Přeskočit na obsah

Jídelníček

Neznámá školní jídelna

Čtvrtek

Polévka: Kapustová
Hlavní chod:
1. Masový závitek, brambory
2. Sýrová omáčka, špagety
Doplněk: Bylinný čaj, mléko

Pátek

Polévka: Vývar se sýrovým kapáním
Hlavní chod:
1. Hamburská vepřová kýta, jemné knedlíky
Doplněk: Čaj s citronkou, mléko
2. Vločková kaše s rozinkami
Doplněk: Kompot, čaj s citronkou, mléko

Pondělí

Polévka: Hrstková
Hlavní chod:
1. Lečo s uzeninou a vejci, brambory
2. Krůtí rolka, bramborová kaše, okurka
Doplněk: Ovocný čaj, mléko

Úterý

Polévka: Ze zeleného hrášku
Hlavní chod:
1. Kuřecí stehno pečené, dušená rýže s kukuřicí
2. Dušená játra, dušená rýže
Doplněk: Džus

Středa

Polévka: Slepičí vývar s těstovinou
Hlavní chod:
1. Vařené uzené, hrachová kaše, okurka
2. Smažené filé, brambory, okurka
Doplněk: Čaj se sirupem, mléko

Čtvrtek

Polévka: Žampionová
Hlavní chod:
1. Vepřová pečeně, zelí, jemné knedlíky
2. Hovězí na slanině, jemné knedlíky
Doplněk: Šípkový čaj, mléko

Pátek

Polévka: Vývar s drobením
Hlavní chod:
1. Vepřový perkelt, těstovina
2. Gastro pizza šunková
Doplněk: Jablko, zelený čaj, mléko

Pondělí

Polévka: Kuřecí s masem a nudlemi
Hlavní chod:
1. Srbské rizoto s vepř. masem, zeleninou, sypané sýrem
2. Klobása, bramborová kaše
Doplněk: Okurkový salát, čaj s citronkou, mléko

Úterý

Polévka: Rajská s těstovinou
Hlavní chod:
1. Holandský řízek, brambory, kys. okurka
Doplněk: Džus
2. Vločková kaše s rozinkami
Doplněk: Kompot, džus

Středa

Polévka: Cizrnová
Hlavní chod:
1. Frankfurtská pečeně, těstoviny
2. Hoki filé, bramborová kaše, okurka
Doplněk: Ovocný čaj, mléko

Čtvrtek

Polévka: Krupicová s vejci
Hlavní chod:
1. Vepřové v mrkvi, brambory
Doplněk: Ovoce, čaj s meduňkou, mléko
2. Bavorské vdolečky s povidly, tvarohem
Doplněk: Ovoce, bílá káva, mléko

Pátek

Polévka: Vývar s kapáním
Hlavní chod:
1. Vařené uzené, kysané zelí, bramborové knedlíky
2. Špagety s kečupem, sypané sýrem
Doplněk: Šípkový čaj, mléko

Pondělí

Polévka: Gulášová
Hlavní chod:
1. Nudle sypané tvarohem a cukrem
2. Salám v těstíčku, bramborová kaše
Doplněk: Ovoce, zelený čaj, mléko

Úterý

Polévka: Uzená s rýží
Hlavní chod:
1. Přírodní losos, bramborová kaše, okurka
2. Zeleninové řízečky, brambory, okurka
Doplněk: Čaj dobré ráno, mléko

Středa

Polévka: Kmínová
Hlavní chod:
1. Cikánská pečeně hovězí, dušená rýže
2. Jogurtové knedlíčky, s ovocnou omáčkou
Doplněk: Čaj se sirupem, mléko

Čtvrtek

Polévka: Zeleninová
Hlavní chod:
1. Kuřecí řízek smažený, brambory
2. Zapečené brambory s uzeninou, vejci
Doplněk: Salát, džus

Pátek

Polévka: Vývar s těstovinou
Hlavní chod:
1. Segedínský guláš, houskové knedlíky
2. Kuřecí játra s angl. slaninou, brambory
Doplněk: Šípkový čaj, mléko

Pondělí

Polévka: Masová krémová
Hlavní chod:
1. Květákový mozeček, brambory
2. Zeleninová sedlina, brambory
Doplněk: Čaj dobré ráno, mléko

Úterý

Polévka: Rýžová s vejci
Hlavní chod:
1. Dušená šunka, bramborová kaše
2. Šumavská rolka, brambory
Doplněk: Salát, čaj se sirupem, mléko

Středa

Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod:
1. Vepřové na kmíně, dušená rýže
2. Zapečené těstoviny, okurka
Doplněk: Ovoce, ovocný čaj, mléko

Čtvrtek

Polévka: Pórková
Hlavní chod:
1. Smažený sýr, brambory, tatarka
2. Vepřové po zahradnicku, brambory
Doplněk: Džus

Pátek

Polévka: Hovězí vývar s mušličkami
Hlavní chod:
1. Vařené hovězí, rajská omáčka, houskové knedlíky
2. Nudle sypané mákem a cukrem
Doplněk: Zelený čaj, mléko

Podle mého názoru navržený jídelníček odpovídá požadavkům školního stravování s drobnými výhradami. Kladně hodnotím pestré zastoupení nápojů (různé druhy čaje, mléko, džusy) a nabídku bezmasých pokrmů (zeleninové řízečky, sedlina, lečo, zapečené brambory). Postrádám zejména zastoupení luštěnin (ve stravě je pouze nabídka hrachové kaše a polévky z cizrny). Rovněž nabídka doplňků stravy je poměrně chudá (občas ovoce, syrová zelenina, kompoty).
V případě polévek jsou nabízeny jak polévky syté (zeleninové, masové), tak vývary (s těstovinou, kapáním, vaječné). Kombinace polévek s hlavním chodem je navržena v daném týdnu i měsíci přijatelným způsobem.
Většina nabízených pokrmů je masová (maso drůbeží, vepřové, hovězí, ryby, uzená masa a vnitřnosti). Během sledovaného měsíce je nabízeno 6 sladkých pokrmů, což neodpovídá spotřebnímu koši. Častěji by mohly být zastoupeny pokrmy z ryb. Z příloh jsou nabízeny nejčastěji brambory, poměrně často knedlíky, mírný nedostatek je u nabídky rýže a těstovin.
Z hlediska zásad správné výživy lze vytknout častější zastoupení uzenin (uzená masa, klobása, salám) a již zmíněných sladkých pokrmů. Za nedostatečnou považuji nabídku čerstvé zeleniny, zelenina tepelně upravená je nabízena v různých bezmasých pokrmech nebo v polévkách. Kladně hodnotím každodenní zastoupení mléka.

Doporučené změny ve stravování
• častěji zařadit pokrmy z luštěnin (polévky, příloha k hlavním jídlům)
• zařadit méně sladkých pokrmů, lze nahradit pokrmem z ryb (zapečené rybí filé se sýrem, drůbeží zeleninové rizoto, těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou)
• zvolit pestřejší skladbu nabízených doplňků stravy (více zeleninových salátů, tvarohové nebo jogurtové dezerty)

Hodnocení provedla:
Mgr. Jana Dřevová, Ph.D., odd. podpory zdraví
Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové
V Hradci Králové dne 22.11. 2007

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se