Pondělí
Přesnídávka: chléb, pomazánka z červené řepy, zelenina, mléko, ovoce, čaj
Polévka: maďarská rybí
Oběd: koprová omáčka, vejce, brambory, voda se sirupem
Svačina: bageta, domácí paštika z kuřecích jater, okurek, čaj
Úterý
Přesnídávka: veka, pomazánka tvarohová s banánem a medem, mléko, ovoce, čaj
Polévka: kmínová s kapáním
Oběd: přírodní kuřecí plátek, zeleninový kuskus, ledový salát, minerálka
Svačina: dalamánek, pomazánka ze strouhaného sýra, zelenina, mléko
Středa
Přesnídávka: slunečnicový rohlík, tuňáková pěna, zelenina, bílá káva, ovoce, čaj
Polévka: hovězí vývar s rýží a hráškem
Oběd: dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, čaj
Svačina: chléb s máslem a ředkvičkami, čaj
Čtvrtek
Přesnídávka: vícezrnný trojhránek, pomazánka z mozzarelly, zelenina, mléko, ovoce, čaj, ovocno-zeleninové smoothie
Polévka: pohanková
Oběd: mexické fazole s krůtím masem, chléb, 100% džus
Svačina: rohlík, termix, čaj
Pátek
Přesnídávka: špaldová kaše s třtinovým cukrem a jahodami, mléko, ovoce, čaj
Polévka: selská
Oběd: vepřový vrabec, špenát, brambory, voda se sirupem
Svačina: raženka, pomazánka drožďová, zelenina, čaj
Pondělí
Přesnídávka: raženka, pomazánka sýrová se sušenými rajčaty, zelenina, mléko, ovoce, čaj
Polévka: mrkvovo-petrželový krém s kokosovou smetanou a krutony
Oběd: rybí filé po mlynářsku, bramborová kaše, dýňový kompot, neperlivá minerálka
Svačina: chléb s máslem, vejce, zelenina, mléko
Úterý
Přesnídávka: vícezrnný trojhránek, lučina s ořechy a mrkví, zelenina, bílá káva, ovoce, čaj
Polévka: vývar s rýžovými hvězdičkami
Oběd: hovězí svíčková na smetaně, houskový knedlík, voda se sirupem
Svačina: dalamánek, pomazánka z pečené kápie, čaj
Středa
Přesnídávka: cereální bageta, pomazánka hermelínový krém, zelenina, kakao, ovoce, čaj
Polévka: rajská s kapáním
Oběd: zapečené těstoviny se zeleninou a sýrem tofu, okurek, jablečný mošt
Svačina: dětská výživa s piškoty, čaj
Čtvrtek
Přesnídávka: polentová kaše s malinami a medem, čaj, mléko, ovoce, čaj, čerstvě vylisovaná ovocno-zeleninová šťáva
Polévka: zeleninová s cizrnou
Oběd: vepřové srbské žebírko, opékané brambory, voda s citronem
Svačina: chléb, pomazánkové máslo, kedlubny, mléko
Pátek
Přesnídávka: pletýnka, pomazánka z tvarohu a avokáda, zelenina, malcao, ovoce, čaj
Polévka: vločková
Oběd: pečené kuře na česneku, rýže, zelný salát s koprem,100% džus
Svačina: sýrový rohlík, mléko
Pitný režim je zajištěn po celý den.
Podávaná zelenina – rajče, okurek, paprika, ředkvička, kedluben, mrkev, jarní cibulka, polníček, rukola
Ovoce je obměňováno podle ročního období.
Vedoucí školního stravování
Paní vedoucí se určitě snaží sestavit jídelníčky podle zásad zdravé výživy i nutričního doporučení, zařazuje i méně obvyklé potraviny nebo jejich kombinace. Některá meníčka jsou vhodně složená, někde by byla potřeba menší změna. Ke koprové omáčce by byl vhodnější lehčí vývar, selská polévka obsahuje brambory a stejná je i příloha. Pomazánky jsou první týden pestré, ve druhém týdnu bych místo některé sýrové (hermelínové) zařadila pomazánku luštěninovou, která v obou týdnech chybí. Část bílého pečiva by bylo vhodnější nahradit chlebem, který je ve dvou týdnech zařazen pouze čtyřikrát. Z nápojů na přesnídávky a odpolední svačiny převládá mléko. Hlavně v prvním týdnu by mohlo být zařazeno mírně slazené kakao případně malcao. Chybí jednodruhové zeleninové polévky, alespoň kmínová by mohla být nahrazena například celerovou. Jak se daří paní vedoucí plnit spotřební koš s luštěninami? V mexických fazolích s krůtím masem i zeleninové polévce s cizrnou je pro luštěniny menší norma a tofu se zase počítá s nízkým koeficientem. Z masa jsou zastoupeny všechny druhy a přílohy k hlavním pokrmům jsou také pestré. Ve dvou týdnech jsou zařazeny pouze dva čerstvé zeleninové saláty. V prvním týdnu sice nelze druhý salát vhodně zařadit, ale ve druhém týdnu by alespoň sterilovaný okurek mohl být nahrazen okurkovým salátem. Jako netradiční pokrmy, které nejsou běžné v jídelníčcích jiných mateřských škol bych vybrala pomazánku z červené řepy, sýrovou se sušenými rajčaty nebo z pečené kápie, dále ovocno-zeleninové smoothie, špaldovou kaši s třtinovým cukrem a jahodami i polentovou kaši s malinami a medem, mrkvovo-petrželový krém s kokosovou smetanou a krutony.
Nutriční terapeutka
Jídelníček je plný zajímavých chutí a je snaha zařadit do něj méně obvyklé potraviny. Díky školní jídelně tak mohou děti ochutnat potraviny, které doma možná běžně nemívají. Jedná se například o ovocno-zeleninové smoothie (je zdrojem mnoha vitaminů), polentu (vláknina, vitaminy, minerální látky), špaldovou kaši (vláknina), avokádo (zdraví prospěšné tuky) nebo kokosovou smetanu (zajímavá netradiční chuť). V jídelníčku je zastoupena chuť slaná i sladká. Sladkých pokrmů je však během 14 dnů příliš. V prvním týdnu je kromě pondělí sladký pokrm nabízen každý den. V druhém týdnu je pak sladké nabízeno dva dny po sobě – bylo by vhodnější mít mezi sladkými pokrmy určitý rozestup. Sladká chuť je pro děti velmi lákavá a sladké pokrmy jsou ve školní jídelně jistě velmi oblíbené, nicméně dnes děti konzumují nadměrné množství cukru a tak je vhodnější sladké omezovat. Navíc je čas předvánoční, kdy mají děti doma určitě mnoho sladkostí od Mikuláše. Špaldová kaše s jahodami a polentová kaše s malinami a medem jsou nutričně hodnotné pokrmy v případě, že jsou připraveny z mléka (nikoliv zalité vodou) a ovoce je čerstvé. Také tvarohová pomazánka s banánem a medem podávaná s pečivem je hodnotný pokrm, obsahuje totiž všechny živiny (sacharidy, bílkoviny i čerstvé ovoce). Rohlík s termixem by bylo vhodné obohatit čerstvým ovocem, navíc když oběd ve stejný den neobsahuje čerstvou zeleninu. K sýrovému rohlíku s mlékem by se určitě chuťově hodila čerstvá zelenina nebo ovoce, a díky tomu by se stala svačina nutričně plnohodnotnou. Při sestavování jídelníčku je důležité myslet také na barevnost meníček. V předloženém jídelníčku se to docela daří, páteční oběd v druhém týdnu však barevnost postrádá, tedy pokud je v salátu použito zelí bílé.
Autor: Kačka103
Pochavala za jídelníček
Paní vedoucí má i přes drobné nedostatky dobře sestavený jídelní lístek. Jídelníčky s následným hodnocením ráda sleduji a vždy se na ně těším. Chybou některých vedoucích je, že u pokrmu nebývají rozepsány alespoň základní potraviny v pokrmech. Např. selská polévka je v recepturech pro školní stravování uvedena na dva způsoby. Jedna je s bramborem, druhá bez brambor. Možná zrovna tuto polévku měli ten den na oběd. Také zelenina uvedená u zapečených těstovin, kde je jen okurek. Je sterilovaný nebo čerstvý?
Mléčných pomazánek, ať ze sýru nebo tvarohu je přespříliš, k tomu sýrové pečivo nebo termix. Za 14 dní v jídelníčku nevidím nic mléčného na oběd, tak možná paní vedoucí dohání mléčné výrobky do spotřebního koše v přesnidávkách a svačinkách.
Líbí se mi, že pečivo není jen bílé. Vždyť i slunečnicový rohlík, vícezrnný trojhránek nebo cereální bageta jsou nutričně výživné.
Moc díky redakci za inspirace jídelníčků a následným hodnocením.