Lokalita jídelny: Jihočeský kraj
Technologické vybavení: moderní varna s výklopnými kotli, které jsou digitálně ovládané, tlaková pánev, elektrická pánev, konvektomat, tálový sporák, multifunkční robot atd.
Přípravny a místnosti: oddělené dochlazované místnosti na přípravu svačinek a přípravna masa. V přízemí se nachází průchozí mrazící box, velké lednice, prostorný suchý sklad, box na mléčné výrobky a box na zeleninu. Samozřejmostí je místnost na uskladnění brambor se škrabkou na brambory.
Počty strávníků: 200 dětí v mateřské škole, kde je samozřejmostí celodenní stravování a nabízen je pouze jeden hlavní chod bez možnosti výběru. V základní škole je téměř 600 dětí.
Nabídka stravování v ZŠ: 2 hlavní chody, polévka, zeleninové bary, ovocné bary, ovocné kompoty, ovocné pyré, zeleninové saláty, zdravé müsli tyčinky, cereální sáčky, šlehané smetanové deserty, sezónní ovoce a příležitostně tematické balíčky.
Pitný režim: certifikované sirupy s minimálním podílem 70% ovocné složky. Samozřejmě je každý den k dispozici pitná voda.
Středa
Svačinka: Houska s máslem a horáckým sýrem, bílá káva (1,3,7)
Polévka: Polévka norská rybí (1,3,4)
Oběd 1: Vepřová kotletka zapečená s broskví a sýrem, vařené brambory (3,7)
Oběd 2: Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty, šťouchané brambory (1)
Ovocný kompot
Čtvrtek
Svačinka: Pomazánka sloní mls, bílý chléb, bylinkový čaj (1,3,7)
Polévka: Hrachová s krutonky (1)
Oběd 1: Mexický guláš z vepřového masa, sypaný sýrem, basmati rýže (1,3)
Oběd 2: Česnekový kuskus s kuřecím masem, pórkem a žampiony (1)
Ovoce
Pátek
Svačinka: Pomazánka brokolicová, bagetka, kakao (1,3,7)
Polévka: Rajčatová se sýrem (1,7)
Oběd 1: Pečená kotletka na rozmarýnu, bramborové knedlíky, dušený špenát (1,3,7)
Oběd 2: Kuřecí nudličky na medu s dušenou jasmínovou rýží (1,7)
Šlehaný smetanový tvaroh s ovocem (7)
Pondělí
Svačinka: Pomazánka tvarohová s mrkvičkou, houska, čaj (1,3,7)
Polévka: Zeleninová s pohankou (1)
Oběd 1: Segedínský guláš, houskové knedlíky (1,3,7)
Oběd 2: Gnocchi se sýrovou omáčkou, šunkou a žampiony (1,3,7)
Mrkvový salát s jablky
Úterý
Svačinka: Pomazánkové máslo, bagetka, bílá čokoláda (1,3,7)
Polévka: Zeleninová s knedlíčky z ovesných vloček (1,3,9)
Oběd 1: Smažené mleté řízečky se sýrem, bramborová kaše (1,3,7)
Oběd 2: Arabská krůtí prsa s kuskusem (1,7)
Okurkový salát
Středa
Svačinka: Bílý chléb, máslo, šunka, ovocný čaj (1,3,7)
Polévka: Z červené čočky (1)
Oběd 1: Bavorské vdolečky s džemem a tvarohem (1,3,7)
Oběd 2: Kuřecí burguleto se zeleninou, sypané sýrem (1,7)
Ovoce
Čtvrtek
Svačinka: Gervais, kostka kornino, čaj na podporu imunity (1,3,7)
Polévka: Bramboračka (1,3,9)
Oběd 1: Pečená treska na másle s bylinkami a přílohovou zeleninou, vařené brambory (1,4,7)
Oběd 2: Pečená dýně hokaido s černou čočkou beluga a krůtím masem (1,3)
Šlehaný smetanový desert s cereáliemi (1,3,7,8)
Pátek
Svačinka: Koblížek s meruňkovým džemem, mléko (1,3,7)
Polévka: Brokolicová s jáhlovými vločkami (1,3)
Oběd 1: Hovězí kostky pečené na česneku, bramborové knedlíky s pažitkou a cibulkou, dušený špenát (1,3)
Oběd 2: Cizrna s kuřecím masem a rajčaty, bagetka (1)
Ovoce
Pondělí
Svačinka: Medové máslo, houska, bylinkový čaj (1,3,7)
Polévka: Mléčná s kapáním (1,3,7)
Oběd 1: Kuřecí prsa se sýrovou omáčkou, nudle s medvědím česnekem (1,3,7)
Oběd 2: Brokolicová kostka s rajčaty, šunkou a sýrem, vařené brambory (3,7)
Ovoce
Úterý
Svačinka: Bagetka se šunkovou pěnou, bílá káva(1,3,7,11)
Polévka: Kapustová s ajvarem (1,7)
Oběd 1: Džuveč s vepřovým masem, sypaný sýrem (7)
Oběd 2: Azu po tatarsku, vařené brambory (1)
Salát z červené řepy
Středa
Svačinka: Jáhlová kaše s cukrem a máslem(1,3,7)
Polévka: Luštěninová(1)
Oběd 1: Zapečené francouzské brambory (1,3,7)
Oběd 2: Bramborové gnocchi se smetanovými žampiony (1,3,7)
Okurkový salát
Čtvrtek
Svačinka: Chléb s máslem a sýrem Kroloweski, čaj (1,3,7)
Polévka: Špenátová s krutonky(1,3)
Oběd 1: Pečené kuře na másle, vařené brambory (1,7)
Oběd 2: Lívanečky zdobené džemem a zakysanou smetanou (1,3,7)
Šopský salát (7)
Pátek
Svačinka: Pomazánka tuňáková, bílý chléb, ovocné mléko (1,3,4,7)
Polévka: Zeleninová se špaldovými knedlíčky (1,3)
Oběd 1: Plněné bramborové knedlíky s masem, přelité osmaženou cibulkou, dušené zelí (1,3)
Oběd 2: Vaječná omeleta se sýrem, plněná špenátem, vařené brambory (1,3,7)
Ovoce
Pondělí
Svačinka: Špaldový chléb s lučinou, bylinkový čaj (1,3,7,11)
Polévka: Fazolová (1)
Oběd 1: Kuřecí čínská pánev, rýže 3 barev (1,3)
Oběd 2: Krůtí paprikáš, kuskus (1)
Ovoce
Úterý
Svačinka: Pomazánka rybičková, houska, čaj (1,3,4,7)
Polévka: Pórková s luštěninovými trhánky (1,3)
Oběd 1: Brokolicové karbanátky, bramborová kaše (1,3,7)
Oběd 2: Vepřové nudličky s jogurtem, bulgur s restovanou cibulkou (3,7)
Zelný salát Coleslaw (9)
Středa
Svačinka: Pomazánka budapešťská, vícezrnný dalamánek, tmavý čaj (1,3,7,11)
Polévka: Selská s knedlíčky z cizrny a kukuřice (1)
Oběd 1: Bramborové šišky s mákem, cukrem, přelité máslem, mléko (1,3,7)
Oběd 2: Kuřecí nudličky s ananasem, vařené brambory (1)
Ovoce
Čtvrtek
Svačinka: Cereálie s mlékem (1,7,8)
Polévka: Drůbeží vývar s nudlemi a zeleninou (1,3,9)
Oběd 1: Krůtí medailonky se sušenými rajčaty, makronelli těstoviny (1,3,7)
Oběd 2: Kuřecí špalíčky s bylinkami a brokolicí, kernotto – špaldové kroupy (1)
Zakysaná smetana s cereáliemi (1,3,7)
Pátek
Svačinka: Meruňková kapsa, kakao (1,3,7)
Polévka: Krémová cibulačka se špaldovými knedlíčky (1)
Oběd 1: Rozhozený španělský ptáček, basmati rýže (1,3,7)
Oběd 2: Lasagně ala bolognese (1,3,7)
Croissant (1,3,7)
Pondělí
Svačinka: Podmáslový chléb se sýrem bambino, ovocný čaj (1,3,7)
Polévka: Kulajda (1,3,7)
Oběd 1: Čočka po orientálsku, vařené vajíčko, chléb (1,3)
Oběd 2: Špagety se smetanovou omáčkou, nivou a tuňákem (1,3,4,7)
Ovocný kompot
Úterý
Svačinka: Pomazánka vajíčková, houska, čaj (1,3,7)
Polévka: Čočková (1,3)
Oběd 1: Rajská omáčka, mleté vepřové kuličky, italské těstoviny (1,3)
Oběd 2: Bramborové krucánky s lískooříškovým posypem, přelité máslem
Ovoce
Středa
Svačinka: Chléb s máslem a džemem, ovocný čaj (1,3,7)
Polévka: Květákovo-brokolicová (1,3)
Oběd 1: Rybí filé v sýrovo-jogurtovém kabátku, vařené brambory (1,3,4,7)
Oběd 2: Fazole v tomatové omáčce s kuřecími nugetkami, basmati rýže (1)
Jablečno-mrkvový salát
Hodnocení nutriční terapeutky:
Jídelníček je uzpůsoben požadavkům stravování jak pro žáky základní školy tak pro děti předškolního věku. Tento jídelníček je víceméně sestaven tak, že až na nějaké výjimky, splňuje nutričně vyvážená jídla v jednotlivých týdenních rozpisech pro danou věkovou kategorii. Zejména se dbalo na dodržování dostatečného příjmu plnohodnotných bílkovin ve formě živočišných zdrojů. Dalším pozitivním příkladem je zařazení alespoň jednoho rybího pokrmu týdně, čímž se kladně navýší příjem omega-3 mastných kyselin. Samozřejmě v ideálním případě by bylo optimální navýšení konzumace ryb na dva dny v týdnu. Co mohu vyzdvihnout je i časté zařazení luštěnin a to i méně tradičních jako je černá čočka, beluga či cizrna. Chválím též použití různých druhů příloh a polévkových zavářek tj. kuskus, jáhly či bulgur. Pokud zařazujeme sladká jídla, která jsou zejména u malých dětí velmi oblíbená, můžeme jejich nutriční hodnotu navýšit přidáním kvalitního množství bílkoviny. Například když v jídelníčku máme lívanečky zdobené džemem a zakysanou smetanou, stojí za zvážení zaměnit zakysanou smetanu za tvaroh či cottage sýr. To samé se týká i sladkého jídla bramborové krucánky s lískooříškovým posypem a přelité máslem. Zde se nám nabízí přidat například tvrdý strouhaný tvaroh jako vhodná varianta bílkoviny. V neposlední řadě bych upozornila na nevhodnost dezertů ve formě kupovaného croasantu, meruňkové kapsy či nedefinovaných cereálií, u nichž může být výživová hodnota velmi nízká, ale volila bych spíše nutričně plnohodnotné potraviny jako ovoce, ovocné pyré bez přidaného cukru, tvarohové či jogurtové dezerty.
Spotřební koš základní škola:
- maso 86,57 %
- ryby 126,66 %
- mléčné výrobky 363,56 %
- zelenina 102,78 %
- ovoce 138,42 %
- brambory 80,39 %
- luštěniny 80,39 %
- tuky 49,45 %
- cukry 64,67 %.
Spotřební koš mateřská škola:
- maso 86,11 %
- ryby 60,03 %
- mléčné výrobky 204,05 %
- zelenina 97,56 %
- ovoce 50,56 %
- brambory 125,89 %
- luštěniny 69,08 %
- tuky 84,40 %
- cukry 67,53 %
Autor: Jindřiška Kašíková
Dobrý den, Vy nedáváte na ranní svačinku ovoce, nebo zeleninu ? Minulý týden u nás byla ČŠI a bylo mi vytknuto , že mám na jídelníčku jen jeden druh ovoce, že prý musí být alespoň dva druhy aby si strávník mohl vybrat .