Přeskočit na obsah

Jídelníček z období pandemických opatření

Pondělí

Polévka: brokolicová s cizrnou
Oběd: vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory
Nápoj: ovocný čaj, mléko

Úterý

Polévka: zeleninová s kapáním
Oběd 1: hovězí roštěná, dušená rýže, okurkový salát
Oběd 2: bramborové halušky se zelím a slaninou
Nápoj: ovocný čaj

Středa

Polévka: jáhlová se šunkou a zeleninou
Oběd: dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Nápoj: ovocný čaj
Doplněk: ovoce

Čtvrtek

Polévka: z ovesných vloček
Oběd 1: kuřecí prsa na paprice (omáčka), těstovina
Oběd 2: tarhoňa s rybím filé v jogurtové marinádě, hlávkový salát
Nápoj: ovocný čaj

Pátek

Polévka: luštěninová
Oběd 1: vepřový řízek, brambory s máslem, zelný salát s koprem
Oběd 2: zeleninové karbanátky s ovesnými vločkami, brambory s máslem, zelný salát s koprem
Nápoj: ovocný čaj

Pondělí

Polévka: zeleninová s bylinkovým kapáním
Oběd: vepřová plec v toskánské omáčce, špagety, sýr
Nápoj: ovocný čaj

Úterý

Polévka: cuketová s červenou čočkou
Oběd 1: rybí filé na bylinkách, brambory s máslem, zelný salát s mrkví
Oběd 2: rýžový nákyp s meruňkami a švestkami
Nápoj: ovocný čaj

Středa

Polévka: z vaječné jíšky
Oběd 1: svíčková na smetaně, houskový knedlík
Oběd 2: bramborový guláš s hlívou ústřičnou a tymiánem, celozrnné pečivo
Nápoj: ovocný čaj

Čtvrtek

Polévka: rajská s kuskusem
Oběd: pečené kuře, dušená rýže, míchaný kompot
Nápoj: ovocný čaj, mléko

Pátek

Polévka: bramborová s majoránkou
Oběd: králičí filety po selsku, těstovina, okurkový salát
Nápoj: ovocný čaj

Vedoucí školní jídelny

Tento jídelníček byl sestavován na dobu pandemických omezení, kdy jsou ve škole jen prvňáci, druháci a několik učitelů a ostatní se učí nebo pracují z domova – ti si mohou pro obědy docházet. Možná právě tomu je jídelní lístek přizpůsoben. Najdeme v něm oblíbená hlavní jídla, která jsou dobře zkombinovaná s polévkami. V každém týdnu je zeleninová polévka s kapáním, místo něho by se jednou mohly připravit třeba drožďové knedlíčky. Jinak je sortiment polévek široký a vhodně zastoupený. Mezi hlavními chody převládají masová jídla (maso hovězí, vepřové, kuřecí, králičí), jednou je sladký pokrm a jednou ryba. Do nabídky na jedničku se vůbec nevešel slaný bezmasý pokrm, ty se připravují pouze na dvojku. Hlavní luštěninové jídlo také chybí a vedoucí se snaží spotřebu luštěnin zvýšit jejich častějším přidáním do polévek. Je to pro děti sice příjemnější, ale spotřební koš to nenaplní. Určitě bude problém také s ovocem (jednou čerstvé ovoce, jednou kompot). A možná nevyjdou dobře ani mléčné výrobky – nabízí se sice strouhaný sýr jako posyp, smetana do omáček a jogurt do marinády. Ale bude to stačit?

Nutriční terapeut

V jídelníčku oceňuji zařazení netradiční a chuťově jistě zajímavé polévkové kombinace brokolice s cizrnou a cukety s červenou čočkou. Luštěniny v těchto zeleninových polévkách výrazně zvýší nutriční hodnotu (dodají bílkoviny). V prvním týdnu jsou ve dvou dnech po sobě zařazeny pokrmy s uzeninou, v prvním případě slanina v haluškách a následně šunka v polévce. Dle nutričního doporučení je nezařazení uzenin ve školním stravování kladným bodem. Halušky se zelím se bez slaniny těžko chuťově obejdou, ale je nezbytné dávat druhý den šunku do jáhlové polévky? Opakování surovin se v prvním týdnu děje ještě jednou – ve čtvrtek se podává polévka z ovesných vloček a v pátek zase karbanátky s ovesnými vločkami. Díky tomu se snižuje pestrost a kvalita jídelníčku, i když ovesné vločky jsou velmi zdravou surovinou. Bramborový guláš s hlívou podávaný s celozrnným pečivem je rozhodně zdraví prospěšný pokrm, hlíva ústřičná je ceněna pro vysoký obsah živin podporujících imunitu a celozrnné pečivo je zase dobrým zdrojem vlákniny. Doplňky k obědům jsou chuťově vhodně zvoleny, pro navýšení ovoce by se mohlo ovoce zařadit k pokrmům, kam se zeleninový salát nebo kompot nehodí (např. svíčková na smetaně, bramborový guláš s hlívou, kuřecí prsa na paprice).

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se