Přeskočit na obsah

Jídelníček ZŠ

Základní škola Zlín
Finanční normativy: 20,00 Kč / 22,00 Kč / 24,00 Kč

Pondělí

6.1.2014

Polévka: vývar s drožďovou rýží a zeleninou

1. Vepřové rizoto se sýrem, okurek, čaj citron s withanií, jablko

2. Vařené vejce, čočka na kyselo, chléb, okurek,

Úterý

7.1.2014

Polévka: zeleninová jarní

1. Hovězí frankfurská pečeně, dušená rýže, salát hlávkový s ředkvičkou, nápoj aloe-vera

2. Bramborová tortila s mozarelou, salát hlávkový s ředkvičkou, nápoj aloe – vera

Středa

8.1.2014

Polévka: hrachový krém

1. Mořská ryba (Hoki) na másle s citronem, tlučené brambory, zeleninová přízdoba, čaj šípkový s medem

2. Králičí maso (cemr) po česku, tlučené brambory, zeleninová přízdoba, čaj šípkový s medem

Čtvrtek

9.1.2014

Polévka: zeleninový vývar s kapáním

1. Pečené kuřecí stehno na másle, bramborová kaše, kompot dýňový, ovocná šťáva citronová

2. Kuskus se zeleninou a sýrem, salát rajčatový, ovocná šťáva citronová

Pátek

10.1.2014

Polévka: kyselica se zelím

1. Vepřová kotleta přírodní, dušená rýže parbolaid, salát mrkvový s jablky, čaj černý s citronem

2. Vepřová kotleta na žampionech, vařené těstoviny Penne, salát mrkvový s jablky, čaj černý s citronem

Pondělí

13.1.2014

Polévka: slepičí se zeleninou a těstovinou

1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, čaj ovocný, jablko

2. Vepřová plec po cikánsku, dušená rýže dlouhozrná, salát z bílé ředkvičky, čaj ovocný, jablko

Úterý

14.1.2014

Polévka: z podmáslí s koprem a bramborem

1. Vepřový vrabec, dušený špenát se smetanou, vařený brambor, pribináček tvarohový 80 g, sirup lesní směs

2. Vařené vejce, dušený špenát se smetanou, vařený brambor, pribináček tvarohový 80 g, sirup lesní směs

Středa

15.1.2014

Polévka: česneková s opečenou topinkou

1. Krůtí paprikáš (prsíčka), celozrnný knedlík, čaj lipový

2. Krůtí paprikáš (prsíčka), tarhoňa, čaj lipový

Čtvrtek

16.1.2014

Polévka: italská s kapáním z ovesných vloček

1. Losos se sýrovým přelivem, bramborová kaše, salát mrkvový s ananasem, nápoj citronový

2. Rizoto (jasmínová rýže) zeleninové, salát mrkvový s ananasem, nápoj citronový

Pátek

17.1.2014

Polévka: fazolová

1. Smažená kotleta se sezamovým semínkem, tlučené brambory, kompot, míchaný koktejl, čaj černý s citronem

2. Vepřový přírodní řízek, tlučené brambory, kompot, míchaný koktejl, čaj černý s citronem

Pondělí

20.1.2014

Polévka: vločková

1. Špagety s masovou směskou a sýrem (hovězí maso), ledový salát, čaj multivitamínový,

2. Halušky brynzové se zakysanou smetanou, salát ledový, čaj multivitamínový

Úterý

21.1.2014

Polévka: bramborová se zeleninou

1. Vepřový přírodní řízek na česneku, bramborová kaše, kompot  z čerstvého ovoce, sirup mandarinkový

2. Zeleninový nákyp, vařený brambor s máslem, kompot z čerstvého ovoce, sirup mandarinkový

Středa

22.1.2014

Polévka: čočková (z červené čočky)

1. Ryba po mlynářsku (treska), vařený brambor s máslem a zelenou petrželkou, salát okurkový se smetanovým drezinkem, čaj citronový

2. Kuřecí závitek plněný zelím a slaninou, vařený brambor s máslem, salát okurkový se smetanovým drezinkem, čaj citronový

Čtvrtek

23.1.2014

Polévka: kuřecí s masem a těstovinou

1. Vepřové výpečky, šoulet (hrách, kroupy), chléb,okurek, džus ananasový (tropiko)

2. Zapečené brambory se sýrem Tofu BIO, salát z červené řepy,džus ananasový (tropiko)

Pátek

24.1.2014

Polévka: selská (žampiony, bulgar)

1. Kuřecí stejk dušený, přírodní bretaňská zelenina, vařený brambor, mléko, mandarinka

2. Vařené vejce, přírodní bretaňská zelenina, vařený brambor, mléko, mandarinka

Pondělí

27.1.2014

Polévka: drožďová

1. Kovbojské fazole se šunkovou klobásou, chléb kukuřičný,okurek, čaj šípkový

2. Vepřová kotleta pečená po selku, dušená rýže s kukuřicí, salát mrkvový s jablky, čaj šípkový

Úterý

28.1.2014

Polévka: zeleninová (z babiččiny zahrádky)

1. Lazáně s masovou směskou, salát hlávkový, sirup jablečný

2. Kuřecí prsíčka na kápii, vařený brambor, salát hlávkový, sirup jablečný

Středa

29.1.2014

Polévka: z hlívy ústřičné s bulgarem

1. Smažené rybí fillé (pangazius), bramborová kaše, kompot broskvový, sirup lesní směs

2. Pohanková kaše zapečená s bramborem, salát zelný, sirup lesní směs

Čtvrtek

30.1.2014

Polévka: gulášová

1. Kynuté knedlíky s povidlama sypané tvarohem, jahodový koktejl , jablko golden

2. Kuřecí játra na slanině, vařený brambor, okurek, čaj ovocný,  jablko golden

Pátek

31.1.2014

Pololetní prázdniny – jídelna nevaří

Již po prvním letmém nahlédnutí je uvedený jídelní lístek (JL) velmi nápaditý. Školní jídelna každý den nabízí na výběr dva pokrmy. Často se setkávám s tím, že tyto jídelní lístky nebývají vhodně koncipované, to se však o tomto lístku určitě říci nedá.

Polévky

Je dobře, že jídelna nabízí především zeleninové polévky, ale nechybí ani polévky mléčné a luštěninové v doporučovaném množství. Za povšimnutí také stojí, že školní jídelna nevyužívá uzeniny ani do luštěninových polévek. Z polévek mě především zaujala polévka selská se žampiony a bulgurem a polévka z hlívy ústřičné. 

Hlavní pokrmy

S jídelními lístky s výběrem ze dvou jídel vzniká řada problémů, jak je správně koncipovat a následně také hodnotit. Při jejich sestavování i hodnocení musíme vždy vycházet z předpokladu, že každý raději volí pokrmy, které jsou často méně zdravé (smažené, sladké) a neumí si svůj jídelníček poskládat tak, aby v něm nic nechybělo nebo naopak nepřebývalo.

V jídelním lístku tak především oceňuji pouze 2 sladké a smažené pokrmy v měsíci a dostatečnou nabídku rybích a luštěninových pokrmů v zajímavých úpravách.

Je v pořádku, že školní jídelna jako druhé jídlo na výběr nabízí různé pokrmy (masové, bezmasé, zeleninové, sladké). A nedochází tak k tomu, že by někteří strávníci konzumovali pouze bezmasé pokrmy nebo pouze sladké pokrmy apod. 

Celkové hodnocení

V JL se objevuje celá řada zajímavých surovin, receptur a je patrné, že tým školní jídelny dělá svoji práci zodpovědně a s radostí.

Školní jídelnu ve Křibech tak nezbývá než pochválit a popřát jim spokojené strávníky.

Klady JL:

Nápadité receptury.

Vhodně koncipovaný jídelní lístek s výběrem.

Vhodné množství sladkých jídel.

Nevyužívání uzenin v hlavních pokrmech i polévkách.

Vhodné množství smažených jídel.

Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce.

Dostatečná nabídka mléka a mléčných výrobků.

Dostatečná nabídka pokrmů z ryb a luštěnin.

Kategorie

Známka

Odůvodnění

Spotřební koš

1

Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25 %.

Doporučená pestrost stravy

1

V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Naopak nedoporučovaných komodit je využíváno v rozumné míře nebo nevyužíváno vůbec (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny).

Nápaditost (originální suroviny,receptury)

1

JL obsahuje velké množství nápaditých receptur a surovin.

Celková známka

1

Průměr známek

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: hvezdicka

    pochvala
    Po dlouhé době jsme se opět dočkali hodnoceného jídelního lístku.
    Pracovnice školní jídelny ZŠ ve Zlíně si nechávají hodnotit jídelní lístky téměř pravidelně každý rok. Je vidět, že dříve doporučované změny vedou k naprosté dokonalosti jídelního lístku.
    Tímto chci vyjádřit obrovskou pochvalu paní vedoucí a kuchařkám za snahu, aby dětem nabízené pokrmy nejen chutnaly, ale aby byly pestré a přínosné pro zdraví. Jen tak dále!!!