Lokalita jídelny: Praha 10
Vaříme pro: žáky a zaměstnance školy (střední škola)
Počet obědů: 300
Zázemí a varna: Vybavení kuchyně se postupně modernizuje. Nyní máme novou multifunkční pánev, která je opravdu velkým pomocníkem a zároveň nám umožňuje lépe připravit zdravější pokrmy a šetrněji zacházet se surovinami. K dispozici máme konvektomaty, pánev, kotel. Postupně spotřebiče obměňujeme, doufáme do budoucna i v rekonstrukci.
Počet zaměstnanců: Pracují u nás žáci s mistrem OV v rámci odborné praxe. Je výborné, že se mohou podílet na tvorbě obědů pro vlastní spolužáky i pro sebe. Dále šéfkuchař a 2 pomocné síly na mytí nádobí a úklid a vedoucí ŠJ.
Pitný režim: Nápoje jsou zajištěny formou ovocného nápojového baru (bez přidaného cukru), vody. V zimních měsících i neslazený čaj.
Informace k jídelníčku: Připravujeme zde výběrový jídelní lístek složený z několika možných chodů. Tento styl je opravdu náročný na plnění spotřebního koše. Obzvlášť, když se jedná o středoškoláky.
Pondělí
Polévka: Zeleninová s červenou čočkou (A: 07,09)
Oběd výběr: Kuřecí plátek na bylinkách, pečené brambory, zeleninový salát (A: 01)
Oběd salát: Těstovinový salát s tuňákem, zeleninový salát (A: 01,03,04,07)
Úterý
Polévka: Mexická fazolová (A: 01)
Oběd výběr: Krůtí maso na paprice, domácí těstoviny (A: 01,03,07)
Oběd salát: Míchaný zeleninový salát s vejcem, jogurtový dip, pečivo (A: 01,03,07)
Středa
Polévka: Hovězí vývar s masem a domácími nudlemi (A: 01,03,09)
Oběd 1: Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem, mléko (A: 01,03,07)
Oběd 2: Sekaná pečeně s rozmarýnem a slaninou, bramborová kaše, salátový bar (A: 01,03,07)
Oběd výběr: Hovězí pečeně cikánská, rýže basmati, salátový bar (A: 01,07)
Oběd salát: Řecký salát (olivy, feta), focaccia, salátový bar (A: 01,07)
Čtvrtek
Polévka: Předkrm: Capresse salát, pečivo (rajčata, bazalka, mozzarela) (A: 01,07)
Oběd 1: Smažený květák, brambory, tvarohová tatarka, ovoce (A: 01,03,07,10)
Oběd 2: Penne s krůtím masem a peperonátou (smetana, kari, grilované papriky), ovoce (A 01,03,07)
Oběd výběr: Pečená vepřová krkovice, kedlubnové zelí, bramborové knedlíky, ovoce (A: 01,03)
Oběd salát: Zeleninový salát s grilovaným kuřecím masem, dip z červené řepy, pečivo, ovoce (A 01,07)
Pátek
Polévka: Rajčatová s rýží a bazalkovým pestem (A: 01)
Oběd 2: Bulgureto s vepřovým masem a zeleninou, sýr, okurka (A: 01,03)
Oběd výběr: Aljašská treska na koriandrovém másle, grilovaná zelenina (A: 04,07)
Oběd salát: Letní salát s melounem a sušenou šunkou, balzamico, toast (A: 01,03)
Pondělí
Polévka: Cuketová se zeleninou
Oběd 2: Vepřové maso na kmíně, jasmíová rýže, jogurtový dezert (A: 01,07)
Oběd výběr : Krůtí plátek s dijonskou omáčkou, brambory, jogurtový dezert (A: 01,07,10)
Oběd salát: Rajčatový salát s vejci a majonézou, rohlík, jogurtový dzert (A: 01,03,07)
Úterý
Polévka: Zelná s klobásou (A: 01,07, 12)
Oběd 1: Krémové cuketové lasagne, zelenina, salátový bar (A: 01,03,07)
Oběd 2: Masová směs po čínsku, jasmínová rýže, salátový bar (A: 06)
Oběd výběr: Smažená tilápie (ryba), pažitkové brambory, polníček, salátový bar (A: 01,03,04,07)
Oběd salát: Salát Waldorf s kuřecím masem (jablko, celer, hrozno), pečivo, salátový bar (A: 01,03,07,09)
Středa
Polévka: Z pečeného celeru (A: 07,09)
Oběd 1: Smažená cuketa v sýrovém těstíčku, brambory, americký dip, cuketový perník (A: 01,03,07)
Oběd 2: Čočka na kyselo, uzené maso, okurka, cuketový perník (A: 01,03,07)
Oběd výběr: Medové kuře s rýží a brokolicí, cuketový perník (A: 01,03,07)
Oběd salát: Těstovinový salát s grilovanou cuketou a zeleninou, balkánský sýr, cuketový perník (A: 01,03,07)
Čtvrtek
Polévka: Drůbeží vývar s bulgurem a zeleninou (A: 01,09)
Oběd 1: Cuketový kotlík (rajče, paprika, cuketa, fazole), chléb, ovoce (A: 01)
Oběd 2: Císařovy nové brambory (kuřecí maso, zelenina, sýr), ovoce (A: 07)
Oběd výběr: Hamburská vepřová kýta, vícezrnné knedlíky, ovoce (A: 01,03,07,09,10,11)
Oběd salát: Letní salát s tarhoňou a bazalkou, pečivo, ovoce (A: 01)
Pátek
Polévka: Fazolovo – čočková (A: 01)
Oběd 1: Krémové těstoviny s cuketou a anglickou slaninou, zelenina (A: 01,03,07)*
Oběd 2: Vepřové maso po provensálsku, bramborové knedlíky (A: 01,03)
Oběd salát: Salát z čínského zelí s grilovaným tofu a balzamicem, toast (A: 01,03,06)
Pondělí
Polévka : Pórková polévka s oves. vločkami (A: 01,03,07)
Oběd 2: Špagety s boloňskou omáčkou z červené čočky, parmazán (bezmasé) (A: 01,03,09)
Oběd výběr: Kuřecí přírodní řízek, brambory, zelenina na másle (A: 01,07)
alát: Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem (A: 01)
Úterý
Polévka: Fazolajda s ajvarem (A: 01,09)
Oběd 1: Zeleninový špíz s tofu, šťouchané brambory, bylinkový dip, okurkový salát (A: 06,07)
Oběd 2: Maminčiny nudle (těstoviny, kuř.játra, pórek, žampióny), okurkový salát (A: 01,03)
Oběd výběr: Tatranská vepřová pečeně (smetana, lečo, slanina), jasmínová rýže (A: 01,07)
Oběd salát: Rajčata s mozzarelou a bazalkou, pečivo, okurkový salát (A: 01,03,07)
Středa
Polévka: Hovězí vývar s jáhly a zeleninou (A: 09)
Oběd 1: Lečo s vejci, žitný chléb, salátový bar (A: 01,03)
Oběd 2: Segedínský guláš, houskové knedlíky, salátový bar (A: 01,03,07,12)
Oběd výběr: Grilovaná limanda na kmíně, bramboro – batátové pyré, salátový bar (A: 04,07)
Oběd salát: Těstovinový salát s krůtím masem a zeleninou, salátový bar (A: 01,03)
Čtvrtek
Polévka: Předkrm: Chlebíček s pomazánkou z červených fazolí a grilované papriky (A: 01,07)
Oběd 1: Dýňové dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, ovoce (A: 01,03,07)
Oběd 2: Vepřová játra na cibulce, jasmínová rýže, ovoce (A: 01)
Oběd výběr: Krůtí mletý řízek na restovaných žampiónech, brambory, ovoce (A: 01,03)
Oběd salát: Tatarák z červené řepy, zakysaná smetana, toast, ovoce (A: 01,03,07)
Pátek
Polévka: Cizrnovo – rajčatová (A: 1)
Oběd 2: Francouzské brambory, červená řepa (A: 03,07)
Oběd výběr: Pečené kuřecí stehno na divoko, rýže tří barev (A: 01)
Oběd salát: Míchaný zeleninový salát, surimi tyčinky, koprový dresink, pečivo (A: 01,04,07)
Pondělí
Polévka Zeleninová s bulgurem (A: 01,07,09)
Oběd 2: Kuřecí maso na paprice, jasmínová rýže (A: 01,07)
Oběd výběr: Moravský vrabec, špenát, bramborové knedlíky (A: 01,03,07)
Oběd Salát: Tříbarevný kuskusový salát s mozzarelou (A: 01,07) OVOCE
Úterý
Polévka: Slepičí s drobením (A: 01,03,09)
Oběd 1: Pohankové rizoto se zeleninou a sýrem, okurka (pohanka, rýže), salátový bar (A: 07)
Oběd 2: Mexikánský fazolový kotlík s vepřovým masem, chléb, salátový bar (A: 01)
Oběd výběr: Pečená kuřecí roláda (šunka, sýr), bramborová kaše, salátový bar (A: 07)
Saláty: Šopský salát, celozrnné pečivo (A: 01,07,08,11)
Středa
Polévka Boršč, (A: 01) 09, 07
Oběd 1: Kapustové karbanátky, brambory, bylinkový dip (bezmasé), mrkvový salát (A: 01,03,07)
Oběd 2: Těstoviny s kuřecím masem a listovým špenátem, mrkvový salát (A: 01,03)
Oběd výběr: Hovězí pečené burgundská, bramborové špalíčky, mrkvový salát (A: 01,03,09)
Saláty: César salát s kuřecím masem a krutonky, mrkvový salát (A: 07)
Čtvrtek
Polévka: Drožďová (A: 01,07,09)
Oběd: Kynuté špaldové knedlíky s jahodovým přelivem a zakysanou smetanou (A: 01,03,07)
Oběd 2: Vepřové maso na houbách, dušená rýže (A: 01)
Oběd výběr: Panenka na zeleném pepři se smetanovou omáčkou, pečené brambory (A: 01,07)
Oběd salát: Salát z černé a červené čočky s čerstvou zeleninou a grilovanými kousky ryby (A: 0,4)
Pátek
Polévka: Hrachová (A: 01)
Oběd 2: Cikánské kuřecí nudličky, rýže jasmínová (A: 06)
Oběd výběr: Smažený hermelín, brambory, tatarka, zelenina (A: 01,03,07)
Oběd salát: Těstovinový salát s fetou s chilli pestem, rukola (A: 01,03)
Pondělí
Polévka: Zeleninová s oves. vločkami (A: 01,09)
Oběd 2: Gnocchi s pestem ze sušených rajčat, parmazán, zeleninový salát (A: 01,07)
Oběd výběr: Pečený karbanátek, brambory, zelenina, zeleninový salát (A: 01,03,07)
Oběd salát: Těstovinový salát s tuňákem (A: 01,03,04)
HODNOCENÍ NUTRIČNÍ TERAPEUTKY:
1. PESTROST A KOMBINACE POKRMŮ
Pestrost je jedním z kladů jídelníčku. Z polévek převažují zeleninové, a to z různých druhů zeleniny, nechybí nespočet polévek luštěninových, jsou zařazeny masové vývary opět z různých druhů masa, nechybí ani polévka drožďová. Pestře se objevují obilné zavářky s vysokou nutriční hodnotou, jako jsou ovesné vločky, bulgur nebo jáhly. Z hlavních chodů si strávník pochutná na masových pokrmech s převahou lehce stravitelného a libového drůbežího masa, v umírněném množství je v nabídce maso vepřové a hovězí nebo játra bohatá na železo, nechybí ani ryby. Přílohy jsou také rozmanité – brambory na různé způsoby, batáty, různé druhy těstovin včetně domácích, různé druhy rýže, kuskus, ale také nutričně hodnotná pohanka, špaldové a vícezrnné knedlíky, bulgur a k zeleninovým salátům různé sacharidové přílohy včetně celozrnného pečiva. Kromě pokrmů masových jsou v nabídce i pokrmy zeleninové, luštěninové, sladké. Bohatě je zastoupena čerstvá zelenina a občas ovoce. Pokrmy jsou vhodně doplněny například jogurtovým dezertem, domácím cuketovým perníkem, tvarohovou tatarkou, zeleninovými, bylinkovými a luštěninovými dipy.
Někdy, když je zařazena luštěninová polévka nebo luštěninový hlavní chod, je následující den opět v nabídce luštěnina. Luštěniny jsou zdraví prospěšné suroviny, ale v častější frekvenci mohou být pro citlivé strávníky důvodem zažívacích potíží. Také z hlediska pestrosti není vhodné zařazovat stejné druhy pokrmů za sebou, jako je tomu například první týden, kdy v pondělí je polévka s červenou čočkou a následující den polévka fazolová nebo v druhém týdnu ve středu je v nabídce čočka na kyselo, ve čtvrtek cuketový kotlík s fazolemi a v pátek fazolovo-čočková polévka.
2. NÁPADITOST/TRENDY VE VÝŽIVĚ (cukr)
Chvályhodné je zapojení do týdne vaření z cuket, přínosem je výroba domácích těstovin a nudlí do polévky, zařazení surovin o vysoké nutriční hodnotě, ozdravění běžně podávaných pokrmů (např. dýňové dukátové buchtičky, lečo s žitným chlebem) a zařazení ne zcela běžných surovin ve školním stravování (sušená rajčata, tofu, parmazán, batátové pyré s bramborami, olivy, feta sýr, bazalkové pesto).
3. NUTRIČNÍ HODNOTY POKRMŮ
Pokrmy jsou sestaveny velmi kvalitně, jsou nutričně plnohodnotné, obsahují všechny základní živiny včetně bílkovin. To platí nejen pro masové, zeleninové a luštěninové pokrmy, ale také sladké pokrmy obsahují zdroj bílkovin v podobě mléka nebo mléčného výrobku. Stejně tak zeleninové saláty obsahují správně zdroj bílkovin a zdroj sacharidů v podobě pečiva nebo těstovin apod. Strávník tak po jejich konzumaci nemá ihned hlad.
4. RYBY A LUŠTĚNINY
Luštěniny bohatě najdeme v polévkách, hlavních chodech a také našly uplatnění při přípravě dipu, pomazánky či omáčky ke špagetám. Jejich nabídka není rozhodně fádní – během měsíce strávníci mají možnost ochutnat hrách, cizrnu, fazole, čočku, červenou čočku, černou čočku. Kromě klasických luštěnin zde používají také tofu, které je koncentrovaným zdrojem dobře stravitelných bílkovin a ve školním stravování může jídelníček rozhodně zpestřit.
Ryby jakožto zdroj kvalitních bílkovin a správných tuků jsou zařazeny v podobě mořských ryb limandy a tresky, nechybí sladkovodní tilápie, 2x je v nabídce těstovinový salát s tuňákem a jednou neurčitý druh grilované ryby k salátu z čočky a zeleniny.
5. DOPORUČENÍ A ZÁVĚREČNÉ ZHODNOCENÍ
Jídelníček je po mnoha stránkách velmi kvalitní, promyšlený, složený z nutričně hodnotných a pestrých pokrmů. Jde na něm vidět snaha zaujmout strávníky, ozdravit jejich výživu a sledovat trendy v oblasti školního stravování.
Maso – 122,79%
Ryby – 69,44%
Mléko – 21,12%
Mléčné výrobky – 158,56%
Tuky volné – 60,06%
Cukry volné – 29,48%
Zelenina – 184,63%
Ovoce – 85,15%
Brambory – 68,59%
Luštěniny – 110,07%