Pondělí
6.1.2014
Polévka: vývar s drožďovou rýží a zeleninou
1. Vepřové rizoto se sýrem, okurek, čaj citron s withanií, jablko
2. Vařené vejce, čočka na kyselo, chléb, okurek,
Úterý
7.1.2014
Polévka: zeleninová jarní
1. Hovězí frankfurská pečeně, dušená rýže, salát hlávkový s ředkvičkou, nápoj aloe-vera
2. Bramborová tortila s mozarelou, salát hlávkový s ředkvičkou, nápoj aloe – vera
Středa
8.1.2014
Polévka: hrachový krém
1. Mořská ryba (Hoki) na másle s citronem, tlučené brambory, zeleninová přízdoba, čaj šípkový s medem
2. Králičí maso (cemr) po česku, tlučené brambory, zeleninová přízdoba, čaj šípkový s medem
Čtvrtek
9.1.2014
Polévka: zeleninový vývar s kapáním
1. Pečené kuřecí stehno na másle, bramborová kaše, kompot dýňový, ovocná šťáva citronová
2. Kuskus se zeleninou a sýrem, salát rajčatový, ovocná šťáva citronová
Pátek
10.1.2014
Polévka: kyselica se zelím
1. Vepřová kotleta přírodní, dušená rýže parbolaid, salát mrkvový s jablky, čaj černý s citronem
2. Vepřová kotleta na žampionech, vařené těstoviny Penne, salát mrkvový s jablky, čaj černý s citronem
Pondělí
13.1.2014
Polévka: slepičí se zeleninou a těstovinou
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, čaj ovocný, jablko
2. Vepřová plec po cikánsku, dušená rýže dlouhozrná, salát z bílé ředkvičky, čaj ovocný, jablko
Úterý
14.1.2014
Polévka: z podmáslí s koprem a bramborem
1. Vepřový vrabec, dušený špenát se smetanou, vařený brambor, pribináček tvarohový 80 g, sirup lesní směs
2. Vařené vejce, dušený špenát se smetanou, vařený brambor, pribináček tvarohový 80 g, sirup lesní směs
Středa
15.1.2014
Polévka: česneková s opečenou topinkou
1. Krůtí paprikáš (prsíčka), celozrnný knedlík, čaj lipový
2. Krůtí paprikáš (prsíčka), tarhoňa, čaj lipový
Čtvrtek
16.1.2014
Polévka: italská s kapáním z ovesných vloček
1. Losos se sýrovým přelivem, bramborová kaše, salát mrkvový s ananasem, nápoj citronový
2. Rizoto (jasmínová rýže) zeleninové, salát mrkvový s ananasem, nápoj citronový
Pátek
17.1.2014
Polévka: fazolová
1. Smažená kotleta se sezamovým semínkem, tlučené brambory, kompot, míchaný koktejl, čaj černý s citronem
2. Vepřový přírodní řízek, tlučené brambory, kompot, míchaný koktejl, čaj černý s citronem
Pondělí
20.1.2014
Polévka: vločková
1. Špagety s masovou směskou a sýrem (hovězí maso), ledový salát, čaj multivitamínový,
2. Halušky brynzové se zakysanou smetanou, salát ledový, čaj multivitamínový
Úterý
21.1.2014
Polévka: bramborová se zeleninou
1. Vepřový přírodní řízek na česneku, bramborová kaše, kompot z čerstvého ovoce, sirup mandarinkový
2. Zeleninový nákyp, vařený brambor s máslem, kompot z čerstvého ovoce, sirup mandarinkový
Středa
22.1.2014
Polévka: čočková (z červené čočky)
1. Ryba po mlynářsku (treska), vařený brambor s máslem a zelenou petrželkou, salát okurkový se smetanovým drezinkem, čaj citronový
2. Kuřecí závitek plněný zelím a slaninou, vařený brambor s máslem, salát okurkový se smetanovým drezinkem, čaj citronový
Čtvrtek
23.1.2014
Polévka: kuřecí s masem a těstovinou
1. Vepřové výpečky, šoulet (hrách, kroupy), chléb,okurek, džus ananasový (tropiko)
2. Zapečené brambory se sýrem Tofu BIO, salát z červené řepy,džus ananasový (tropiko)
Pátek
24.1.2014
Polévka: selská (žampiony, bulgar)
1. Kuřecí stejk dušený, přírodní bretaňská zelenina, vařený brambor, mléko, mandarinka
2. Vařené vejce, přírodní bretaňská zelenina, vařený brambor, mléko, mandarinka
Pondělí
27.1.2014
Polévka: drožďová
1. Kovbojské fazole se šunkovou klobásou, chléb kukuřičný,okurek, čaj šípkový
2. Vepřová kotleta pečená po selku, dušená rýže s kukuřicí, salát mrkvový s jablky, čaj šípkový
Úterý
28.1.2014
Polévka: zeleninová (z babiččiny zahrádky)
1. Lazáně s masovou směskou, salát hlávkový, sirup jablečný
2. Kuřecí prsíčka na kápii, vařený brambor, salát hlávkový, sirup jablečný
Středa
29.1.2014
Polévka: z hlívy ústřičné s bulgarem
1. Smažené rybí fillé (pangazius), bramborová kaše, kompot broskvový, sirup lesní směs
2. Pohanková kaše zapečená s bramborem, salát zelný, sirup lesní směs
Čtvrtek
30.1.2014
Polévka: gulášová
1. Kynuté knedlíky s povidlama sypané tvarohem, jahodový koktejl , jablko golden
2. Kuřecí játra na slanině, vařený brambor, okurek, čaj ovocný, jablko golden
Pátek
31.1.2014
Pololetní prázdniny – jídelna nevaří
Již po prvním letmém nahlédnutí je uvedený jídelní lístek (JL) velmi nápaditý. Školní jídelna každý den nabízí na výběr dva pokrmy. Často se setkávám s tím, že tyto jídelní lístky nebývají vhodně koncipované, to se však o tomto lístku určitě říci nedá.
Polévky
Je dobře, že jídelna nabízí především zeleninové polévky, ale nechybí ani polévky mléčné a luštěninové v doporučovaném množství. Za povšimnutí také stojí, že školní jídelna nevyužívá uzeniny ani do luštěninových polévek. Z polévek mě především zaujala polévka selská se žampiony a bulgurem a polévka z hlívy ústřičné.
Hlavní pokrmy
S jídelními lístky s výběrem ze dvou jídel vzniká řada problémů, jak je správně koncipovat a následně také hodnotit. Při jejich sestavování i hodnocení musíme vždy vycházet z předpokladu, že každý raději volí pokrmy, které jsou často méně zdravé (smažené, sladké) a neumí si svůj jídelníček poskládat tak, aby v něm nic nechybělo nebo naopak nepřebývalo.
V jídelním lístku tak především oceňuji pouze 2 sladké a smažené pokrmy v měsíci a dostatečnou nabídku rybích a luštěninových pokrmů v zajímavých úpravách.
Je v pořádku, že školní jídelna jako druhé jídlo na výběr nabízí různé pokrmy (masové, bezmasé, zeleninové, sladké). A nedochází tak k tomu, že by někteří strávníci konzumovali pouze bezmasé pokrmy nebo pouze sladké pokrmy apod.
Celkové hodnocení
V JL se objevuje celá řada zajímavých surovin, receptur a je patrné, že tým školní jídelny dělá svoji práci zodpovědně a s radostí.
Školní jídelnu ve Křibech tak nezbývá než pochválit a popřát jim spokojené strávníky.
Klady JL:
Nápadité receptury.
Vhodně koncipovaný jídelní lístek s výběrem.
Vhodné množství sladkých jídel.
Nevyužívání uzenin v hlavních pokrmech i polévkách.
Vhodné množství smažených jídel.
Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce.
Dostatečná nabídka mléka a mléčných výrobků.
Dostatečná nabídka pokrmů z ryb a luštěnin.
Kategorie |
Známka |
Odůvodnění |
Spotřební koš |
1 |
Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25 %. |
Doporučená pestrost stravy |
1 |
V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Naopak nedoporučovaných komodit je využíváno v rozumné míře nebo nevyužíváno vůbec (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny). |
Nápaditost (originální suroviny,receptury) |
1 |
JL obsahuje velké množství nápaditých receptur a surovin. |
Celková známka |
1 |
Průměr známek |
Autor: hvezdicka
pochvala
Po dlouhé době jsme se opět dočkali hodnoceného jídelního lístku.
Pracovnice školní jídelny ZŠ ve Zlíně si nechávají hodnotit jídelní lístky téměř pravidelně každý rok. Je vidět, že dříve doporučované změny vedou k naprosté dokonalosti jídelního lístku.
Tímto chci vyjádřit obrovskou pochvalu paní vedoucí a kuchařkám za snahu, aby dětem nabízené pokrmy nejen chutnaly, ale aby byly pestré a přínosné pro zdraví. Jen tak dále!!!