Přeskočit na obsah

Jídelníček MŠ

ZŠ a MŠ Lukavec
Finanční normativy: 19,00 Kč / 21,00 Kč / 23,00 Kč / 24,00 Kč

Úterý

3. 1. 2012

Svačina: Rama, med, lukavecký chléb, mléko, jablko
Polévka: Hrachová, polévkové kuličky
Hlavní chod: Kuřecí plátek, dušená rýže tří barev
Doplněk: Jablko, čaj černý s citronem, mléko karamelové
Přesnídávka: Pomazánka z rybiček, chléb, kakao

Středa

4. 1. 2012

Svačina: Pomazánka tvarohová s vejci (tvaroh měkký), rohlík, bílá káva, mrkev
Polévka: Hovězí vývar s kuskusem
Hlavní chod: Hovězí maso vařené, rajská omáčka, těstoviny vařené
Doplněk: Mandarinka, čaj Lesní směs
Přesnídávka: Celozrnný rohlík, jahodové mléko, jablko

Čtvrtek

5. 1. 2012

Svačina: Kalifornský salát (mrkev, kokos, rozinky), chléb, kakao
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Špagety po italsku (kuřecí maso, mrkev, kukuřice, hrášek) sypané sýrem
Doplněk: Salát mrkvový s jablky, čaj Dobré ráno
Přesnídávka: Makovka, bílá káva, mandarinka

Pátek

6. 1. 2012

Svačina: Cereální kuličky s mlékem, bílá káva, jablko
Polévka: Gulášová, celozrnný rohlík
Hlavní chod: Lívance s džemem sypané skořicí
Doplněk: Bílá káva, čaj Lesní plody, jablko
Přesnídávka: Čočková pomazánka, rohlík, kakao, mrkev

Pondělí

9. 1. 2012

Svačina: Pomazánka vaječná, rohlík, mléko, mrkev
Polévka: Bramborová se sýrem
Hlavní chod: Čína z kuřecího masa, bulgur
Doplněk: Pohár z kysané smetany s jahodami, čaj Dobré ráno
Přesnídávka: Chléb Pálava, rama, med, kakao, mrkev

Úterý

10. 1. 2012

Svačina: Karpatská pomazánka (tvaroh měkký, rama, cibule), houska, bílá káva, banán
Polévka: Brokolicová
Hlavní chod: Roštěná na česneku, vařený brambor, dušený špenát
Doplněk: Čaj s citronem, mléko
Přesnídávka: Celozrnný rohlík, mléko jahodové, jablko

Středa

11. 1. 2012

Svačina: Pomazánka drožďová, chléb lukavecký, kakao, paprika
Polévka: Fazolová s párkem
Hlavní chod: Krupicová kaše sypaná kakaem a maštěná ramou
Doplněk: Míchaný kompot, čaj Dobré ráno
Přesnídávka: Houska, rama, bílá káva, jablko

Čtvrtek

12. 1. 2012

Svačina: Cereální kuličky s mlékem, čaj zelený, rajče
Polévka: Barevná s pohankou
Hlavní chod: Kuřecí stehno pečené, bramborové knedlíky s cizrnou, dušené zelí
Doplněk: Čaj Lesní plody, mléko, banán
Přesnídávka: Rohlík, kakao, banán

Pátek

13. 1. 2012

Svačina: Přesnídávka jahodová, kakao, banán
Polévka: Rajská s kapáním
Hlavní chod: Krůtí závitek, dušená rýže, rýže tří barev
Doplněk: Dušená zelenina (baby karotka, hrášek, kukuřice), čaj Lesní směs
Přesnídávka: Čočkový salát, chléb maďarský, bílá káva, ředkvičky

Pondělí

16. 1. 2012

Svačina: Pomazánka z tresčích jater, mléko, houska, jablko
Polévka: Kmínová s kapáním
Hlavní chod: Vepřové maso v  kapustě, vařený brambor maštěný máslem (2/3 rama, 1/3 máslo)
Doplněk: Jablko, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Rohlík, máslo pomazánkové, bílá káva, jablko

Úterý

17. 1. 2012

Svačina: Fazolová pomazánka (rama, fazole, mrkev), rohlík, kakao, jablko
Polévka: Česneková, bylinkové krutony
Hlavní chod: Kuře na paprice, houskový knedlík
Doplněk: Mléko, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Přesnídávka, mléko

Středa

18. 1. 2012

Svačina: Sněhurčin pohár (jogurt, vločky, ořechy, ovoce), houska, čaj černý s citronem, mrkev
Polévka: Zimní z luštěnin
Hlavní chod: Smažená mořská štika, bramborová kaše maštěná máslem (2/3 rama, 1/3 máslo)
Doplněk: Kyselá okurka, čaj černý s citronem, salát okurkový
Přesnídávka: Pomazánka hermelínová, chléb lukavecký, bílá káva, mrkev

Čtvrtek

19. 1. 2012

Svačina: Kalifornský salát (mrkev, kokos, med, citron), mléko
Polévka: Z kyselého zelí
Hlavní chod: Kuřecí paprikáš, kuskus
Doplněk: Čaj ovocný, jahodové mléko, mandarinka
Přesnídávka: Celozrnný rohlík, kakao, jablko

Pátek

20. 1. 2012

Svačina: Pomazánka z krabích tyčinek, rohlík, bílá káva, mrkev, rajče
Polévka: Zeleninová s bulgurem
Hlavní chod: Štěpánská sekaná pečeně, vařený brambor maštěný ramou
Doplněk: Zeleninová obloha (rajče, okurka, paprika), kyselá okurka, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Koblih, mléko, jablko

Pondělí

23. 1. 2012

Svačina: Pomazánka z rybiček, rohlík, čaj ovocný
Polévka: Čočková
Hlavní chod: Čevabčiči, vařený brambor maštěný ramou
Doplněk: Ajvar, cibule, salát z kysaného zelí, čaj šípkový
Přesnídávka: Chléb maďarský, máslo, mléko, mrkev

Úterý

24. 1. 2012

Svačina: Pomazánka sýrová s jáhlami (tavený sýr, jáhly), houska, bílá káva, jablko
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Segedínský guláš, houskový knedlík
Doplněk: Jablko, čaj ovocný, mléko
Přesnídávka: Celozrnný rohlík, čaj ovocný

Středa

25. 1. 2012

Svačina: Přesnídávka broskvová, chléb lukavecký, kakao, mrkev
Polévka: Koprová
Hlavní chod: Mexické fazole (kuřecí maso, fazole, rajčata, papriky, protlak), chléb
Doplněk: Špenátový moučník (špenát, vejce, mouka, olej, cukr, kysaná smetana), čaj černý s citronem
Přesnídávka: Makovka, mléko, jablko

Čtvrtek

26. 1. 2012

Svačina: Pomazánka drožďová s ovesnými vločkami, rohlík, mléko karamelové
Polévka: Pórková s vejci, bylinkové krutony
Hlavní chod: Bulgur s kuřecím masem a zeleninou
Doplněk: Kiwi, čaj ovocný, karamelové mléko
Přesnídávka: Houska, rama, džem, čaj ovocný, pomeranč

Pátek

27. 1. 2012

Svačina: Šunková pěna (šunka, rama), chléb, čaj, jablko
Polévka: Zeleninová s drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Rybí filé zapečené se sýrem, vařený brambor maštěný máslem (2/3 rama, 1/3 máslo)
Doplněk: Pohár z kysané smetany s medem a ořechy, čaj černý s citronem
Přesnídávka: Houska, plátkový sýr, mléko, mrkev

Pondělí

30. 1. 2012

Svačina: Jáhlová kaše, kakao, jablko
Polévka: Krkonošská zelňačka
Hlavní chod: Vepřové maso pečené, čočka po brněnsku (petržel, mrkev, celer, kysaná smetana)
Doplněk: Kyselá okurka, čaj Borůvka-rakytník
Přesnídávka: Rohlík, rama, džem, mléko, pomeranč

Úterý

31. 1. 2012

Svačina: Celozrnný rohlík, pomazánka z tresčích jater, bílá káva, paprika
Polévka: Ruský boršč
Hlavní chod: Bramborové šišky sypané mákem, maštěné máslem (2/3 rama, 1/3 máslo), dip z kysané smetany s malinami
Doplněk: Jablko, čaj ovocný, mléko
Přesnídávka: Cereální kuličky s mlékem, čaj černý s citronem, mrkev

Tento jídelníček je sestaven pro děti předškolního věku.

Nejprve bych se chtěla vyjádřit k dopoledním a odpoledním svačinkám. Co se týče pestrosti, jsou svačinky dost jednotvárné. Některé se dokonce opakují a to výrazně snižuje pestrost tohoto jídelníčku.

Další a velký nedostatek vidím v častém podávání sladkých svačinek a to dokonce i dvě sladké svačinky denně nebo kombinace sladká svačinka a sladké hlavní jídlo. Sladké pokrmy obsahují velké množství jednoduchých cukrů, které slouží jako zbytečný zdroj energie a navíc zvyšují tvorbu zubního kazu, proto je vhodné se jim spíše vyvarovat. Z tohoto jídelníčku bych tedy úplně vyřadila koblih. Makovku, marmeládu a med (jsou zde vždy 2x) bych zařadila pouze jedenkrát do měsíce. Cereální kuličky s mlékem (jsou zde dokonce třikrát) bych omezila na jedenkrát v měsíci. Tyto cereálie se na první pohled tváří zdravě, ale velmi často obsahují velké množství cukru. Zajímavý je kalifornský salát, ale také je zbytečné, aby zde byl dvakrát.

Slané svačinky jsou zastoupeny ve formě různých pomazánek (tvarohové, rybičkové, luštěninové aj.), šunkovou pěnou, máslem atd. I pestrost těchto svačinek je omezená opakováním některých pomazánek, např. drožďová pomazánka, pomazánka z tresčích jater.

Poměrně často (5x v měsíci) je podáván samotný celozrnný rohlík s jahodovým mlékem, kakaem nebo dokonce čajem. Toto jídlo není plnohodnotné, k pečivu by měla být přidána nějaká pomazánka, nebo jiný zdroj bílkovin.

Úplně zde chybí mléčné svačinky jako např. puding s piškoty a ovocem, jogurt, šlehaný tvaroh, kefírový nápoj aj.

Zvýšila bych také nabídku zeleniny ke svačinkám. Každá slaná svačinka by měla obsahovat (alespoň jako přízdobu) kousek zeleniny. Toto je pro děti nesmírně důležité. Právě v dětství se vytvářejí stravovací návyky, které se přenášejí až do dospělosti. Pokud se v dětství naučí, že zelenina je součástí každého pokrmu budou ji konzumovat i v dospělosti.

Nedostatečnou pestrost vidím také v nabídce ovoce. Ovoce je dětem nabízeno dost často, což hodnotím pozitivně, ale v některých dnech dostávají děti ke svačince i obědu stejný druh ovoce a to mi přijde zbytečné.

Co se týče obědů, polévky jsou vhodně kombinovány s hlavními jídly. Zastoupení polévek se mi zdá pestré, jsou zde zařazeny polévky zeleninové, zeleninové s obilovinami, luštěninové i vývar. Chválím za přidávání kuskusu a bulguru. Výtku bych měla jen k fazolové polévce s párkem. Jídelníček určený pro děti předškolního věku by totiž neměl obsahovat uzeniny žádné. Ještě jednu připomínku mám ke krkonošské zelňačce a ruskému boršči. Obě tyto polévky obsahují zelí a jsou zařazeny dva dny po sobě. Pro zvýšení pestrosti bych je dala raději ve větším rozestupu.

Hlavní jídla jsou především masová. Pouze třikrát v měsíci je zařazen pokrm bezmasý. Bezmasé pokrmy jsou však vybrány špatně. Všechny jsou sladké, což při dnešním nárůstu nadváhy a obezity již u malých dětí je nepřípustné. Doporučuji pouze dvě sladká jídla v jednom měsíci!!!

V masových pokrmech je nečastěji zastoupeno maso drůbeží, což si zaslouží pochvalu. Méně často je zařazeno vepřové, hovězí a rybí maso. Připomínku bych měla jen k technologické úpravě rybího masa, výhodnější je dušení, pečení a zapékání na úkor smažení. Chápu, že smažená jídla, patří k nejoblíbenějším, ale u dětí předškolního věku bychom se jim měli co nejvíce vyhýbat.

Přílohy jsou pestré, nejčastěji jsou zde zastoupeny brambory, méně těstoviny, rýže, bramborový a houskový knedlík. Chválím za zařazení méně používaného kuskusu a bulguru a také přidání cizrny do bramborového knedlíku. Jedinou připomínku mám k těstovinám, které jsou v tomto měsíci dětem nabízeny dvakrát a to dva dny po sobě. Pro zvýšení pestrosti bych je určitě zařadila s větším rozestupem.

V tomto jídelním lístku je poměrně pěkně zastoupená nabídka zeleniny k hlavnímu jídlu, což potvrzuje i spotřební koš. Vzhledem k tomu, že jde o jídelní lístek ze zimního měsíce je vidět snaha zařazovat častěji tepelně upravovanou zeleninu, neboť čerstvá je v tomto ročním období méně dostupná. Takže pochvala.

Doporučené změny ve stravování:

  • ZVÝŠIT PESTROST
  • omezit počet sladkých pokrmů (obědů i svačinek)
  • k rohlíku vždy zařadit bílkovinnou potravinu
  • zařadit mléčné svačinky
  • přidávat kousek zeleniny ke každé slané svačince

Hodnocení provedla:

Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 8. 4. 2012

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se