Přeskočit na obsah

Malá pestrost ve výběru druhů masa

Pondělí

Polévka: kmínová s kapáním
Oběd: pečené kuřecí stehno, brambory, kompot, ovocný nápoj, voda

Úterý

Polévka: česneková se smaženým hráškem
Oběd: masové koule v rajské omáčce, těstoviny, ovocný nápoj, voda

Středa

Polévka: květáková
Oběd: smažený vepřový řízek, bramborová kaše, zeleninová obloha, ovocný nápoj, voda

Čtvrtek

Polévka: bramborová
Oběd: kynuté knedlíky s povidly a strouhaným tvarohem, ovoce, ochucené mléko, ovocný nápoj, voda

Pátek

Polévka: čočková
Oběd: rizoto s vepřovým masem a zeleninou, strouhaný sýr, nakládaná okurka, ovocný nápoj

Pondělí

Polévka: z luštěninové směsi
Oběd: obalovaný zeleninový karbanátek, šťouchané brambory, mrkvový salát, ovocný nápoj, voda

Úterý

Polévka: zeleninová s drožďovými knedlíčky
Oběd: italský vepřový guláš, těstoviny, strouhaný sýr, ovocný nápoj, voda

Středa

Polévka: z ovesných vloček
Oběd: vepřová pečeně, houskové knedlíky, špenát, ovocný nápoj, voda

Čtvrtek

Polévka: nudlová
Oběd: smetanové kuřecí nudličky se zeleninou, rýže, ovocný nápoj, voda

Pátek

Polévka: barevná pohanková
Oběd: ražniči z vepřového masa, brambory, tatarská omáčka z jogurtu, ovocný nápoj, voda

Vedoucí školního stravování

Dnešní dva jídelní lístky jsou ze samostatné školní jídelny. Prázdninový provoz bývá většinou omezený, vaří se jednodušší a časově nenáročné pokrmy. Ovšem tady paní vedoucí sestavila jídelníčky jako v běžném školním roce. Jednotlivá denní menu jsou sestavená správně, polévky vhodně doplňují hlavní pokrmy. Nechybí ani doplňky – zeleninová obloha, kompot, sterilovaný okurek, v druhém týdnu je to mrkvový salát. Ještě k ražniči bych zařadila k jogurtové tatarské omáčce i zeleninový salát nebo zeleninovou oblohu.
Z polévek jsou zastoupeny zeleninové, z názvů to sice není zcela jasné, ale dostatečný podíl zeleniny obsahuje určitě polévka kmínová s kapáním, z ovesných vloček, nudlová i barevná pohanková. Dále jsou to dvě polévky luštěninové. V hlavních pokrmech je zařazeno většinou vepřové maso, tady by mohla být nabídka obohacena o další druhy masa. Je zde zařazen jeden bezmasý sladký a jeden bezmasý slaný pokrm. Součástí italského vepřového guláše je cizrna, takže luštěninový pokrm zde máme také. Ze zeleninových pokrmů je to oblíbená rajská omáčka, rizoto se zeleninou a špenát. Obědová meníčka jsou vhodně doplněna sladkým ovocným nápojem a čerstvou vodou. Pro strávníky je v těchto jídelníčcích většina jídel lákavá, z nejoblíbenějších to jsou masové koule v rajské omáčce, smažený řízek, kynuté knedlíky s povidly i vepřové ražniči.

Nutriční terapeutka

V rámci čtrnáctidenního jídelníčku postrádají hlavní chody pestrost ve výběru různých druhů masa. Hlavní chody obsahují převážně maso vepřové nebo drůbež, chybí jiné nutričně hodnotné druhy, jako je maso hovězí, králičí nebo ryby. Každý druh masa je totiž výjimečný svým nutričním složením. Maso hovězí vyniká vysokým obsahem železa důležitého pro správnou krvetvorbu, králičí maso je dietní a lehce stravitelné a ryby zase obsahují zdraví prospěšné tuky (omega-3 mastné kyseliny).
V jídelníčku převažuje zelenina tepelně upravená, chybí čerstvá jako kvalitní zdroj vitaminu C. Ten je důležitý pro dobré fungování imunitního systému. I teď v létě, kdy nemoci v porovnání s podzimem tolik neřádí, je čerstvá zelenina (nebo ovoce) velmi důležitou složkou naší výživy. Strouhaný tvaroh na kynuté knedlíky je výborný doplněk, protože obsahuje významné množství bílkovin a právě díky němu je pokrm plnohodnotný, čerstvé ovoce dodává pokrmu ještě zdroj vitaminu C. Ochucené mléko podávané k tomuto sladkému obědu už ale představuje zbytečnou dávku cukru. Neochucená varianta mléka by byla v této kombinaci nutričně výhodnější. Tatarská omáčka z jogurtu je zdravější alternativou tradiční tatarské omáčky a v letním období je jistě jako doplněk k masu a bramborám příjemně osvěžující.
Dětem je každý den nabízen ovocný nápoj – je pořád stejný nebo je pitný režim chuťově pestrý? Správně je vždy také nabízena voda jako neochucená varianta.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se