Přeskočit na obsah

Jídelníček s dostatečným zastoupením rybího i hovězího masa

Pondělí

Polévka: z vaječné jíšky
Oběd 1: plněný paprikový lusk, omáčka rajská, rýže, jablka, mléko ochucené, čaj se zázvorem, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: šoulet (hrách a kroupy), opečená uzenina, salát čalamáda, mléko ochucené, čaj se zázvorem, voda ochucená bylinkami

Úterý

Polévka: vločková
Oběd 1: hovězí v mrkvi, brambory, jogurt s cereáliemi, čaj ovocný, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: mořská štika po italsku (drcená rajčata, zelenina), špecle, jogurt s cereáliemi, čaj ovocný, voda ochucená bylinkami

Středa

Polévka: čočková
Oběd 1: kuře maminčino (kuřecí stehno, játra, houby), těstoviny, salát zelný se sombrérem, čaj s medem, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: rizoto z vepřového masa, salát zelný se sombrérem, čaj s medem, voda ochucená bylinkami

Čtvrtek

Polévka: dršťková z hlívy ústřičné
Oběd 1: bramborové šišky s mákem, pomeranče, káva bílá, čaj s citrónem, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: hovězí pečeně cikánská, brambory, pomeranče, káva bílá, čaj s citrónem, voda ochucená bylinkami

Pátek

Polévka: drůbeží vývar s nudlemi
Oběd 1: brokolicový nákyp, brambory šťouchané, obloha, čaj se sirupem, mošt, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: krůtí maso na paprice, houskové knedlíky, čaj se sirupem, mošt, voda ochucená bylinkami

Pondělí

Polévka: mrkvový krém se zázvorem
Oběd 1: hovězí pečeně zbojnická, brambory šťouchané, salát hlávkový, čaj s citrónem, džus, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: salát cézar kuřecí, bageta bylinková, čaj s citrónem, džus, voda ochucená bylinkami

Úterý

Polévka: polentová s vejci
Oběd 1: segedínský guláš, houskové knedlíky, jablka, čaj se sirupem, dětské kapučíno, čaj instant
Oběd 2: rýžová kaše s broskví a kakaem, jablka, dětské kapučíno, čaj instant, voda ochucená bylinkami

Středa

Polévka: kuřecí s bulgurem
Oběd 1: fazolová pánev (fazole, kápie, kečup), řemeslný chléb, čaj lipový, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: vepřový plátek přírodní, brambory, salát z čínského zelí s kapií a kukuřicí, čaj lipový, voda ochucená bylinkami

Čtvrtek

Polévka: hrachová se smaženkami
Oběd 1: smažená treska, bramborová kaše, rajče, tvaroh s čokoládovou polevou, čaj ovocný, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: hovězí tokáň (paprikové lusky, drcená rajčata), těstoviny, tvaroh s čokoládovou polevou, čaj ovocný

Pátek

Polévka: s drožďovými knedlíčky
Oběd 1: kuřecí nudličky po čínsku, rýže, hrušky, mléko ochucené, čaj s medem, voda ochucená bylinkami
Oběd 2: provensálská zelenina dušená, brambory, hrušky, mléko ochucené, čaj s medem, voda ochucená bylinkami

Vedoucí školního stravování

Jídelní lístek základní školy vypadá na první pohled finančně náročnější. Ovšem pokud vedoucí školní jídelny dobře naplánuje objednávky, může u osvědčených firem nakoupit například maso hovězí zadní nebo mořskou štiku v akci. V těchto dvou jídelníčcích jsou i další pokrmy, na kterých se dá ušetřit, např. šoulet, bramborové šišky s mákem nebo fazolová pánev. Hovězí maso je zařazeno v každém týdnu dvakrát, ryby jednou za týden. V zimních měsících bývá větší problém s nákupem kvalitní čerstvé zeleniny. Tady paní vedoucí volila jako hlavní zeleninové pokrmy dušenou mrkev (hovězí v mrkvi), brokolicový nákyp, segedínský guláš, případně pokrmy se sterilovanými drcenými rajčaty. Zimní období se určitě projevilo i na menším výběru čerstvých zeleninových salátů. Určitě se už všichni těšíme na léto, kdy ve větší míře zařadíme do jídelníčků voňavá rajčata, okurky nebo křehký hlávkový salát. Co se týká polévek, mohlo by se zdát, že je zařazeno málo zeleninových. Ovšem větší podíl zeleniny je určitě v polévce z vaječné jíšky, vločkové, polentové s vejci i v polévce s drožďovými knedlíčky. Kromě obvyklých kombinací masa a přílohy mě zaujala mořská štika po italsku se špeclemi.

Nutriční terapeutka

Pokrmy během 14 dní jsou velmi různorodé, pestré, se zastoupením všech druhů masa, včetně rybího, luštěnin a bezmasých slaných i sladkých pokrmů. Za to si ve školní jídelně zaslouží velkou pochvalu. Strávníci si zcela jistě z tak lákavých pokrmů vyberou. Kombinace polévek a hlavních pokrmů jsou vhodné. Z nutričního hlediska se dnes kombinace luštěniny s uzeninou, v tomto případě šoulet s opékanou uzeninou, ve školním stravování nedoporučuje. Šoulet lze připravit i ze zdravějších surovin, a to například do směsi hrachu a krup zamíchat kořenovou zeleninu. Sladké pokrmy by měly ideálně obsahovat kvalitní bílkoviny (např. tvaroh, jogurt apod.), ale v rámci pokrmu šišky s mákem se kombinace s bílkovinou nehodí. Vhodně je však k tomuto sladkému pokrmu nabízena bílá káva, která obsahuje alespoň určité množství bílkovin z mléka. Hovězí maso, dostatečně v jídelníčku nabízeno, je nutričně hodnotné – kromě kvalitních bílkovin obsahuje dobře využitelné železo, které ve stravě mnoha dětí, zejména dospívajících, chybí. V pokrmu dušená provensálská zelenina podávaná s bramborami chybí zdroj bílkovin. Jedná se o hodně lehký a nízkoenergetický pokrm, který by nemusel u strávníků vyvolat pocit nasycení. V kombinaci např. s vejcem nebo sýrem v jakékoliv podobě by se nutriční hodnota zvýšila. Voda ochucená bylinkami je vynikajícím nápadem, jak strávníkům nabídnout neslazený nemléčný nápoj.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se