Pondělí
30. 8. 2010
Polévka: Luštěninová
Hlavní chod: Ryba na másle, brambory
Doplněk: Okurkový salát
Úterý
31. 8. 2010
Polévka: Česneková
Hlavní chod: Vepřový plátek, petrželková omáčka, těstoviny
Středa
1. 9. 2010
Polévka: Krupicová se zeleninou
Hlavní chod: Smažený řízek v těstíčku, brambory
Doplněk: Zelný salát s kukuřicí
Čtvrtek
2. 9. 2010
Polévka: Hovězí s nudlemi
Hlavní chod: Rajská omáčka, hovězí maso, knedlík
Pátek
3. 9. 2010
Polévka: Rýžová s mrkví a hráškem
Hlavní chod:
1. Halušky s mákem
2. Halušky se zelím a slaninou
Pondělí
6. 9. 2010
Polévka: Fazolová
Hlavní chod: Maďarský perkelt, těstoviny
Úterý
7. 9. 2010
Polévka: Špenátová s houskou
Hlavní chod: Smažený pangasius, brambory
Doplněk: Zeleninový salát
Středa
8. 9. 2010
Polévka: Kuřecí vývar s drobením
Hlavní chod: Pečené kuřecí stehno, rýže
Doplněk: Ovocný salát
Čtvrtek
9. 9. 2010
Polévka: Bramborová s houbami a bylinným kořením
Hlavní chod: Moravský vrabec, zelí, knedlík
Pátek
10. 9. 2010
Polévka: Mrkvová s krupičnými noky
Hlavní chod: Fazolový guláš, chléb
Doplněk: Bonbon Čokoméďa
Pondělí 13. 9. 2010
Polévka: Zeleninová s pohankou
Hlavní chod: Čevabčiči, brambory, cibule, paprika, kečup
Úterý
14. 9. 2010
Polévka: Gulášová
Hlavní chod: Rýžový nákyp s ovocem a karamelovým toppingem, biomléko
Středa
15. 9. 2010
Polévka: Pórková se sýrem a opečeným chlebem
Hlavní chod: Přírodní drůbeží maso, opékané brambory, dressing
Doplněk: Zeleninový bar (zelný salát, mrkev, paprika, kukuřice)
Čtvrtek
16. 9. 2010
Polévka: Biohovězí s nudlemi, zeleninou a libečkem
Hlavní chod: Biohovězí maso na paprice, knedlík
Pátek
17. 9. 2010
Polévka: Hrstková
Hlavní chod: Zapékané těstoviny s masem a zeleninou, brokolice s jogurtovo-zeleninovým přelivem (příloha)
Doplněk: Puding Dobrá máma se šlehačkou (vanilka, čokoláda)
Pondělí
20. 9. 2010
Polévka: Česneková s chlebem
Hlavní chod: Drůbeží plátek na houbách, těstoviny
Doplněk: Zelené vitaminy (zelená cibulka, polníček, rucola)
Úterý
21. 9. 2010
Polévka: Rajská s těstovinou
Hlavní chod: Smažený vepřový řízek, brambory s cibulkou
Doplněk: Mrkvový salát s pomerančem a ananasem
Středa
22. 9. 2010
Polévka: Hrachová s houskou
Hlavní chod: Španělský ptáček, rýže
Doplněk: Okurkový salát
Čtvrtek
23. 9. 2010
Polévka: Brokolicová se sýrem
Hlavní chod: Segedinský guláš (z kysaného zelí), knedlík
Pátek
24. 9. 2010
Polévka: Biohovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi
Hlavní chod: Čočka, vejce, chléb
Doplněk: Muffiny s borůvkami, broskev
Pondělí
27. 9. 2010
Ředitelské volno
Úterý
28. 9. 2010
Státní svátek
Středa
29. 9. 2010
Polévka: Hovězí
Hlavní chod: Křenová omáčka, uzené maso, knedlík
Čtvrtek
30. 9. 2010
Polévka: Zeleninová polévka
Hlavní chod: Zapékaná ryba, brambory, okurkový salát s kapií, olivovým olejem a bylinkami
Pátek
1. 10. 2010
Polévka: Květáková
Hlavní chod: Italská omáčka, špagety, sýr
Doplněk: Jogurtová miska (jogurt, cereálie, topping)
Pitný režim: sirup Fruit Garden (50 % ovoce), sirup Hello přírodní (10-37 % ovoce)
Základ jídelního lístku tvoří tradiční pokrmy, které jsou zpestřené zajímavými doplňky k obědu. Zvlášť výjimečné je zařazení biohovězího masa a biomléka, polníčku, rucoly a olivového oleje, které z finančních důvodů nelze ve školním stravování zařazovat častěji. Každý pokus o zavedení nových a pro některé děti netradičních surovin se cení, neboť i tímto způsobem jsou děti vychovávány a vedeny k lepším stravovacím návykům.
Mezi klady tohoto jídelníčku patří:
- Převaha zeleninových polévek, v každém týdnu luštěninová polévka, též využití pohanky jako zavářky do polévky. Obiloviny v polévkách by bylo možné využít a zařadit ještě o malinko víc, například do rajské polévky se výborně hodí ovesné vločky, do hovězí polévky zase kroupy nebo rýže. Hovězí polévka je v měsíci poněkud častěji (4x), místo hovězích polévek lze připravit i jiné masové polévky např. rybí vývar, drůbeží vývar, ruský boršč nebo ragú. Nezapomínáme ani na mléčné polévky.
- Vyvážená nabídka rozličných druhů masa. Rybí maso nabízené 3x v měsíci je vítanou záležitostí. Biohovězí může být pro někoho spornější záležitostí z hlediska finančního rozpočtu, z hlediska nutričního složení není žádný rozdíl v nutriční kvalitě biomasa a konvenčně dostupného masa, to je nutné zdůraznit. Ekologické chovy však zajišťují přirozenou stravu dobytka a volný pohyb na pastvě. Zdravotní a hygienické požadavky však platí pro všechny chovatele a zemědělce stejně, jsou přísné a jsou zárukou zdravotní bezpečnosti potravin.
- K hlavním chodům nutno dále ocenit dva luštěninové pokrmy v měsíci, které navíc s polévkami plní doporučenou frekvenci luštěnin v měsíci. Rovněž sladké pokrmy jsou v míře.
- Ovoce a zelenina. Děti dostávají v týdnu pravidelně 2-3x syrovou zeleninu nebo syrové ovoce, což je správná cesta. Kusové ovoce bych ale uvítala pravidelně v každém týdnu a doplnila ho v 1., 3. a 5. týdnu, kde zcela chybí. Zvýšený přísun vitaminů je důležitý v tomto období pro posílení imunity dětí. Oceňuji zajímavé nápady (zeleninový bar, zelené vitaminy) a také použití olivového oleje do salátu. Olivový olej v sobě skrývá velmi cenné tuky, které nepřispívají k obezitě, naopak přispívají ke snížení cholesterolu, zvýšení pružnosti cév a snížení krevního tlaku. Ve dnech, kdy nejsou čerstvé saláty, je zelenina součástí polévky nebo druhého chodu.
- Mléčné výrobky typu pudinku a jogurtové misky zní lákavě, je možné zařadit i tvarohy, cottage tvaroh, míchat je s ovocem a nabízet je častěji místo sladkostí. U mléčných nápojů nezapomínejme také na mléka s probiotickými kulturami – kefíry, zákysy a jogurtová mléka.
Nedostatky jídelníčku:
- Hodnocený jídelní lístek neobsahuje zásadní nedostatky, jedná se jen o doporučení podle zásad správné výživy.
- Z tohoto pohledu je nutné vytknout o trochu více smažení – 2x smažený řízek a 1x smažený pangasius. Je zřejmé, že se jedná o dětmi oblíbené úpravy, ale žádoucí frekvence pro smažené pokrmy je 1-2x měsíčně.
- Častou přílohou jsou knedlíky a naopak méně často je nabízena rýže. Knedlíky představují koncentrovanou formu energie a také sacharidů s vysokým glykemickým indexem, brzy vyvolávající pocit hladu. Zde je možné k omáčkám doporučit například grahamový knedlík, barevné či celozrnné těstoviny nebo rýži – může být klasická či natural (neloupaná). Docílíme tak zpestření jídelníčku a současně zvýšení nutriční hodnoty pokrmu.
Celkově však jídelní lístek hodnotím velmi kladně. Je v něm zřetelná snaha dětem představit a nabídnout pokrmy tradiční s použitím kvalitních surovin. Při dané pestrosti jídelníčku je zřejmé, že děti dostávají plnohodnotnou stravu.
Hodnocení provedla:
Mgr. Zlata Piskáčková
Ústav preventivního lékařství
Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
V Brně dne 11. 10. 2010