Pondělí
Polévka: hrachová vánoční
Oběd 1: kuře na mandlích, rýže, ovocný bar, čaj bylinný
Oběd 2: rybí ragů se zeleninou, pečené brambory se semínky, ovocný bar, čaj bylinný
Úterý
Polévka: sváteční houbová se smetanou
Oběd 1: rybí filé smažené v jogurtovém obalování, bramborový salát, vánoční čaj
Oběd 2: uzené maso, omáčka švestková, bramborové knedlíky, vánoční čaj
Středa
Polévka: rybí vánoční
Oběd 1: kuřecí kostky na paprice, kolínka, čaj lipový s medem
Oběd 2: houbový kuba, salát z kysaného zelí a jablek, čaj lipový s medem
Čtvrtek
Polévka: česneková s krutonky
Oběd 1: čočka na kyselo, sázené vejce, chléb, okurka kyselá, čaj ovocný, vánoční cukroví
Oběd 2: jelení kýta, šípková omáčka, knedlíky houskové, čaj ovocný, vánoční cukroví
Pátek
Polévka: hovězí s masem a nudlemi
Oběd 1: krůtí kostky v povidlové marinádě s celerem, bramborové knedlíky, vánoční punč s ovocem
Oběd 2: jáhelník se sušenými švestkami, vánoční punč
MŠ
Pondělí
Přesnídávka: pomazánka jemná sýrová, rohlík, zeleninová přízdoba, mléko
Polévka: hrachová vánoční
Oběd: kuře na mandlích, rýže, ovocný bar, čaj bylinný
Svačina: pomazánka rajčatová s droždím, chléb kmínový, zeleninová přízdoba, čaj bylinný
Úterý
Přesnídávka: pomazánka s lučinou, ořechy a jablky, suk, zeleninová přízdoba, mléko s medem, ovocná mísa
Polévka: sváteční houbová polévka se smetanou
Oběd: rybí filé smažené v jogurtovém obalování, bramborový salát, vánoční čaj
Svačina: kaše rýžová, čaj ovocný
Středa
Přesnídávka: pomazánka sýrová s ředkvičkou, raženka, zeleninová přízdoba, čaj se sirupem
Polévka: rybí vánoční
Oběd: kuřecí kostky na paprice, kolínečka, čaj lipový s medem
Svačina: loupáček, mléko
Čtvrtek
Přesnídávka: pomazánka tuňáková s celerem, chléb slunečnicový, zeleninová přízdoba, čaj bylinný, zeleninová mísa
Polévka: česneková s krutonky
Oběd: čočka na kyselo, sázené vejce, chléb, okurka kyselá, čaj ovocný, vánoční cukroví
Svačina: pomazánka vaječná, suk, zeleninová přízdoba, mléko
Pátek
Přesnídávka: pomazánka z tresčích jater, rohlík, zeleninová přízdoba, čaj slazený
Polévka: hovězí s masem a nudlemi
Oběd: krůtí kostky v povidlové marinádě s celerem, bramborové knedlíky, vánoční punč s ovocem
Svačina: chléb obložený (máslo, sýr), zeleninová přízdoba, mléko ovocné
Vedoucí školního stravování
V poslední době vaří hodně školních jídelen základních škol i pro děti mateřských škol. Pokud se vaří dvě jídla na výběr, pak je nutné jídelníček o to pečlivěji skládat, aby mohly být pokrmy do mateřské školy vhodně vybrány. Dnes je to jídelna, která navíc tento týden pojala jako sváteční předvánoční. Proto i hodnocení bude určitě více „vánoční“. Jednotlivá meníčka jsou sestavena dobře. Ale při celkovém pohledu není v celém týdnu zařazeno vepřové maso, chybí vařené brambory nebo bramborová kaše jako příloha. Ovšem strávníci si mohou vybrat z velmi netradičních pokrmů – uzené se švestkovou omáčkou, jelení kýta se šípkovou omáčkou nebo jahelník se sušenými švestkami. A co vybrali pro děti do mateřské školy? Ke smaženému rybímu filé a čočce s vejcem je to třikrát drůbeží maso. Já bych alespoň v pátek místo krůtích kostek v povidlové omáčce zvolila jahelník se sušenými švestkami. Paní vedoucí s kolektivem kuchařek si určitě zaslouží velkou pochvalu za to, že se snaží dětem nabídnout i tato netradiční jídla. Je to zpestření a strávníci je určitě rádi ochutnají.
Nutriční terapeutka
Na první pohled působí jídelníček jako z restaurace – tématická nabídka jídel, netradiční pokrmy, vánoční cukroví jako dezert (bylo pečené ve školní jídelně?). To vše zaslouží velkou pochvalu. Výběr polévek je pestrý, střídá se zeleninová, luštěninová a masová polévka. V čem postrádám pestrost, je nabídka druhů mas, kdy převahu tvoří maso drůbeží a ryby. Vepřové maso představuje výborný zdroj dobře využitelného železa. Na druhou stranu je zařazena zvěřina, která dobře využitelné železo také obsahuje. Rybí maso je nabízeno tři dny po sobě, možná by bylo vhodnější jeho podávání rozložit do celého týdne. Úprava masa na kostky je zařazena 2x, což také snižuje pestrost. Knedlíků je v nabídce také více, než by mělo být. Knedlíky jsou hůře stravitelné a ty z bílé mouky kromě sacharidů neobsahují žádné prospěšné živiny. Bramborové knedlíky např. ve srovnání s vařenými bramborami neobsahují vitamin C. Salát z kysaného zelí a jablek je plný vitaminu C, jehož příjem je v zimním období velmi důležitý – snad ho děti také ocení. Uzené maso bych do jídelníčku dětí nezařadila, vzhledem k obsahu soli a ne zrovna zdravému způsobu tepelné úpravy. Nabídka nápojů je různorodá a pro děti určitě lákavá.