Přeskočit na obsah

Jídelníček plný zeleniny

Pondělí

Přesnídávka: mušličkový salát, čaj
Polévka: květáková
Oběd: rybí filé na nivě, brambor, džus, ovoce
Svačina: pomazánka drožďová, chléb, rajče, mléko

Úterý

Přesnídávka: pomazánka tvarůžková, chléb, okurek, mléko, ovoce
Polévka: krkonošská zelňačka
Oběd: buchtičky s krémem, čaj
Svačina: pomazánka kapiová, chléb, mléko

Středa

Přesnídávka: chléb s máslem, vejce, rajče, mléko
Polévka: pórková
Oběd: pečené kuře, rýže, okurkový salát, mošt
Svačina: medové máslo, graham, mléko

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka tvarohová s ředkvičkou, chléb, mléko, ovoce
Polévka: luštěninová
Oběd: guláš podle zahradníka, těstoviny, čaj
Svačina: pomazánka ze strouhaného sýru, chléb, kedluben, mléko

Pátek

Přesnídávka: pomazánka z lososa, chléb, paprika, káva chicory
Polévka: zeleninová
Oběd: hrachová kaše s cibulkou, chléb, rajčatový salát, čaj, ovoce
Svačina: loupák, kakao

Pondělí

Přesnídávka: pomazánka tvarohová s pažitkou, chléb, mléko
Polévka: vločková
Oběd: zapečená brokolice s masem, bramborová kaše, kompot, čaj
Svačina: chléb s máslem, rajče, mléko

Úterý

Přesnídávka: pomazánka čočková, chléb, rajče, bílá káva, ovoce
Polévka: petrželová
Oběd: vepřová kýta na smetaně, celozrnný knedlík, džus
Svačina: pomazánka celerová s tvarohem, chléb, mléko

Středa

Přesnídávka: jogurtovník, mléko
Polévka: bramborová
Oběd: makarony po pražsku, mrkvový salát, čaj
Svačina: pomazánkové máslo, chléb, kedluben, mléko

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka z ryb v tomatu, chléb, paprika, káva chicory
Polévka: chundelka
Oběd: krůtí ragů, kuskus, čaj, ovoce
Svačina: tvarohová pěna, veka, mléko

Pátek

Přesnídávka: puding s ovocem, čaj
Polévka: hovězí s celestýnskými nudlemi
Oběd: šoulet, chléb, zeleninová obloha, čaj, ovoce
Svačina: rohlík se šunkou, okurek, čaj

Vedoucí školního stravování

Školní jídelna vaří pro děti základní i mateřské školy. Sestavování jídelníčku je proto složitější. Pomazánky jsou v těchto dvou týdnech zařazeny rybí, luštěninová, zeleninová nebo vaječná. Jsou zde celkem čtyři pomazánky tvarohové, některou bych nahradila lučinou, žervé, čerstvým sýrem nebo cottagem. Nabídka u dodavatelů je velmi pestrá. Příjemná změna je mušličkový salát na přesnídávku. Součástí většiny přesnídávek je správně zelenina, ovoce většinou chybí. Jak plní paní vedoucí v této komoditě spotřební koš? Z nápojů je z velké části zařazováno mléko, občas káva nebo čaj, přičemž mléko bývá často ráno i odpoledne. Myslím si, že občasné zařazení přiměřeně sladkého kakaa nebo malcaa by děti určitě uvítaly. Jednotlivá denní meníčka jsou vcelku vhodně sestavená, polévky doplňují hlavní jídla. Je zde dostatek polévek zeleninových, luštěninová i masová. Maso je v prvním týdnu zařazeno rybí, vepřové i drůbeží. Ve druhém týdnu je hodnocení obtížné. Pokud není uveden druh masa v názvu pokrmu, bylo by vhodné ho uvést alespoň do závorky. Určitě to ocení starší děti nebo rodiče dětí mladších. V obou týdnech je zařazeno hlavní luštěninové jídlo, ovšem součástí obou je hrách. Bylo by dobré jednotlivé druhy luštěnin střídat. Nicméně oceňuji, že jsou oba tyto pokrmy bezmasé. V zimním období je čerstvá zelenina poměrně drahá, přesto paní vedoucí v obou týdnech zařadila celkem čtyři zeleninové saláty, případně zeleninovou oblohu.

Nutriční terapeutka

Jídelníček je plný zeleniny jak syrové, tak tepelně zpracované v polévkách. V polévkách převažují polévky zeleninové, což je samozřejmě správně, nechybí ani luštěninová nebo vločková, avšak pouze jedna polévka, a to hovězí s nudlemi, je masová. Vůbec bych se nebála během 14 dnů zařadit masových vývarů více. Květáková polévka a filé s bramborami tvoří barevně fádní kombinaci, stačilo by přidat nějaký výrazný zeleninový salát nebo oblohu, chuťově by se to také hodilo. Oceňuji zařazení luštěninového hlavního pokrmu bez vejce nebo masa/uzeniny. Hrachová kaše je vhodně podávaná „pouze“ s chlebem a rajčatovým salátem, pokrm pak není tak těžce stravitelný. Také lehká zeleninová polévka je k tomuto pokrmu vhodně zařazena. Na přesnídávky i svačiny je ve většině případů podáván chléb, někdy i během jednoho dne na obojí jídlo. Bylo by vhodné výběr druhů pečiva zpestřit. Jak dětem chutná tvarůžková pomazánka? Tvarůžky jsou nutričně hodnotnou surovinou, a to pro svůj vysoký obsah bílkovin a zároveň nízký obsah tuků, takže jejich konzumace je prospěšná. Na druhou stranu jsou pro spoustu dospělých kvůli výraznému aroma neoblíbené. Tak věřím, že v této školní jídelně je pro děti tato pomazánka příjemným chuťovým zážitkem.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se