Pondělí
3. 9. 2012
Přesnídávka: Rohlík, medové máslo, kakao, ovoce
Polévka: Jahelná s bramborem
Hlavní chod: Mexický guláš, dušená rýže, cibulová nať, ovocný nápoj
Svačina: Chléb, pomazánka salámová, rajče, bylinkový čaj
Úterý
4. 9. 2012
Přesnídávka: Chlupatý chlebík (chleba, máslo, tvrdý strouhaný sýr), čaj s mlékem, ovoce
Polévka: Z barevných fazolí
Hlavní chod: Kuřecí smažený řízek, brambor s máslem, hlávkový salát, džus
Svačina: Černý chléb, bylinkové máslo, ovocný čaj
Středa
5. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka švédská (tresčí játra, tvaroh, okurek kyselý), granko, ovoce
Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod: Vařené uzené, bramborový knedlík, zelí, ledový čaj, ovoce
Svačina: Ovocný jogurt s müsli, čaj se sirupem
Čtvrtek
6. 9. 2012
Přesnídávka: Cibulový chléb, máslo, rajče, granko, ovoce
Polévka: Květáková s vejci
Hlavní chod: Kotleta na houbách, bramborová kaše, zelenina, malinové pití
Svačina: Chléb, pomazánka z olejovek v tomatě, zelenina, ovocný čaj
Pátek
7. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka masová, zelenina, černý čaj
Polévka: Ragú
Hlavní chod: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, ovocný sirup, ovoce
Svačina: Zeleninový salát, čaj s limetkou
Pondělí
10. 9. 2012
Přesnídávka: Sladký rohlík, kakao, ovoce
Polévka: Bramborová jemná
Hlavní chod: Pikantní nudličky z vepřové kýty, dušená rýže, okurkový salát, ovocný nápoj
Svačina: Chléb, pomazánka z lučiny, zelenina, bylinkový čaj
Úterý
11. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka vajíčková, ovocný čaj, ovoce
Polévka: Zeleninová
Hlavní chod: Vepřové balenky, šťouchaný brambor, zelenina, mléčný nápoj
Svačina: Černý chléb, pomazánka škvarková, zelenina, čaj s mlékem
Středa
12. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka špenátová, mléko, ovoce
Polévka: S drožďovými knedlíčky
Hlavní chod: Kovbojské fazole, chléb, ovocný čaj, lívaneček
Svačina: Lívanečky s marmeládou, kakao
Čtvrtek
13. 9. 2012
Přesnídávka: Cereální večka, pomazánkové máslo, rajče, čaj se sirupem, ovoce
Polévka: Z fazolových lusků
Hlavní chod: Krůtí maso, brambor, farmářský dresink (základ hotový farmářský dresink smíchaný s jogurtem), zelný salát s koprem na talíř, ovocný sirup
Svačina: Ovocný salát, černý čaj
Pátek
14. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka z játrovky, zelenina, granko, ovoce
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Plněný paprikový lusk, houskový knedlík, džus, ovoce
Svačina: Čokoládové lupínky s mlékem, ovocný čaj
Pondělí
17. 9. 2012
Přesnídávka: Rohlík, máslo, nutela, kakao, ovoce
Polévka: Pórková s bramborem
Hlavní chod: Boloňské špagety sypané sýrem, ovocný čaj, jogurt s čokoládovým drobením/MŠ ovoce
Svačina: Jogurt s ovocnou polevou, bylinkový čaj
Úterý
18. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka z uzeného masa s mrkví, ovocný čaj
Polévka: Hrachová
Hlavní chod: Smažený květák, brambor s cibulkou, salát mix, malinové pití
Svačina: Cibulový chléb, pomazánka drožďová, zelenina, bílá káva
Středa
19. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka bramborová, kakao, ovoce
Polévka: Hříbková smetanová
Hlavní chod: Kuřecí medailonky, rýže parboiled s kurkumou, salát s čínskou zeleninou s ananasem, džus
Svačina: Zeleninový salát, černý čaj
Čtvrtek
20. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka krtečková (tvaroh, celer, mrkev, křen), čaj s mlékem, ovoce
Polévka: Rybí s bulgurem
Hlavní chod: Špindlerovo maso, brambor, zelenina, ovocný sirup
Svačina: Dalamánek, pomazánkové máslo, pažitka, čaj s limetkou
Pátek
21. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka z taveného sýru, zelenina, kakao
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Bramborové knedlíky plněné švestkami s opraženou strouhankou, mléko, ovoce
Svačina: Černý chléb, pomazánka brokolicová, čaj se sirupem
Pondělí
24. 9. 2012
Přesnídávka: Loupák, kakao, ovoce
Polévka: Zelná s pohankou
Hlavní chod: Beskydské šišky, bramborová kaše, hlávkový salát s luštěninou, ovocný sirup
Svačina: Chléb, pomazánka z tuňáka, zelenina, ovocný čaj
Úterý
25. 9. 2012
Přesnídávka: Cereální večka, pomazánka tvarohová s kapií, bylinkový čaj, ovoce
Polévka: Svačinková
Hlavní chod: Vepřové kousky na kmíně, barevné těstoviny, ozdoba, mléčný nápoj, ovoce
Svačina: Chléb, máslo, vejce, zelenina, bílá káva
Středa
26. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka z kuřecího masa, zelenina, čaj se sirupem
Polévka: Cibulačka s krutony
Hlavní chod: Pečená treska s citronovým dipem, brambor, mrkvové saláty s ovocem, čaj
Svačina: Vločková kaše s čokoládou, čaj s mlékem, ovoce
Čtvrtek
27. 9. 2012
Přesnídávka: Chléb, pomazánka zeleninová, čaj s limetkou, ovoce
Polévka: Slepičí s rýží a hráškem
Hlavní chod: Svíčková na smetaně s brusinkami a šlehačkou, houskový knedlík, ovocný nápoj, ovoce
Svačina: Domácí perník, kakao
Uvedený jídelní lístek je navržen pro děti navštěvující mateřskou a základní školu. Jídelní lístek je poměrně pěkný a s menšími úpravami splňuje požadavky kladené na školní i předškolní stravování. Nabízí dětem jak jídla patřící do klasické české kuchyně tak i pokrmy méně tradiční.
Svačinky
Nejprve bych se zaměřila na zhodnocení dopoledních a odpoledních svačinek, které jsou podávány dětem v mateřské škole. Svačinky jsou pěkně kombinovány mezi sebou navzájem i s hlavními pokrmy. Výhradu bych měla ke dni, kdy je dětem podáván lívaneček jako dezert k obědu a k odpolední svačince opět lívanečky s marmeládou. Připomínku bych měla také k některým dnům, kdy děti dostávají ovoce k dopolední svačince i obědu a odpolední svačinku tvoří sladké jídlo. Je to zbytečně mnoho cukru v jednom dni, vhodnější by bylo jednu porci ovoce nahradit čerstvou zeleninou.
Jídelní lístek zahrnuje svačinky slané (různé druhy pomazánek, máslo, sýr aj.), sladké (medové máslo, lívanečky, nutela aj.) i mléčné (vločková kaše, lupínky s mlékem). Poměr mezi slanými a sladkými svačinkami je v pořádku. Slané svačinky jsou podávány nejčastěji, což je samozřejmě v pořádku. Jsou pestré, ale přesto bych k nim měla pár připomínek. Pomazánku z játrovky, škvarkovou a salámovou bych úplně vyřadila (obsahují příliš mnoho tuku a soli). Nahradila bych je např. pomazánkou z luštěnin (čočková, fazolová, zeleninová s přídavkem luštěnin), která se zde vůbec nevyskytuje. Pomazánku z taveného sýra bych také vyměnila za nějakou tvarohovou pomazánku. Tavené sýry obsahují velké množství tavících solí, jež omezují vstřebávání vápníku, a to není žádoucí.
Svačinky hodnotím kladně z hlediska zastoupení mléka a mléčných výrobků, jež jsou dětem podávány každodenně. Přesto bych mléčné svačinky zpestřila nabídkou pudingu, šlehaného tvarohu, ovocných koktejlů, jež jsou u dětí oblíbené a zde chybí.
Pozitivně hodnotím nabídku zeleninového a ovocného salátu, ale přidala bych k nim nějakou bílkovinou potravinu, nebo alespoň kousek pečiva.
Obědy jsou podávány dětem jak školního tak i předškolního věku. Požadavky na stravování u těchto věkových kategorií se odlišují jen lehce, a proto je budu hodnotit dohromady.
Polévky
Polévky jsou vhodně kombinovány s hlavními jídly. Zastoupení jednotlivých polévek je pestré, dětem jsou nejčastěji podávány polévky zeleninové, vývary, luštěninové, polévky s obilovinou aj. Pochválit bych chtěla za velmi neobvyklou rybí polévku s bulgurem a přidávání méně tradičních obilovin (pohanka, jáhly, bulgur).
Hlavní jídlo
Většina hlavních pokrmů je masových. Dětem je podáváno maso vepřové, kuřecí, krůtí, hovězí i rybí. Jako závažný nedostatek shledávám velmi omezenou nabídku rybího masa, je zde pouze jednou (pečená treska), přitom by mělo být zařazeno alespoň dvakrát do měsíce a to jak v předškolním tak i ve školním stravování. Naopak vepřové maso je zastoupeno příliš často a to na úkor masa drůbežího.
Pochválit bych chtěla za pouhé dva sladké pokrmy v měsíci, což je úplně dostačující.
Přílohy jsou poměrně pestré a nemám jim co vytknout.
Připomínku mám ke smaženým pokrmům, které jsou zde dvakrát v měsíci (smažený řízek a květák). Technologické úpravě smažením bychom se v předškolním i školním stravování měli pokud možno zcela vyhnout (tolerance u předškolního stravování je 1x za 6 týdnů, u školního stravování 1x za 4 týdny). Toto omezení není neopodstatněné, smažené pokrmy obsahují velké množství tuku (často i přepáleného), což může vést k obezitě a celé řadě civilizačních onemocnění. Navíc na specifickou chuť a vůni smažených pokrmů si děti velmi snadno zvyknou a následně je ve svém jídelníčku upřednostňují.
Pozitivně hodnotím nabídku zeleniny a zeleninových salátů k hlavním pokrmům.
Připomínku bych měla ještě k mléčným výrobkům. Děti navštěvující mateřskou školu jich mají v jídelníčku dostatek, ale nabídka pro školní děti je poměrně omezená. Chtělo by to zařadit více mléčných dezertů (např. puding, šlehaný tvaroh, zakysaný mléčný nápoj).
Návrh na úpravu jídelního lístku:
- zvýšit nabídku rybího masa
- snížit nabídku smažených pokrmů
- častěji podávat drůbeží maso místo vepřového
- ve školním stravování častěji zařadit mléčné dezerty.
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 30. 10. 2012