Pondělí
Polévka: Vývar s drožďovými knedlíčky
Hlavní jídlo: Italské lasagne se šunkou, sýrem
Doplněk: Salát hlávkový, ovocná šťáva
Úterý
Polévka: Zeleninová
Hlavní jídlo: Vepřová kýta na žampionech, brambor
Doplněk: Salát, ovocná šťáva
Středa
Polévka: Rybí
Hlavní jídlo: Dukátové buchtičky, vanilkový krém
Doplněk: Ovoce, čaj s citronem
Čtvrtek
Polévka: Fazolová
Hlavní jídlo: Drůbeží rizoto se zeleninou
Doplněk: Salát z červené řepy, ovocná šťáva
Pátek
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní jídlo: Moravský vrabec, zelí, knedlík
Doplněk: Ovocná šťáva
Pondělí
Polévka: Hrachová
Hlavní jídlo: Smažený zelenin. medajlonek, brambory s máslem a pórkem
Doplněk: Mrkvový salát s ananasem, ovocná šťáva
Úterý
Polévka: Boršč
Hlavní jídlo: Tvarohové táče
Doplněk: Ovoce, kakao
Středa
Polévka: Vývar s krupicovým kapáním
Hlavní jídlo: Vepřová kýta pečená nebo vejce, špenát, bramborový knedlík
Doplněk: Ovocná Fit tyčinka, ovocná šťáva
Čtvrtek
Polévka: Bramborová
Hlavní jídlo: Těstovina „napoli“ s tuňákem, sýrem
Doplněk: Okurkový salát, ovocná šťáva
Pátek
Polévka: Květáková
Hlavní jídlo: Kuřecí roláda, bramborová kaše
Doplněk: Salát z čínského zelí, ovocná šťáva
Pondělí
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní jídlo: Segedínský guláš, knedlík
Doplněk: Jablko, ovocná šťáva
Úterý
Polévka: Zeleninová
Hlavní jídlo: Pečené kuřecí stehna, rýže
Doplněk: Kompot, mrkvový salát, ovocná šťáva
Středa
Polévka: Vývar s játrovými knedlíčky
Hlavní jídlo: Honzovy buchty
Doplněk: Bílá káva
Čtvrtek
Polévka: Žampionová
Hlavní jídlo: Znojemská pečeně, těstovina
Doplněk: Ledový salát, ovocná šťáva
Pátek
Polévka: Hrstková
Hlavní jídlo: Smažený karbenátek, bramborový salát
Doplněk: Ovocná šťáva
Pondělí
Polévka: Masová s těstovinou
Hlavní jídlo: Bramborové šulánky s makem
Doplněk: Ovoce, čj s citronem
Úterý
Polévka: Bramborová
Hlavní jídlo: Vejce, čočka na kyselo, okurka, chléb
Doplněk: Ovocná šťáva
Středa
Polévka: Zeleninová
Hlavní jídlo: Drůbeží špíz, bramborová kaše, kečup
Doplněk: Salát z červené řepy, ovocná šťáva
Podle mého názoru navržený jídelníček odpovídá požadavkům školního stravování. Kladně hodnotím pestré zastoupení bezmasých pokrmů (rizoto, zapečené těstoviny, čočka) a časté zastoupení zeleniny (syrová v podobě salátů nebo tepelně zpracovaná – dušené zelí, špenát).
Skladba nabízených nápojů již tak pestrá není, většinu dní je nabízena ovocná šťáva, spíše výjimečně je to čaj nebo mléko.
V případě polévek jsou nabízeny jak polévky syté (zeleninové, luštěninové), tak vývary (s těstovinou, játrovými knedlíčky, kapáním). Kombinace polévek s hlavním chodem je navržena v daném týdnu i měsíci přijatelným způsobem. Pouze v případě rybí polévky a buchtiček s vanilkovým krémem bych volila např. polévku hovězí s těstovinou nebo francouzskou.
Většina nabízených pokrmů je masová, pozitivní je jeho skladba (maso drůbeží, vepřové, hovězí a ryby). Během sledovaného měsíce jsou plánovány čtyři sladké pokrmy, což ne zcela odpovídá spotřebnímu koši. Z příloh jsou nabízeny brambory v různých úpravách (kaše, salát, vařené brambory), těstoviny, knedlíky a rýže.
Z hlediska zásad správné výživy lze vytknout častější zastoupení sladkých pokrmů. Pochválit lze zařazení bezmasých pokrmů v kombinaci se zeleninou, dále luštěnin a ovesných vloček pro obsah vlákniny. Také každodenní zařazení zeleniny hodnotím kladně.
Doporučené změny ve stravování
• zařadit méně sladkých pokrmů, lze nahradit pokrmem z ryb (zapečené rybí filé se sýrem, zeleninové lečo)
• zvolit pestřejší skladbu nabízených nápojů (méně ovocných šťáv, více čajů, mléčných nápojů)
Hodnocení provedla :
Mgr. Jana Dřevová, Ph.D., odd. podpory zdraví
Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové
V Hradci Králové dne 17. 10. 2007