Přeskočit na obsah

Jídelníček s nabídkou klasických oblíbených jídel

Pondělí

Polévka: zeleninová s kuskusem
Oběd: vepřová pečeně bratislavská, knedlíky houskové
Nápoj: čaj
Doplněk: ovoce

Úterý

Polévka: drožďová s vločkami
Oběd: rybí karbanátek pečený, brambory šťouchané, salát okurkový
Nápoj: čaj ovocný

Středa

Polévka: krabačka
Oběd: krůtí kostky na houbách, rýže dušená, salát mrkvový s ananasem
Nápoj: čaj

Čtvrtek

Polévka: zeleninová s polentou
Oběd: čočka na kyselo, vejce sázené, okurka kyselá, chléb
Nápoj: džus
Doplněk: ovoce

Pátek

Polévka: minestrone
Oběd: kuřecí řízek smažený, bramborová kaše, kompot meruňkový
Nápoj: čaj
Doplněk: moučník

Pondělí

Polévka: kmínová s vejcem
Oběd: guláš bramborový s masem, chléb kmínový
Nápoj: čaj
Doplněk: ovoce

Úterý

Polévka: italská fazolová
Oběd: vepřový španělský ptáček, dušená rýže, salát okurkový
Nápoj: čaj ovocný

Středa

Polévka: hráškový krém s krutony
Oběd: nákyp nudlový tvarohový s ovocným přelivem
Nápoj: džus

Čtvrtek

Polévka: kulajda
Oběd: krůtí maso na rajčatech s bazalkou, špagety
Nápoj: čaj rooibos
Doplněk: ovoce

Pátek

Polévka: hovězí s masem a nudlemi
Oběd: kuřecí paličky pečené na kysaném zelí, brambory šťouchané
Nápoj: čaj ovocný
Doplněk: tyčinka müsli

Vedoucí školní jídelny

Mám před sebou jídelníček s nabídkou klasických oblíbených jídel. Jedinou záhadou pro mě byla polévka krabačka, takže jsem si na internetu vyhledala, že jde o polévku se zasmaženou krupicí, s bramborami a vejci. Asi krajová specialita, ale věřím, že si na ní malí i velcí strávníci pochutnají. Na první pohled by se mohlo zdát, že mezi polévkami je málo luštěninových, ale pokud se vezme ten správný recept a přidají se luštěniny do minestrone, pak vychází luštěninová polévka jednou za týden – přesně podle nutričních doporučení. Druhy polévek a jejich kombinace s hlavními jídly jsou vybrány dobře. Vhodné je použití různých obilných zavářek (kuskus, vločky, krupice, polenta). Výběr druhů masa v hlavních chodech je široký (vepřové, krůtí, kuřecí, rybí), pochvalu si zaslouží záměna uzeniny za maso v bramborovém guláši. Jen by mělo být upřesněno, jestli se použilo maso vepřové nebo hovězí. Při plánování příloh bylo ve druhém týdnu přehlédnuto, že jsou dva dny za sebou k obědu těstoviny – jednou jako základ sladkého pokrmu, podruhé jako příloha. Samozřejmě, že jsou těstoviny u dětí oblíbené, ale to neznamená, že by se měly nabízet příliš často. Ostatní druhy příloh se vhodně střídají.

Nutriční terapeutka

Jídelníček je velmi zdařilý, nutričně plnohodnotný, pestrý co do výběru surovin i chutí, není mu snad co vytknout. Perfektně jsou zvoleny doplňky. Zeleninové saláty i kompoty se krásně chuťově snoubí s hlavním pokrmem. A tam, kde se chuťově zelenina ani ovocný kompot nehodí, je pro zvýšení finanční náročnosti oběda vhodně zvoleno kusové ovoce. Z doplňků je více zařazeno ovoce než zelenina, což však vyplývá z charakteru pokrmů (k některým se zkrátka syrová zelenina nehodí). Možná stojí za zvážení, zda by se ke krůtímu masu na rajčatech se špagetami hodil nějaký zeleninový salát, čímž by se počet zeleninových doplňků zvýšil. Také tyčinka müsli podávaná ke kuřecím paličkám na kysaném zelí s bramborami je dobrá volba. Při výběru müsli tyčinek je vhodné dávat přednost tyčinkám bez polevy, ty jsou nutričně hodnotnější a zdravější (polevy na müsli tyčinkách totiž často obsahují nevhodné tuky). Také je vhodné sledovat složení – některé tyčinky mají největší složku cukr nebo sirup, jiné (nutričně hodnotnější) mají na prvním místě ve složení sušené ovoce nebo ovesné či jiné vločky. Jakou tyčinku dostávají děti v této školní jídelně? Jediné, co pestrost obědů (konkrétně polévek) snižuje, je v prvním týdnu zařazení polévky zeleninové v pondělí i ve čtvrtek, vždy alespoň s jinou zavářkou (jednou s kuskusem, podruhé s polentou). Nevíme však, jestli jsou polévky totožné nebo z jiného druhu zeleniny.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Kačka103

    Klasická jídla, která jsou oblíbená u dětí
    Za mě si paní vedoucí mohla s jídelníčkem více pohrát, a to i z důvodu, že to není výběrový jídelníček. Za sebe bych přidala větší výběr nápojů, kdy např. v obou týdnech postrádám pokrm nebo nápoj, kde je obsaženo mléko (pouze jednou v bramborové kaši). Místo rýže, která je v obou týdnech bych jednou zařadila jinou obilovinu např. bulgur. Nedávala bych dvakrát po sobě v týdnu stejný zeleninový salát (okurkový). Ve stejném týdnu k obědu je ještě sterilovaný okurek. Druhý týden ve stejný den na oběd je sterilovaný okurek v ptáčcích zároveň s okurkovým salátem. U bramborového guláše není uvedeno, jaké je to maso, což by mně jako strávníkovi vadilo.
    Jídla jsou sestavena taková, která chutnají dětem, jsou osvědčená a která nejsou pro strávníky cizí (názvem i úpravou).