Středa
2. ledna 2008
Polévka: Rýžová s mlékem
Hlavní jídlo: Halušky s uzeným masem a zelím
Doplněk: Ovocný čaj
Čtvrtek
3. ledna 2008
Polévka: Zeleninová s vaječnou sedlinou
Hlavní jídlo: Masové koule v rajské omáčce, těstoviny
Doplněk: Čaj, jablková trubička
Pátek
4. ledna 2008
Polévka: Hrstková
Hlavní jídlo: Přírodní vepřový řízek, brambory
Doplněk: Čaj, mléko, červená řepa, kompot
Pondělí
7. ledna 2008
Polévka: Drůbkova jemná
Hlavní jídlo: Šumavské špalíčky s cibulkou, špenát
Doplněk: Čaj, vitanápoj, pomeranč
Úterý
8. ledna 2008
Polévka: Čočková
Hlavní jídlo: Smažená mořská štika, brambory
Doplněk: Čaj, džus, salát z čínského zelí
Středa
9. ledna 2008
Polévka: Květáková
Hlavní jídlo: Hovězí tokáň, těstoviny
Doplněk: Čaj, multinápoj, šlehaný jogurt s ovocem
Čtvrtek
10. ledna 2008
Polévka: Zeleninová s drožďovými knedlíčky
Hlavní jídlo: Sekaná pečeně, brambory
Doplněk: Ovocný čaj, mléko, šopský salát
Pátek
11. ledna 2008
Polévka: Vícezrnná
Hlavní jídlo: Pečené kuřecí stehno, rýže
Doplněk: Čaj, vitanápoj, jablko
Pondělí
14. ledna 2008
Polévka: Z míchaných luštěnin
Hlavní jídlo: Těstoviny s mákem
Doplněk: Čaj, ochucené mléko, jablko
Úterý
15. ledna 2008
Polévka: Krupicová s vejcem
Hlavní jídlo: Vepřové na houbách, houskový knedlík
Doplněk: Čaj, vitanápoj, banán
Středa
16. ledna 2008
Polévka: Z ovesných vloček
Hlavní jídlo: Maso dvou barev, rýže
Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, pudink s ovocem
Čtvrtek
17. ledna 2008
Polévka: Gulášová
Hlavní jídlo: Kuřecí párek Natural, fazole po bretaňsku
Doplněk: Čaj, džus, domácí perník
Pátek
18. ledna 2008
Polévka: Zelná
Hlavní jídlo: Čevapčiči s cibulí a hořčicí, brambory
Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, míchaný salát
Pondělí
21. ledna 2008
Polévka: Zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní jídlo: Krůtí maso na rozmarýnu, rýže
Doplněk: Ovocný čaj. mléko, tvarohový krém s kakaem
Úterý
22. ledna 2008
Polévka: Z jarní zeleniny
Hlavní jídlo: Moravský vrabec, bramborový knedlík
Doplněk: Čaj, multinápoj, dušené zelí, jablko
Středa
23. ledna 2008
Polévka: Rajská s rýží
Hlavní jídlo: Rybí karbanátky se sýrem, bramborová kaše
Doplněk: Ovocný čaj, džus, míchaný zelný salát
Čtvrtek
24. ledna 2008
Polévka: Kroupová
Hlavní jídlo: Bratislavská vepřová kýta, těstoviny
Doplněk: Čaj, vitanápo, mandarinka
Pátek
25. ledna 2008
Polévka: Hrachová s houskou
Hlavní jídlo: Kapusta jako mozeček, brambory
Doplněk: Ovocný čaj, ovocný nápoj, rajčatový salát
Pondělí
28. ledna 2008
Polévka: Zeleninová s játrovými nočky
Hlavní jídlo: Šunka, čočka na kyselo
Doplněk: Čaj, džus, salát ze zelí s červenou řepou
Úterý
29. ledna 2008
Polévka: Kmínová s vejci
Hlavní jídlo: Přírodní kuřecí plátek, brambory
Doplněk: Ovocný čaj, multinápoj, míchaná zelenina, jablko
Středa
30. ledna 2008
Polévka: Bramborová
Hlavní jídlo: Rýžová kaše s kakaem
Doplněk: Čaj, vitanápoj, ovocný salát
Čtvrtek
31. ledna 2008
Polévka: Česneková s jáhlami
Hlavní jídlo: Vepřová kýta na smetaně, houskový knedlík
Doplněk: Čaj, džus, brusinky, banán
Navržený jídelníček je velmi nápaditý a podle mého názoru plně odpovídá požadavkům školního stravování. Kladně hodnotím časté zastoupení ovoce, zeleniny v různých kombinacích, širokou možnost výběru podávaných nápojů a doplňků k hlavnímu jídlu.
V případě polévek jsou nabízeny jak polévky syté (luštěninové, masové), tak vývary (zeleninové s kapáním, vejci). Do polévek bych zařadila také dětmi oblíbené těstoviny (nudle, písmenka). Kombinace polévek s hlavním chodem je navržena v daném týdnu i měsíci přijatelným způsobem až na jednu výjimku (gulášové polévka s bretaňskými fazolemi, vhodnější by byl např. zeleninový vývar s těstovinou).
Naprostá většina nabízených pokrmů je masová (maso vepřové, hovězí, drůbeží a ryby). Nabídka bezmasých jídel, zejména slaných, by mohla být nepatrně širší. Skladba všech ostatních pokrmů odpovídá ve sledovaném měsíci spotřebnímu koši. Z příloh jsou nabízeny brambory, těstoviny, rýže, knedlíky a špalíčky. Pitný režim je zastoupen různými čaji, vitamínovými nápoji, džusem a občas mlékem.
Z hlediska zásad správné výživy lze vytknout častější zastoupení masových jídel. V jednom ze sledovaných týdnů jsou zastoupeny každodenně pouze masové pokrmy. Kladně hodnotím zastoupení luštěnin, ryb a také vhodné technologické zpracování pokrmů (vaření, dušení).
V případě ovoce a zeleniny bych upřednostnila častější zastoupení zeleniny než ovoce.
Doporučené změny ve stravování
• zařadit více bezmasých pokrmů, alespoň 1x týdně (např. zapečené těstoviny, zeleninové rizoto, špagety s omáčkou, sýrem doplněnou rajčaty)
• častěji zařadit do jídelníčku čerstvou zeleninu – příloha nebo doplněk k hlavnímu jídlu, jídlo tak bude více barevně nápadité
Hodnocení provedla :
Mgr. Jana Dřevová, Ph.D., odd. podpory zdraví
Státní zdravotní ústav, pracoviště Hradec Králové
V Hradci Králové dne 16.1. 2008