Pondělí
Polévka: kapustová
Oběd 1: kuře na paprice, těstoviny
Oběd 2: těstoviny pomodoro, sýr
Úterý
Polévka: kuřecí vývar s nudličkami
Oběd 1: kuřecí asijská směs, rýže
Oběd 2: zeleninový salát s tarhoňou
Středa
Polévka: hrstková
Oběd 1: moravský vrabec, červené zelí, kynutý knedlík
Oběd 2: krupicová kaše s kakaem, kompot
Čtvrtek
Polévka: hovězí vývar s písmenky
Oběd 1: čočka na kyselo, párek, okurka
Oběd 2: těstovinový salát s tuňákem
Pátek
Polévka: zeleninová
Oběd 1: koprová omáčka, vařené brambory, vařené vejce
Oběd 2: rizoto z vepřového masa, sýr, okurka
Vedoucí školního stravování
Začátek letošního školního roku probíhal téměř v každé školní jídelně s většími či menšími problémy. Některé školy začaly výuku od 1. září, jiné od druhého, případně třetího týdne. Také tato školní jídelna začala provoz až od 7. září. A jak se skládá jídelníček v tomto složitém období, kdy nevíte, kolik se přihlásí strávníků, jestli třeba příští týden nepůjdou do karantény další třídy? Paní vedoucí začala v pondělí jednoduchými jídly, navíc kuře na paprice je u dětí velmi oblíbené. V úterý je opět v hlavním pokrmu kuřecí maso, možná je to způsobeno možnostmi zásobování čerstvým masem. V dalších dnech už je zařazeno i maso vepřové. Jednotlivá meníčka jsou vhodně složená. U polévek bych pouze jeden vývar nahradila zeleninovou polévkou. Složení jedniček a dvojek v jednotlivých dnech má určitě svůj význam. Ve středu je to moučná příloha proti krupicové kaši (u menších dětí určitě zvítězila krupicová kaše), ve čtvrtek jsou postaveny proti sobě luštěniny a ryby, v pátek oblíbená koprová omáčka proti rizotu. Luštěniny mají ještě pořád strávníci radši s uzeninou, případně s vajíčkem, tady je k čočce podáván párek. V tomto týdnu zcela chybí čerstvé zeleninové saláty a nápoje. Setkala jsem se i s tím, že školní jídelna nemá kapacity na dodržení všech přísných hygienických pravidel a například pitný režim pro strávníky nezajišťuje vůbec.
Nutriční terapeutka
Sestavovat jídelníček v této nejisté koronavirové době není jistě snadné, nicméně požadavky na nutriční kvalitu stravy pro dětské strávníky by měly být co nejvíce naplňovány. Jídelníček je složen převážně z jednoduchých, tradičních a dětmi oblíbených pokrmů, některé z nich by si však nejen chuťově zasloužily doplnit čerstvou zeleninou nebo ovocem. Vitamin C, který syrové druhy ovoce a zeleniny obsahují, je totiž na podzim a v tomto koronavirovém období velmi důležitý pro podporu imunity. Pondělní, úterní, středeční i čtvrteční (pokud součástí čočky na kyselo je chléb) hlavní pokrmy jsou moučného typu, určitě by se hodilo mezi ně vložit pokrm s bramborovou přílohou. Není zřejmé, jestli zeleninový salát s tarhoňou obsahuje nějaký zdroj bílkovin (vejce, sýr, šmakoun apod.). Pokud ano, pak se jedná o plnohodnotný chod a je to v pořádku. Pokud ne, pak je menu nutričně neplnohodnotné a postrádá bílkoviny důležité mimo jiné i pro zasycení strávníka.