Přeskočit na obsah

Malá pestrost, ale nutričně hodnotné přílohy

Pondělí

Přesnídávka: chléb s vaječnou pomazánkou a zeleninou, mléko
Polévka: zeleninová s hrachovými nudličkami
Oběd: bulgureto se zeleninou a králičím masem, strouhaný sýr, salát z červené řepy, karotelka, banán
Svačina: houska s máslem a sýrem, plátky papriky, ovocný čaj

Úterý

Přesnídávka: čokoládové kuličky Ferdy mravence s mlékem
Polévka: rajská s těstovinami,
Oběd: kuře pečené, míchaná zelenina, brambory, džus
Svačina: slunečnicový chléb s rybičkovou pomazánkou, plátky okurky, zelený čaj

Středa

Přesnídávka: loupák, kakao
Polévka: zeleninová s pohankou
Oběd: bratislavská vepřová kýta, celozrnné knedlíky, minerálka
Svačina: houska se špenátovou pomazánkou, čaj s citronem

Čtvrtek

Přesnídávka: ovocná přesnídávka, rohlík, ovocný čaj, mléko
Polévka: gulášová s bramborem
Oběd: těstoviny s tuňákem a zeleninou, okurkový salát
Svačina: chléb s máslem a vejcem, plátky papriky, zelený čaj

Pátek

Přesnídávka: tmavý chléb s krabí pomazánkou, rajčátka, mléko
Polévka: kapustová s rýží
Oběd: koprová omáčka, vejce, brambory, minerálka, hroznové víno
Svačina: domácí moučník, růžový čaj

Vedoucí školní jídelny

V hodnocení tohoto jídelníčku mě zaujala malá pestrost přesnídávek a odpoledních svačin. Vajíčka jsou ve dvou svačinkách (a ještě v pátek na oběd ke koprové omáčce). Dále jsou to dvě rybí pomazánky. Jedna rybičková, tady není jasné, jestli jsou to sardinky nebo třeba tuňák a další je krabí. Je to škoda, protože pak není prostor na zařazení sýrových pomazánek (pouze v pondělí), případně tvarohových nebo luštěninových. Ještě bych zmínila zařazení dvou smetanových omáček, jednu z nich by paní vedoucí mohla zařadit na další týden. K nápojům: děti sice mléko nemají v oblibě, ale pouze čtyřikrát za týden bude na plnění spotřebního koše určitě málo. Také bych se přimlouvala za častější zařazení ochuceného mléka, např. caro, malcao, bílá káva. Naopak se mně líbí, že jsou v jídelníčku pokrmy z bulguru, pohanky nebo celozrnné knedlíky.

Nutriční terapeutka

V jídelníčku jsou zařazeny nutričně hodnotné přílohy, jako je bulgur, pohanka nebo celozrnné knedlíky, které je velmi vhodné do školního stravování zařazovat pravidelně. Tyto potraviny jsou dobrým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Králičí maso je pro děti velmi dobře stravitelné a představuje kvalitní zdroj bílkovin s nízkým obsahem tuku. Spolu se salátem z červené řepy, typicky podzimní zeleniny, se pondělní obědové menu stává barevně pestré a nutričně velmi hodnotné. Zařazení sladkých svačin není nic špatného, jen místo čokoládových kuliček, které obsahují nemálo cukru, by bylo vhodnější podávat např. obilnou kaši (jáhlovou, pohankovou, ovesnou apod.) zalitou mlékem a doplněnou ovocem. Pokud se jako nápoj nabízí džus, je vhodné ho ředit v poměru alespoň 1:1, ideálně ještě více. Neředěný ovocný džus obsahuje jednoduché cukry a organické kyseliny přispívající ke vzniku zubního kazu. Zelený čaj, zdroj kofeinu, lze dětem nabídnout, neměl by však rozhodně tvořit základ pitného režimu, ale pouze k jeho zpestření a čajový výluh by neměl být příliš silný. Páteční obědové menu je celé bezmasé, což je chvályhodné.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se