
14. 10. 2011
Přesnídávka: Chléb, máslo, vařené vejce, bílá káva
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Kouzelná zahrádka (kuřecí maso), vařené brambory, rajče
Doplněk: Čaj malinový
Svačina: Chléb s taveným sýrem, čaj ovocný
Pondělí
17. 10. 2011
Přesnídávka: Houska, pomazánka vaječná s tuňákem, bílá káva
Polévka: Kmínová s kapáním
Hlavní chod: Špagety po boloňsku, strouhaný sýr, cizrnová kaše s jahodami
Doplněk: Čaj citrónový, džus (pomeranč)
Svačina: Chléb s paštikou, čaj
Úterý
18. 10. 2011
Přesnídávka: Chléb, rama, plátkový sýr, čaj
Polévka: Jemná hříbková
Hlavní chod: Kynuté knedlíky s povidly, ovoce
Doplněk: Čaj, horká čokoláda
Svačina: Zeleninový salát, chléb, čaj
Středa
19. 10. 2011
Přesnídávka: Vločková kaše sypaná grankem, čaj
Polévka: Mrkvová se smaženými kolečky
Hlavní chod: Karbanátek, vařené brambory, zeleninová obloha
Doplněk: Čaj ovocný, džus
Svačina: Rohlík s medovým máslem, mléko
Čtvrtek
20. 10. 2011
Přesnídávka: Chléb, pomazánka sýrová s česnekem a vejci, čaj
Polévka: Zeleninový vývar s těstovinovou zavářkou (písmenka)
Hlavní chod: Moravský vrabec, bramborové knedlíky s cibulkou, špenát
Doplněk: Čaj citrónový, kokosové mléko
Svačina: Lupínky s mlékem
Pátek
21. 10. 2011
Přesnídávka: Toustový chléb, pomazánka z ryb v tomatě, bílá káva
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Halušky s uzeným masem a zelím, ovoce
Doplněk: Čaj ovocný
Svačina: Chléb s pomazánkovým máslem, čaj ovocný
Pondělí
24. 10. 2011
Přesnídávka: Dalamánek, pomazánka z taveného sýra, horká čokoláda
Polévka: Selská
Hlavní chod: Ryba pečená na mrkvi, vařené brambory, kokosová tyčinka
Doplněk: Čaj citrónový, kokosové mléko
Svačina: Přesnídávka s piškoty, čaj
Úterý
25. 10. 2011
Přesnídávka: Obložený chléb, čaj citrónový
Polévka: Bramborová
Hlavní chod: Koprová omáčka, vařené vejce, houskový knedlík, ovoce
Doplněk: Čaj citrónový, džus (malina)
Svačina: Chléb s česnekovým máslem, mléko
Hodnocený jídelní lístek je určen předškolním strávníkům. Nejraději bych samozřejmě hlavně chválila, třeba využití surovin jako jsou jáhly, celozrnná mouka při přípravě kynutých knedlíků a podávání cizrnové kaše jako zdravé varianty moučníku. Tuto pozitivní stránku jídelního lístku však na druhou stranu kazí nepříliš šťastný výběr některých pokrmů a jejich kombinace v jednotlivých týdnech. V nabídce příloh navíc postrádám rýži, která v tomto měsíci není podávána vůbec, naopak knedlíky jsou na můj vkus zařazeny až zbytečně často. Z hlediska zásad správné výživy by bylo vhodné omezit používání uzenin, uzené maso zařazovat opravdu výjimečně a shodně také snížit nabídku pokrmů upravených smažením.
Přesnídávky a odpolední svačiny
V případě svačinek ráda pochválím střídání různých druhů pečiva, zařazení pěkných názvů pokrmů (Sněhurčin pohár, pomazánka krtečková, chlupatý chléb), zařazení rybí pomazánky 3x v měsíci a využití mléka v krupicové a vločkové kaši. Nízké plnění spotřebního koše mléka můžete navýšit nabídkou vařeného pudinku, který děti určitě uvítají či nabídkou mléčných koktejlů s ovocem a mléka jako nápoje. Vhodné a správné také je, že nekombinujete sladké svačinky se sladkými hlavními pokrmy ani sladké dopolední a odpolední svačinky navzájem.
Polévky
Nabídka polévek je vhodná, zastoupeny jsou polévky zeleninové, luštěninové, s obilovinou, s obsahem mléka a nechybí polévka s drožďovými knedlíčky. Plnění komodity luštěnin je dle vašeho spotřebního koše zcela ideální, přesto by nabídka luštěninových polévek či polévek s malým obsahem luštěniny mohla být každotýdenní.
Polévky s hlavními pokrmy jsou celkem vhodně zkombinovány, jediná kombinace, ke které bych měla z hlediska stravitelnosti a nadýmání výhrady, je hrachová polévka a halušky s uzeným masem a zelím.
Hlavní pokrmy
Hlavní pokrmy jsou většinou s obsahem masa, dětem je nabízeno standardně maso vepřové, kuřecí, hovězí a rybí. V případě výskytu jednotlivých druhů masa by z hlediska správného stravování mělo být na talířích dětí častěji zastoupeno maso drůbeží, a to ideálně každý týden. Pozor na zařazení masa vepřového v prvním týdnu, kdy je zde podáváno hned 3 dny za sebou. V prvním týdnu se mi navíc nelíbí, že v jednom týdnu podáváte 2x pokrm upravený smažením (smažená ryba v pondělí a smažený vepřový řízek ve čtvrtek), tím je vlastně překročena doporučená frekvence smažených pokrmů na měsíc už v prvním týdnu. Navíc hned druhý den po smažené rybě je k přesnídávce zařazena vaječná topinka, tedy opět pokrm upravený na tuku.
Ještě malá poznámečka, v případě rybích pokrmů by na jídelním lístku určitě vypadalo lépe, třeba jen jako informace pro rodiče, kdyby se v názvu pokrmu objevil i druh ryby, např. smažená treska, rybí filé, pangasius atp.
V případě sladkých pokrmů velmi chválím, že jejich nabídka není nijak vysoká a jejich zařazení je pouze jednou v měsíci.
Z hlediska barevnosti nabízených pokrmů pak jen okrajová připomínka k zařazení fazolového guláše a rajské omáčky (tedy v obou případech omáčky červené barvy) hned ve dnech za sebou.
Přílohy
V případě příloh, jak jsem se již zmínila výše, zcela postrádám nabídku rýže, což je z hlediska pestrosti stravy obrovská škoda. Kde by naopak bylo vhodné ubrat, je frekvence podávání knedlíků. Chvályhodné jistě je, že v jednom případě jde o knedlíky celozrnné, přesto v druhém týdnu se na jídelním lístku knedlíky objevují 2x, ve třetím týdnu se pak vedle bramborových knedlíků, podávají ještě knedlíky kynuté s povidly a knedlík houskový nechybí ani v týdnu posledním. Navíc po zmíněném bramborovém knedlíku bych hned druhý den nezařadila halušky, tedy vlastně opět přílohu z bramborového těsta. Například k pokrmu fazolový guláš s vepřovým masem (a klidně by mohl být i bez masa jako zdravá varianta bezmasého pokrmu) bych pro změnu místo houskového knedlíku jako přílohy využila chléb.
Z hlediska rozmanitosti a barevnosti příloh je pěkným zpestřením zařazení barevných těstovin.
Uzeniny a uzené maso
Podávání této potravinové komodity u dětí předškolního věku by mělo být opravdu střídmé, a když už uzenina, tak nejlépe šunka, ideálně dětská šunka. Apelovala bych hlavně na opravdu výjimečné zařazení uzenin a uzeného masa k hlavnímu pokrmu. V tomto jídelním lístku je podávána v případě hlavního pokrmu jedenkrát šunka ke kočičí svatbě a dále uzené maso k haluškám. Uzenina je pak také pravděpodobně součástí frankfurtské polévky a je využita ke svačinkám – paštika, paštiková pomazánka, šunková pěna.
Zelenina a ovoce
Nabídka zeleniny ani ovoce na vašem jídelním lístku nechybí a každý den je zelenina či ovoce zastoupena, nejčastěji jako součást či doplněk oběda. Určitě bych se přimlouvala k častějšímu zařazení ovoce a zeleniny k dopoledním a odpoledním svačinkám, byť třeba jen (s ohledem na finanční normy) v malém množství. Tyto potravinové skupiny by se pro děti totiž měly stát běžnou součástí každého denního jídla, ne tedy pouze oběda.
Nápoje
Nabídka nápojů je pestrá, od různých druhů čajů, džusů, až po nápoje z mléka jako jsou kakao, bílá káva, ochucená mléka atd. Doporučila bych však častěji zařadit samotné neochucené mléko, třeba jako druhou variantu nápoje k obědu. Nejen že vám to napomůže lépe plnit normu pro mléko, ale snížíte i spotřebu sladkých nápojů, jejichž nedostatkem děti i mimo školní jídelnu určitě netrpí a jejich zoubky to jistě přivítají. Konkrétně k pokrmu kynuté knedlíky s povidly přidat ještě sladký nápoj (horká čokoláda) mi přijde vcelku zbytečné.
Doporučované změny:
- Dávat si pozor na kombinace jednotlivých pokrmů v týdnech.
- Neopomínat zařazování rýže jako přílohy. Omezit v měsíci nabídku knedlíků.
- Zeleninu a ovoce zařazovat pravidelně i ke svačinkám.
- K navýšení spotřebního koše pro mléko častěji zařadit mléko jako nápoj, klidně denně jako druhý nápoj k hlavnímu pokrmu, v případě svačinek může pomoci navýšit plnění spotřebního koše pudink či mléčné koktejly.
- Celkově omezit nabídku uzenin, popřípadě uzeného masa. Uzené maso v předškolním stravování jako součást hlavního pokrmu nejlépe nezařazovat vůbec.
- Omezit zařazování smažených pokrmů.
Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Petrová
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
28. 11. 2011