Pondělí
Polévka: květáková s jáhlami
Oběd 1: kynuté české buchty plněné mákem, zdobené povidly a drobenkou, kakao, džus
Oběd 2: zeleninové bulgureto s quinoou, cuketou a balkánským sýrem, kakao, džus
Úterý
Polévka: luštěninová
Oběd: sekaná pečeně, brambory s máslem a pažitkou, zeleninový salát, čaj, džus
Středa
Polévka: kulajda
Oběd: hovězí nudličky se sušenými rajčaty, těstoviny, čaj, džus
Čtvrtek
Polévka: jarní s těstovinou
Oběd: rizoto s pohankou a kuřecím masem, zeleninový salát, čaj, džus
Pátek
Polévka: zeleninová s rajčaty
Oběd 1: vepřová kotleta zapečená se sýrem, šťouchané brambory s petrželkou, čaj, džus
Oběd 2: kaše ze špaldových vloček sypaná perníkem, čaj, džus
Vedoucí školního stravování
Paní vedoucí školní jídelny sestavuje jídelníček pro žáky základní školy. Je to jídelníček z doby koronavirové z měsíce června, kdy do školy dochází pouze část žáků 1. stupně a dospělí strávníci. Na výběr se vaří pouze v pondělí a v pátek, kdy je zařazen vždy jeden bezmasý sladký pokrm. K němu je zvolen v pondělí bezmasý slaný pokrm a v pátek maso s bramborem. V tomto týdnu se střídá maso vepřové, hovězí i kuřecí. Přílohy jsou zvoleny vhodně, jsou zde i netradiční kombinace bulgur s quinoou a rýže s pohankou. Také zelenina je zařazena v dostatečném množství. Kromě běžných druhů zeleniny je to i cuketa nebo sušená rajčata. U zeleninových salátů nejsou uvedeny suroviny, paní vedoucí se zřejmě rozhoduje podle momentální cenové nabídky. Hlavní pokrmy také vhodně doplňují polévky. Ty splňují i nutriční doporučení – střídají se 3x zeleninová polévka, 1x luštěninová a kulajda se smetanou a houbami. Výběr nápojů by mohl být doplněn neslazeným nápojem, jako je mléko nebo čerstvá voda. Věřím, že si děti pochutnají na buchtách s mákem, sekané pečeni i na zapečené vepřové kotletě. Určitě bude chutnat i kaše ze špaldových vloček.
Nutriční terapeutka
Květák v polévce stejně jako čerstvě kynuté pečivo (buchty) patří mezi nadýmavé potraviny, proto jejich kombinace není zrovna nejvhodnější, u citlivějších strávníků může být zdrojem zažívacích obtíží. Místo květákové polévky by se hodila spíše polévka z nenadýmavé zeleniny. Jáhly jsou určitě zajímavou a nutričně hodnotnou zavářkou do polévky. Jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Následující den je zařazena polévka luštěninová, opět se jedná o nadýmavý pokrm. Mezi nadýmavými pokrmy by měl být určitý časový rozestup. K sladkým buchtám je nabízeno kakao a džus, v obou případech se jedná o sladké nápoje. Vhodnější by bylo neochucené mléko nebo čaj. K hovězím nudličkám s těstovinami by se chuťově i z pohledu nutriční hodnoty určitě hodil nějaký zeleninový salát. Zelenina je zdrojem vitaminu C, který podporuje vstřebávání železa obsaženého v hovězím mase. Stejně tak by se salát, případně kompot, hodil k vepřové kotletě s bramborami. Čerstvá petrželka, také i jiné zelené natě a bylinky, které přidáváme k ochucení pokrmů, jsou výborným obohacením, jsou totiž zdrojem vitaminu C a jiných nutričně cenných látek. Kaše ze špaldových vloček sypaná perníkem, pokud není připravená s mlékem, není plnohodnotným pokrmem, neboť v něm chybí bílkoviny. Navíc ani polévka zeleninová s rajčaty, která je k ní podávána, neobsahuje bílkoviny. Ke kaši by stačilo přidat mléko nebo zakysaný mléčný nápoj jako je kefír, podmáslí, kyška nebo acidofilní mléko. Na druhou stranu ale nutno ocenit zařazení špaldových vloček, které mají vysokou výživovou hodnotu.
Autor: ivka6
jídelníček
jednu polévku bych vyměnila za rybí, jinak skvělé. Lehká jídla pro toto horké letní období.