Přeskočit na obsah

Jídelníček MŠ

Základní škola a Mateřská škola Pičín
Finanční normativy: 17,00 Kč / 20,00 Kč / 22,00 Kč

Pondělí

2.4.2012

Přesnídávka: Chléb, sýrová pomazánka, paprika, mléko
Polévka: Mrkvičková
Hlavní jídlo: Přírodní kuřecí plátek, čočka s rýží, rajčatový salát s rukolou, ovocný čaj – černý rybíz
Svačina: Rohlík, jogurt, banán, ovocný čaj

Úterý

3.4.2012

Přesnídávka: Banketka, ředkvičková pomazánka, bílá káva
Polévka: Zeleninový vývar s kuskusem
Hlavní jídlo: Hovězí maso, koprová omáčka, houskový knedlík, jablko, ovocný čaj – lesní plody
Svačina: Chléb, rybí pomazánka, paprika, ovocný čaj

Středa

4.4.20212

Přesnídávka: Vločková kaše s kakaem a jablky, ovocný čaj 
Polévka: Rajská s těstovinovou rýží
Hlavní jídlo: Velikonoční bylinková nádivka, brambory, zelný salát, čokoládové kuřátko, ovocný čaj – jahoda
Svačina: Chléb, lučinová pěna s vlašskými ořechy, kedlubna, kakao

Čtvrtek

5.4.2012

Velikonoční prázdniny

Pátek

6.4.2012

Velikonoční prázdniny

Pondělí

9.4.2012

Velikonoční prázdniny

Úterý

10.4.2012

Přesnídávka: Chléb, pomazánka s kukuřicí, jablko, mléko
Polévka: Hrachová s cibulovými kroužky
Hlavní jídlo: Kuřecí roláda pečená, bramborová kaše, okurkový salát, nápoj s jódem – bezový květ
Svačina: Jáhlový dezert s čerstvým ovocem, čaj

Středa

11.4.2012

Přesnídávka: Zapékané sýrové chlebíčky, salátová okurka, mléko
Polévka: Květáková
Hlavní jídlo: Vepřová pečeně protýkaná zeleninou (cuketa, karotka) s bylinkovou omáčkou, rýže, pomeranč, ovocný čaj – lesní plody
Svačina: Chléb, budapešťská pomazánka, paprika, čaj

Čtvrtek

12.4.2012

Přesnídávka: Chléb, pomazánka z cizrny, paprika, čaj
Polévka: Falešná dršťková z hlívy ústřičné
Hlavní jídlo: Rybí nákyp, brambory, ovocný salát s bulgurem, ředěný 100% džus
Svačina: Houska, pomazánka z hermelínu, rajče, kakao

Pátek

13.4.2012

Přesnídávka: Celozrnná houska, pomazánka s cottage cheese, ředkvičky, bílá káva
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní jídlo: Vařené hovězí maso, rajská omáčka, kolínka, ananas, ovocný čaj – jablko se skořicí
Svačina: Domácí moučník s jablky, ovocný čaj

Pondělí

16.4.2012

Přesnídávka: Chléb s pomazánkovým máslem a kolečky vejce, paprika, mléko
Polévka: Rybí
Hlavní jídlo: Kuřecí paličky, brambory, kedlubnové zelí, jablko (MŠ), šlehaný tvaroh s čerstvými jahodami (ZŠ), voda s citrónem
Svačina: Šlehaný tvaroh s čerstvými jahodami, čaj

Úterý

17.4.2012

Přesnídávka: Krupicová kaše s kakaem, banán, čaj
Polévka: Zeleninový vývar s vločkovými knedlíčky
Hlavní jídlo: Vepřová kýta na paprice, rýže, kiwi, čaj – lesní plody
Svačina: Chléb, pomazánka z jogurtiny s ředkvičkami a okurkami, kakao

Středa

18.4.2012

Přesnídávka: Banketka, celerová pomazánka se strouhaným sýrem, rajče, mléko slazené medem
Polévka: Z červené řepy a brambor
Hlavní jídlo: Šoulet (hrách, kroupy, krůtí maso), salát z čínského zelí, mrkve a ananasu, ředěný 100% džus
Svačina: Chléb, okurková pamazánka, rajče, čaj

Čtvrtek

19.4.2012

Přesnídávka: Chléb plný zrn, pomazánka z tuňáka, paprika, čaj
Polévka: Kmínová s kuskusem
Hlavní jídlo: Špecle s vařenou brokolicí a sýrovou omáčkou, horká čokoláda, voda s citrónem
Svačina: Rohlík, pomazánka pažitková, kedlubna, mléko

Pátek

20.4.2012

Přesnídávka: Houska, jáhlová pomazánka, rajče, bílá káva
Polévka: Masový vývar se zavářkou (těstoviny – abeceda)
Hlavní jídlo: Vařené hovězí, brambory, dušená zelenina, nápoj s jódem – bezový květ
Svačina: Ovocná miska s lupínky a bílým jogurtem, čaj

Pondělí

23.4.2012

Přesnídávka: Toastový chléb celozrnný, bylinková pomazánka z tofu a žervé, rajče, mléko
Polévka: Zeleninová s jáhlami
Hlavní jídlo: Lasagně s králičím masem, červená řepa, ředěný 100% džus
Svačina: Chléb, pórková pomazánka se sýrem, paprika, čaj

Úterý

24.4.2012

Přesnídávka: Chléb, kapiová pomazánka, jablko, čaj
Polévka: Fazolová s kysaným zelím
Hlavní jídlo: Treska modravá na másle, brambory, mrkvový salát s jablky, celerem, ořechy, rozinkami a jogurtem, čaj – lesní plody
Svačina: Houska, banánová pomazánka, mléko

Středa

25.4.2012

Přesnídávka: Banketka s pomazánkovým máslem a plátkovým sýrem, kedlubna, ochucené mléko
Polévka: Kuřecí vývar s drožďovými knedlíčky
Hlavní jídlo: Kuskusové rizoto se zeleninou (cuketa, lilek, paprika), moučník (pečené banány v listovém těstě), bílá káva, voda s citrónem
Svačina: Chléb, rajská pomazánka, salátová okurka, čaj

Čtvrtek

26.4.2012

Přesnídávka: Pohanková kaše s kakaem a čerstvými jahodami, mléko
Polévka: Česneková s bramborami
Hlavní jídlo: Rozlítaný ptáček (hovězí maso), rýže, jablko, nápoj s jódem – bezový květ
Svačina: Houska, mrkvová pomazánka s čočkou, banán, čaj

Pátek

27.4.2012

Přesnídávka: Chléb s pomazánkou z míchaných vajec, pažitka, paprika, rajče, bílá káva
Polévka: Kukuřičná mléčná
Hlavní jídlo: Krůtí plátek s mandlemi, šťouchané brambory, zelí, voda s citrónem
Svačina: Rohlík, pacholík, ovoce, čaj

Pondělí

30.4.2012

Přesnídávka: Chléb, drožďová pomazánka, paprika, čaj
Polévka: Gulášová
Hlavní jídlo: Žemlovka z toastového chleba s jablky a tvarohem politá vanilkovým krémem, mléko
Svačina: Rohlík, šunková pěna, rajče, bílá káva

Již na první pohled jídelní lístek zaujme svým vydařeným grafickým zpracováním a ani následné odborné posouzení jídelního lístku nezklame.

Jídelní lístek mateřské školy v Pičíně mohu pouze pochválit. V celém jídelním lístku se objevuje celá řada méně obvyklých surovin a zajímavých kombinací.

Kombinace hlavních jídel a polévek je vhodně zvolená. U polévek se objevuje řada zajímavých receptů a surovin. Za zmínku stojí například hrachová polévka s cibulovými kroužky, falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné, polévka z červené řepy a brambor, kukuřičná mléčná polévka a fazolová polévka s kysaným zelím. Jídelna používá i méně obvyklé suroviny (kuskus, pohanku, aj.)

U hlavních jídel oceňuji především nulový výskyt smažených pokrmů a uzenin a dostatek rybího masa. Opět se objevují zajímavé recepty a kombinace některých surovin například: čočka s rýží, rybí nákyp, kedlubnové zelí, šoulet (hrách, kroupy, krůtí maso), krůtí plátek s mandlemi, lasagne s králičím masem, aj.
Vedoucí školní jídelny i poznamenává, že některé kombinace dětem chutnají více než typické tradiční pokrmy. Například kombinace čočky s rýží je u strávníků oblíbenější než tradiční čočka na kyselo.

Fantazie nechybí ani u salátů a pomazánek z těch nejzajímavějších např. lučinová pěna s vlašskými ořechy, rajčatový salát s rukolou, ovocný salát s bulgurem, pomazánka z cizrny, pomazánka s kukuřicí, salát z čínského zelí mrkve a ananasu.

V jídelním lístku také oceňuji rozumné množství sladkých svačinek a sladkých jídel v měsíci. Sladké jídlo jako hlavní pokrm je pouze jednou v měsíci.

Zajímavé kombinace, kterými tento jídelní lístek upoutá na první pohled, nejenže lahodí oku, ale také splňují požadavky na správnou výživu a díky nim je možné do jídelníčku dětí zařadit více zeleniny, luštěnin a vlákniny.

V plnění spotřebního koše má v tomto měsíci školní jídelna problém s plněním luštěnin a mléka. Pro lepší plnění luštěnin bych doporučila využívat hrachovou, sojovou nebo cizrnovou mouku. Další možností je přidávat luštěniny jako zavářku/vložku do polévek (např. zeleninová polévka s trochou čočky). Další alternativou je přidávat luštěniny do zeleninových salátů nebo k přílohám, případně k hlavním jídlům (rizoto nebo guláš s trochou fazolí, čočky, aj.)
Pro lepší plnění mléka doporučuji častější zařazení mléčných kaší (ovesná, jáhlová, aj.), případně mléčných polévek, omáček nebo ovocných mléčných koktejlů.

Vedoucí školní jídelny mohu opravdu pouze pochválit a popřát jí hodně spokojených strávníků.

Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Štajnochrová
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 4. 5. 2012

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Markét

    Jídelníček
    Velmi pěkně složený jídelníček, všechna čest !!

  • Autor: šárka21

    luštěniny ve spotřebním koši dle vyhlášky
    Dobrý den, může mi někdo fundovaný odpovědět proč je nedostatečné plnění luštěnin ve spotřebním koši 86,38 % když je tolerance + – 25 %. Nechci diskutovat o tom , že jsou zdravé a mělo by jich být více. Potřebuji vědět kde vyčtu kolik jich má být. V naší MŠ je tendence udržovat luštěniny na nejnižší hranici tedy 75 %. Před několika lety jsem 85 % plnění měla školní inspekcí označeno jako nedostačující.