Pondělí
Polévka: kmínová s bylinkovým kapáním
Oběd 1: vařené hovězí maso, rajská omáčka, těstoviny, ovoce
Oběd 2: kukuřičný salát, grahamový rohlík
Nápoj
Úterý
Polévka: špenátová
Oběd 1: moravský vrabec, baby karotka, brambory, ovoce
Oběd 2: sójové pekingské maso, jasmínová rýže, okurkový salát s jogurtem
Nápoj
Středa
Polévka: bramborová s pohankou
Oběd 1: luštěninový guláš s krůtím masem, chléb, ovoce
Oběd 2: zapečená pohanka se zeleninou, rajský salát
Nápoj
Čtvrtek
Polévka: hovězí s játrovými knedlíčky
Oběd 1: máslový řízek, bramborová kaše s pórkem, zeleninový salát
Oběd 2: tarhoňový salát s aljašskou treskou, ovoce
Nápoj
Pátek
Polévka: italská čočková
Oběd 1: kuřecí prsa po novohradsku, rýže, zelný salát
Oběd 2: brokolicové čevapčiči, brambory s máslem, salát z červené řepy s křenem
Nápoj
Vedoucí školního stravování
Školní jídelna vaří pro studenty střední školy a připravuje dvě jídla na výběr. Už na první pohled se liší pokrmy zařazené na jedničku a na dvojku. První jsou klasické – hovězí vařené s rajskou omáčkou nebo máslový řízek s bramborovou kaší. Dvojky jsou většinou bezmasé, tvoří je saláty (v tomto týdnu kukuřičný nebo tarhoňový), zapečená pohanka se zeleninou, případně brokolicové čevapčiči. Polévky jsou k hlavním jídlům vhodně zvolené, jenom by zde mohlo být zařazeno větší množství polévek zeleninových. Například ve středečním menu k polévce bramborové s pohankou je na dvojku zapečená pohanka se zeleninou. Tady bych zvolila například polévku celerovou. Paní vedoucí ale určitě plní spotřební koš v komoditě zelenina na 100 %, protože zeleniny je v celém týdnu zařazeno dostatečné množství. Přílohy se v jednotlivých denních meníčkách vhodně střídají. Jeden den jsou to těstoviny a grahamový rohlík, další den brambory a rýže, dále chléb a pohanka. V doplňcích tento týden chybí mléčný výrobek, jinak je zde velmi pestrá nabídka zeleninových salátů a ovoce.
Nutriční terapeutka
Při zařazování hlavních bezmasých pokrmů do stravování mládeže je určitě nutné zamýšlet se nad jejich složením, případně nad vhodnou kombinací s polévkou nebo doplňkem. Bezmasá menu se totiž mohou při nesprávném složení stát neplnohodnotným pokrmem, což znamená, že neobsahují dostatek všech živin, zejména bílkovin, ale také vitaminů a minerálních látek. Pro posouzení plnohodnotnosti bezmasých pokrmů je nezbytné znát recepturu, což k dispozici není. Obsahuje kukuřičný salát, zapečená pohanka se zeleninou a brokolicové čevapčiči nějaký zdroj bílkovin, jako je například sýr nebo vejce, případně luštěninu? Pokud ano, pak je to v pořádku. Pokud ne, doporučuji do pokrmu doplnit, případně kombinovat s polévkou s obsahem bílkovin. U bezmasých pokrmů je vhodné uvádět podrobnější popis, např. kukuřičný salát s vejcem, zapečená pohanka se zeleninou sypaná sýrem. V tomto případě dostává strávník informaci, že pokrm obsahuje zdroj bílkovin. Z hlediska úplnosti jídelního lístku by bylo žádoucí upřesnit, jaké nápoje jsou strávníkům nabízeny. Pojmenování „nápoj“ je nejednoznačné a nelze ho z nutričního hlediska posoudit.