Přeskočit na obsah

Měsíční jídelníček vč. plnění spotřebního koše 2

Školní jídelna Ivančice

Samostatná školní jídelna

Lokalita jídelny: Ivančice, okr. Brno-venkov

Technologické vybavení: Varna je vybavena 3 konvektomaty pro 20 GN, multifunkční pánví 100 l, multifunkční pánví s tlakovým vařením 150 l, 3 kotle, sporáky, šokerem, děličkou těsta, automatickým nářezovým strojem, pracovní stanicí pro zpracování zeleniny.

Zázemí/místnosti: Kuchyně je situována do 2 podlaží – v přízemí se nachází sklady, hrubá příprava zeleniny, masa a v prvním nadzemním podlaží je samotná varna s členěnými pracovišti a jídelna.

Počet personálu: 8 kuchařek a 1 hlavní kuchař, 1 administrativní pracovnice pro stravování, na poloviční úvazek uklízečka, účetní a ředitelka

Počty strávníků: cca 1200 strávníků, a to všech kategorií – MŠ, ZŠ, gymnázium a cizí strávníci

Nabídka stravování: Připravujeme výběrový jídelníček kromě pátku, kdy bývá 1 pokrm. Dále připravujeme přesnídávky a svačinky pro mateřskou školu a dětskou skupinu a v rámci doplňkové činnosti svačiny pro žáky základní školy a gymnázia. Tito mají na výběr ze 2 druhů svačinek, a to běžnou (jako děti MŠ) a nebo výběrovou, která formou švédského stolu nabízí různé druhy.

Pitný režim: V rámci pitného režimu je každý den 1 nápoj neslazený, 1 slazený a 1 mléčný. Nakupujeme především nápoje s vyšším obsahem ovoce, zpravidla slazené cukrem, nikoliv umělými sladidly, nepodáváme černé čaje.

Sestavení jídelníčku: Jídelníček byl vytvořen v rámci vlastního projektu  Ochutnáme svět, kdy každý den v měsíci dubnu (tedy 21x) jsme zavítali do některé země světa a ochutnali nějaké typické jídlo pro tuto zemi. Inspirovali jsme se především na internetu a snaha byla, aby jak oba hlavní pokrmy, tak polévka, tak u většiny zemí (kromě asijských) i přesnídávky a svačiny byly typické pro danou zemi.

Úterý

SLOVENSKÝ DEN
SV: Chléb, liptovská pomazánka, zelenina (1a,b,7)
Polévka kapustnica (zelí, sušené švestky, zakysaná smetana) (1a,7,9)

1. Živáňská vepřová pečeně s bramborami, salát z červené řepy (9)
2. Strapačky se zelím a slaninou (1a,3,9)

Středa

MAĎARSKÝ DEN
SV: Farmářská bageta, paštika z kachních jater, zelenina (1a,7)
Polévka Jókai bableves (fazolová s kapáním) (1a,3,9)

1. Maďarský perkelt z krůtího masa, tarhoňa (1a,7,9)
2. Lečo, chléb (1a,b,3)

Čtvrtek

ITALSKÝ DEN
SV: Sýrové špízy s mozarellou a cherry rajčaty s bazalkou, houska (1a,7)
Polévka aquacotta (rajčatová s řapíkatým celerem, opečený chléb) (1a,b,9)

1. Grilovaný losos na listovém salátu, domácí focaccia (italský chléb) (1a,4,9)
2. Vepřové nudličky s rajčaty, tagliatelle, ledový salát (1a,9)

Pátek

ŠVÝCARSKÝ DEN
SV: Ovesná kaše s ovocem (1d,7)
Polévka alpských pastevců (špenát, nudle, ředkvičky, sýr gouda, fazole) (1a,7,9)

1. Gnocci s kuřecím masem, špenátem a sýrovou omáčkou (1a,7,9)

Pondělí

BRITSKÝ DEN
SV: Plněný sendvič (1a,7)
Polévka skotská z červené řepy (1a,7,9)

1. Fish and chips (obalovaná treska s pečenými plátky brambor), smetanový dip, zeleninová obloha (1a,3,4,7,9)
2. Sunday roast (vepřová pečeně), šťouchané brambory s pažitkou, teplá zeleninová obloha (7,9)

Úterý

FRANCOUZSKÝ DEN
SV: Francouzský cibulový quiche (1a,3,7,9)
Polévka Vichysoisse (pórkovo-bramborová) (1a,7,9)

1. Hovězí maso po burgundsku, bramborová kaše, okurkový salát (1a,9)
2. Zapečené palačinky na slano (1a,3,7,9)

Středa

ŘECKÝ DEN
SV: Veka, lososová pomazánka, zelenina (1a,4,7)
Polévka fasolada (1a,9)

1. Gyros talíř (kuřecí gyros, šťouchané brambory, tzaziki, pitta chléb) (1a,7,9)
2. Musaka (zapečené brambory s mletým masem), zelný salát s mrkví (7,9)

Čtvrtek

BULHARSKÝ DEN
SV: Houska, pomazánka z ajvaru, zelenina (1a,7,9)
Polévka celerová bulharská (1a,9)

1. Bulharský gjuveč, rýže, šopský salát s balkánským sýrem (1a,7,9)
2. Kjufteta (bulharské karbenátky), šťouchané brambory, šopský salát (7,9)

Pátek

RAKOUSKÝ DEN
SV: Farmářská bageta, pomazánka z dýňových semínek, zelenina (1a,7)
Polévka Graukässesuppe (sýrová) (1a,7,9)

1. Alpský knedlík s povidlím, pudinkem a mákem (Germknödel) (1a,3,7)

Pondělí

ŠVÉDSKÝ DEN
SV: Chléb, sardinková pomazánka, zelenina (1a,b,4,7)
Polévka severská žampionová (1a,7,9)

1. Švédské kuličky (Kötbullar), bramborová kaše, ledový salát (1a,3,7,9)
2. Švédská treska, šťouchané brambory s petrželkou, ledový salát (4,9)

Úterý

AMERICKÝ DEN
SV: Muffiny s nutellou, milkshake (1a,3,7)
Polévka gumba (1a,9)

1. Hamburger (1a,3,7,9)
2. Lívance s javorovým sirupem (1a,3,7)

Středa

KUBÁNSKÝ DEN
SV: Veka, cizrnový hummus, zelenina (1a,11)
Polévka z červené čočky (9)

1. Kubánské kuře, rýže Basmati, míchaný salát
2. Havana salát (vařené fazole, šunka, kuřecí maso, listy salátu), pečivo (1a)

Čtvrtek

MEXICKÝ DEN
SV: Veka, pomazánka z avokáda, zelenina (1a,7)
Polévka kukuřičná s limetkou (7,9)

1. Chilli con carne s hovězím masem, chléb (1a,b,9)
2. Tortila quasadela (4 druhy sýrů se zeleninou) (1a,7)

Pátek

ARABSKÝ DEN
SV: Ovocné pyré, piškoty (1a)
Polévka Marocká harira (1a,9)

1. Arabská krůtí prsa s kuskusem, zeleninový salát (1a)

Pondělí

THAJSKÝ DEN
SV: Jáhlová kaše s medem a skořicí (7)
Polévka thajská kokosová

1. Thajské cizrnové kari, dvoubarevná rýže
2. Kuřecí křídla na medu, rýže s hráškem a paprikou

Úterý

VIETNAMSKÝ DEN
SV: Chléb, šunková pěna, zelenina (1a,b,7)
Polévka vietnamská Pho (9)

1. Vietnamská masová pánev, rýžové nudle
2. Bahn mi (křupavá bageta plněná trhaným masem) (1a,6,11)

Středa

INDICKÝ DEN
SV: Kokosová buchta, kakao (1a,3,7)
Polévka Bakso (silný vývar s masovou rýží) (6,9)

1. Dhal z červené čočky, pita chléb (1a)
2. Tandori masovo zeleninová směs, těstoviny, ledový salát (1a)

Čtvrtek

TURECKÝ DEN
SV: Jogurt, müsli, ovoce (1a,7,8)
Polévka Ezogelin čorba (s bulgurem a čočkou) (1a)

1. Turecký kebab, opékané plátky brambor, zeleninová obloha (1a,3,9)
2. Barbunya Pilaki (dušené turecké fazole v olivovém oleji s rajčaty, kaiserka) (1a)

Pátek

ČÍNSKÝ DEN
SV: Veka, tvarohová pomazánka se zeleninou, zelenina (1a,7)
Polévka čínská kuřecí (1a,9)

1. Čínské nudle s kuřecím masem (1a,6)

Pondělí

AUSTRALSKÝ DEN
SV: Chléb, pomazánka z tresčích jater, zeleninová obloha (1a,b,4,7)
Polévka dýňová (1a,7,9)

1. Pečené kuřátko na másle, šťouchané brambory s pažitkou, míchaný zeleninový salát (1a,7,9)
2. Klokaní ragú, vařené brambory (1a,9)

Úterý

SV: Houska, pomazánka z Camembertu, zelenina (1a,7)
Polévka Flädlesuppe (s celestýnskými nudlemi) (1a,9)

1. Sauerbraten (porýnská svíčková), hovězí maso, tyrolské houskové knedlíky (1a,3,7,9)
2. Špecle, králičí maso se žampionovou omáčkou (1a,7,9,)

Hodnocení nutriční terapeutky

Jídelníček v prvé řadě zaslouží pochvalu za odvahu. Odvahu zapojit se do zajímavého a nevšedního, na druhou stranu náročného projektu.  Občas v jídelních vídáme tématické dny nebo týdny, ale zde máme tématický celý měsíc. Skloubit výběr a studium přípravy tradičních pokrmů různých zemí s lákavostí pro dětské strávníky a také nutriční kvalitou a spotřebním košem není jednoduchým úkolem, ale tu se to určitě povedlo. Čas věnovaný sestavení jídelníčku zcela jistě nebyl krátký, ale určitě byla tato zkušenost obohacující nejen pro školní jídelnu, ale také pro strávníky, kteří měli jedinečnou možnost poznat tradiční pokrmy několika zemí. Praktická ukázka, zde praktické ochutnávání, je vždy v poznávání tím největším přínosem.

Jídelníček je velmi pestrý na suroviny, barvy a zejména chutě. Ve svačinách se objevují různé druhy pečiva (chleba, bageta, veka, houska, sendvič) s různými doplňky a nechybí dostatek zeleniny či ovoce. Pro navýšení vlákniny by bylo vhodné zařadit i pečivo celozrnné nebo vícezrnné. Sladkých variant svačin je zařazeno umírněně a většinou jsou správně doplněny ovocem a mléčným výrobkem. Nutričně hodnotné je zařazení ovesné kaše pro vysoký obsah vlákniny a betaglukanů. Zdraví prospěšný je také jogurt jakožto zdroj probiotických bakterií – jen nevíme, zda se jedná o jogurt bílý nebo ovocný a jaké müsli bylo do jogurtu přidáno. Slazený jogurt s příliš sladkým druhem müsli může být velkou náloží cukru. Muffiny s nutelou určitě děti snědly „jako malinu“, avšak z pohledu nutriční hodnoty se jedná o svačinu s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, které se snažíme ve stravě omezovat. Je milkshake k tomu podávaný také slazený? V této kombinaci by bylo vhodnější zvolit mléčný nápoj již neslazený. Navíc, ve stejný den jsou k hlavnímu chodu podávané lívance s javorovým sirupem, které jsou opět bohatým zdrojem jednoduchých cukrů. Pro zvýšení nutriční kvality doporučuji lívance podávat s mléčným výrobkem (tvarohem, zakysanou smetanou, jogurtem) a kouskem ovoce.

Polévky jsou v některých případech doslova originální s netradičními kombinacemi. Jak asi dětem chutnala například polévka alpských pastevců, která je připravena ze špenátu, ředkviček, fazolí, sýru a nudlí? Určitě to byl nevšední zážitek. Oceňuji, že v polévkách se vyskytují v dostatečném množství luštěniny, a to různých druhů (fazole, červená čočka, cizrna). Správně je v nabídce spousta zeleninových polévek a kladem je rovněž zařazení bulguru jako nutričně hodnotné zavářky.

Většinou se podařilo sladit svačinu, polévku i hlavní chod tak, aby se v pokrmech neopakovaly použité suroviny. V některých případech stejné suroviny vidíme, ale je to tak typické pro danou zemi, že to někde můžeme odpustit – například v italském dnu najdeme rajčata na svačinu, v polévce i hlavním chodu. Někde by bylo vhodné jídelníček doladit, například tam, kde se opakuje špenát v polévce a špenát v hlavním jídle, nebo sardinková pomazánka na svačinu je následována treskou na oběd. V některých dnech je pak v nabídce hodně luštěnin – např. ve třetím týdnu je ve středu na svačinu cizrnový hummus, polévka je z červené čočky a na hlavní chod jsou vařené fazole; ve čtvrtek je dále luštěnina v chilli con carne  a v pátek luštěnina v polévce harira. Zařazování luštěnin v tak četné frekvenci by mohlo u některých citlivých jedinců vyvolat zažívací potíže, proto je vhodnější dbát na delší časový odstup, ikdyž jsou luštěniny zdraví prospěšné.

Spotřební koš ukazuje nízké plnění brambor v jídelníčku. Je to dáno větším zařazením příloh moučných, které jsou typické pro danou zemi nebo se k typickému pokrmu dané země hodí více než brambory – například focaccia, pitta chléb, tortila.

Navzdory některým nedostatkům je jídelníček jedinečný, inspirativní, odvážný, barevný a naučný. Bude si chtít jídelna tento projekt v takovém časovém horizontu zopakovat? A co strávníci – budou chtít znovu ochutnat vietnamské, italské nebo třeba švédské menu?

  • Maso – 105%
  • Ryby – 105%
  • Mléko – 72%
  • Mléčné výrobky – 118%
  • Tuky – 52%
  • Cukr – 53%
  • Zelenina – 133%
  • Ovoce – 78%
  • Brambory – 66%
  • Luštěniny – 87%

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se