Přeskočit na obsah

Méně známé pokrmy je důležité popsat

Pondělí

Polévka: špenátový krém
Oběd 1: rybí filé na šlehačce, brambory petrželkové, salátový bar
Oběd 2: kovbojské fazole, chléb, salátový bar
Sirup, voda s citronem a meduňkou, voda pitná

Úterý

Polévka: zeleninový vývar, zelenina, jáhlové vločky
Oběd 1: vepřová pečeně, brambory, dušená baby karotka s hráškem
Oběd 2: zeleninový salát, kapr pečený na kmíně, dip, celozrnné pečivo
Ochucené minerálky, voda s citronem, voda pitná

Středa

Polévka: bramboračka naší babičky
Oběd 1: chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou
Oběd 2: krupicová kaše s kakaem a máslem
Čaj ovocný, mléko, voda pitná

Čtvrtek

Polévka: zeleninový vývar, zelenina, těstovinová zavářka
Oběd 1: rozstřelený ptáček, rýže dušená, salátový bar
Oběd 2: halušky s tvarohem a slaninou, salátový bar
Džus, voda s pomerančem, voda pitná

Pátek

Polévka: hrachová polévka
Oběd 1: džuveč z kuřecího masa, těstoviny, sýr, salátový bar
Oběd 2: falafel /cizrnové karbanátky/, šťouchané brambory, salátový bar
Ovocný nápoj, voda s citronem, voda pitná

Vedoucí školního stravování

Dnešní jídelníček je ze základní školy, která vaří dvě jídla na výběr. Paní vedoucí se ho snaží sestavit tak, aby si děti vybíraly ze dvou podobných pokrmů nebo takových, jejichž složení je zásadní pro plnění spotřebního koše. Hned v pondělí si mohou vybrat mezi rybou a luštěninou. V úterý je zastoupena zelenina – dušená baby karotka nebo zeleninový salát, jehož součástí je navíc také ryba. Ve středu je to kombinace bezmasých pokrmů – slaného a sladkého. Čtvrtek a pátek jsou to už běžné kombinace masitého a bezmasého slaného jídla. Ještě bych se zastavila u polévek. Jsou zde dva zeleninové vývary se zeleninou a různými zavářkami. Jeden z vývarů bych určitě nahradila například jednodruhovou zeleninovou polévkou (květáková, kukuřičná, rajská). Místo středeční bramboračky bych volila nutričně hodnotnější polévku (masovou nebo s vejcem) a páteční hrachovou bych v tomto týdnu ponechala, ale zařadila ji například ve čtvrtek. Strávníci této školní jídelny určitě ocení výběr z čerstvé zeleniny a ovoce ze salátového baru, který je pro ně připraven tři dny v týdnu.

Nutriční terapeutka

V týdenním jídelníčku je chvályhodná dostatečná nabídka ryb, luštěnin a zeleniny ve formě salátového baru. K pitnému režimu je správně vždy nabízen neslazený nápoj, v tomto případě konkrétně pitná voda nebo voda ochucená ovocem (citronem nebo pomerančem). Pokud je dětem nabízen slazený nápoj, pak by vždy měly mít na výběr také nápoj neslazený. A je dobře, že všechny varianty nápojů jsou v jídelníčku uvedeny. Také je dobře, že v jídelníčku je vysvětlen pro někoho možná cizí název pokrmu, a to falafel. Informovanost o pokrmech je důležitým předpokladem spokojenosti a jistoty strávníka při výběru pokrmů. V pátek je možné zamyslet se nad kombinací polévky a falafelu. V obou případech se jedná o luštěniny, což může vést k nadměrné nadýmavosti citlivých strávníků. Krupicová kaše s kakaem a máslem je určitě oblíbeným sladkým pokrmem, klidně by bylo možné ho doplnit kompotovaným ovocem a ještě lépe ovocem čerstvým alespoň ve formě ozdoby.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: LídaSl

    Můj jídelníček
    Krásný den. Trošku mě překvapilo, že jsem narazila na svůj jídelníček , aniž bych Vám ho poslala. Je to velice smutné, když někdo posílá na zhodnocení cizí jídelníček a ne svojí práci. Moc by mě zajímalo, kdo to je.
    Hezký den